تاثیر موسیقی بر جامعه چیزی نیست که قادر به کتمان آن باشیم. مدتهاست که موسیقی بیان مردم از فرهنگهای مختلف در سراسر جهان است. قدیمیترین آثار باستانی اثباتی بر آن هستند که مردم جهان باستان نیز به نواختن آلات موسیقی مربوط به دوران خود، مشغول بودهاند. به ویژه این آثار در آسیا به خوبی قابل ردیابی هستند و قدمتی در حدود ۴ هزار سال دارند. سایر یافتههای باستان شناسی حاکی از این است که فرهنگهای مختلف در سراسر جهان، همیشه به ابراز خود با استفاده از روشهای منحصر به فرد تمایل داشتهاند و چه روشی میتوانسته و میتواند بهتر از موسیقی به عنوان یک زبان مشترک جهانی باشد؟
با این وجود مهم نیست که موسیقی در نقاط مختلف جهان چقدر ممکن است متفاوت باشد، به نظر میرسد که موسیقی در خدمت یک هدف کلی مشترک است: جمع کردن مردم کنار یکدیگر!
جای تعجب نیست که موسیقی در سراسر جهان در معابد و مراسم مذهبی، مورد استفاده گسترده قرار گرفته است. درگیری جوامع در فرهنگهای خود، باعث شده است تا موسیقی به شکلی تکامل یابد که مختص به آنها باشد. علاوه بر این، با نزدیکتر شدن فرهنگهای جهانی، تاثیر آنها نیز به طور طبیعی بر هم بیشتر میشود.
تاثیر موسیقی بر جامعه
وجوه جامعه و موسیقی، به شکلی عمیق در هم تنیده شده است که به سختی میتوان گفت این موسیقی است که بر جامعه تاثیر میگذارد یا این که جامعه در موسیقی بازتاب مییابد!
این که بگوییم هر نوع موسیقی میتواند در کل جامعه تاثیر بگذارد، یک تعمیم بسیار بزرگ و غلو شده است و به حتم نمیتوان موضوع را تا این اندازه بسط داد. با مدرن شدن جامعه، مردم از ابزار قبیلهای و روشهای ساده دوران خود فاصله گرفته و موسیقی نیز شکل و شمایل دیگری به خود گرفت. همچنین هر چه فناوری با سیستمهای صوتی دیجیتال پیشرفتهتر شد، تولید موسیقی نیز ابعاد جدیدی یافت.
امروزه تنوع موسیقی بالا رفته و افراد میتوانند در ژانرها و سبکهای مختلف، موسیقی مورد نظر خود را انتخاب نموده و به طیف گستردهای از موسیقی گوش دهند. از طرفی دیگر رسانهها مانند رادیو، تلویزیون و موسیقی فیلمها، میتوانند بر ذائقه موسیقی جامعه تاثیر بگذارند.
آیا موسیقی بر جوامع تاثیر میگذارد؟
به جرات میتوان گفت که موسیقی به عنوان راهی برای تاثیرگذاری بر جامعه و تغییر آن، شناخته میشود. نوعی خاص از موسیقی میتواند جامعه را هدایت کرده و فرهنگ را ایجاد یا آن را تغییر دهد.
موسیقی در طول تاریخ توانسته سربازان زیادی را با روحیه راهی میدانهای نبرد کند و یا تسکین مردمی باشد که در رنجهای جامعه خویش غوطهور بودهاند.
موسیقی گاهی الهام بخش جوامع بوده و گاهی آنها را در یک مسیر هماهنگ ساخته است. سرودها و موسیقیهای ملی کشورها، نمونهای عالی از همبستگی ملی بر پایه نوا محسوب میشود.
به طور کلی خط سیر موسیقی، میتواند جوامع را به سمت تمدن پیش برده و یا باعث از هم گسیختگی فرهنگی شود. موسیقی غنی، برخاسته از فرهنگی غنی بوده و به همان تناسب در بازگرداندن جوامع به ذات خویش، موثر واقع میشود. شاید یکی از بهترین نمونههای تاثیرپذیری جوامع از موسیقی را تفاوت فرهنگی میان نسلهایی ببینم که به سبکهای موسیقی متفاوتی گوش داده و گوش موسیقیایی با پسند مختلفی دارند.
نتیجه گیری
باید گفت که تاثیر موسیقی بر جامعه و خط دهی جامعه بر سیر موسیقی، یک طناب در هم پیچیده است و هیچ یک از این دو رهایی و جدایی از دیگری ندارند. شما این موضوع را چطور میبینید و چه نظری درباره آن دارید؟
همین طور بخوانید: چرا به خاطر سپردن ترانهها تا به این اندازه راحت است؟
پاسخ دهید