همه ما از سال های دور، نگاتیوهایی را داریم که کمدهای تاریک بلا استفاده مانده اند. آیا تابحال به تبدیل این نگاتیوها به عکس های دیجیتال فکر کرده اید؟ پس با آراد مگ همراه باشید تا به آموزش تبدیل نگاتیو به عکس های دیجیتال بپردازیم.
معمولا در هر خانه ای، نگاتیوهایی قدیمی پیدا می شود که خاطرات گذشته را در خود ذخیره کرده اند. اما این نگاتیوها عملا بلا استفاده هستند؛ چرا که در دنیای دیجیتالی امروز، دیگر نگاتیو جایی در عکسبرداری و ثبت خاطرات ندارد. حتی نمی توان این نگاتیو ها را با دوستان و با هشتگ #TBT (مخفف عبارت ThrowbackThursday) در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشت. چونکه هیچ گوشی هوشمندی قادر به پردازش و به اصطلاح، ظهور این کاغذهای حساس به نور نیست.
ممکن است افراد بسیاری تبدیل این نگاتیوها به عکس های دیجیتال را مد نظر داشته اما راه آن را بلد نباشند. به همین منظور در آراد مگ تصمیم گرفتیم تا پروسه تبدیل نگاتیو به عکس دیجیتال را در قالب مقاله ای آموزشی، تقدیم شما خوانندگان عزیز این مجله اینترنتی کنیم.
اما بهتر است در ابتدای امر از خودمان بپرسیم که نگاتیو چیست؟ دلیل ثبت نشدن تصاویر به طور کامل در این کاغذها چه دلیلی دارد؟ چرا عکس ها به صورت منفی (دلیل نامگذاری نگاتیو همین موضوع است) ثبت می شوند؟ برای پاسخ به تمامی این سوالات همچنان با ما همراه باشید.
نگاتیو چیست؟
در دنیای عکسبرداری، به نوار و یا صفحه ای از پلاستیک شفاف که پرنور ترین بخش های تصویر را به صورت تاریک ترین و کم نور ترین بخش های تصاویر را به صورت روشن ترین ثبت می کند، نگاتیو گفته می شود.
این نوارهای حساس به نور، درون کارتریج هایی قرار داده می شود که دیواره های آن عایق نور هستند. کارتریج ها اجازه می دهند تا خرید، جایگذاری و ثبت تصاویر بر روی نگاتیوها میسر شود. معمولا پس از خرید نگاتیو، قسمتی از آن از کارتریج بیرون است که برای قرار دهی نگاتیوها در دوربین کاربرد دارد. پس از عکس برداری های متعدد و اتمام نوار حساس به نور، دوباره آنها را به داخل کارتریج بازپیچی کرده تا برای ظهور در اتاق تاریک خارج شوند.
نگاتیوها عمدتا به دو صورت سیاه و سفید و رنگی در دسترس هستند که به ترتیب رنگ هایی تیره و نارنجی تیره دارند. نگاتیوها در طول های متفاوت اما استانداردی (۱۲ تایی، ۲۴ تایی و ۳۶ تایی) به فروش می رسند. درواقع این عددها حداکثر تعداد فریم هاییست که می توان با یک کارتریج ثبت کرد. گفتنی است که در این فیلم ها، هر فریم دارای طول ۳۶ میلیمتر و عرض ۲۴ میلیمتر است.
چگونه تصاویر بر روی نگاتیو ثبت می شوند؟
در زمان عکسبرداری، با باز شدن شاتر دوربین، نور از دریچه آن وارد دوربین شده و از نگاتیو که درست که در پشت لنز قرار گرفته، عبور می کند. بسته به شدت نور ورودی، عکس از تاریک ترین تا روشن ترین حد ثبت می شود. قسمت هایی از مناظر که کمترین بازتابش نور را دارند، بر روی نگاتیو به صورت روشن و قسمت هایی که بیشترین بازتابش نور را دارند به صورت تیره ثبت می شوند. سپس با انتقال نگاتیو به اتفاق تاریک، عملیات ظهور آن انجام می شود که به دلیل طولانی بودن پروسه و فاصله گرفتن از مبحث اصلی مقاله، از بازگوی آن ها اجتناب می کنیم. با جستجوی عبارت نحوه ظهور نگاتیو در گوگل به راحتی می توانید به منابع بسیاری دست پیدا کنید.
[divider style=”normal” top=”20″ bottom=”20″]
روش های تبدیل نگاتیو به عکس دیجیتال
به طور کلی می توان تبدیل نگاتیو به عکس دیجیتال را به دو دسته تقسیم کرد: سپردن به شخصی حرفه ای و یا تبدیل به دست خودتان! در ادامه هرکدام از این روش ها را به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد.
تبدیل به دست شخصی حرفه ای
معمولا افراد حرفه ای که سالها این کار را انجام داده اند، بهتر می توانند شما را در این زمینه کمک کنند. البته که این روش عاری از هزینه نبوده و برای هر عکس باید مقدار خاصی هزینه کنید.
مزایا
- کیفیت بالای عکس خروجی (البته این عامل به کیفیت نگاتیو شما نیز وابسته است)
- چاپ در اندازه های مختلف و دلخواه
- زحمت کمتر
- صرفه جویی در وقت
معایب
- هزینه بالا (در صورتی که نگاتیوها زیاد باشند)
- سختی پیدا کردن افراد حرفه ای و آشنا به ظهور نگاتیو
- لذت نبردن از آشنایی با تکنیک های جدید
تبدیل به دست خودتان
بله شما هم می توانید در خانه پروسه تبدیل نگاتیو به عکس دیجیتال را انجام دهید که بسیار لذتبخش نیز هست. برای این کار کافیست تا اسکنرهای مخصوص این کار را از آمازون و یا دیگر فروشگاه های داخلی تهیه کنید. با تهیه اسکنر بهتر، خروجی عکستان نیز باکیفیت تر (حتی با کیفیت تر از تبدیل توسط اشخاص حرفه ای) خواهد بود. اما یکی از بزرگترین مشکلات این روش، وقت گیر بودن آن و همچنین قیمت بالای دستگاه های اسکنر به شمار می رود.
کیفیت
یکی از فاکتورهای مهم در تبدیل عکس، کیفیت آن است. رزولوشن و اندازه عکس های دیجیتال خروجی، کاملا به اسکنر شما بستگی دارد. از همین رو پیشنهاد می شود در زمان خرید اسکنر به اندازه تبدیل عکس ها توجه کنید که با واحد مگاپیکسل نامگذاری می شود. معمولا اسکنرهای بازار در اندازه های ۵ تا ۹ مگاپیکسل وجود دارند که مگاپیکسل بالاتر به معنی عکس هایی باکیفیت تر است.
سرعت
اتصال اسکنر به کامپیوتر شخصی و شروع پروسه تبدیل می تواند بسیار طاقت فرسا باشد؛ چرا که ممکن است یک آخر هفته کامل وقت شما را بگیرد. اسکنرها یک به یک عکس ها را اسکن می کنند که با در نظر گرفتن زمان ۳۰ الی ۶۰ ثانیه ای برای اسکن هر عکس و همچنین نامگذاری فایل، تبدیل یک جعبه از نگاتیو می تواند ساعت ها وقت شما را بگیرد. به همین دلیل ما به شما توصیح می کنیم که اسکنر را به صورت مستقل استفاده کنید و برای ذخیره سازی نیز از حافظه microSD استفاده کنید. البته در سرعت حافظه خود دقت کنید؛ به دلیل حجیم بودن عکس های خروجی در اسکنرهای رزولوشن بالاتر، اتصال حافظه ای با سرعت کم می تواند زمان تبدیل را به شکل قابل توجه ای کاهش دهند.
سازگاری
در حال حاضر تمامی اسکنرهای بازار از سیسم عامل های رایج اعم از ویندوز و مک پشتیبانی می کنند. همانطور که در بالا گفته شد، حتی برخی از اسکنرها برای اسکن نیازی به کامپیوتر ندارند و این موضوع عملیات تبدیل نگاتیو به عکس دیجیتال را آسان تر می کند. برای اطمینان از سازگاری اسکنر با کامپیوترتان، کافیست در قسمت اطلاعات دستگاه، سیستم عامل های پشتیبانی شده را مطالعه کنید.
راحتی خرید
امروزه با استفاده از اینترنت می توان در خانه خود بر روی مبل نشست و در فروشگاه های اینترنتی مختلف به خرید مشغول شد. پیدا کردن یک اسکنر مناسب نیز تنها به چند کلیک نیاز دارد تا آن را در مقابل درب منزل خود داشته باشید.
مزایا
- کیفیت بالای عکس خروجی (البته این عامل به کیفیت نگاتیو شما نیز وابسته است)
- خروجی در اندازه های مختلف
- سرعت بالا
معایب
- هزینه بالای خرید اسکنر
- بلا استفاده شدن اسکنر پس از اتمام تبدیل
[divider style=”normal” top=”20″ bottom=”20″]
همانطور که مشاهده کردید هرکدام از راه های گفته شده، مزایا و معایب خودش را دارد و اغلب هم پر هزینه هستند. اما آیا راه آسان تری هم برای تبدیل نگاتیو به عکس دیجیتال وجود دارد؟ بله راه های آسان تر و به مراتب کم هزینه تری نیز وجود دارد. اما طبعا کیفیت عکس ها نیز پایین تر است. این راه ها را در ادامه توضیح خواهیم داد.
استفاده از آداپتور کاغذی
یک راه بسیار کم هزینه تر از خرید اسکنر، استفاده از آداپتور کاغذیست. با استفاده از این آداپتور در کنار اسکنر متصل به کامپیوتر شخصی شما و اندکی دانش کار با فتوشاپ، می توانید تمامی نگاتیوهای خود را به راحتی به عکس هایی دیجیتال تبدیل کنید.
لوازم مورد نیاز
- چاپ الگوی آداپتور بر روی کاغذ A4 (دانلود الگو)
- کاغذ براق نقره ای (جعبه روغنی شیرینی هم قابل استفاده است)
- قیچی
- چسب نواری
مراحل ساخت
ابتدا کاغذ براق نقره ای را پشت الگو چسبانده و آن را برش داده، سپس مطابق شکل زیر آن را بهم بچسبانید. همچنین می توانید الگو را به طور مستقیم پشت کاغذ نقره ای بکشید (سمت غیر نقره ای آن).
برای استفاده از آداپتور، نگاتیو را بر روی سطح شیشه ای اسکنر قرار داده و سپس آداپتور را بر روی آن قرار دهید. برای نتیجه بهتر، هر فریم را دقیقا در وسط عرض آداپتور قرار دهید. اگر اسکن ها بسیار پرنور بودند، می توانید از یک دستمال کاغذی مابین آداپتور و نگاتیو استفاده کنید. دستمال کاغذی سبب می شود تا نور تابیده شده از سوی اسکنر خنثی شود و از دیده شدن پشت نگاتیو توسط اسکنر جلوگیری شود.
ما به شما توصیه می کنیم که تنظیمات اسکنر را نیز بر روی ۱۲۰۰DPI قرار دهید تا جزئیات بیشتری در عکس شما پدیدار شود. سپس در قسمت پیش نمایش اسکن، بخش های خالی را بریده تا عکس خروجی بهتر باشد. همچنین می توانید این کار را در بخش بعدی نیز انجام دهید.

پس از اسکن گرفتن از نگاتیو، باید عکس دیجیتالی را به برنامه ویرایش تصویر مانند فتوشاپ برده و با کادر بندی، چرخش و خذف موارد ناخواسته، اقدام به Invert کردن عکس کنید. گفتنیست که برنامه Paint ویندوز نیز این قابلیت را داراست. ممکن است به تنظیم سفیدی و کنتراست عکس نیز احتیاج داشته باشید که در اینصورت دیگر Paint پاسخگوی نیازهای شما نخواهد بود و برنامه هایی مانند Gimp و یا Paint.net می توانند به کمک شما آیند. درصورتی که در نگاتیو لکه ای باشد، می تواند با استفاده از ابزار Healing Brush آن را از بین ببرید.
خب به انتهای مقاله آموزش تبدیل نگاتیو به عکس دیجیتال رسیدیم. امیدواریم توانسته باشیم در این زمینه کمکی به شما عزیزان کرده باشیم. مانند همیشه پذیرای نظرات شما دوستان گرامی در بخش نظرات هستیم. گفتنیست که اگر شما نیز شیوه خاصی برای تبدیل نگاتیو به عکس دیجیتال مد نظر دارید، می توانید با ما و دیگر دوستان آراد مگی به اشتراک بگذارید.
با سلام، مطالب فوق بسیار مثمر ثمر بوده و حاوی اطلاعات قابل توجهی می باشد.با تشکر