کوئنتین تارانتینو، کارگردان خشن دنیای سینما

Tarantino-aradmag-00

کوئنتین تارانتینو، کارگردان آمریکایی ۵۶ ساله که این روزها با فیلم روزی روزگاری هالیوود دوباره بر سر زبان‌ها آمده است، بدون شک تارانتینو یکی از کارگردان‌های موفق سینمای جهان است که تاکنون فیلم‌های متنوع و البته خشنی ساخته است. بسیاری تارانتینو را با فیلم‌های طولانی و گاهی خسته‌کننده‌اش می‌شناسند ولی همین سینمای گاهی خسته‌کننده، طرفداران سرسخت خود را دارد.

در این مطلب به سراغ شناخت مسیر حرفه‌ای تارانتینو و معرفی لیستی از بهترین و موفق‌ترین فیلم‌های او رفته‌ایم، با ما آرادمگ همراه باشید.

تارانتینو متولد شهر ناکسویل در ایالت تنسی آمریکاست. او فرزند بازیگر و نوازنده موسیقی، «تونی تارانتینو» و «کانی مک‌هیو» است. تارانتینو یک برادر ناتنی کوچک‌تر از خودش به نام ران دارد.

تارانتینو از سمت پدری ایتالیایی و از سمت مادر، آمریکایی است. پدر و مادر تارانتینو قبل از تولدش از هم جدا شدند و او توسط مادرش بزرگ شد. بر اساس گفته‌های خود تارانتینو، مادرش مدتی وارد رابطه‌ای با قهرمان بسکتبال، ویلت چمبرلین، شده بود.

تارانتینو به همراه مادرش ابتدا به محله تورانس و بعد به هاربر سیتی، در لس‌آنجلس رفتند و در همین دوره بود که وارد کلاس‌های نمایش می‌شود. او تا دوران دبیرستانش در همین شهر ساکن بوده و درنهایت در سن ۱۵ سالگی تصمیم می‌گیرد برای شرکت کردن تمام‌وقت در کلاس‌های بازیگری، تحصیل در مدرسه را ترک کند.

Tarantino-aradmag-001

کوئنتین تارانتینو به‌عنوان کارگردان، نمایشنامه‌نویس، هنرپیشه و تهیه‌کننده شاید یکی از برجسته‌ترین و به‌یادماندنی‌ترین استعدادهایی بود که در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی در صنعت سینما معرفی شد. برخلاف نسل قبلی فیلم‌سازان آمریکایی، تارانتینو هنر خود را باتجربه و کار به دست آورده بود و تحصیلات دانشگاهی خاصی در این زمینه نداشت. شاید به همین دلیل بود که توانست سبک جدید و مستقلی را در صنعت سینما ایجاد کند.

فیلم‌های تارانتینو تریلرهایی بودند که هوش و ذکاوت خاصی در آن‌ها به‌کاررفته بود و مکالمات منحصربه‌فرد در آن‌ها خودنمایی می‌کرد و البته خشونت هم جزء جدایی‌ناپذیر فیلم‌های اوست.

کوئنتین تارانتینو در ابتدا کار خود را با هنرپیشگی آغاز کرد که نقش‌های کوچکی بودند. او مدتی در آرشیو فیلم ساحل منهتن (واقع در ایالت کالیفرنیا) کار می‌کرد و در همین زمان دوره‌های آموزشی را هم درزمینهٔ سینما گذراند.

در مدتی که تارانتینو در سواحل منهتن کار می‌کرد، شروع به نوشتن یک فیلم‌نامه به نام عشق حقیقی کرد و آن را در سال ۱۹۸۷ کامل کرد. تارانتینو به همراه همکار خود «راجر آوری» به دنبال سرمایه‌گذار می‌گشتند تا فیلم‌نامه را تبدیل به فیلم کنند. بعد از سال‌ها چانه‌زنی و جواب رد شنیدن او تصمیم گرفت فیلم‌نامه خود یا همان عشق حقیقی را بفروشد. عشق حقیقی بعد از چند بار دست‌به‌دست گشتن به دست کارگردان معروف تونی اسکات افتاد.

در مدتی که تارانتینو به دنبال تهیه‌کننده‌ای می‌گشت فیلم‌نامه قاتلین بالفطره را نوشت. او دوباره در پیدا کردن سرمایه‌گذار با مشکل مواجه شد و فیلم‌نامه را به شریکش، رند واسلر داد.

پولی را که از فیلم‌نامه عشق حقیقی به دست آورده بود، برای هزینه‌های پیش‌تولید فیلم سگ‌های انباری خرج کرد. بعدازاینکه هاروی کیتل حاضر شد در این فیلم بازی کند شرکت لایو اینترتینمنت سرمایه‌گذاری روی این فیلم را قبول کرد.

این فیلم در فستیوال ساندنس سال ۱۹۹۲ بر سر زبان‌ها افتاد. درحالی‌که طرفداران و منتقدان زیادی از تارانتینو تمجید کردند ولی افراد زیادی هم علیه او بودند. در سال ۱۹۹۳، تارانتینو فیلم‌نامه بعدی خود را به نام داستان عامه‌پسند نوشت و آن را کارگردانی کرد.

داستان عامه‌پسند

Tarantino-aradmag-002

داستان عامه‌پسند یکی از اولین فیلم‌های موفق تارانتینو بر روی پرده سینماست که ستارگان زیادی را در خود جای‌داده است.

عمده شهرت داستان عامه‌پسند، به دلیل به نمایش درآوردن ترکیبی کنایه‌آمیز از خشونت و شوخ‌طبعی، داستان غیرخطی، اشاره‌های سینمایی، ارجاعات آن به فرهنگ‌عامه و دیالوگ‌های آن است.

این فیلم، نخل طلای جشنواره کن در سال ۱۹۹۴ را از آن تارانتینو کرد و نامزد دریافت هفت جایزه اسکار، شامل جایزه اسکار بهترین فیلم شد که تارانتینو و راجر آواری، فیلم‌نامه‌نویسان فیلم؛ توانستند جایزه اسکار بهترین فیلم‌نامه غیر اقتباسی را از آن خود کنند.

نامزدی بهترین کارگردانی برای کوئنتین تارانتینو و نامزدی بهترین بازیگر نقش اول مرد برای جان تراولتا، از دیگر جایزه‌های این فیلم در شصت و هفتمین مراسم جایزه اسکار بودند. داستان عامه‌پسند در تقسیم جوایز اسکار به‌نوعی تحت تأثیر فارست گامپ قرار گرفت اما در جشنواره کن بهتر درخشید و نخل طلا را نصیب تارانتینوی جوان و نه‌چندان مشهور کرد، درحالی‌که رقیبی چون «قرمز» کیشلوفسکی داشت.

به‌مرورزمان فیلم بیشتر سر زبان‌ها افتاد و هرروز بیشتر و بیشتر تحسین شد. در رده‌بندی‌های مختلف، فیلم معمولاً در بین بهترین‌های تاریخ قرار داشته و اکثر منتقدان مشهور آن را ستایش کرده‌اند. قرارگرفته در بین صد فیلم برتر انجمن سینمای آمریکا و صد فیلم برتر انتخابی مجله تایم و قرارگرفته در رده نهم ۲۵۰ فیلم برتر سایت IMDB با امتیاز بالای ۸٫۹ از آن جمله است.

داستان‌های مبتذل، روایتگر ماجراهایی با خطوط داستانی متقاطع از گانگسترهای لس‌آنجلسی، بازیکن بوکس، سارقان مسلح خرده‌پا و یک کیف اسرارآمیز است. بیشتر زمان فیلم از تک‌گویی و گفتگوهایی با درون‌مایه نگاه به زندگی و با چاشنی بذله‌گویی تشکیل‌شده است که بین شخصیت‌های فیلم ردوبدل می‌شود. عنوان فیلم اشاره به مجله‌ها و رمان‌های مصور و عامه‌پسند جنایی دارد که در میانه قرن بیستم منتشر می‌شدند و با خشونت تصویری شناخته می‌شدند.

جکی براون

Tarantino-aradmag-003

جکی براون سومین فیلم بلند کوئنتین تارانتینو است که در سال ۱۹۹۷ ساخته شد و فیلم‌نامه آن بر اساس رمانی از المور لئونارد بود.

جکی براون، زن میان‌سالی ست که بعد از عمری خدمت در خطوط معتبر بین‌المللی، کاری بهتر از مهمانداری بدترین خط هوائی مکزیک پیدا نکرده. حقوق کم، مزایای ناچیز و پیری که به‌زودی به سراغش خواهد آمد او را از آینده می‌ترساند که از سر ناچاری دست به همکاری با یک قاچاقچی اسلحه بنام «اوردل» زده و محموله‌های پول نقد او را به‌طور غیرقانونی از مرز هوائی مکزیک وارد کشور می‌کند…

بیل را بکش

Tarantino-aradmag-004

بیل را بکش یکی از فیلم‌های مشهور تارانتینو است که در دو قسمت به سینما عرضه شد. بسیاری از سکانس‌ها، دیالوگ‌ها و موسیقی‌های متن این فیلم به‌صورت عجیبی محبوب شد و تا به امروز هم محبوب مانده است. ابتدا قرار بود هردو فیلم بیل را بکش به‌صورت یک فیلم عرضه شود اما چون مدت‌زمان فیلم بیشتر از ۴ ساعت می‌شد، تارانتینو تصمیم گرفت تا این فیلم را در دو قسمت نمایش دهد.

داستان هردو فیلم بر حول محور عروسی می‌گذرد که پس از گذراندن ۴ سال کما، بیدار می‌شود و تصمیم می‌گیرد تا افرادی که شوهر و بچه‌اش را به قتل رسانده‌اند، انتقام بگیرد.

این فیلم در جشنواره گلدن گلوب نامزد گلدن گلوب بهترین بازیگر نقش اول زن و مرد فیلم درام شد و در جشنواره بفتای نامزد ۵ جایزه ازجمله بهترین بازیگر نقش اول زن، تدوین، موسیقی، صدا و جلوه‌های تصویری شد ولی به هیچ‌کدام از جوایز نرسید.

منتقدان نظرهای متفاوتی نسبت به این دوگانه داشته‌اند، راجر ایبرت این دو فیلم را مورد تحسین قرارداد و گفت:

«دو بخش را در کنار یکدیگر قرار دهید و تارانتینو یک داستان بلند استادانه ساخته است که هنرهای رزمی را می‌ستاید و درعین‌حال با آن شوخی می‌کند، بدان عشق می‌ورزد و آن را تعالی می‌بخشد… همه این‌یک فیلم است و اکنون‌که آن را کامل می‌بینیم از دو بخشش چشمگیرتر است.»

در سال ۲۰۰۹ او این فیلم را در فهرست بیست فیلم برتر دهه خود قرارداد.

حرامزاده‌های لعنتی

Tarantino-aradmag-005

حرامزاده‌های لعنتی یکی دیگر از شاهکارهای کوئنتین تارانتینو است که در سال ۲۰۰۹ اکران شد. داستان فیلم در جنگ جهانی دوم رخ می‌دهد و کارگردان از پایان جنگ جهانی دوم و رایش سوم، داستانی تخیلی ساخته است. تارانتینو که خود نویسندگی فیلم را هم بر عهده داشته گفته است که ایده ساخت این فیلم را از مدت‌ها پیش در سر داشته و فقط ۱۰ سال روی شخصیت آلدو (برد پیت) در فیلم فکر می‌کرد.

حرامزاده‌های لعنتی در شصت و دومین جشنواره فیلم کن نمایش داده شد و برنده یک جایزه شد و امتیازات بسیار خوبی هم به دست آورد. سپس در ۲۱ اوت ۲۰۰۹ در آمریکا اکران شد. این فیلم همچنین در بانک اطلاعات اینترنتی فیلم‌ها جز ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینما قرار دارد.

جنگوی افسارگسیخته

Tarantino-aradmag-006

جنگوی افسارگسیخته، تجربه وسترن کوئنتین تارانتینو است که با ستارگانی مثل جیمی فاکس و دی کاپریو به نمایش درآمده است.

داستان فیلم ازاین‌قرار است که دکتر «کینگ شولتز» که یک شکارچی جایزه‌بگیر است، برده‌ای سیاه‌پوست به نام «جنگو» را می‌خرد تا به او در به دام انداختن خلاف‌کاران کمک کند، پس کشتن خلاف‌کاران دکتر «کینگ شولتز» به جنگو کمک می‌کند تا همسرش را که در چنگ یک مزرعه‌دار ثروتمند و بی‌رحم بنام «کلوین کندی» است را نجات دهد…

تارانتینو بارها نشان داده که به مسائل اجتماعی – سیاسی علاقه خاصی دارد و هرکجا که لازم باشد، انتقادش را به تصویر می‌کشد. در «جانگوی رهاشده» هم دیالوگ‌های کوتاهی وجود دارد که اغلب آن‌ها باهدف مسخره کردن مسائل سیاسی (سال به وقوع پیوستن اتفاقات فیلم، ۱۸۵۸) بکار می‌رود. البته تارانتینو هوشمندی خودش را با کنایه زدن این دیالوگ‌ها به شرایط کنونی جامعه نشان داده و تقریباً هیچ دیالوگی نیست که تنها هدفش انتقاد از دوران غرب وحشی بوده باشد و با شرایط امروز بیگانه باشد.

گرفتن نماهای کوتاه و سریع هم یکی دیگر از مشخصه‌های فیلم‌های تارانتینو است که در «بیل را بکش» تقریباً هرلحظه با آن مواجه بودیم (زوم‌های ناگهانی). این نماهای کوتاه و نفس‌گیر در «جانگوی آزادشده» هم به چشم می‌خورد اما بخش جدیدی هم به آن اضافه‌شده و آن گرفتن نمای عریض است که کمتر در سینمای تارانتینو شاهدش بوده‌ایم. نماهای عریضی که اغلب کارگردانان برای به تصور کشیدن زیبایی صحنه و همچنین تأکید بر جزییات از آن استفاده می‌کنند. این نماهای کوتاه عریض، جلوه خاصی به «جانگوی آزادشده» داده است.

هشت نفرت‌انگیز

Tarantino-aradmag-007

هشت نفرت‌انگیز فیلمی ضد وسترن و معمایی در کارنامه کوئنتین تارانتینو است. در این فیلم بازیگران مطرحی مثل ساموئل ال. جکسون، کرت راسل، جنیفر جیسن لی، والتون گوگینس، دمیان بیچیر، تیم راث و مایکل مدسن ایفای نقش می‌کنند. در این فیلم انیو موریکونه، آهنگساز ایتالیایی، برای اولین بار برای فیلمی از تارانتینو موسیقی ساخته است.

داستان فیلم در دوران بعد جنگ داخلی آمریکا می‌گذرد. زمانی که جنگ و جدل‌های نژادی وجود داشتند و داستان هشت فرد را تعریف می‌کند که در طی اتفاقاتی مجبور می‌شوند برای مدتی در یک مهمانسرا در کنار هم بمانند که این مسئله باعث به وجود آمدن اتفاقات بسیار جالبی بین آن‌ها می‌شود.

فیلم‌برداری هشت نفرت‌انگیز از دسامبر ۲۰۱۴ در تلیوراید، کلرادو آغاز شد. این فیلم در ۲۴ دسامبر ۲۰۱۵ توسط رودشو به‌صورت فیلم ۷۰ میلی‌متری به نمایش درآمد و سپس توسط واینستین کمپانی در ۲۵ دسامبر ۲۰۱۵ در آمریکا اکران شد و مورد اقبال منتقدان و مخاطبان قرار گرفت. فیلم در هشتاد و هشتمین دوره جوایز اسکار در سه رشته نامزد اسکار بود که درنهایت موفق شد جایزه اسکار بهترین موسیقی را برای انیو موریکونه به دست آورد. این فیلم در هفتاد و سومین دوره جوایز گلدن گلوب هم برنده جایزه بهترین موسیقی متن شد.

روزی روزگاری در هالیوود

Tarantino-aradmag-008

روزی روزگاری در هالیوود، فیلمی در ژانر کمدی-درام به نویسندگی و کارگردانی کوئنتین تارانتینو و محصول سال ۲۰۱۹ آمریکا است. لئوناردو دی‌کاپریو، برد پیت، مارگو رابی، کرت راسل، تیموتی اولفینت، داکوتا فانینگ، لوک پری، مارگارت کوالی و آل‌پاچینو ستارگان فیلم هستند. روزی روزگاری در هالیوود، نهمین فیلم بلند تارانتینو است و داستان آن در سال ۱۹۶۹ و شهر لس‌آنجلس رخ می‌دهد و ماجرای یک بازیگر تلویزیونی به نام ریک دالتون را دنبال می‌کند که به همراه بدلکار خود، کلیف بوث در جستجوی راهی برای موفقیت در هالیوود هستند.

خبر ساخت این فیلم، نخستین بار ارسال ۲۰۱۷ اعلام شد. روزی روزگاری در هالیوود، نخستین فیلم تارانتینو است که هاروی واینستین تهیه‌کنندگی آن را بر عهده ندارد. به دنبال اتهامات آزار جنسی هاروی واینستین، تارانتینو مجبور به قطع همکاری با کمپانی واینستین شد. سپس در ماه اکتبر اعلام شد که سونی پیکچرز حق ساخت فیلم را خریده است. تارانتینو بعد از چندین بار ملاقات و تأیید درخواست‌هایش که شامل اکران نسخه موردنظر خودش می‌شد، این پیشنهاد را قبول کرد. فیلم‌برداری فیلم از ژوئیه تا نوامبر ۲۰۱۸ به‌طور کامل در لس‌آنجلس انجام شد. روزی روزگاری در هالیوود آخرین فیلمی است که لوک پری به‌طور رسمی در آن بازی کرده است. او در مارس ۲۰۱۹ درگذشت.

روزی روزگاری در هالیوود نخستین بار در تاریخ ۲۱ مه ۲۰۱۹ در جشنواره کن ۲۰۱۹ به روی پرده رفت. فیلم اکران گسترده خود را از تاریخ ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۹ آغاز کرد. کلمبیا پیکچرز، هی‌دی فیلمز و بونا فیلم گروپ مسئولیت اکران جهانی فیلم را برعهده دارند. روزی روزگاری در هالیوود با تحسین جهانی از سوی منتقدان همراه بود و در زمینه فیلم‌نامه، کارگردانی، بازیگری و تصویربرداری و بازسازی فضای دهه ۶۰ هالیوود مورد تحسین قرار گرفت روزی روزگاری در هالیوود ۳۷۱ میلیون دلار در سراسر جهان فروش کرد درحالی‌که بودجه ساخت آن ۹۰ میلیون دلار است که آن را بعد از جنگوی زنجیر گسسته به دومین فیلم پرفروش کارنامه تارانتینو تبدیل می‌کند.

Tarantino-aradmag-009

هیئت ملی بازبینی فیلم، روزی روزگاری در هالیوود را به‌عنوان یکی از ۱۰ فیلم برتر سال ۲۰۱۹ انتخاب کرد. روزی روزگاری در هالیوود در هفتاد و هفتمین مراسم گلدن گلوب در پنج رشته؛ ازجمله بهترین فیلم موزیکال یا کمدی، بهترین بازیگر نقش اول مرد فیلم موزیکال یا کمدی برای دی‌کاپریو و بهترین کارگردانی نامزد دریافت جایزه شده است.

تارانتینو بر این باور است که خشونت موجود در فیلم‌ها هیچ تأثیری بر خشونت در دنیای واقعی ندارد. در سال ۲۰۱۲ و طی مصاحبه‌ای در مورد حادثه تیراندازی دبستان سندی هوک وی پاسخ داد که مسئله سلاح مشکلی است که «به برنامه کنترل سلاح و سلامت ذهنی افراد مرتبط است». او همچنین ادامه داد که گفتن اینکه این تیراندازی الهام گرفته‌شده از فیلم‌ها است، نوعی بی‌احترامی به قربانیان این تیراندازی است.

در سال ۲۰۱۳ و در هنگام مصاحبه با کانال خبر ۴ بریتانیا،تارانتینو در پاسخ به این سؤال که «چرا شما این‌قدر قاطع منکرِ هر نوع ارتباط بین خشونتِ استفاده از سلاح در فیلم‌ها و دنیای واقعی هستید»، پاسخ داد: «من سؤال شمارا رد می‌کنم. بنده برده نیستم و شما هم ارباب من نیستید. به شما هیچ ارتباطی ندارد که من در این مورد چه فکری می‌کنم. طی ۲۰ سال گذشته من بارها و بارها در مورد خودم صحبت کردم و دیگر از توضیح دادن مجدد در مورد خود برای بارهای دیگر خودداری می‌کنم.»

فاطمه محمدی
فوق لیسانس گرافیک و عاشق دنیای شگفت انگیز هنر!هنر همیشه دغدغه اصلی زندگی من بوده،خواندن درباره هنر امروز به یک عادت برای من تبدیل شده،هدف من به اشتراک گذاشتن دریچه ای از تاریخ شگفت انگیز هنر با شماست!