جوجو مویز نویسنده محبوب این روزها
بعضیها یک شبه معروف میشوند. با نوشتن یک کتاب، ساختن یک فیلم یا خواندن یک آهنگ . بعضیها هم به مرور تلاش میکنند و در نهایت وارد دنیای شهرت میشوند.از هر دو گروه در دنیا زیاد داریم اما اگر بخواهیم مسیر موفقیت جوجو مویز نویسنده پرطرفدار این روزها را بررسی کنیم باید به مورد دوم اشاره کنیم. به مسیری که سالها طول کشید تا به ثبات امروز برسد. ثباتی که باعث شدهاین نویسنده انگلیسی حالا میلیونها مخاطب در سرتاسر دنیا داشته باشد و کتابهایش بیشتر کتاب فروشیهای دنیا را قبضه کند.
رها کردن کار روزنامه نگاری
جوجو مویز روزنامه نگار بود اما با یک تصمیم بزرگ در زندگی کار روزنامه نگاری را برای همیشه رها کرد و شروع به نوشتن کرد. اون از یک جایی به بعد تصمیم گرفت که کلمههایش را خرج نوشتن کتاب کند. به همین دلیل از سال ۲۰۰۲ از شغلش استعفا داد و مشغول نوشتن شد. او تنها به دلیل علاقهای که به کار روزنامه نگاری داشت، هر از چند گاهی با روزنامه دیلی تلگراف همکاری اش را ادامه داد اما بیشتر تمرکزش را روی نویسندگی و دنیای داستان کرد.
شباهت مویز با فهیمه رحیمی
جوجو مویز ۴۹ ساله حالا نویسنده محبوبی است که رمانهای عامه پسند مینویسد. شاید به همین دلیل است که در ایران برخی او را با فهمیه رحیمی مقایسه میکنند. فهیمه رحیمی سالها با رمانهای عامه پسندش در دل مردم جا داشت. کمتر کسی را میشناسید که در دوران نوجوانی دست کم یک کتاب از او نخوانده باشد.
کتابهای عاشقانه فهمیه رحیمی بیانگر زندگی عادی مردم است. حالا موقعیت جوجو مویز هم به همین شکل است. یکی از دلایل علاقه ما به کتابهای مویز این است که آثار او آدمهای حاشیهای جامعه را انتخاب میکند و زندگی آنها را بررسی میکند. یعنی کتابهای او، بیانگر جنبههایی از زندگی خیلی از ما آدمهای عادی است و در مورد شخصیتهای ابرقهرمانی، واجد ویژگیهای دستنیافتنی یا در مورد شخصیتهای تاریخی نیست. بنابراین خیلیها خودشان را به راحتی و ناخودآگاه خودشان را جای شخصیتهای کتابهای او میگذارند.
کتابی که در ۲۸ کشور دنیا پرطرفدار است
عدهای معتقدند محبوبیت جوجومویز در ایران به دلیل کتابهای عاشقانه اوست. مردم ایران از دیرباز به مسائل عاشقانه علاقه داشتند و همین باعث شده تا مویز نویسندهای محبوب برای آنها باشد. در صورتیکه این موضوع کاملا اشتباهاست. مویز خارج از ایران نویسنده گمنامینیست و در ژانر نوشتههای عاشقانه بسیار موفق بوده، به طوری که یکی از معدود نویسندگانی است که توانسته دو جایزه معتبر در این ژانر را از آن خود کند. رمان «من پیش از تو» دستکم در ۲۸ کشور دنیا ترجمه شدهاست. خیلیها بعد از اتمام مطالعهاین کتاب اصلا دوست ندارند آن را زمین بگذارند و دوست دارند، دوباره خواندن آن را از سر بگیرند.
هنگام کتاب خواندن دستمال کاغذی همراه داشته باشید
مویز کتابهای ترجمه شده زیادی در ایران دارد. ممکن است شما که این گزارش را میخوانید هنوز فرصت نکرده باشید تا یکی از کتابهای این نویسنده را بخوانید. برای همین ما چند کتاب او را معرفی میکنیم تا با جهان مویز و نوشتههایش بیشتر آشنا شوید.
همانطور که قبلا هم گفتیم کتاب «من پیش از تو» جز محبوب ترینها در ایران است. ماجرای این کتاب با حادثهای که برای ویل ترینر اتفاق میافتد شروع میشود. ویل ترینر پسری از طبقه بالای جامعهاست که متخصص امور مالی است. او ورزشکار، ماجراجو، اهل سفر و عاشق است که وضعیت مالی بینظیری دارد. از آن دستهاز آدمهاست که تا به حال کمبودی در زندگی نداشته و هرچه را که میخواسته به دست آوردهاست.
حادثه مهم رمان در سال ۲۰۰۷ رخ میدهد و نویسنده به طور خلاصهان را شرح میدهد. باران به شدت میبارد و ویل بعد از اینکه به قصد انجام دادن کارهای خود، دوست دخترش لیسا را ترک میکند در خیابان با یک موتورسوار تصادف میکند. تصادفی که باعث میشود دچار آسیب در مهرههای ۵ و ۶ ستون فقرات شود و فلج شدن دستها و پاهای او را به همراه داشته باشد.
در مورد این کتاب حرفهای جالبی میزنند. مثلا میگویند وقتی رمان «من پیش از تو» را میخوانید حتما یک جعبه دستمال کاغذی به همراه داشته باشید. از طرف دیگر به دلیل عاشقانه بودن کتاب برخی آن را زرد میدانند که تنها میتواند بخش متوسط جامعه را با خود همراه کند. مخالفین اما میگویند این کتاب به شدت امید بخش است و همین باعث شده تا بخش زیادی از مردم جهان با آن همراه باشند.
کتابی در ادامه موفقیتی بزرگ
جوجو مویز در ادامه موفقیتش کتاب «من پیش از تو»، رمان« پس از تو» را نوشت. کتاب «من پیش از تو»، به ماجرای زندگی لوئیزا کلارک قبل از اینکه ویل ترینر به زندگی او وارد شود اشاره میکند. در واقع در قسمت عمده کتاب «من پیش از تو»، ، لو زندگی خودش را داشت و تحت تاثیر ویل زندگی نمیکرد. اما در اواخر کتاب لو به کلی عاشق ویل شده بود. کتاب پس از تو به داستان زندگی لو بعد از اینکه ویل آن تصمیم مهم و حیاتی را میگیرد اشاره میکند.
این رمان هم مانند رمان اول با یک حادثه شروع میشود. حادثهای که داستان کتاب پس از تو بر آن سوار است. حادثهای که لو تا آخر کتاب تحت تاثیر آن قرار دارد.برخی معتقدند کهاین کتاب نتوانسته موفقیت «من پیش از تو» را داشته باشد. این مورد را شاید بتوان در مورد رمانهای ایرانی «بامداد خمار» و «شب سراب» هم دانست. «شب سراب» در امتداد «بامداد خمار» نوشته شده بود اما هیچ وقت نتوانست به محبوبیت او دست پیدا کند. کتابهای جوجو مویز هم حالا بر اساس همین قاعدهاست اگرچه که هر دوی آنها جز کتابهای پرفروش در دنیا هستند.
داستانی درباره دو زن
کتاب «دختری که رهایش کردی» رمانی است درهم تنیده با حوادث دوران جنگ جهانی دوم. جوجو مویز در این کتاب داستان خود را به صورت موازی در دو زمان متفاوت با بازه زمانی ۱۰۰ ساله روایت میکند. ماجرا دربارهاشغال فرانسه توسط نازیها و غارت اشیای هنری فرانسه توسط آنها است. کتاب «دختری که رهایش کردی» درواقع دستانی درباره دو زن با برخی ویژگیهای مشابهاست که یکی از آنها به نام سوفی در زمان اشغال فرانسه مجبور است از خانوادهاش در نبود شوهر در مقابل نازیها محافظت نماید و دیگری به نام لیو که در لندن زندگی میکند.
سفر به پاریس الهام بخش نوشتن کتاب
شخصیتهای اصلی کتاب «ماه عسل در پاریس»، سوفی و لیو هستند (شخصیتهای اصلی کتاب «دختری که رهایش کردی»)، و داستان کتاب، روایت داستان ازدواج و شروع زندگی مشترک این و نفر است. داستان کتاب شامل اتفاقاتی است که دقیقا قبل از کتاب «دختری که رهایش کردی» جریان دارد و به همین خاطر به علاقه مندان توصیه میشود کهاین دو کتاب را به همراه یکدیگر خریداری و مطالعه نمایند.
جوجو مویز درباره نوشتن کتاب و دلیل انتخاب این عنوان اینگونه میگوید که بارها به پاریس سفر کرده و از پاریس به عنوان زیباترین شهر دنیا یاد میکند. این کتاب با ترجمه شیدا رضایی از سوی نشر جامیچاپ شدهاست. البته ترجمه دیگری با عنوان «تک و تنها در پاریس» نیز با ترجمه نفیسه معتکف از این کتاب از سوی انتشارات نسل نواندیش روانه بازار کتاب شدهاست.
کتابی در دوران روزنامه نگاری
کتاب «آخرین نامه معشوق» تقریبا همزمان با کتاب مشهور یگر این نویسنده با عنوان «من پیش از تو» منتشر شده و مربوط به دوره پرکاری این نویسنده و روزنامه نگار انگلیسی است. گرچه محبوبیت و شهرت کتاب «من پیش از تو» بسیار بیشتر از سایر آثار این نویسندهاست و به گفته خود مویز مردم او را با این کتاب میشناسند اما کتاب «آخرین نامه معشوق» مثل سایر کتابهایی که توسط جوجو مویز نوشته شدهاند، بسیار مورد توجه قرار گرفته و برای چند ماه در صدر پرفروش ترین کتابهای انگلستان بوده.
به گفته جوجو مویز ایدهاولیهاین کتاب هنگامیکه وی در یک کافه بوده به ذهنش خطور کردهاست، وی در کافه شاهد گفت و گوی زنانی بوده که در خصوص پیام کوتاه و نحوه برقراری ارتباط از طریق آن و پیامیکه میخواستند ارسال کنند بحث میکردند. مویز در این باره میگوید: «بعد از این جریان با خودم فکر کردم که تا چند وقت پیش مردم برای همدیگر نامه مینوشتند و چقدر به نامهها و پیامهای ارسالی از طریق آنها اهمیت قائل بودند، حال آنکهامروزه دیگر کسی نامه نمیفرستد و در زندگی روزمرهانسانها دیگر کاربردی ندارد.»

او بر این مبنا تصمیم گرفتهاست تا با نوشتن رمانی عاشقانه با محوریت پیداکردن نامههای عاشقانه توسط دو زن در دو زمان مختلف به نامهای جنیفر و اِلی، حس نوستالژیک نامه نگاری در زمانهای گذشته (گذشته نه چندان دور) را برای علاقه مندان مطالعه بازسازی کرده و تاثیر نامه در زندگی این افراد را روایت کند. این رمان را نشر میلکان با ترجمه کتایون اسماعیلی منتشر کردهاست.
کتابهایی که مویز را تحت تاثیر قرار داد
جوجو مویز تاکنون مصاحبههای زیادی داشتهاست. سرگذشت او و آنچه که باعث شده او به چنین جایگاهی برسد مورد علاقه بسیاری است. برای همین از او درباره گذشته و کتابهایی که خوانده زیاد سوال میپرسند. شاید برای شما هم جالب باشد که در مورد کتابهایی که مویز درباره آن حرف میزند اطلاع داشته باشید. جوجو مویز میگوید عجیب ترین داستانی که خوانده، داستان دخترکی است که کرهاسبی داشته و از طریق تلهپاتی حرف یکدیگر را میفهمیدند. او میگوید:«هنوز هم باور نکردهام چنین کرهاسبی در دنیا وجود ندارد.»
آخرین کتابی کهاشک این نویسنده را درآورده داستان «انحراف استاندارد» نوشته کاترین هینی که باعث شدهاو از خندهاشکهایش در بیاید. مویز میگوید این روزها تصمیم دارد کتاب چطور رابطه خود را با تلفنتان قطع کنید نوشته کاترین پرایس را بخواند چرا که بهاو کمک میکند تلفنش را کنار بگذارد و زمان آن را صرف کارهای مفیدتری کند. اما شاید مهم ترین سوال از مویز این باشد کهاو داستانهایش را کجا مینویسد. داستانهایی که میتواند تا این حد مخاطب داشته باشد. جواب مویز در مورد این سوال جالب است. او میگوید:« هر جایی که بتوانم شروع به نوشتن میکنم! در قطار، هواپیما، ایستگاهاتوبوس، دفترم، تختم. البته نوشتن در تخت را بیشتر دوست دارم زیرا خانه من همیشه سرد است و در رختخواب خودم را گرم نگه میدارم.
زندگی در مزرعه ای کوچک
مویز یکی از معدود نویسندگانی است که تا کنون دو بار موفق به دریافت جایزه سال رمان عاشقانه از انجمن نویسندگان رمانهای عاشقانه شدهاند. او اولین بار در سال ۲۰۰۴ برای رمان میوه خارجی و بار دوم در سال ۲۰۱۱ برای رمان آخرین نامه از معشوق خود برنده این جایزه شد. مویز در یک مزرعه در با شوهر روزنامه نگارش، چارلز آرتور و سه فرزند خود زندگی می کند.
پاسخ دهید