اصطلاحات خودرویی که هر ماشین بازی باید بداند

خودروها یک زبان مخصوص خود را دارند. اگر خیلی با دنیای آن‌ها آشنا نیستید، ممکن است درک برخی کلمات و عبارات خودرویی برای شما کار بسیار سختی باشد. الزاماً نباید برای رانندگی با یک خودرو با همه اصطلاحات و لغات تخصصی آن آشنا باشید، ولی اگر به دنیای خودروها علاقه دارید، یا خود را یک ماشین باز می دانید، شما را به مطالعه مطلب امروز مجله اینترنتی آراد مگ دعوت می‌کنیم. در ادامه مطلب با ما همراه شوید تا شما را با چند اصطلاح خودرویی ویژه ماشین بازها آشنا خواهیم کرد.

خط کمر

خط کمر به خطی می گویند که زیر پنل های شیشه‌ای یک خودرو متشکل از پنجره جلو، پنجره‌های کناری و پنجره عقب قرار می‌گیرد. این خط روی همه خودروها، بدون توجه به بادی استایل آن‌ها وجود دارد.

نیوتن متر

نیوتن متر واحدی برای بیان میزان گشتاور یک پیشرانه است. تقریباً همه با واحد اسب بخار آشنا هستیم، ولی گشتاور نیز به اندازه آن اگر اهمیت نداشته باشد، کم اهمیت‌تر از آن نیست و با درک کامل آن تصویری واضح‌تر از قدرت و توانایی‌های خودروی خود خواهید داشت. به ساده‌ترین شکل ممکن بخواهیم بگوییم، یک نیوتن نیروی اعمال شده روی یک بازوی گشتاور یک متری به صورت عمود است.

دیفرانسیل لغزش محدود

وظیفه دیفرانسیل به طور ساده تقسیم گشتاور در دو جهت مختلف است. یک دیفرانسیل لغزش محدود می‌تواند تفاوت‌های سرعت و گشتاور بین دو جهت مختلف را طوری تنظیم کند که هر دو سمت میزان قدرت کافی را دریافت کنند. اگر قبلاً تجربه گیر کردن در یک سطح لغزنده را داشته‌اید، به گونه‌ای که یک چرخ هرز می‌چرخیده، بهتر می‌توانید اهمیت کاری که دیفرانسیل لغزش محدود انجام می‌دهد را درک کنید.

موتور تنفس طبیعی و موتور توربو یا سوپرشارژر

یک موتور تنفس طبیعی خود به صورت مستقل هوا و سوخت را ترکیب کرده و احتراق را ایجاد می‌کند. از سویی دیگر موتورهای سوپرشارژر از نوعی کمپرسور برای ارسال هوای اضافی به داخل پیشرانه استفاده می‌کنند. موتورهای مجهز به توربو هم از نظر فنی در واقع شبیه به موتورهای سوپرشارژر هستند. با این تفاوت که توربوها از یک توربین که با کمک اگزوز می‌چرخد، برای ارسال هوای بیشتر داخل موتور استفاده می‌کنند. استفاده از توربو و سوپرشارژر روی موتورهای کوچک امکان استخراج قدرت و گشتاور بیشتری را از آن‌ها فراهم می‌کند.

زاویه کمبر، کستر و تو

زاویه کمبر به انحراف چرخ جلو از کنار به کنار گفته می‌شود. اگر چرخ‌های جلو به سمت داخل کج باشند، خودروی شما زاویه کمبر منفی دارد. اگر این کجی رو به بیرون باشد، زاویه کمبر خودرو مثبت است. تنظیم زاویه کمبر مناسب برای شما الزاماً نمی‌تواند برای راننده‌ای دیگر نیز مناسب باشد. زیرا کسی که زاویه کمبر خودروی شما را تنظیم می‌کند، باید شیوه و عادات رانندگی‌تان را هم در نظر بگیرد، در غیر این صورت مشکلاتی مانند خورده شدن بیشتر تایر یک سمت گریبان گیر شما خواهد شد.

تصور زاویه کستر ممکن است اندکی مشکل باشد، ولی به زاویه‌ای گفته می‌شود که امتداد محور فرمان با محور عمودی چرخ ایجاد می‌کند. کستر مثبت زمانی اتفاق می‌افتد که امتداد محور فرمان در قسمت بالایی چرخ به سمت خودرو باشد و کستر منفی هم زمانی رخ می‌دهد که امتداد محور فرمان در قسمت فوقانی چرخ به سمت خارج خودرو متمایل باشد. زاویه کستر مثبت خودرو را در سرعت‌های بالا بسیار پایدارتر و همچنین تمایل تایر را به چسبندگی روی جاده را افزایش می‌دهد. این عامل سبب بهبود هندلینگ خودرو هم می‌شود. کستر مثبت همچنین در سر پیچ‌ها عملکرد خودرو را بهبود می‌بخشد.

زاویه کمبر خودرویی

البته، اگر با یک خودروی کلاسیک با فرمان غیر هیدرولیک رانندگی می‌کنید، کستر مثبت می‌تواند کار با فرمان را برای شما بسیار سخت‌تر کند. زاویه Toe یا همگرایی و واگرایی چرخ‌ها مربوط به حالت و زاویه‌ای می‌باشد که نوک چرخ‌ها نسبت به هم دارند. هر وقت سر چرخ‌ها (قسمت جلویی تایرها) به سمت یکدیگر (داخل خودرو) متمایل شوند این حالت را Toe in یا همگرایی گویند و اگر جلو تایرها از هم دور (به سمت خارج خودرو) منحرف شوند، Toe out یا واگرایی اتفاق افتاده است.

مانند کمبر و کستر، تنظیمات زاویه تو همچنین روی هندلینگ خودرو تأثیر می‌گذارند، بنابراین روی تنظیم این مورد باید بسیار حساس باشید.

ضریب درگ

در مورد خودروی شما، ضریب درگ به معنی میزان مقاومت هوایی است که خودرو در حال حرکت با آن روبرو می‌شود است. هر چقدر عدد ضریب درگ کوچک‌تر باشد، خودروی شما مقاومت هوایی کم‌تری دارد. این مورد تأثیر زیادی روی میزان مصرف سوخت خودرو می‌گذارد. هرچقدر ضریب درگ کم‌تر باشد، هم شما پول کم‌تری برای بنزین خواهید داد و هم آلاینده‌های کم‌تری وارد محیط زیست خواهند شد.

داون فورس

داون فورس به چسبندگی بیشتر خودرو روی زمین کمک می‌کند. این کار با استفاده از قوانین آیرودینامیکی برای وارد کردن نیروی بیشتر رو به پایین صورت می‌پذیرد. تماس بهتر بین تایر و سطح جاده به معنی چسبندگی بهتر است. یک نکته جالب در مورد داون فورس این که، با افزایش آن، شما هیچ وزن اضافه‌ای روی خودرو اعمال نمی‌کنید. در خودروهای فوق سبک مانند خودروهای فرمول یک، نیروی داون فورس برای مقابله با نیروی لیفت و جلوگیری از پرواز خودرو در سرعت‌های بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بیش فرمانی

در پیچ‌ها، اگر چرخ‌های عقب قبل از چرخ‌های جلو چسبندگی خود را با جاده از دست بدهند، خودروی شما دچار بیش فرمانی خواهد شد. بخش عقب خودرو منحرف می‌گردد و به سمت کناره جاده کشیده می‌شوید. یادگیری کنترل صحیح این مورد برای ایمنی بیشتر و همچنین یادگیری رانندگی پرسرعت از اهمیت بالایی برخوردار است. بیش فرمانی عمدی و رفتن سریع به سمت کناره‌های جاده در پیچ‌ها، در مسابقات رالی و به هنگام دریفت کردن می‌تواند به راننده کمک زیادی بکند.

کم فرمانی

در پیچ‌ها، اگر چرخ‌های جلو قبل از چرخ‌های عقب چسبندگی خود را با جاده از دست بدهند، خودروی شما دچار کم فرمانی خواهد شد. در این حالت در حالی که چرخ‌های عقب همچنان چسبندگی خوبی با جاده دارند، چرخ‌های جلو مطابق با مسیری که شما فرمان را می‌چرخانید نخواهند چرخید. نترسید. بهترین کار این است که پای خود را از روی پدال گاز بردارید تا چسبندگی تایرهای جلو اندکی افزایش یافته و بتوانید بچرخید.

جفت کلاچ

تکنیکی است که به شما اجازه می‌دهند بسیار نرم‌تر دنده خودرو را کوچک کند. با کمک این روش، همچنین میزان استهلاک کشویی گیربکس بسیار کم‌تر خواهد شد. البته همان طور که حدس زده‌اید، این تکنیک فقط روی خودروهای دنده دستی قابل اجرا می‌باشد. گیربکس خودروهای کلاسیک بسیار قدیمی قطعه‌ای به نام کشویی نداشتند، بنابراین اگر از تکنیک جفت کلاچ روی این خودروها استفاده نکنید، هنگام کوچک کردن دنده صدای گوش خراش خوردن دنده‌ها به هم را خواهید شنید. در خودروهای مدرن، با تکنیک جفت کلاچ می‌توانید رانندگی بسیار نرم‌تری را تجربه کنید. مراحل انجام این تکنیک بسیار ساده هستند: کلاچ را بگیرید، دنده را خلاص کنید، کلاچ را رها کنید، اندکی گاز بدهید، کلاچ را بگیرید، دنده را کوچک کنید، کلاچ را رها کنید. هر چقدر بیشتر این کار را انجام بدهید، قطعاً هر بار بهتر و بهتر قادر به انجام آن خواهید بود.

۲۰۱۵ Sonata 2.0T

گشتاور

خیلی از ما معنی اسب بخار را به عنوان میزان انرژی که یک موتور می‌تواند از خود تولید کند درک کرده‌ایم. از سویی دیگر، درک گشتاور اندکی سخت‌تر است. خلاصه بخواهیم بگوییم، گشتاور میزان چرخشی است که یک میزان نیروی مشخص می‌تواند از خود تولید کند. این یک مفهوم بسیار مهم می‌باشد، زیرا موتورهای خودرو نیرویی که از بالا و پایین رفتن قطعات در محفظه احتراق تولید می‌شود را دریافت کرده و آن را به چرخ‌ها منتقل می‌کنند.

معمولاً ماشین بازهای بیشتر علاقه دارند در مورد گشتاور خودروهای خود حرف بزنند تا درباره میزان اسب بخار، زیرا گشتاور در واقع همان فاکتور فیزیکی است که می‌تواند یک خودرو را حرکت بدهد. گشتاور همچنین در نقطه‌های مختلفی به هنگام شتاب گیری خودرو توزیع می‌شود و به همین دلیل، یکی از بحث‌های همیشگی ماشین بازها همیشه در مورد این لحظه‌ها صحبت می‌کنند.

برای خودروهای الکتریکی، به دلایل بسیار مختلفی گشتاور مفهومی بسیار مهم است. موتورهای الکتریکی قادر هستند ۱۰۰ گشتاور موجود را از همان ابتدا در اختیار چرخ‌ها قرار بدهند، به همین دلیل است که یک تسلا مدل اس در حالت Ludicrous Mode می‌تواند در درگ ۴۰۰ متر همه ابرخودروها را شکست بدهد.

تأخیر توربو

یک توربوشارژر از گازهای اگزوز برای چرخاندن توربینی که هوای فشرده را وارد سیلندرها می‌کند استفاده می‌نماید. این کار نهایتاً می‌تواند خروجی قدرت یک موتور را افزایش داده و مثلاً عملکرد فنی یک موتور شش سیلندر خورجینی را مانند یک موتور هشت سیلندر خورجینی بکند.

گرچه، برخلاف یک موتور تنفس طبیعی هشت سیلندر خورجینی، که کل قدرت موتور به صورت ادامه دار در اختیار راننده قرار می‌گیرد، یک موتور شش سیلندر خورجینی توربو ممکن است چند ثانیه تا تحویل قدرت موتور به راننده تأخیر داشته باشد. ماشین بازها به این زمان تأخیر توربو می گویند. ولی در بسیاری از توربوشارژرهای مدرن این زمان کاهش یافته یا به کل حذف شده است.

نسبت قدرت به وزن

درک آن خیلی سخت نیست: اگر همه چیز مساوی باشد، یک خودروی سبک با موتوری قدرتمند می‌تواند بسیار سریع‌تر از خودرویی سنگین‌تر با همان موتور باشد. به این نسبت قدرت به وزن می گویند و پتانسیل بالقوه یک خودرو را می‌تواند نشان بدهد. این مورد برای ماشین بازها اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا در اکثر موارد، یک موتور بزرگ‌تر وزن بیشتری در مقایسه با یک موتور کوچک‌تر دارد.

از این رو، افزایش اندازه موتور بدین معنی است که خودرو ابتدا باید بتواند از پس این میزان وزن اضافی بربیاید. به همین دلیل، خودروسازها معمولاً در بخش‌های دیگر نسبت به کاهش وزن خودرو اقدام می‌کنند. همان طور که حدس زده‌اید، به همین خاطر اکثر خودروهای سوپر اسپرت و ابرخودروها از آلومینیوم سبک، منیزیم و فیبر کربن ساخته می‌شوند.

دریفت

هنگامی که با سرعت مناسب در یک پیست مسابقه وارد پیچ می‌شوید، امکان این وجود دارد که چسبندگی چرخ‌های عقب را کاهش بدهید. نتیجه این کار کشیده شدن چرخ‌های عقب روی زمین به سمت مخالف پیچ می‌باشد. این موضوع سبب افزایش زمان یک دور کامل پیست می‌شود، ولی ظاهر بسیار جذابی دارد و تماشاگران را به خوبی می‌تواند به وجد بیاورد. برخی رانندگان مانند کن بلاک به طراحی و ساخت خودروهایی ویژه دریفت پرداخته‌اند.

یک دریفتر ماهر می‌تواند دریفت را به گونه‌ای کنترل کند که به محض خارج شدن از پیچ خودرو در مسیر خود قرار بگیرد. از سویی دیگر، یک راننده آماتور ممکن است کنترل خودرو را از دست داده و از پیست خارج شود.

دریفت

لانچ

اصطلاحی بسیار جذاب برای استارت‌های سریع هنگام مسابقه‌های درگ می‌باشد. ایده اصلی یک لانچ خوب، حرکت اولیه به بهترین شکل ممکن است، به گونه‌ای که چرخ‌های عقب هرزگردی نکنند. به اصطلاح خودمانی‌تر، لانچ خوب لانچی است که خودرو بدون ویراژ شروع به حرکت کند.

خودروهای های پرفورمنس مدرن قابلیتی به اسم لانچ کنترل دارند که با فعال شدن آن، خودرو اجازه هرزگردی در لحظه استارت را به چرخ‌ها نمی‌دهد.

مسابقه درگ

به طور ساده بخواهیم بگوییم، یک مسابقه درگ به مسابقه شتاب و سرعتی می گویند که بین دو خودرو که در حالت ایستاده قرار دارند شروع می‌شود و بعد از یک مسافت از قبل تعیین شده پایان می‌یابد. این مسافت استاندارد در همه جای دنیا یک چهارم مایل (۴۰۰ متر) یا یک هشتم مایل (۲۰۰ متر) می‌باشد. این مسابقات معمولاً با علامت یک دستگاه الکترونیکی که در خارج به آن درخت کریسمس می گویند شروع می‌شود. به محض حرکت خودرو یک تایمر برای هر کدام فعال می‌شود که بعد از عبور از خط پایان، زمان کل مسافت درگ را برای آن خودرو ثبت می‌کند. زمان استارت تا پایان زمان درگ خودرو است که از آن برای اندازه گیری پرفورمنس خودرو استفاده می‌شود.

ترمز ضد قفل (ABS)

ABS مخفف سیستم ترمز ضد قفل است. این سیستم برای افزایش توانایی‌های ترمز راننده و همچنین جلوگیری از قفل شدن چرخ‌ها طراحی شده است. سیستم ترمز ضد قفل در اواسط دهه ۸۰ میلادی نخستین بار رونمایی شد و طی چند سال، به یک استاندارد روی بخش اعظمی از خودروهای فروخته شده در کانادا تبدیل شد. سیستم ترمز ضدقفل در بسیاری از مینی ون‌ها و پیکاپ تراک ها روی هر چهار چرخ کار می‌کند. این سیستم پایداری خودرو را افزایش داده و امکان استفاده از فرمان به هنگام ترمزگیری را فراهم می‌کند. ABS همچنین به حفظ کنترل خودرو توسط راننده کمک می‌نماید. از آن جایی که ABS چهار چرخ از قفل شدن هر چهار چرخ جلوگیری می‌کند، امکان ترمزگیری و کنترل فرمان به صورت همزمان برای راننده فراهم می‌شود.

VVT

VVT مخفف سیستم زمان بندی متغیر سوپاپ‌هاست. سیستم‌های VVT به طور کلی زمان بندی سوپاپ‌ها را با تغییر باز و بسته شدن سوپاپ‌های می‌توانند تغییر بدهند. در این سامانه سوپاپ‌های هوا و دود به کمک سیستم‌های هیدرولیکی باز و بسته می‌شوند. سوپاپ‌های هوا وقتی باز هستند، سوپاپ‌های اگزوز زمان بیشتری بسته می‌مانند تا مقاومت هوا در دورهای بالای موتور افزایش پیدا کند.

هندلینگ

هندلینگ به میزان دقیق بودن و پاسخ گو بودن فرمان گفته می‌شود. اگر در حال رانندگی در یک پیچ تند هستید و مجبورید برای چرخش خودرو به چپ و راست فرمان را زیاد بچرخانید، می‌توان گفت که خودرو هندلینگ بدی دارد. اگر خودرو در سرعت‌های بالا به دقت و سرعت به سمتی که فرمان را چرخیده‌اید رفت، خودروی شما هندلینگ خوبی دارد.

حجم موتور

تاکنون قطعاً در تبلیغات خودروها شنیده‌اید که یک خودرو موتور ۱.۲ لیتری دارد. این به معنی اندازه موتور، یا دقیق‌تر بخواهیم بگوییم، فضایی است که داخل سیلندرهای موتور برای ترکیب هوا و سوخت موجود می‌باشد. هر چقدر فضا بیشتر باشد، میزان ترکیب هوا و سوخت بیشتر شده و قدرت تولیدی موتور هم افزایش می‌یابد. یک سیلندر ممکن است فضایی برابر با نیم لیتر داشته باشد، از این رو در موتورهای هشت سیلندر حجم موتور می‌تواند تا ۴ لیتر و حتی بیشتر هم برسد.

اسب بخار

برخی مفهوم آن را خیلی پیچیده کرده‌اند، ولی ساده بخواهیم بگوییم، مخترعی به نام جیمز وات محاسبه کرده بود که یک اسب می‌تواند ۳۰ هزار فوت پوند کار را در یک دقیقه انجام بدهد. او این محاسبه را روی موتورهای بخار اعمال کرد و از آن زمان تاکنون، از آن برای اندازه گیری میزان قدرت موتورها استفاده می‌شود.

توربوشارژر

یک توربوشارژر، یا توربو، وسیله‌ای است که به وسیله یک توربین، بهره وری محفظه احتراق داخلی موتور و میزان قدرت آن را با تزریق هوای بیشتر به داخل محفظه افزایش می‌دهد. علت توانایی تولید قدرت بیشتر موتورهای توربو در برابر موتورهای تنفس طبیعی این است که به هوای بیشتر و در نتیجه سوخت بیشتری وارد موتور می‌شود.

سنسور نقاط کور

سیستم مانیتور نقاط کور یا سنسور نقاط کور یک تکنولوژی مدرن است که نقاط کور یک خودرو را به دنبال اشیاء (معمولاً خودروهای دیگر) اسکن می‌کند. اگر موردی تشخیص داده شود، یک چراغ کوچک معمولاً روی آینه بغل خودرو روشن می‌شود. برخی از خودروها، زمانی که خودرویی دیگر در نقطه کور راننده قرار دارند و راننده برای رفتن به آن سمت چراغ راهنما را می زند، هشداری صوتی پخش می‌کنند تا راننده از خطر احتمالی آگاه شود.

خودروی پلاگین هیبریدی

خودروهایی هیبریدی با پک‌های باتری بزرگ هستند که باید از یک پریز برق خانگی یا در ایستگاه های شارژ عمومی شارژ شوند. در سویی دیگر خودروهای هیبریدی هستند که باتری‌های آن‌ها توسط سیستم‌هایی مانند بازتولید انرژی از ترمز شارژ می‌شوند. دو نوع خودروی پلاگین هیبریدی وجود دارد.

ضریب تراکم

ضریب تراکم اصطلاحی است که در موتورهای احتراق داخلی به کار برده می‌شود. ضریب تراکم موتورهای درون‌سوز نسبتی است که به مقدار حجم سیلندر در نقطه آغاز تراکم و نقطه پایان تراکم که همان نقطهٔ آغاز آتش زایی است گفته می‌شود. به طور خلاصه، اگر نسبت تراکم یک موتور افزایش پیدا کند، قدرت موتور بیشتر خواهد شد. البته این نسبت‌ها محدودیت‌هایی هم دارند.