سی و پنجمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران

 

یک روز بیشتر به شروع جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران نمانده است و هیایوی فیلم سازان و مخاطبان فیلم کوتاه در دنیای واقعی و مجازی شنیده می شود. مهم ترین رویداد فیلم کوتاه کشور امسال نیز مانند سال گذشته در پردیس سینمایی ملت اتفاق می افتد و از جمعه ۱۸ آبان ماه تا دوشنبه ۲۲ آبان ماه ادامه دارد.

جشنواره فیلم کوتاه تهران، که اکران فیلم هایش برای مخاطبان به صورت رایگان انجام می شود، نقطه شروع موفقیت های بسیاری از فیمسازان مهم کشور بوده است که از میان آنها می توان به شهرام مکری، سعید روستایی، بهرام توکلی، هومن سیدی و بسیاری دیگر اشاره نمود که اولین مخاطبان خود را از میان تماشاگران این جشنواره یافتند و شروع دیده شدن هایشان از این جشنواره آغاز شد.

جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران را «انجمن سینمای جوان» برگزار می کند. این انجمن در سال ۱۳۵۳ تأسیس گردید و از سال ۱۳۵۴، شروع به عضوگیری و تشکیل کلاس های آموزشی نمود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۶۴ انجمن با حمایت معاونت امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فعالیت مجدد خود را از سر گرفت و با هدف تشویق نوجوانان ایرانی به هنر عکاسی و فیلمسازی و با گشایش تدریجی بیش از ۵۰ نمایندگی و دفتر در سراسر کشور، اقدام به جذب علاقه مندان به فراگیری رشته های کارگردانی، فیلمنامه نویسی، عکاسی، تصویربرداری، تدوین و برگزاری آزمون سراسری و دوره های یک ساله فیلمسازی نمود.

در سال های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۳ جشنواره های فیلم کوتاه با عنوان «بخش ۸ و ۱۶ م.م» در جشنواره فجر برگزار شد. از سال ۱۳۶۵ با پاگرفتن «انجمن سینمای جوانان ایران» به طور رسمی این جشنواره توسط انجمن برگزار شد و نام آن به جشنواره «سینمای جوان» تغییر یافت و بالاخره در سال ۱۳۷۵ همزمان با سیزدهمین جشنواره سراسری سینمای جوان، جشنواره عنوان بین المللی را نیز از آنِ خود کرد. در سال ۱۳۷۶ جشنواره بین المللی سینمای جوان علاوه بر زیر مجموعه فیلم و عکس بخش فیلمنامه را نیز در دل خود جای داد و دو دوره به این شکل برگزار شد؛ تا اینکه سال ۱۳۷۸ شانزدهمین جشنواره بین المللی سینمای جوان اختصاصا به فیلم پرداخت .
نهایتا با شکل گرفتن جشنواره های استانی و منطقه ای سینمای جوان و نام و رسمی که این جشنواره در سطح جهان پیدا کرد، از سال ۱۳۸۲ نام آن به «جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران» تغییر یافت.

امسال نیز سی و پنجمین دوره این جشنواره با حضور  فیلمسازان ایرانی و خارجی در بخش های داستانی، مستند، انیمیشن و بین الملل برگزار می شود. فیلمسازان این دوره جشنواره هم اسامی ناشناخته و هم فیلمسازان بین المللی هستند که در ادامه به معرفی برخی از چهره های شناخته شده و بین المللی این دوره خواهیم پرداخت.

فرنوش صمدی

فرنوش صمدی

«فرنوش صمدی» که سال گذشته با فیلم کوتاه «نگاه» در این جشنواره شرکت کرده و رضایت تماشاگران را گرفته بود، امسال نیز با فیلم کوتاه «نقش» در جشنواره حضور دارد. صمدی متولد ۱۳۶۲ و زاده اصفهان است. او ساکن ایتالیا و فارغ التحصیل آکادمی هنرهای زیبای «رُم» است و سال گذشته توانست به عضویت آکادمی اسکار برسد.

این نویسنده و کارگردان جوان که فیلم کوتاه «سکوت» را نیز همزمان در بخش هنر و تجربه در حال اکران دارد، جایزه های زیادی از جشنواره های معتبر از آن خود کرده است که از جمله ی آنها می توان به جایزه بهترین فیلم کوتاه سی و یکمین دوره جشنواره AFI آمریکا برای فیلم نگاه، دیپلم افتخار بهترین فیلم کوتاه جشنواره Guanajuato  مکزیک برای فیلم نگاه، جایزه بهترین فیلم به انتخاب تماشاگران سی‌امین دوره Minimalen نروژ برای فیلم نگاه و جایزه بهترین کارگردانی ششمین دوره جشنواره Middle Coast شیکاگوی آمریکا برای کارگردانی فیلم نگاه اشاره کرد.

کاوه مظاهری

کاوه مظاهری

«کاوه مظاهری» که سال گذشته دورِ افتخارش را با فیلم کوتاه «روتوش» در سراسر دنیا زده و جوایز بسیاری را از آن خود کرده است، امسال با فیلم «شهر بازی» در جشنواره فیلم کوتاه تهران حضور دارد. وی متولد ۱۳۶۰ تهران، کارگردان و فیلمنامه نویس است و کارش را با نوشتن نقد فیلم در مجلات شروع کرد. بعد از فارغ ‌التحصیلی در رشته ی مهندسی راه ‌آهن از دانشگاه علم و صنعت در سال ۱۳۸۴، اولین فیلم کوتاه داستانی ‌اش را با عنوان «موچین» ساخت. او تاکنون سه فیلم کوتاه داستانی و بیش از بیست فیلم مستند کوتاه و بلند ساخته است.

از جمله جوایز او می توان به سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه از جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۵ برای فیلم روتوش، بهترین فیلم کوتاه داستانی از جشنواره فیلم ترابیکا آمریکا در ۲۰۱۷ برای فیلم کوتاه روتوش و بهترین فیلم کوتاه داستانی از جشنواره فیلم کوتاه کراکوف لهستان در ۲۰۱۷ برای فیلم کوتاه روتوش اشاره کرد.

آرین وزیر دفتری

آرین وزیر دفتری

«آرین وزیر دفتری» که سال گذشته با فیلم کوتاه «هنوز نه» در جشنواره حضور داشت، امسال نیز با فیلم کوتاه «مثل بچه آدم» در جشنواره شرکت کرده است. وزیر دفتری، فارغ التحصیل پردیس هنرهای زیبا در مقطع کارشناسی طراحی صنعتی و دانشجوی کارشناسی ارشد سینما در دانشگاه هنر تهران است و فیلمسازی را از سال ۱۳۹۰ با ساختن فیلم های کوتاه و حضور در کلاس های موسسه آموزشی کارنامه و کلاس های مجازی film school-online  آغاز کرد.

وی در طی این سالها چندین فیلم کوتاه ساخته و موفقیت هایی در جشنواره های داخلی و خارجی کسب کرده است که از جمله ی آنها می توان به جایزه بزرگ جشنواره فیلم کوتاه پوسان کره جنوبی برای فیلم هنوز نه، سیمرغ بهترین فیلم کوتاه آسیایی از جشنواره جهانی فیلم فجر برای فیلم هنوز نه، نشان شایستگی جشن مستقل فیلم کوتاه بهترین فیلم با نگاه تجربی برای فیلم هنوز نه، جایزه بزرگ بخش مسابقه بین‌الملل و جایزه هنر و تجربه از جشنواره فیلم کوتاه تهران برای فیلم هنوز نه و حضور در بخش سینه فونداسیون جشنواره کن با فیلم مثل بچه آدم اشاره کرد.

یاسر خیر

یاسر خیر

«یاسر خیر» نیز امسال با فیلم «شاه رخ» در جشنواره حضور دارد. خیر متولد ۱۳۶۱ در شهرستان قائم شهر است. او که مهندسی عمران خوانده است و فیلم های مستند «هامون عشق» و «مزرعه ای که رویید و شهر شد» را در کارنامه داشته، همزمان فیلم مستند آهستگی را هم در حال اکران در گروه هنر و تجربه دارد و توانسته جایزه بهترین فیلم کارگردانی فیلم مستند در جشنواره فیلم فجر را نیز از آن خود کند.

جدول اکران فیلم های کوتاه جشنواره فیلم تهران در این لینک قرار داده شده است. نشست های تخصصی نیز در حاشیه این جشنواره انجام می شود و باید پذیرفت فیلم کوتاه که خود این روزها گونه ای مجزا در صنعت سینما محسوب می شود و کمپانی های بزرگ به تازگی روی این بخش جدید سرمایه گذاری زیادی می کنند، به شدت رو به رشد و مورد نیاز جامعه است و چه بسا بسیاری از این فیلم های کوتاه دارای ارزشی به مراتب فراتر از فیلمهای بلند در حال اکران باشند.

 

سمانه استاد
کارشناسی ارشد کارگردانی نمایش از دانشگاه هنر تهران