صدای گوشی هوشمند ؛خرید گوشی برای عاشقان موسیقی – قسمت دوم

پرونده صدای گوشی هوشمند

اگر می‌خواهید گوشی هوشمند جدیدتان را براساس کیفیت صدا انتخاب کنید، این مطلب دو قسمتی را از دست ندهید. در قسمت اول پرونده صدای گوشی هوشمند به مهمترین اصطلاحات مربوط به صدای گوشی موبایل پرداختیم. ویژگی‌هایی مثل صدای دالبی، انواع روش‌های فشرده‌سازی و انواع کدک‌ها. اما فقط با این اطلاعات نمی‌توانید یک گوشی خوب انتخاب کنید. پس برای دانستن نکات بیشتر با آرادمگ همراه باشید.

در قسمت دوم پرونده صدای گوشی هوشمند برخی دیگر از موارد موثر بر کیفیت و کارایی صدای گوشی مثل بلوتوث و کدک‌های آن و فرمت‌های صوتی مختلف را بررسی می‌کنیم. سپس روش‌هایی برای تقویت صدای گوشی را به شما یاد می‌دهیم تا لذت بیشتری از موسیقی ببرید. در نهایت هم قویترین مدل‌های گوشی هوشمند براساس صدا را معرفی خواهیم کرد.

اصطلاحات مربوط به صدای گوشی هوشمند

کیفیت صدای گوشی هوشمند به عوامل مهمی بستگی دارد

در قسمت اول به برخی از اصطلاحات فنی مربوط به صدای گوشی اشاره کردیم. در قسمت دوم هم دوتا از مهمترین موارد را بررسی می‌کنیم: بلوتوث و فرمت‎های صوتی. اینکه گوشی هوشمندی که انتخاب می‌کنید از کدام پروفایل‌های بلوتوث و فرمت‌های صدا پشتیبانی کند، تا حد زیادی نشانگر کارایی و کیفیت صدای گوشی هوشمندتان خواهد بود.

بلوتوث

حذف جک هدفون در جدیدترین مدل‌های گوشی خبر جدیدی نیست. نگاهی به جدیدترین مدل‌ها نشان می‌دهد کاربردهای جک ۳.۵ میلیمتری هدفون هر روز کمتر می‌شود. همین امر نشان‌دهنده اهمیت بلوتوث و تاثیر آن روی صدای گوشی است. وقتی جکی در کار نباشد، انتقال صوت بر بستر بلوتوث انجام می‌شود. به همین خاطر یک بخش کامل را به پروفایل‌‌ها و کدک‌های بلوتوث اختصاص می‌دهیم.

پروفایل‌های بلوتوث

پروفایل‌های بلوتوث مجموعه‌ای از مشخصات فنی هستند که به کمک آنها دستگاه مبدا (ارسال‌کننده صوت مثل گوشی) و دستگاه مقصد (دریافت‌کننده صوت مثل موبایل) یکدیگر را می‌شناسند. در واقع پروفایل‌های بلوتوث مشترک چیزی است که کمک می‌کند صدا به گوش‌تان برسد. در این قسمت به مهمترین پروفایل‌های بلوتوث اشاره خواهیم کرد.

HSP (پروفایل هدست): پروفایل HSP از کارکردهای اصلی هدست پشتیبانی می‌کند. این پروفایل قابلیت‌های ریموت کنترل بسیار محدود و حداکثر کیفیت صدای ۶۴ kbps (مونو) دارد.

HFP (پروفایل هندزفری): این نسخه پیشرفته HSP است که برای هدست و هندزفری طراحی شده اما از هدفون پشتیبانی نمی‌کند. این پروفایل امکان شماره‌گیری مجدد و شماره‌گیری صوتی به صورت ریموت کنترل را فراهم می‌کند.

A2DP (پروفایل پیشرفته توزیع صدا): این پروفایل برای کیفیت صدای استریو در بسترهایی مثل مولتی‌مدیا طراحی شده است. این پروفایلی است که هدفون (نه هدست) از آن استفاده می‌کند.

AVRCP (پروفایل ریموت کنترل ویویو/صدا): پروفایل AVRCP از پروفایل A2DP برای کنترل ریموت مثل توقف، پخش، حرکت به ترک‌های بعدی و … استفاده می‌کند. نسخه ۱.۴ این پروفایل امکان کنترل کامل ولوم در هر دو دستگاه را فراهم می‌کند اما نسخه‌های پایین‌تر فقط امکان کنترل ولوم هدست را دارند.

اگر می‌خواهید از ایرباد بلوتوثی برای برقراری تماس تلفنی استفاده کنید و اهل موسیقی و پادکست نیستید، گوشی هوشمند با پروفایل بلوتوث HSP برایتان کافیست. اما پروفایل HFP می‌تواند امکان کنترل بیشتری در اختیارتان بگذارد.

اما اگر می‌خواهید با یک گیرنده بلوتوثی استریو (هدست، هندزفری یا اسپیکر) موزیک گوش بدهید، بهتر است سراغ پروفایل‌های بلوتوث A2DP و AVRCP بروید که بهترین تجربه صدای گوشی هوشمند را ارائه می‌کنند.

کدک‌های صوتی بلوتوث

کدک‌های صوتی بلوتوث فقط به بلوتوث مربوط نیستند. اینها در واقع دستورالعمل‌های رمزگذاری و رمزگشایی هستند که رمزگذار و رمزگشای مناسب با استفاده از آنها صوت خام را به چیزی بهتر برای انتقال بر بستر بلوتوث تبدیل می‌کند و بعد از رسیدن به هدفون، دوباره آن را به صوت خام برمی‌گرداند. بدون رمزگذار و رمزگشای مناسب نمی‌توانید همه انواع فایل‌های صوتی را پخش کنید و به همین خاطر داشتن بهترین و کامل‌ترین نوع کدک بلوتوثی در انتخاب گوشی هوشمند و و البته هدفون و هدست بسیار مهم است.

اطلاعات مربوط به کدک‌های بلوتوثی هدست‌ و هدفون و گوشی هوشمند را می‌توانید در دفترچه راهنما یا وب‌سایت سازنده پیدا کنید.

SBC: این کدک پیش‌فرض پروفایل A2DP و حداقل مورد نیاز برای کیفیت استریو است. همه دستگاه‌های صوتی استریو باید از SBC پشتیبانی کنند. در این صورت اگر هیچ کدک دیگری سازگار با هر دو دستگاه مقصد و مبدا وجود نداشته باشد، گوشی همراه از این کدک برای پخش صدا بر بستر بلوتوث استفاده خواهد کرد. کیفیت صدای پخش استریوی این کدک به ۳۲۸kpbs می‌رسد. کدک SBC سطوح مختلفی دارد و کیفیت نهایی آن را دستگاه مبدا مشخص می‌کند.

AAC: این همان رمزگذاری AAC که برای پخش موزیک در حالت غیروایرلس استفاده می‌شود و آی‌تونز هم از همین کدک استفاده می‌کند. با این کدک کیفیت صوتی بیشتری نسبت به فشرده‌سازی mp3 (با بیت ریت مشابه) تجربه خواهید کرد. بیشتر هدفون‌ها از AAC پشتیبانی نمی‌کنند اما مدل‌های پیشرفته که برای آیفون و آیپد طراحی شده‌اند این کدک را دارند.

aptX: این کدک اختصاصی در سال ۲۰۱۰ و برای رسیدن به کیفیتی بیشتر از SBC طراحی شد. این کدک با استفاده از روش‌های فشرده‌سازی بهتر و نرخ انتقال داده بالاتر، کیفیت صدای مشابه CD را به بستر بلوتوث می‌آورد. aptX برای پخش صدای استریو لازم نیست و بسیاری از گوشی‌های و هدفون‌ها از این کدک پشتیبانی نمی‌کنند.

aptX LL: این نسخه ویژه aptX به طور اختصاصی برای انتقال صوت با تاخیر کم طراحی شده است. این کدک بیشتر در هدست‌های گیمینگ استفاده می‌شود که تاخیر کم بر کیفیت صدا ارجحیت دارد. با این وجود کیفیت آن به کدک SBC می‌رسد و صدای استریو را با تاخیر کمتر از ۳۲ میلی‌ثانیه منتقل می‌کند.

aptX HD: این هم یکی دیگر از نسخه‌های کدک aptX است که با افزایش نرخ انتقال داده و فشرده‌سازی بهتر کیفیت صدای استریو را به ۲۴-bit / 48kHz می‎رساند. این کدک نویز بسیار کمی دارد و برای پخش صدا از روش فشرده‌سازی lossless استفاده می‌کند. با این وجود به خاطر جدید بودن، دستگاه‌های کمی از آن پشتیبانی می‌کنند.

LDAC: مهمترین کدک بلوتوثی همین است. کدکی که توسط سونی برای انتقال صدای رزولوشن بالای واقعی بر بستر بلوتوث طراحی شده است. این کدک می‌تواند صدا را با حداکثر ۲۴-bit / 96kHz و با سرعت ۹۹۰kbps پخش کند. سه سطح کیفیت متفاوت دارد که بسته به دستگاه‌ فرستنده تغییر می‌کند. کدک LDAC هم بسیار جدید است و دستگاه‌های کمی از آن پشتیبانی می‌کنند.

انواع فایل‌های صوتی

صدها فرمت کدینگ صوتی وجود دارد. برخی از این فرمت‌ها به صورت اختصاصی طراحی شده‌اند (مثل aptX برای بلوتوث یا ATRAC برای پلی‌استیشن) اما اکثر آنها استانداردهایی هستند که در دستگاه‎های پرتابل به کار گرفته می‌شوند. در اکثر موارد فرمت، نوع فایل را تعریف می‌کند (مثلا فرمت MP3 از فایل mp3 و فرمت AAC از فایل m4a استفاده می‌کند). فرمت‌های کدینگ صوتی فقط باید توسط نرم‌افزار پخش موزیک پشتیبانی بشود و نیازی به پشتیبانی سخت‌افزاری نیست اما گوشی موبایل برای استفاده از آنها باید مجوز داشته باشد.

اینها مهمترین فرمت‌های کدینگ صوتی هستند که برای صدای گوشی هوشمند کاربرد دارند.

AAC: این فرمت هم یک کدک صوتی بلوتوث است که چندان رایج نیست. این فرمت از فشرده‌سازی صوتی با حداقل هدررفت داده استفاده می‌کند و به همین خاطر صدا نسبت به MP3 واضح‌تر است.

ALAC: این فرمت که توسط اپل طراحی شده، اکنون متن باز است. فرمت ALAC هشت کانال صوتی با عمق ۱۶، ۲۰، ۲۴ و ۳۲ بیت دارد و حداکثر سمبل ریت آن ۳۸۴kHz است.

FLAC: این هم فرمتی متن باز است که در هشت کانال از صدای ۴ تا ۲۴ بیت با سمبل ریت یک هرتز تا ۶۵۵ کیلوهرتز پشتیبانی می‌کند. FLAC می‎تواند فایل صوتی را تا ۶۰ درصد فشرده‌سازی کند و همچنان عین فایل اصلی بماند. برای استفاده از این فرمت باید فایل flac را داشته باشید.

MP3: این کدک lossy کیفیت صدای CD را تا ۹۵ درصد فشرده می‌کند و کیفیت پخش آن در حالت غیرفشرده یکسان است. نرخ‌های سمبل و پخش این فرمت متفاوت است و هرچه این نرخ‌ها بیشتر باشد، کیفیت صدای گوشی هوشمند بهتر خواهد بود. فرمت MP3 تقریبا در تمام دستگاه‌های صوتی مبدا و مقصد پشتیبانی می‌شود.

Vorbis/Ogg: فرمت Ogg حاوی جریان‌های صوت، ویدیو، متن و متادیتای مجزاست و فرمت‌های کدینگ مختلفی دارد. یکی از رایج‌ترین آنها هم Vorbis است که احتمالا آن را روی گوشی موبایل‌تان دیده‌اید. فرمت Vorbis می‎تواند متریال منبع را از ۸ تا ۱۹۲ کیلوهرتز با حداکثر ۲۵۵ کانال رمزگذاری کند و فایل خروجی را بین ۴۵ تا ۵۰۰ کیلوبایت بر ثانیه بسازد. فایل‌های با پسوند ogg ابتدا در اندروید استفاده شدند و سپس به پلتفرم‌ها و سیستم‎های دیگر راه یافتند.

Dolby Atmos

در قسمت قبل درباره فناوری فشرده‌سازی دالبی توضیح دادیم. در مدل‌های گوشی جدید به جای فناوری دالبی نام فناوری دالبی اتموس را می‌شنوید. این فناوری که توسط آزمایشگاه‌های دالبی تهیه شده، یک فناوری صدای فراگیر است که دیگر به کانال‌های شش یا هفت‌گانه متکی نیست. بلکه به جای آن یک اتمسفر صوتی ایجاد می‌کند. به این ترتیبی چیزی که می‌شنوید به تجربه صداهای دنیای واقعی شبیه‌تر خواهد بود.

دالبی اتموس بیشتر در سینما و سینمای خانگی کاربرد دارد اما یک فناوری همه‌کاره محسوب می‌شود. به همین خاطر در چند سال اخیر به گوشی هوشمند، تبلت و هدفون هم اضافه شده است. با این فناوری می‌توانید حداکثر استفاده را از سیستم اسپیکر چندگانه گوشی هوشمند ببرید. البته این فناوری چندان رایج نیست و در مدل‌های محدودی استفاده شده است.

راهکارهای افزایش کیفیت صدای گوشی هوشمند

حالا به کمک این راهنمای خرید می‌توانید یک گوشی هوشمند با کیفیت صدای خوب بخرید. اما بعد از خرید هم می‌توانید کیفیت صدای گوشی را افزایش بدهید. راهکارهای زیادی برای استفاده حداکثری از کیفیت صدای گوشی هوشمند و حتی افزایش آن وجود دارد. در این قسمت به برخی از مهمترین این روش‌ها اشاره می‌کنیم.

تنظیمات برنامه پخش موزیک را تغییر بدهید

معمولا از چه برنامه‌ای برای پخش موسیقی استفاده می‌‌کنید؟ برنامه‌های آنلاین مثل اسپاتیفای یا برنامه‌های آفلاین؟ در هر دوی این برنامه‌ها، کیفیت صدای خروجی معمولا روی پایین‌ترین سطح قرار دارد (برای کاهش هزینه‌های اینترنت و سرعت بالاتر). اگر کیفیت را به این دو مورد ترجیح می‌دهید، با تغییر تنظیمات پیش‌فرض برنامه می‌توانید حداکثر کیفیت صدای ممکن را تجربه کنید.

در اپلیکیشن اسپاتیفای به Settings > Music Quality بروید و گزینه Very hig را انتخاب کنید تا کیفیت به ۳۲۰ کیلوبیت بر ثانیه برسد.

کاربران اپل که از سرویس اپل موزیک استفاده می‌کنند باید به Settings > Music > Mobile Data بروند و سوئیچ High-Quality Streaming را فعال کنند. کاربران اندروید هم به Settings > Cellular Data بروند و سوئیچ High Quality on Cellular را فعال کنند.

یک برنامه اکوالایزر دانلود کنید

برنامه‎های پخش موزیک پیش‌فرض معمولا اکوالایزر ندارند یا اکوالایزرشان بسیار ابتدایی است. این در حالی است که با نصب یک برنامه اکولایزر مجزا می‌توانید علاوه بر افزایش کیفیت صدای خروجی، مختصات آن را هم متناسب با نیازهایتان تغییر بدهید.

اکولایزر به شما کمک می‌کند ویژگی‌های مختلف صدای خروجی را تغییر بدهید تا بیشتر به ذائقه موسیقی‌تان نزدیک بشود.
اگر کاربر اندروید هستید، برنامه‌های Music Volume EQ و Equalizer را به شما پیشنهاد می‌کنیم. گزینه‌های کمتری برای کاربران آیفون وجود دارد که از میان آنها EQu و Equalizer+ را پیشنهاد می‌کنیم.

برنامه پخش موزیک را با دقت انتخاب کنید

اگر از سرویس‌های آنلاین مثل اسپاتیفای و ساندکلاود برای پخش موسیقی استفاده نمی‌کنید، احتمالا یک برنامه پخش موزیک روی گوشی‌تان دارید. توصیه می‌کنیم برای استفاده حداکثری از صدای گوشی هوشمند به برنامه پیش‌فرض گوشی اکتفا نکنید و با جستجوی کافی یک اپلیکیشن خوب پیدا کنید. اپلیکیشنی که امکان تغییر جنبه‌های مختلف خروجی صدا را به شما بدهد و کیفیت قابل قبولی در پشتیبانی از فرمت‌ها و کدک‌های مختلف داشته باشد.

قاب گوشی را بررسی کنید

این مورد خیلی ساده به نظر می‌رسد اما شاید به آن توجه نکرده باشید. دقت کنید قاب گوشی خروجی‌های صدای گوشی را مسدود نکرده باشد. بهترین قاب برای گوشی شما قابی است که حتی چند دهم میلیمتر از اسپیکرها را هم مسدود نکند.

هدفون بهتری بخرید

اگر شنونده حرفه‌ای موسیقی باشید، احتمالا هندزفری خود گوشی یا هدفون‌های معمولی راضی‌تان نمی‌کنند. پس برای استفاده حداکثری از صدای گوشی هوشمند، یک هدفون خوب بخرید. هدفون‌های خوب معمولا گران هستند اما صدایی که خواهید شنید، ارزش هزینه‌تان را دارد.

اصطلاحاتی که در این دو قسمت درباره موارد موثر بر کیفیت صدای گوشی یاد گرفته‌اید، فقط مربوط به گوشی هوشمند نیستند. از آنها می‌توانید برای خرید هر نوع گجت صوتی دیگری از جمله هدفون هم استفاده کنید. پس هنگام خرید هدفون مواردی که در این راهنما یاد گرفتید را هم در نظر داشته باشید.

DAC پرتابل بخرید

با خرید یک مبدل دیجیتال به آنالوگ پرتابل و اتصال آن به گوشی می‌توانید کیفیت صدای خروجی را چند برابر کنید. با اینکار می‎توانید نزدیک‌ترین صدا به چیزی که در استودیو ضبط شده را تجربه کنید. البته این گزینه فقط برای کسانی که به طور مرتب و حرفه‌ای با گوشی موسیقی گوش می‌کنند، به صرفه خواهد بود. در ضمن فرقی نمی‌کند چه نوع DAC پرتابلی بخرید؛ در هر صورت کیفیت صدای گوشی هوشمند بیشتر و بهتر خواهد شد.

بهترین گوشی‎های هوشمند از لحاظ کیفیت صدا

اگر نمی‌خواهید با اصطلاحات فنی و پیچیده مربوط به صدای گوشی موبایل سروکار داشته باشید و فقط دنبال بهترین مدل‌ها هستید، این بخش را برای شما آماده کردیم. در این بخش بهترین مدل‌های گوشی براساس کیفیت صدا را به شما معرفی می‌کنیم. مدل‌هایی که برخی از آنها بالا رده هستند اما برخی دیگر هم قیمت‌های معقول‌تری دارند. البته نباید انتظار داشته باشید یا بودجه کم یا حتی متوسط بهترین صدای گوشی هوشمند را تجربه کنید. ارزانترین گوشی بین این مدل‌ها ۴۷۰ دلار است.

  • LG V50 ThinQ – بهترین کارایی با سیم
  • Razer Phone 2 – بهترین کارایی بدون سیم
  • Samsung Galaxy S10 Plus – بهترین پردازش صدا
  • Apple iPhone XS Max – بهترین کیفیت صدای آیفون
  • Google Pixel 3a XL – به صرفه‌ترین گوشی با صدای قوی