زندگی‌نامه فلا کوتی

فلا کوتی نوازنده و آهنگ ساز، پیانیست، درامر و فعال حقوق مدنی بود. او پدر موسیقی Afrobeat است. او چندین بار از سوی دولت وقت نیجریه محاکمه شد. به خاطر نوشتن اشعار سیاسی و اجتماعی و زیر سوال بردن دولت و حکمرانان، مورد ضرب و شتم قرار گرفت. فلا کوتی نیز در شمار خوانندگان و نوزاندگان اعتراضی جایی می‌گیرد. او نیز هم چون دیگر هنرمندان با استفاده از شعر و موسیقی دیدگاه های سیاسی و اجتماعی خود را بیان می‌کرد و به نقد حکومت سرزمین خود می‌پرداخت. فلا کوتی بنیانگذار سبک Afrobeat است و با همین سبک خود را به جهانیان شناساند. او یکی از بزرگترین چهره های تاریخ موسیقی نیجریه است. زندگی‌نامه فلا کوتی مملو از کارهای شنیدنی و فعالیت های تاثیرگذار است. در این نوشتار به طور خلاصه به زندگی فلا کوتی خواهیم پرداخت. در ادامه با آراد مگ همراه باشید.

چکیده

فلا کوتی در ۱۵ اکتبر ۱۹۳۸ در شهر ابوکاتا، نیجریه به دنیا آمد. در اوایل دهه ۱۹۶۰، کوتی سبک منحصر به فرد خود را در موسیقی خلق کرد؛ سبک موسیقی Afrobeat – این سبک از موسیقی ترکیبی از سبک های موسیقی غرب آفریقا مانند موسیقی فوجی (موسیقی پاپیولار نیجریه) و موسیقی های لایف (موسیقی کشور غنا که از موسیقی آکان – موسیقی اصیل غنا- سرچشمه می‌گیرد) است که با موسیقی فانک آمریکایی و جاز تلفیق و با تمرکز بر آواز خواننده با ریتمی پیچیده و با تکیه بر سازهای کوبه ای اجرا می‌شود؛ Afro به معنای آفریقا و Beat به معنای ضرب آهنگ است – از سوی فلا کوتی به دنیای موسیقی معرفی شد.

مطالب مرتبط:

یوهان سباستین باخ

رولینگ استونز

شیان سینگ هایی

بیگی اسمالز

باب مارلی

مدونا

کائتانو ولوز

کوتی با سبک منحصربفرد خود در برابر رژیم‌های مستبد قلد علم کرد هر چند سبک موسیقی او هزینه ی بسیار سنگینی را برایش به همراه داشت. فلا کوتی حدود ۲۰۰ بار دستگیر شد و چندین بار مورد ضرب و شتم و شکنجه قرار گرفت، با این حال او به نوشتن اشعار سیاسی ادامه داد و ۵۰ آلبوم را قبل از مرگش در ۲ اوت ۱۹۹۷ در لاگوس، نیجریه منتشر کرد.

سال های آغازین زندگی

فلا کوتی فعال سیاسی و نوازنده با نام کامل: اُلوفِلا لوشِگُن اُلودون رنسام کوتی در ۱۵ اکتبر ۱۹۳۸ در ابوکاتا، نیجریه متولد شد. پدرش کشیش شاخه پروتستان و نامش رِوِرند رَنسام کوتی بود و مادرش، فان ملایا نام داشت و فعال سیاسی بود.

در کودکی، کوتی پیانو و درام را یاد گرفت و گروه کر مدرسه را رهبری می‌کرد. در دهه ۱۹۵۰، کوتی به پدر و مادرش گفت که برای تحصیل در رشته پزشکی قصد سفر به لندن را دارد، اما به جای آن از کالج موسیقی ترینیتی سر درآرود. در دانشکده ترینیتی، کوتی به مطالعه موسیقی کلاسیک پرداخت و دانش خود را درباره موسیقی جاز آمریکایی گسترش داد.

فعالیت های مدنی از طریق موسیقی

در سال ۱۹۶۳، کوتی، بند موسیقی به نام Koola Lobitos را تشکیل داد. او بعدها نام گروه را به Afrika 70  و دوباره به Egypt 80 تغییر داد. از دهه ۱۹۶۰، کوتی سبک منحصربفرد خود به نام Afrobeat را به وجود آورد و تلاش کرد تا این سبک از موسیقی را گسترش دهد و به هدف خود هم رسید. در سبک Afrobeat، فلا کوتی ترکیبی از موسیقی فانک، جاز، سالسا، کالپسو و موسیقی سنتی نیجریه‌ای را می‌نواخت. علاوه بر سبک متمایز و خاص فلا کوتی در نوع موسیقی، آهنگ‌های او در مقایسه با آهنگ‌های محبوب و تجاری آن دوران حدود ۱۵ دقیقه تا یک ساعت بودند و همین امر سبب می‌شد تا خیلی زود موسیقی او شناخته شود و در ردیف موسیقی های محبوب قرار گیرد. در آواز، کوتی از ترکیبی پیجین انگلیسی و یوروبا بهره می‌جست.

در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۸۰ میلادی، آهنگ‌های انقلابی کوتی او را به عنوان مخالف سیاسی در میان دیگر هنرمندان معرفی کرد. در نتیجه، Afrobeat به بیانیه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در مورد طمع و فساد دلالت دارد. یکی از آهنگ‌های کوتی به نام Zombie به سوءاستفاده از سربازان نیجریه‌ای برای اجرای دستورها علیه مردم اشاره می‌کند. در آهنگ دیگری به نام V.I.P یا Vagabonds in Power به دنبال قدرت بخشیدن به توده‌های مردم است تا در برابر دولت استبدادی قیام ‌کنند.

آلبوم Beasts of No Nation

در سال ۱۹۸۹، سه سال بعد از برگزاری تور در آمریکا، فلا کوتی آلبومی به نام Beasts of No Nation منتشر کرد. بر روی جلد این آلبوم، مارگارت تاچر و رونالد ریگان (و عده ای دیگر از رهبران جهان) را به شکل خون ‌آشامان کارتونی به تصویر کشیدند که دندان‌های خون‌ آلود خود را نشان می‌دهند.

آزادی خواهی در برابر رژیم‌های سرکوبگر از طریق موسیقی، کوتی را با هزینه سنگینی چون زندانی شدن از سوی دولت نیجریه روبرو کرد و در معرض ضرب و شتم بسیاری قرار گرفت، زخم ‌هایی که تا اخر عمر با او همراه بود. با این حال، کوتی از این تجربه ها به عنوان انگیزه و الهام برای نوشتن اشعار بیشتر و کاراتر استفاده کرد. او حدود ۵۰ آلبوم در دوران فعالیت خود منتشر کرد، از جمله آهنگ‌هایی برای گروه Les Negresse را با نام مستعار Sodi در سال ۱۹۹۲ تولید کرد.

مرگ

فلا کوتی در ۲ اوت ۱۹۹۷ در سن ۵۸ سالگی در لاگوس، نیجریه درگذشت. حدود ۱ میلیون نفر در مراسم تدفین او شرکت کردند، مراسم کوتی در میدان Tafawa Balewa شهر آغاز شد و در خانه کوتی –محل فعالیت های سیاسی او بود و کالاکوتا نامیده می‌شد- به پایان رسید؛ جایی که فلا کوتی در حیاط جلویی خانه، در نیجریه به خاک سپرده شد.

منتظر شاهکار بعدی باشید.

شهین غمگسار
مترجم هستم. با واژه‌ها سروکار دارم. و گاهی می نویسم.