ساعت طلایی در عکاسی چه زمانی است و چگونه باید از آن بهره برد

اگر در حوزه عکاسی پرتره یا منظره فعالیت می‌کنید و یا به فعالیت در این حوزه علاقه دارید با ما همراه باشید.

ساعات طلایی(Golden Time) یا بهتر است بگوییم ساعات جادویی، به ساعات اولیه پس از طلوع خورشید و چند ساعت قبل از غروب آفتاب گفته می‌شود.در این ساعات آفتاب در نرم‌ترین حالت خود قرار دارد و به دلیل وجود لایه‌های مختلف جوی که سر راه تابش خورشید قرار دارند، رنگ نور هم متفاوت و زیبا است.

ساعت طلایی

درواقع زمانی که خورشید در موقعیت غروب یا طلوع قرار می‌گیرد شبیه به یک دیفیوزر یا پخش‌کننده نور بزرگ عمل می‌کند، تمام تابش‌های تیز را نرم می‌شود. برای درک بهتر و میزان تأثیرگذاری نور در عکاسی بهتر است یک عکس را در موقعیتی مشخص یک‌بار در ساعت ۱۲ ظهر و بار دیگر، هنگام غروب آفتاب بگیرید. عکسی که زیر نور مستقیم آفتاب‌گرفته می‌شود کنتراست بسیار شدیدی دارد و بسیاری از جزئیات در آن ثبت‌نشده است.

ساعت طلایی

نور در ساعات طلایی باعث می‌شود تا سوژه کمترین کنتراست ممکن را داشته باشد، همین مسئله منجر به ثبت تمام جزئیات می‌شود. رنگ نور در ساعات اولیه صبح کمی سرد بوده و هرچه بیشتر به سمت طلوع آفتاب می‌رود گرم‌تر می‌شود، در هنگام غروب آفتاب هم ساعات اولیه غروب رنگ نور گرم و هرچه به شب نزدیک می‌شویم رنگ‌ها سردتر می‌شود. درواقع کلوین نور بین بازه ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰ تغییر می‌کند.

اگر عکاس اوت دور هستید و به عکاسی پرتره در فضای باز علاقه دارید، باید قوانین استفاده از ساعات طلایی را بدانید تا عکس‌هایتان به کمترین ویرایش رنگی و نوری نیاز داشته باشد.

ساعت طلایی

عکاسی در ساعات طلایی تنها به عکاسی پرتره محدود نمی‌شود، حتی عکاسی ماکرو هم در این نور نتیجه بسیار رضایت بخشی دارد و در مواقعی عکاس را از نورهای مصنوعی بی‌نیاز می‌کند.

بسیاری از عکاسان حرفه‌ای برای عکاسی در نور طبیعی فقط از نور در ساعات طلایی استفاده می‌کنند، پس باید به قدرت این نور ایمان آورد!

محاسبه ساعات طلایی در هر منطقه‌ای از کره زمین نسبت به منطقه دیگر متفاوت است. برنامه‌ها و فرمول‌هایی برای به دست آوردن ساعت دقیق وجود دارد ولی ما به سراغ راه‌حلی بسیار راحت‌تر می‌رویم تا در طول زمان باتجربه بتوانید بهترین زمان برای عکاسی را به دست بیاورید.

در هر منطقه‌ای که هستید ساعت دقیق طلوع و غروب آفتاب را به دست بیاورید و یک ساعت قبل از طلوع و یک ساعت قبل از غروب به محل موردنظر بروید و از سوژه عکاسی کنید. اگر برای اولین بار است که در ساعات طلایی به عکاسی می‌روید کمی زودتر در موقعیت موردنظر حاضر شوید تا تجهیزاتتان را آماده کنید باکمی آزمون‌وخطا عکس‌های قابل قبولی بگیرید.

ساعت طلایی

عکاسی در ساعات طلایی عمق بیشتری به تصویرتان می‌دهد، در این ساعات سایه‌ها طول بیشتری دارد و این زاویه شدید خورشید نسبت به زمین عمق و سایه بیشتری به تصویر می‌دهد. همان‌طور که اشاره شد جزئیات بیشتری در تصویر ثبت می‌شود، اگر قصد نمایش بافت در تصویر رادارید، ساعات طلایی بهترین زمان برای عکاسی است.

اگر در ساعات طلایی سوژه‌ای را رو به روی خورشید قرار دهید و از آن عکاسی کنید، هاله‌ای از نور دور سوژه شکل می‌گیرد که حالت رؤیایی به آن می‌بخشد. این تنها یکی از تکنیک‌های عکاسی با نور طلایی خورشید در ساعات طلایی است، هرچه بیشتر تمرین کنید در ساعات طلایی بیشتر عکاسی کنید، سبک شخصی خود را به دست خواهید آورد.

ساعت طلایی

یکی دیگر از تکنیک‌هایی که در ساعات طلوع و غروب خورشید می‌توانید از آن برای عکاسی منظره استفاده کنید، ثبت حرکات است. در این ساعات نور کمتری به سنسور می‌رسد و با استفاده از سرعت شاتر پایین می‌توانید حرکات نرمی مثل حرکات آب را به‌راحتی ثبت کنید.

اگر قصد دارید جزئیات زیادی را در تصویرتان ثبت کنید، بازهم عکاسی در ساعات طلایی یکی از بهترین پیشنهادها است، با استفاده از سرعت‌پایین شاتر به سنسور اجازه می‌دهید تا تمام جزئیات را با دقت در ثبت کند.

با استفاده از تکنیک عکاسی سیلوئت یا ضد نور می‌توانید در ساعات طلایی تصاویر خیره‌کننده‌ای ثبت کنید، کافی است تا رو به روی خورشید قرار بگیرد و تنها خطوط اصلی دور تصویر مشخص باشد.

ساعت طلایی

باید در نظر داشته باشید که شرایط جوی هم در ثبت تصویر خوب تأثیرگذار است، در هوایی ابری بدون تابش مستقیم نور آفتاب نمی‌توان تصاویر خوبی ثبت کرد و لازمه ثبت تصویر خوب در ساعات طلایی، صاف یا نیمه‌ابری بودن هوا است.

زمانی که قصد عکاسی در ساعات طلایی رادارید، سه‌پایه را فراموش نکنید. در بسیاری از شرایط شما مجبور هستید از شرعت شاتر پایین استفاده کنید و نور زیادی به سنسور خود برسانید، در این شرایط سه‌پایه یکی از اصلی‌ترین و ضروری‌ترین تجهیزات است.

به خاطر داشته باشید که در حین عکاسی در ساعات طلایی انواع سرعت‌های شاتر را امتحان کنید و تنها با یک سرعت شاتر عکاسی نکنید. از ایزو بالا استفاده نکنید و اگر کمبود نوری در تصویر وجود دارد سعی کنید آن را با تغییر سرعت شاتر بهبود بخشید.

ساعت طلایی

روز قبل از عکاسی به لوکیشن موردنظر رفته و محل دقیق طلوع و غروب آفتاب را مشخص کنید. اگر با برنامه به عکاسی بروید زمان کمتری تلف می‌شود و عکس‌های بهتری ثبت می‌شود. اگر در مکان‌های سرد به عکاسی می‌روید، توصیه می‌شود همراه خود لباس و نوشیدنی گرم همراه داشته باشید. عکاسی شما ممکن است چندین ساعت طول بکشد و مجبور هستید منتظر طلوع آفتاب شوید.

فاطمه محمدی
فوق لیسانس گرافیک و عاشق دنیای شگفت انگیز هنر!هنر همیشه دغدغه اصلی زندگی من بوده،خواندن درباره هنر امروز به یک عادت برای من تبدیل شده،هدف من به اشتراک گذاشتن دریچه ای از تاریخ شگفت انگیز هنر با شماست!