برخی معتقدند که علاقه به مدل های اس یو وی (SUV) یک تب زودگذر است که ریشه در قیمت پایین سوخت دارد. به عقیده این دسته در صورت افزایش قیمت پایین سوخت، دارندگان خودروهای شاسی بلند و کراس اوور متضرر شده و دوباره به سراغ اتومبیل های سواری باز خواهند گشت. با این حساب باید گفت اگر چه در گذشته مصرف سوخت شاسی بلندها تقریباً دو برابر خودروهای سواری بود و می توانست انتخاب مشتریان را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد.
اما با پیشرفت های حاصل شده اختلاف موجود تا حدود ۹۰ درصد کاهش یافته و میزان مصرف سوخت دیگر مثل سابق یک فاکتور تعیین کننده نیست. علاوه بر این موضوع باید به فاکتور هایی از قبیل کابین جادارتر، کاربردهای زیادتر، توانایی های حرکتی بهتر در مسیر های خارج جاده و حس ایمنی بیشتر برای خودروهای شاسی بلند و کراس اور اشاره کرد. آنطور که وضعیت بازار حکایت می کند. مشتریان این مزایا را به ده درصد مصرف سوخت بیشتر ترجیح می دهند.
اولویت های خرید خودرو
در کشورمان نیز بر اساس نظرسنجی ها اولویت اصلی مردم برای خرید خودرو ایمنی بوده که ۳۳ درصد از افراد به آن رای داده اند. ۲۹ درصد افراد قدرت و شتاب خودرو را اصلی ترین اولویت در انتخاب خودرو بیان کرده اند. سپس معیار زیبایی ظاهری با ۱۳ درصد، کیفیت بدنه با ۱۱ درصد و خدمات پس از فروش با ۹ درصد اصلی ترین شاخصه های انتخاب خودرو برای مصرف کنندگان هستند. در این میان پایین بودن مصرف سوخت خودرو با ۵ درصد کمترین فراوانی را کسب نموده است. نتایج نهایی این نظرسنجی حاکی از علاقه ۶۳ درصد رای دهندگان به گروه خودرو های اس یووی/ کراس اوور است. اما در این کلاس نیز سه دسته مجزا وجود دارد که عبارتند از کوچک، متوسط و بزرگ، در این مطلب پنج نمونه از جدید ترین مدل های کلاس اندازه متوسط را بررسی خواهیم کرد.
خودرو های مورد بررسی
ابتدا باید عنوان کرد که این مدل ها، کراس اوور های لوکسی محسوب نشده و این مورد را از ظاهر و فضای داخلی آنها می توان متوجه شد. تمامی آنها از انواع دو دیفرانسیل با انتقال نیرو به چهار چرخ بوده و محدوده قیمتی بین ۴۰ تا ۵۱ هزار دلار دارند.
شورولت دوباره مدل بلیزر را احیا کرده و بر پایه پلت فرم کادیلاک XT5 و GMC Acadia نسل نو آن را روانه بازار نموده است.
فورد Edge و مدلی که در آزمایش شرکت کرده بود، به میانه عمر خود رسیده و در این بین در بخش فنی و طراحی بدنه و کابین، دستخوش به روزرسانی هایی شده است.
پس از وقفه ای طولانی هوندا پاسپورت مجدداً بازگشته و ظاهر آن به مدل پایلوت کوچک شده، شباهت دارد و البته دارای قطعات مشترک فراوانی با نمونه مورد اشاره بوده که از جمله آنها پلت فرم به کار رفته در پاسپورت است. هیوندای فاصله محوری مدل سانتافه را برای سال ۲۰۱۹ به میزان ۶۶ میلی متر افزایش داده است. ابته این تنها تغییر و به روز رسانی در این مدل محبوب نبوده و سطح تجهیزاتی و قوای فنی آن هم به مناسب ترین شکل ارتقا یافته است.
در خصوص نیسان مورانو، با وجود آنکه قوای محرکه آن بدون تغییر باقی مانده، اما این کراس اوور در زمینه سطح تجهیزاتی و ایمنی پیشرفت فراوانی داشته و نمونه ای از آن موسوم به پلاتینیوم، گران قیمت ترین و کامل ترین مدل از مورانو محسوب می شود.
تمامی این خودروها را به جنوب ایالت کایفرنیا برای انجام آزمایش های متنوع برده تا نقاط قوت و ضعف آنها در شرایط مختلف مشخص شود و بعد از گذشت سه روز و طی مسافتی حدود ۹۰۰ کیلومتر نتایج ذیل به دست آمد.
رتبه پنجم: نیسان مورانو
بسته به اولویت ها، می توانید هر کدام از این اس یو وی ها را خریداری کرده و از داشتن آنها لذت ببرید هر یک از این نمونه ها در بخش هایی قوی تر از دیگران بوده و در برخی قسمت ها دچار ضعف بودند. مثلا مورانو نتوانست در مسیرهای بیابانی رکورد مناسبی از خود بر جای بگذارد، البته دیگر اعضای گروه هم در این بخش کم توان ظاهر شدند اما ناکارآمدی نیسان از همه بیشتر بود.
اولویت سازنده در این خودرو بیشتر رفاه بوده تا قابلیت های حرکتی و فضا سازی، به طوری که سواری آن در این گروه با اختلاف بالا به مراتب بیشتر از دیگران برخوردار است. مورانو نیز همانند بسیاری از مدل های دیگر نیسان دارای صندلی های راحتی است که راننده و سرنشینان را بغل کرده و در عبور از مسیر های ناهموار ضربات را در مقایسه با سایرین به مراتب بهتر جذب می کند.
بررسی نیسان مورانو
از نظر فضاسازی، با وجود اینکه مورانو کشیده ترین خودروی گروه بوده اما همراه با شورولت بلیزر دارای کمترین فضا بار بوده و فضای سرنشینان آن از تنگ ترین عضو گروه یعنی شورولت بلیزر، تنها اندکی بیشتر است. میدان دید در آن چندان خوب نیست چون ضخامت ستون های سقف جلویی و عقبی باعث محدودیت شده است.
گیربکس های CVT هرگز مورد علاقه رانندگان حرفه ای نبوده و عملکرد این نمونه در این مورانو به مراتب ضعیف تر از خودرو های دیگر است و هماهنگی چندانی با پیشرانه ۶ سیلندر V شکل آن ندارد، به خصوص در دور موتور ۴۴۰۰ قبل از آنکه خودرو بتواند حداکثر گشتاور را تولید کند، این ناهماهنگی به اوج خود می رسد و این نقطه ضعف بزرگی برای این اتومبیل است. با توجه به نقاط ضعفی که شرحش رفت. مورانو پایین ترین امتیاز را کسب نمود و همراه با سانتافه ضعیف ترین رکورد کسب سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت را به میزان ۷.۵ به دست آورد و در رکورد گیری کسب و طی مسافت ۴۰۰ متر نیز کندترین زمان را ثبت کرد.
رتبه چهارم: فورد Edge
فورد خودروی آرام و بی صدایی است. این اس یو وی حتی در حالت تخت گاز هم این خصوصیت در آن حفظ می شود. از دیگر مشخصات این اس یو وی برخورداری از جادارترین صندوق بار بعد از هوندا بوده و صندلی های عقب آن برای سه فرد بزرگسال فضای کافی دارد. Edge و پیشرانه آن گشتاور بالایی به میزان ۳۷۲ نیوتن متر تولید می کند که از دور ۳ هزار در اختیار راننده قرار دارد.
ضعف و قوت های فورد
شتاب از صفر تا ۹۶ کیلومتر بر ساعت و رکورد طی مسافت ۴۰۰ متر آن به ترتیب ۶.۸ ثانیه و ۱۵.۳ ثانیه بوده که در حد میانگین گروه است. در حرکت جاده ای به گونه ای انتقاد آمیز ناتوان بوده و زمانیکه قصد سریع رفتن و انجام مانور های تند با آن را داشته باشید، از پس این کار بر نخواهد آمد.
حداکثر شتاب ثقل آن به میزان ۰.۸۳ جی دومین در بین گروه است با وجود آنکه وزن ۱۹۸۰ کیوگرمی آن را تبدیل به سنگین ترین خودروی گروه کرده است.
حال تصور کنید که چنین وزنی را بخواهید با ترمزی که ضعیف ترین در بین گروه است، این خودرو را متوقف کنید که در نتیجه لنت های ترمز سریعاً توانایی های خود را از دست می دهند. توانایی آن در عبور از مسیر های بیابانی و به خصوص سربالایی های تند محدود بوده و واقعا در این بخش خودروی کندی است.
آن چه که فورد Edge را در رتبه پایینی نسبت به دیگران قرار داد ابعاد نامتناسب و نحوه استقرار راننده در پشت فرمان بود به طوری که هر یک از کارشناسانی که با آن به رانندگی پرداخته اند این گونه اظهار نظر کرده اند که ارتفاع درپوش موتور آن زیاد، جلو داشبورد بلند بوده و محل قرارگیری کنترلرها و ادوات آن ارگونومیک نیست.
رتبه سوم: شورولت بلیزر
اینجا بخشی از آزمایش های مقایسه ای است که ممکن است داوران را متهم به ریاکاری بنمایند که چرا مدلی از اس یو وی را که از نظر هندلینگ و قابلیت هدایت بهترین گروه بود، برنده این رقابت ها اعلام نکردند در صورتیکه چندین بار این کار را در مورد انواع مزدا انجام داده بودند. ممکن است حق با شما باشد چرا که شورولت بلیزر در مواردی از قبیل توان ترمز گیری و توقف از سرعت ۱۱۲ کیلومتر، سرعت در حرکت مارپیچی یا اسلالوم و شتاب G توانست در بین رقبا بهترین رکورد ها را به دست آورد و البته مهم تر از این ها عملکرد دقیق فرمان و واکنش آنی و بلافاصله پدال ترمز و اینکه بهترین سامانه کنترل کننده اتاق را در بین انحضار گروه داشت، از دیگر مزیت های آن بود.
این شورولت بلیزر قادر است پیچ ها را با سرعت طی کند و اینطور به نظر می رسد که شاسی آن توسط مهندسینی تنظیم شده که به دینامیک های آن آشنایی کامل داشته اند. در عبور از مسیر های کوهستانی عملکرد شاسی آن فوق العاده بود به طوری که حتی رینگ های ۲۱ اینچی آن که بزرگ ترین در بین گروه بود در چنین مسیرهایی مشارکت کاملاً مثبتی داشتند.
نقاط ضعف و قوت شورولت
با شتاب صفر تا ۹۶ کیومتر بر ساعت به میزان ۶.۳ ثانیه، دومین خودروی سریع گروه بود و همینطور طی مسافت ۴۰۰ متر موقعیت مشابهی را به دست آورد اما این قابلیت های اسپرت آن زمانی که راننده سعی می کرد که دنده ها را به صورت دستی تعویض کند همگی رنگ می باخت.
معکوس کردن دنده ها در گیربکس ۹ سرعته بلیزر با کندی انجام می گیرد. پنل جلو داشبورد که صفحات نمایشگر در آن قرار گرفته اند، درجات و صفحه لمسی همگی دارای شکلی و طرحی مدرن هستند و در عین حال طرحی آشنا دارند.
دستگیره های برجسته مخصوص میزان دما همانند شورولت کامارو بوده اما مسیری که هوا از دریچه ها پرتاب می شود به سوی زانوی راننده و سرنشین کناری است. پنل های در از پلاستیک سخت پوشانده شده و کیفیت ظاهری و سازه ای آن به پای سایر رقبا نمی رسد.اما مواردی مانند ارزش و قابلیت استفاده، از هندلینگ مهم تر هستند . بیلزر RS حدود ۲۶۸۰ دلار از دومین اس یووی گران قیمت گروه ، گران تر بود و اختلاف قیمت آن با سانتافه، ارزان قیمت ترین شرکت کننده به حدود ۱۱ هزار دلار می رسید و البته باید در نظر داشته باشیم که شورولت بلیزر های گران تری نیز وجود دارند. تلاش های مهندسین و طراحان قابل تحسین است که موفق شده اند یک اس یووی توانا را ساخته و پرداخته کنند ولی از نظر داوران این خودرو ارزش پرداخت چنین مبلغی را برای خرید ندارد.
رتبه دوم: هیوندای سانتافه
سانتافه ای که در این رقابت ها شرکت کرده بود دقیقاً همان ویژگی هایی را دارد و همان کارهایی را می کند که سانتافه طی یک دهه گذشته انجام داده یعنی ارائه یک مجموعه محکم و یکپارچه، حرکت آن در جاده جای ایرادی باقی نمی گذاشت و کاملاً خوب بود و حتی با تحت فشار قرار گرفتن، چیزی از ارزش های آن کم نمی شد و به راحتی فرامین راننده را در انجام کارهای مختلف به مرحله اجرا می گذاشت.
نقاط ضعف و قوت سانتافه
قدرت کم آن که ضعیف ترین خودروی گروه بود باعث شد که نتواند رکوردی بهتر از ۷.۵ ثانیه برای کسب سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت به دست آورد که از این نظر مشابه نیسان مورانو بود. اگر غیر از این بود تردیدی وجود نداشت که رتبه اول را به دست می آورد.
اما با وجود قابلیت دینامیکی نه چندان مناسب و بعضاً خسته کننده به خصوص در انجام مانور های تند، حدود ۶ هزار دلار از دومین خودروی ارزان قیمت گروه، قیمت پایین تری داشت. البته این تصور نباید پیش آید که کسب چنین رتبه ای صرفاً به دلیل قیمت این اس یو وی بوده بلکه ناشی از امکانات و تجهیزاتی است که در سانتافه وجود دارد که از تمامی خودرو های شرکت کننده از این نظر کامل تر بود به طور مثال تنها اس یووی گروه محسوب می شد که از قفل دیفرانسیل مرکزی دستی و شیشه های جانبی با پرده بهره می برد.
مجموعه هوشمند (Smart Package) به سانتافه کمک می کند که چابکی لازم برای همراه شدن با سایر اعضای گروه را داشته باشد و از نظر فضایی که برای سرنشینان و جای بار لازم است قابل رقابت با دیگران باشد. سانتافه در مقایسه با چهار عضو دیگر گروه از نظر طول، کوتاه ترین، از نظر پهنا باریک ترین و از نظر وزن سبک ترین عضو است با این وجود فضایی که برای سرنشینان جلو در نظر گرفته شده بیشترین در بین گروه است.
صفحه لمسی مربوط به سامانه اطلاع/ سرگرمی از نظر کارایی بهترین بوده و رنگ بندی های به کار رفته در آن جلب توجه می کند. سانتافه به دلیل توانایی های حرکتی در جاده، خودروی خانوادگی مناسبی بوده و از ارزش خرید بالایی هم سود می برد.
رتبه اول: هوندا پاسپورت
جالب است بدانید برادر بزرگ پاسپورت یعنی هوندا پایلوت در سال ۲۰۱۷ در رتبه بندی اس یووی های سه ردیفه رتبه آخر را به دست آورد اما آن خودرو مدلی متفاوت و رقیبانی متفاوت داشت. علاوه بر آن کوچک سازی که ناشی از استفاده از پلت فرم جدید هوندا حاصل شده، کنترل بهتری روی شاسی و خط انتقال نیرو به دست آمده است.
با وجود آنکه راننده حدود ۴ سانتی متر بالاتر نسبت به مدل سه ردیفه آن استقرار پیدا می کند، ولی پاسپورت ثابت کرده که در کنترل بدنه و خوش دست بودن یک رقیب کاملاً توانا است عملکرد گیربکس ۹ سرعته آن چندان مناسب نیست اما تعویض دنده ها با استفاده از پدال های روی فرمان می تواند کنترل بهتری از اتومبیل را برای راننده در شرایط مختلف فراهم آورد. تعویض سریع دنده ها و پیشرانه ۶ سیلندر V شکل با توان تولیدی ۲۸۰ اسب بخار آن را به سریع ترین خودروی گروه در کسب سرعت ۹۶ کیومتر بر ساعت و طی مسافت ۴۰۰ متر تبدیل کرده و همینطور کمترین میزان مصرف سوخت را برای آن به همراه داشته است.
نقاط ضعف و قوت هوندا
با وجود اینکه ارتفاع آن نسبت به سایر اس یو وی های مورد آزمایش بیشترین است اما راننده را به سریع رفتن تشویق می کند چون یکی از مهم ترین ویژگی های پاسپورت، عملکرد دقیق فرمان بوده که دقیقاً آن را در جهتی حرکت می دهد که راننده خواهان آن است . با وجود اینکه کابین آن بزرگ ترین در بین گروه است اما این مانعی در سبکی وزن هوندا محسوب نمی شود سامانه کنترل پایداری آن هم بعضاً در طول انجام آزمایش ها دخالت های نابجایی انجام می داد.
اهرم تعویض دنده که به صورت دکمه فشاری است، پس از چند روز استفاده باعث ناراحتی راننده می شود و کندترین زمان تعویض دنده دربین رقبا به آن تعلق گرفت. سامانه اطلاع/ سرگرمی آن نیز ، با وجود اینکه به رابط کاربری مجهز شده ، اما عملکرد راحت و جذابی ندارد و کمی قدیمی به نظر می رسد.
از دیگر موارد ناخوشایند در این مدل وجود پلاستیک های با کیفیت پایین در نقاط مختلف کابین است با این وجود هوندا موفق شده پاسپورت را تبدیل به یک استیشن واگن با قابلیت کاربری بالا برای یک خانواده کند. پاسپورت تصویری است از یک خودروی خدمت رسان عمل گرا که این مورد به لطف فضای کابین جادار آن به وجود آمده است.
ستون های سقف آن نازک و کاملاً به دور از سرنشینان قرار گرفته اند و کابین را تبدیل به یک فضای گلخانه ای کرده و ضمناً ارائه دهنده بیشترین فضای بار در بین رقبا است.این اس یو وی در فضای کابین که کاملاً بزرگ و حجیم است نقاط مختلفی برای قرار دادن اشیاء شخصی کوچک پیش بینی شده است. با توجه به موارد گفته شده در فوق باید گفت اگر چنانچه در جستجوی یک کراس اوور اندازه متوسط با کارایی بالا هستید پاسپورت بهترین گزینه برای شما می باشد.
امتیاز بینندگان:۵ ستاره