آنهایی که اهل کتاب خواندن هستند و سری به دنیای ادبیات آن هم از نوع وطنی میزنند، بدون شک با اسم مصطفی مستور آشنایی دارند. نویسنده ای که کتابهایش پیچیدگی خاصی ندارد اما همین ساده و روان بودن باعث میشود که یک کتاب را تنها یکبار که چندین بار بخوانی. حتی آنهایی هم که کمیبا این حوزه بیگانه هستند دست کم یک بار در زندگی شان شنیده اند که «کتاب روی ماه خداوند را ببوس» تا چه اندازه توانست نظر مخاطبان را به خود جلب کند.
جوایزی برای یک دهه کار ادبی
مصطفی مستور سالهاست که در حوزه ادبیات فعالیت دارد. در ویکی پدیای او نوشته شده مترجم، نویسنده و پژوهشگر. اما اکثر اهالی ادبیات او را نویسنده ای میدانند که سال ۷۷ اولین کتاب خود را منتشر کرده است. او تاکنون ۱۵ اثر در حوزه داستان منتشر کرده که برخی از آنها برنده جایزه بهترین رمان سال شده اند. او جایزه بهترین رمان سالهای ۷۹ و ۸۰ جشنواره قلم زرین را برای رمان «روی ماه خداوند را ببوس» به دست آورد و دو سال بعد برنده جایزه ادبی اصفهان برای رمان «استخوان خوک و دستهای جذامی» شد.
نثری شاعرانه درباره عشق
اما یکی از کتابهای جذاب او«چند روایت معتبر» است که میتوان آن را بارها خواند. نثر شعر گونه این کتاب فارغ از هر گونه بحث محتوایی برای مخاطب ارزشمند و تکرار ناشدنی است. در بخشی از این کتاب درباره عشق نوشته شده:«گفتی دوستت دارم و رفتی. من حیرت کردم. از دور سایههایی غریب میآمد از جنس دلتنگی و اندوه و غربت و تنهایی و شاید عشق. با خود گفتم هرگز دوستت نخواهم داشت. گفتم عشق را نمیخواهم. ترسیدم و گریختم. رفتم تا پایان هرچه که بود و گم شدم. و اینها پیش از قصه ی لبخند تو بود.» باقی روایتهای کتاب هم به همین اندازه روان و شاعرانه است.
فراز و فرودهای یک نویسنده
مصطفی مستور در طول سالهای کاری خود فراز و نشیبهایی هم داشته است. بدون شک شما هم میدانید که همه آثار یک نویسنده به یک اندازه نمیتواند نظر مخاطبان را به خود جلب کند. به همین دلیل ممکن است به بعضی از آثار او انتقادهایی هم مطرح باشد. همانطور که کتاب «ایجاد سه گزارش کوتاه درباره نوید و نگار» نتوانست به اندازه کتابهای قبلی توجه مخاطبان را به خود جلب کند.
عشق و چیزهای دیگر چه میگوید؟
یکی از جدیدترین آثار مصطفی مستور کتاب« عشق و چیزهای دیگر» است. این کتاب فصلهای کوتاهی دارد و کوتاهی فصلها و شیوه روایت و مملوس بودن اتفاقهایی که بازگو میشود، آن را خوشخوان میکند. در نگاه اول این رمان با کارهای دیگر نویسندهاش نیز تفاوت دارد. اما در نهایت میتوانید ردپای مستور را در این کتاب هم پیدا کنی.
«عشق و چیزهای دیگر» رمان خوشی خوانی است که راوی وارد جزییات زندگی خود و دیگر شخصیتهای کتاب میشود. او در ادامه از عشق پرستو میگوید که در خلال داستان به آن دچار شده است. شخسیت اصلی داستان متولد اهواز است که پنج سال بعد از شروع جنگ متولد میشود و پانزده سال بعد از شروع جنگ به دانشگاه میرود و نوزده سال و ده ماه و دوازده روز بعد از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ عاشق پرستو میشود. او که در دانشگاه تهران فیزیک میخواند، نسبت خود را با جنگ بیان میکند و تمام اتفاقات مهم زندگی اش را با جنگ میسنجد.
پاسخ دهید