با توجه به کاهش قیمت بنزین در آمریکا و افت فروش و کاهش محبوبیت سدان ها در بازارهای مختلف جهانی، شاسی بلندها و کراس آور بار دیگر به روزهای اوج خود باز میگردند. ولی هر سال که میگذرد، به نظر میرسد شاسی بلندها دیگر مانند مدلهای قدیمی خودروهایی جادار، قدرتمند و همه جا رو نیستند. بیشتر کراس اورها و شاسی بلندهای امروز بازار ایران را میتوان مدلهایی استیشن با ارتفاع بالا، یا حتی بدتر، مدلهایی مینی ون توصیف کرد. در واقع، به جز تویوتا لندکروزر، جیپ رانگلر، شورولت سابربن و شاید چند مدل دیگر، بیشتر شاسی بلند ها و کراس اورهای امروز روی پلت فرم سدان ها ساخته میشوند و شاید تنها چیزی که آنها را از مدلهایی کوچک مانند هاچ بکها متفاوت میکند ارتفاع بیشتر آنهاست.
از این رو، در حالی که بازار روز به روز با مدلهایی جدید پر میشود، مدلهای شاسی بلند و کراس آور واقعی که تواناییهای آفرود بالایی داشته، مبتنی بر پلت فرم تراک ها ساخته شدهاند و هر جا که بخواهید با آنها میتوانید بروید فوق العاده محبوب شدهاند و مردم به شدت از آنها استقبال میکنند. چه باور کنید یا نه، این شاسی بلندها در صورت بازگشت قطعاً میتوانند فروش فوق العاده ای را تجربه کنند.
در ادامه مطلب با مجله اینترنتی آراد مگ همراه شوید تا شما را برخی از نامهای ماندگار و فراموش نشدنی در تاریخ خودروهای ۴×۴ که بی صبرانه منتظر بازگشت آنها به بازار هستیم آشنا بکنیم.
۱ – فورد برونکو
ما لیست را با خودرویی شروع میکنیم که بالاخره معلوم شد بعد از مدتها غیبت، دوباره در حال بازگشت به بازار میباشد. برونکو نه تنها یکی از معروفترین و محبوبترین مدلها در تاریخ آفرود محسوب میشود، بلکه یکی از خودروهایی است که سالهاست صحبتهایی زیاد و همچنین علاقهای شدید از سوی مردم در مورد بازگشت آن وجود دارد. طی یک دوره ۳۰ ساله حضور در خط تولید، اندازه و ابعاد بدنه برونکو افزایش یافت، ولی همیشه این خودرو به اصل و ریشه ۴×۴ خو وفادار باقی مانده است. این خودرو در دهه ۸۰ میلادی به قدری محبوب شد که فورد یک مدل کوچکتر به نام پیکاپ رنجر را مبتنی بر برونکو رونمایی کرد تا با شورولت بلیزر اس ۱۰ رقابت کند. برونکو II در سال ۱۹۹۰ موجب تولد فورد اکسپلورر و بعد از کاهش فروش شدید، بالاخره در سال ۱۹۹۶ برای همیشه از خطوط تولید شرکت خارج شد.
طی تمامی این بالای بیست سال بعد از توقف تولید برونکو، همیشه صحبتهای زیادی در مورد طراحی و ساخت نسل جدیدی از آن نقل محافل خودرویی بوده است. ولی اکنون با اطمینان می دانیم که فورد پیکاپ رنجر و نسل جدید برونکو تا قبل از پایان دهه جاری میلادی رونمایی خواهد کرد. شمارش معکوس شروع شده و بالاخره باید ببینیم چه زمانی فورد نسل جدید این خودرو را میخواهد رونمایی کند.
۲ – لندرور دیفندر
دیفندر مدل جانشین لندرور اورجینال مدل ۱۹۴۸ بود و تا دسامبر سال ۲۰۱۵ در خطوط تولید شرکت به حضور خود ادامه بدهد. ولی حتی بعد از ۶۷ سال حضور در بازار، خیلیها آماده خداحافظی کردن با آن نیستند. دیفندر تقریباً از سال ۱۹۹۰ دست نخورده باقی مانده بود، ولی با توجه به افزایش آلودگی هوای جهانی و سخت گیرانه تر شدن استانداردهای مرتبط، خودروی آفرود محبوب بریتانیا اکنون دیگر به دست فراموشی سپرده شده است. شرکت به زودی میخواهد از یک نسل جدید دیفندر رونمایی کند، ولی این خودرو هر چقدر هم که خوب باشد، به هیچ وجه نخواهد توانست جایگزین یکی از نمادینترین خودروهای آفرود تاریخ شود.
۳ – شورولت K5 بلیزر
شرکت شورولت سال ۱۹۶۹ از خودروی بلیزر برای رقابت با فورد برونکو رونمایی کرد و این خودرو به سرعت توانست خود را به عنوان یکی از بهترین مدلهای آفرود تاریخ صنعت خودرو به جهانیان معرفی کند. بلیزر مدلهای مختلف دیگری مانند S10 یا تریل بلیزر که بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۹ تولید شد نیز داشت، ولی این مدل K5 بلیزر بود که با سیستم تعلیق فوق العاده قدرتمند، موتور ۶.۲ لیتری هشت سیلندر خورجینی دیزلی و سقف جدا شونده توانست توجه همه را به خود جلب کند. بلیزر K5 به قدری خودروی قدرتمندی بود که ارتش آمریکا از آن به جای ناوگان خودروهای جیپ خود مدتها استفاده کرد. به نظر شما بعد از رونمایی نسل جدید فورد برونکو، میتوانیم منتظر رونمایی بلیزر جدید ویژه آفرود باشیم؟
۴ – دوج رم چارجر
رم چارجر پاسخ دوج به برونکو و بلیزر بود و بین سالهای ۱۹۷۴ تا ۱۹۹۴ در بازار فروخته میشد. با یک اتاق ضد گلوله قرض گرفته شده از دوج رم ۱۵۰۰ و با بهره گیری از موتورهای هشت سیلندر خورجینی ۳۱۸ و ۳۶۰، رم چارجر نه تنها یک مدل آفرود فوق العاده قدرتمند بود، بلکه به خاطر داشتن کابینی زیبا و لوکس، یک قدم فراتر از رقبای خود در بازار حضور داشت. شاسی بلند دو در بزرگ دوج به قدری در آمریکای مرکزی و جنوبی محبوب بود که مدل فیس لیفت مبتنی بر مدل ۱۹۹۴ تا سال ۲۰۰۱ در این بازارها فروخته میشد. در مقایسه با رم چارجر، مدل دورانگو فعلی این شرکت بیشتر به یک کاروان شبیه است تا یک مدل شاسی بلند آفرود! بیایید امیدوار باشیم دوج این خودرو را دوباره زنده کرده و آن را با یک پکیج SRT ترک هاوک ۷۰۷ اسب بخاری روانه بازار کند.
۵ – جی ام سی تایفون
در حالی که بلیزر S-10 و جیمی جنرال موتورز به اندازه K5 شاسی بلندهای آفرود قدرتمندی نبودند، ولی با این حال حرفهای زیادی برای گفتن داشتند. یکی از بهترین مدلهای شاسی بلند از این دست جنرال موتورز جی ام سی تایفون، یک شاسی بلند دو در بود که رقیبی قدر برای مدلهایی مانند نیسان ۳۰۰ZX توربو، کوروت و فراری ۳۴۸ محسوب میشد. تایفون که پیشرانهای یکسان با تراک جی ام سی سایکلون داشت، از یک موتور ۴.۳ لیتری شش سیلندر خورجینی توربو با ۲۸۰ اسب بخار قدرت داشت و خروجیهایش به تمام چرخها ارسال میشد. البته خیلیها در بازار اعتقاد داشتند که جنرال موتورز میتواند موتوری قدرتمندتر هم برای آن عرضه کند. بین سالهای ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۳ حدوداً ۴۶۰۰ دستگاه از این خودرو فروخته شد.
با این حساب، تایفون را میتوان یکی از کم یاب ترین مدلهای شاسی بلند پرفورمنس بازار در دهه ۹۰ میلادی دانست. در شرایطی که این روزها جیپ گرند چروکی SRT پرفروشترین شاسی بلند پرفورمنس در مجموعه فیات کرایسلر میباشد، تصور رقابت این خودرو با نسل جدید تایفون در قرن بیست و یکم فوق العاده جذاب است.
۶ – سوزوکی سامورایی
طی مدت ۹ ساله حضورش در بازار آمریکا، سوزوکی سامورایی با استقبال خیلی خوبی مواجه نشد. در مقایسه با مدلهای آفرود قدرتمند آمریکایی، این آفرودر ژاپنی مدلی ارزان قیمتتر و خوب محسوب میشد. موسسه کانسومر ریپورتز در گزارشی خواستار جمع آوری این خودرو از بازار به دلیل کیفیت پایین شد، مشکلی که نهایتاً سوزوکی به خاطر آن از کانسومر ریپورتز نزد دادگاه شکایت کرد. هیچ وقت فروش این خودرو در آمریکا به اندازهای که سوزوکی میخواست نرسید. اکنون که ۲۰ سال از خروج این خودرو از بازار آمریکا میگذرد، سامورایی توانسته اسم و رسم خوبی برای خود کسب کند. اگر نمونههای سالم و بدون پوسیدگی آن را پیدا کنید، این شاسی بلند کوچک مدلی خواهد بود که با آن تقریباً هر جایی که دلتان بخواهد میتوانید بروید. بدون شک، بازار شاسی بلندهای امروز به یک مدل کامپکت، با تواناییهای آفرود بالا و قیمت ارزان مثل سامورایی نیاز شدید دارد.
۷ – تویوتا FJ
تویوتا اف جی کروزر که چند سال پیش رونمایی شد توانست میراث دار خوبی برای مدل اورجینال لندکروزر باشد، ولی از نظر تواناییهای آفرود و دوام و کیفیت، خیلی اوضاع خوبی نداشت. مدل کلاسیک لندکروزر J40/60 در کنار لندرور و جیپ CJ را میتوان به عنوان سه گانه کلاسیک نمادین آفرود دنیا معرفی کرد. این خودرو به مدت ۲۴ سال از ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۴، بدون تغییرات زیاد فروخته شد و به قدری به مدلی نمادین تبدیل شده که نمونههای تمیز و کم یاب آن این روزها قیمتهایی بالای ۱۰۰ هزار دلاری دارند. بیایید امیدوار باشیم تویوتا بالاخره نسل جدید LC را برای بهبود مجموعه مدلهای خود رونمایی و روانه بازار کند. جالب است بدانید سری ۷۰ دهه ۸۰ میلادی همچنان در استرالیا فروخته میشود. دانستن همین موضوع ما را فوق العاده امیدوار میکند.
۸ – فولکس واگن تیپ ۱۸۱
زمانی که بحث آفرود مطرح میشود شاید نام فولکس واگن بیتل به ذهن کسی خطور نکند، ولی این خودرو بدون شک یکی از سرسختترین خودروهای تاریخ دنیا محسوب میشود. این خودرو با موتور هوا خنک، توانایی بالای حرکت در جادههای خاکی، برخی قطعات خاص و توانایی تیونینگ بالا، زیبایی بیتل در این بود که میتوانستید آن را به هر خودرویی که میخواهید تبدیل کنید. تیپ ۱۸۱ که برای ارتش آلمان غربی در سال ۱۹۶۸ طراحی شد، با ورود به بازار آمریکا و فروش خوبی که بین سالهای ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۵ توانست تجربه کند نامی برای خود دست و پا کرد. این خودرو که به دلیل ظاهر عجیب و غریب و دوام و کیفیت بسیار بالای خود فوق العاده معروف شده بود، در صورتی که فولکس واگن بخواهد نسل جدید آن را امروز روانه بازار کند، قطعاً شاهد تولد یک مدل فوق العاده پرفروش و جذاب در بازار خواهیم بود.
۹ – اینترنشنال اسکات
اسکات که بین سالهای ۱۹۶۱ تا ۱۹۸۰ به مدت ۱۹ سال در خطوط تولید شرکت اینترنشنال بود، در کنار برونکو و جیپ CJ-5 جزء بهترین شاسی بلندهای آمریکایی دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی محسوب میشد. امروزه، اسکاتها در میان علاقه مندان آفرود به خاطر سادگی فنی، دوام بالا و بازار خوب قطعات بسیار محبوب شده است. از زمان پایان تولید اسکات در ۳۷ سال پیش به بعد، شرکت اینترنشنال بیشتر روی ساخت کامیونها و کشندههای تجاری، اتوبوس و خودروهای نظامی تمرکز کرده است. بیایید امیدوار باشیم شرکت نسل جدیدی از این شاسی بلند دوست داشتنی را روانه بازار کند.
۱۰ – جیپ ویلیز
در این مورد شاید برخی با ما موافق نباشند. بله، رانگلر جانشین مستقیم CJ است، ولی ما جیپی میخواهیم که حتی بیشتر از آن به ریشههای خود نزدیک شده است. چند روش برای رسیدن به این هدف وجود دارد: ۱ – ما خیلی دوست داریم شرکت جیپ مدل کانسپت روباز با طول بین دو محور کوتاه ملقب به Shortcut را که سال ۲۰۱۶ در Moab رونمایی کرد را وارد خط تولید کند. اگر این اتفاق نیفتاد (که قطعاً نخواهد افتاد)، ما تلاش خواهیم کرد: ۲ – میتسوبیشی را مجبور به تولید دوباره CJ واقعی کنیم. میتسوبیشی بین سالهای ۱۹۵۳ تا ۱۹۹۸ یک ویلیز CJ-3B را مخصوص بازار ژاپن تولید میکرد.
شرکت به شدت به دنبال این است که بار دیگر بخشی از بازار شاسی بلندهای آفرود آمریکا را به دست بگیرد. البته به احتمال زیاد آنها تلاش نخواهند کرد تا یک مدل ۶۵ ساله را دوباره زنده کرده و برای آمریکاییها مدل آفرود بسازند. اگر میتسوبیشی این کار را نکند (که نخواهد کرد)، ما میتوانیم: ۳ – راهی برای خرید یک ماهیندرا Thar، که یک جیپ ساخت هند بوده و نزدیکترین چیز به یک ویلیز جدید میباشد پیدا کنیم.
۱۱ – لامبورگینی LM002
لامبورگینی به سبک شرکت پورشه، اخیراً از شاسی بلند اوروس برای افزایش فروش خود رونمایی کرد. ولی ما بیشتر دوست داریم تا لامبورگینی روزی شاسی بلندی مانند LM002 را تولید کند. این خودرو که آن را در بهترین حالت میتوان فرزند ناخلف یک تراک نظامی و یک لامبورگینی کونتاش نامید، یکی از عجیب و غریبترین خودروهای دهه ۸۰ میلادی بود که تمام آن چه که یک لامبورگینی باید داشته باشد را در خود داشت: ظاهر عجیب و غریب، سرعت بسیار بالا و در یک کلام، خودرویی همه کاره! این ترکیب البته خیلی موفق نبود، ولی بیایید امیدوار باشیم که لامبورگینی روزی آن را وارد خط تولید کند.
۱۲ – فیات جولی
از نظر ظاهری، این خودرو به هیچ وجه ظاهری تراک مانند ندارد، ولی ما بسیار مشتاق دیدن یک جولی مدرن هستیم. این خودرو که مبتنی بر فیات ۶۰۰ ساخته شده، جولی توسط Ghia به عنوان یک مدل آفرود سبک برای افراد ثروتمندی منند جیانی آگنلی، آریستوتل اوناسیس، گریس کلی و لیندون جانسون ساخته میشد. امروزه، فیات جولی اورجینال قیمتهای بسیار بالایی دارند. اخیراً یک مدل ۱۹۵۹ ان در حراجی آر ام سوتبیز به قیمت ۹۹ هزار دلار در سال ۲۰۱۴ فروخته شد، قیمتی که برای خودرویی این چنینی بسیار خوب محسوب میشود. اگر فیات مدل دو دیفرانسیل، روباز، بدون در و با کابینی چهار فصل را تولید کند، ما اولین کسی خواهیم بود که برای خرید آن ثبت نام میکنند!
پاسخ دهید