آموزش راه‌اندازی لپ‌تاپ نو و ویندوز ۱۰ برای اولین بار

راه‌اندازی لپ‌تاپ نو و ویندوز ۱۰

یک راهنمای خرید لپ‌تاپ خوب خوانده‌اید، همه مدل‌های مناسب خودتان را بررسی کرده‌اید و بالاخره لپ‌تاپ نو خریدید. بعد از یک خرید درست، دو کار مهم دیگر هم دارید: راه‌اندازی لپ‌تاپ نو به روش درست و مراقبت از آن. در این مطلب قصد داریم به شما یاد بدهیم چطور یک لپ‌تاپ نو را تنظیم و راه‌اندازی کنید. با آرادمگ همراه باشید.

بعد از آنباکس کردن لپ‌تاپ و روشن کردنش برای اولین بار، ابتدا باید ویندوز را تنظیم کنید. اینکار معمولا با ساخت اکانت مایکروسافت انجام می‌شود. اما کارتان فقط با تنظیم ویندوز ۱۰ تمام نمی‌شود. برای اینکه از همه امکانات لپ‌تاپ جدید بهره ببرید، باید چند گام دیگر هم انجام بدهید. این مراحل شامل یک سری تغییرات و شخصی‌سازی‌ها در تنظیمات ویندوز است. با انجام این تغییرات، راه‎اندازی لپ‌تاپ نو تکمیل می‌شود و می‌توانید استفاده از آن را شروع کنید.

مراحل راه‌اندازی لپ‌تاپ نو

راه‌اندازی لپ‌تاپ نو کاری ساده اما زمانبر است

ویندوز را آپدیت کنید

احتمالا بعد از تنظیم ویندوز، کامپیوتر به صورت خودکار آپدیت‌های جدید ویندوز را دانلود و نصب می‌کند. اما برای اطمینان و سرعت بیشتر می‌توانید اینکار را به صورت دستی انجام بدهید.

  1. در باکس جستجوی منوی استارت عبارت updates را تایپ کنید.
  2. روی نتیجه Check for updates کلیک کنید.
  3. ویندوز جستجو و نصب آپدیت‌های جدید را شروع می‌کند و می‌توانید در این حین سایر مراحل راه‌اندازی لپ‌تاپ نو را انجام بدهید.
  4. اگر ویندوز به صورت خودکار جستجوی آپدیت‌ها را شروع نکرد، باید Check for updates را انتخاب کنید.

Bloatware را حذف کنید

اکثر تولیدکنندگان رایانه شخصی،‌ کلی برنامه شخص ثالث روی محصولاتشان نصب می‌کنند. از آنتی‌ ویروس‌های ۳۰ روزه گرفته تا بازی‌های سبکی که شاید هیچوقت آنها را نخواهید و بازشان نکنید. به این برنامه‌ها که باعث هدررفت منابع سیستم می‌شوند، bloatware یا نفخ‌افزار گفته می‎شود.

یکی از مهمترین مراحل راه‌اندازی لپ‌تاپ نو حذف این نرم‌افزارهای اضافی است.

  1. از منوی استارت به Settings بروید.
  2. روی System کلیک کنید.
  3. از منوی سمت چپ گزینه Apps and Features را انتخاب کنید. اگر این گزینه را پیدا نکردید، در باکس جستجو عبارت Apps را تایپ کنید. به جای این هم می‌توانید مراحل یک و دو را رد کنید و در باکس جستجوی تسک‌بار عبارت Uninstall را جستجو کنید و از میان نتیجه‌ها Add or remove programs را انتخاب کنید.
  4. اپلیکیشنی که می‌خواهید حذف بشود را از لیست نرم‌افزارها انتخاب کنید.
  5. رویش کلیک کنید و Uninstall را بزنید.
  6. برای بار دوم روی دکمه uninstall (که بعدا ظاهر می‌شود، کلیک کنید.

اینکار را برای تمام نفخ‌افزارهایی که فضای کامپیوتر را اشغال کرده‌اند، تکرار کنید. با اینکار می‌توانید به افزایش سرعت ویندوز هم کمک کنید.

تشخیص چهره یا اثر انگشت Windows Hello را فعال کنید

بسیاری از لپ‌تاپ‌های امروزی از یکی از ویژگی‌های تشخیص چهره یا اثر انگشت برخوردار هستند. اگر لپ‌تاپ شما هم یکی از این ویژگی‌ها را دارد، بهتر است از Windows Hello استفاده کنید. قابلیتی در ویندوز ۱۰ که امکان باز کردن قفل ویندوز با اثر انگشت یا چهره را فراهم می‌کند. با Windows Hello دیگر نیازی به پسوردهای عادی نخواهید داشت و امنیت لپ‌تاپ هم بیشتر می‌شود. به کمک این ویژگی ویندوز می‌توانید بیشتر و بهتر از همیشه از فایل‌های لپ‌تاپ محافظت کنید.

برای فعالسازی این قابلیت در ویندوز ۱۰ به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. به Settings بروید.
  2. روی Accounts کلیک کنید.
  3. Sign-in options را انتخاب کنید.
  4. گزینه Set up یکی از دو انتخاب اثر انگشت یا تشخیص چهره را به انتخاب خودتان بزنید.
  5. روی Get Started کلیک کنید.
  6. اگر تشخیص چهره را انتخاب کردید، دوربین را باز کنید. اگر اثر انگشت را انتخاب کردید،‌ انگشت اشاره را روی قسمت مورد نظر بکشید. اگر لپ تاپ شما قابلیت تشخیص چهره را اثر انگشت نداشته باشد، ویندوز ۱۰ نمی‌گذارد از این مرحله فراتر بروید.
  7. روی Set up PIN کلیک کنید. در ویندور ۱۰ همیشه باید یک پین به عنوان پشتیبان داشته باشید (در صورتی که تشخیص چهره یا اثر انگشت کار نکند). البته اگر در مراحل قبلی راه‌اندازی لپ‌تاپ نو پین تعریف کرده باشید، ویندوز از شما چنین چیزی نمی‌خواهد.
  8. پین مورد نظرتان را وارد کنید و روی OK کلیک کنید.

کورتانا را پیکربندی یا خاموش کنید

دستیار صوتی مایکروسافت با نام کورتانا، قابلیت‌ها و توانایی‌های جالبی دارد. تنظیم یادآوری‌ها، پیدا کردن فایل‌ها با جستجوی معنایی، پاسخ دادن به سوالات برمبنای جستجوهای مرورگر Bing، اجرای دستوران صوتی و آگاه کردن کاربر از مواردی مثل شرایط آب و هوایی و نتایج مسابقات ورزشی برخی از این ویژگی‌ها هستند.

اگر دوست دارید روی لپ‌تاپ جدیدتان دستیار صوتی باهوشی مثل کورتانا را داشته باشید، باید ابتدا آن را فعال کنید و خودتان را به او معرفی کنید. اگر هم نمی‌خواهید از کورتانا استفاده کنید، همچنان می‌توانید از باکس جستجوی آن برای پیدا کردن فایل‌ها و برنامه‌ها استفاده کنید.

برای فعالسازی کورتانا به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. روی باکس جستجو کلیک کنید.
  2. روی گزینه Cortana can do much more کلیک کنید.
  3. روی Sign in کلیک کنید. اگر تابحال وارد اکانت مایکروسافت خودتان نشده‌اید، مایکروسافت از شما می‌خواهد اینکار را انجام بدهید. البته همانطور که در ابتدا گفتیم باید قبل از شروع راه‌اندازی لپ‌تاپ نو باید وارد اکانت مایکروسافت شده باشید.
  4. روی آیکون نوت بوک را از منوی سمت چپ (که با کلیک روی باکس جستجو ظاهر می‌شود) کلیک کنید.
  5. لیستی از آیکون‌ها ظاهر می‌شود که باید روی About Me کلیک کنید. در این قسمت باید نام و مکان‌های مورد علاقه‌تان مثل خانه و محل کار را وارد کنید.
  6. روی Sports کلیک کنید و به کورتانا بگویید طرفدار چه تیمی هستید.
  7. روی Connected Accounts کلیک کنید تا کورتانا به داده‌های سایر اکانت‌هایتان هم دسترسی داشته باشید.

برای خاموش کردن کورتانا دو راه دارید:

  • ابتدا باید روی باکس جستجو کلیک کنید. از منوی ظاهر شده گزینه تنظیمات را انتخاب کنید. در زبانه Talk to Cortana، گزینه Let Cortana respond to “Hey Cortana” را غیرفعال کنید.
  • روش ساده‌تر هم این است که عبارت Speed, inking, & typing را در باکس جستجوی اصلی وارد کنید و گزینه Stop getting to know me در منوی تنظیمات را غیرفعال کنید.

فایل‌هایتان را کپی یا سینک کنید

یکی از مهمترین و پرزحمت‌ترین مراحل راه‌ندازی لپ‌تاپ نو انتقال فایل‌های شخصی است. چندین روش‌ برای انتقال این فایل‌ها وجود دارد که اینجا به برخی از مهمترین آنها اشاره می‌کنیم.

  • همگام‌سازی با OneDrive: اگر فایل‌های مهم را در OneDrive آپلود کرده‌اید، با ورود به اکانت مایکروسافت در لپ‌تاپ جدید به صورت خودکار دانلود و ذخیره خواهند شد.
  • Google Drive یا Dropbox: این سرویس‌ها هم دقیقا مثل وان درایو کار می‌کنند اما به صورت پیش‌فرض روی ویندوز نصب نشده‌اند. اگر می‌خواهید از آنها برای انتقال‌ فایل‌های شخصی استفاده کنید، کافیست آنها را نصب کنید و وارد اکانت‌تان بشوید.
  • کپی دستی فایل‌ها: این روش کمی زمانبر است اما برای کسانی که به مرور فایل‌هایشان را در فضای ابری ذخیره نکرده‌اند، بهترین گزینه است. همه فایل‌های شخصی از جمله اسناد، تصاویر، ویدیوها و … را در یک درایو خارجی کپی کنید و آنها را به لپ‌تاپ جدید منتقل کنید.

آنتی‌ویروس نصب کنید

هرقدر که در اینترنت هشیار باشید، باز هم آنتی‌ویروس یکی از مهمترین ضروریات لپ‌تاپ است. فقط کلیک روی یک لینک اشتباه می‌تواند سیستم شما را قربانی بدافزارها کند؛ مگر اینکه از قبل فکرش را کرده باشید و آنتی ویروس نصب کرده باشید.
هدف از نصب آنتی‌ویروس، پیشگیری از بروز این موقعیت‌ها و برطرف کردن آنی آنها در بروز مشکل در فرایند پیشگیری است. فرقی نمی‌کند از چه آنتی ویروسی استفاده کنید. فقط نباید از ضرورت امنیتی و محافظتی را فراموش کنید.

در بین تمام آنتی‌ویروس‌ها، قطعا Node 32 یکی از بهترین‌هاست. اما اگر دنبال آنتی‌ویروس رایگان می‌گردید، پیشنهاد ما Bitdefender است. این آنتی ویروس رایگان علاوه بر محافظت در برابر بدافزار بسیار قوی، کمترین تاثیر را روی کارایی سیستم می‌گذارد و پشتیبانی ۲۴/۷ دارد. با این برنامه می‌توانید جلوی حملات ویروسی را بگیرید و اگر این اتفاق افتاد، ویروس‌ها را شناسایی و حذف کنید.

برای نصب آنتی‌ویروس Bitdefender به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. به سایت آنتی ویروس بروید و روی دکمه سبز free download کلیک کنید.
  2. فایل bitdefender_online.exe را در پوشه دانلود پیدا کنید و رویش کلیک کنید تا نصب بشود.
  3. برای اینکه یادآوری‌های پاپ‌آپ و سایر نوتیفیکیشن‌ها استفاده از آنتی‌ویروس را دشوار نکند، یک اکانت Bitdefender بسازید (پنجره ساخت اکانت بالافاصله بعد از اتمام نصب نمایش داده می‌شود و کافیست ایمیل، نام کاربری و رمز عبور را وارد کنید).

به همین سادگی یک آنتی ویروس روی لپ‎تاپ جدیدتان نصب کردید که از شما در برابر آسیب‌های احتمالی آنلاین و آفلاین محافظت می‌کند.

Restore Point بسازید

گاهی اوقات نصب یک نرم‌افزار خراب یا درایور آسیب‌دیده می‌تواند باعث بروز رفتارهای عجیب و غریب در ویندوز بشود. طوری که حتی نتوانید سیستم را ری‌استارت کنید. در این صورت بازگشت به Restore Point قبلی می‌تواند مشکل را به کلی برطرف کند. با استفاده از این قابلیت می‌توانید ویندوز را به زمانی برگردانید که همه چیز درست کار می‌کرد و هیچ برنامه یا درایور اشتباهی رویش نصب نشده بود.

اما این قابلیت که با نام system protection شناخته می‌شود به صورت پیش‌فرض در ویندوز ۱۰ غیرفعال است. به همین خاطر یکی از مهمترین مراحل راه‌اندازی لپ‌تاپ نو فعال کردن نقاط بازیابی یا ری‌استور پوینت‎هاست.

  1. در باکس جستجوی ویندوز restore point را وارد کنید.
  2. از میان نتایج Create a restore point را انتخاب کنید تا یک لیست از درایورهای موجود برایتان نمایش داده بشود.
    system drive را انتخاب کنید و روی Configure کلیک کنید. درایو سیستم معمولا درایو C است و کلمه System بعد از مقدارش نوشته می‌شود.
  3. گزینه Turn on system protection را فعال کنید و کشیدن اسلایدر حداکثر فضای هارد دیسک قابل استفاده را مشخص کنید و OK را بزنید. معمولا دو تا سه درصد برای ری‌استور پوینت کافیست اما می‌توانید یک درصد را هم انتخاب کنید.
  4. روی Create کلیک کنید تا اولین ری‌استور پوینت بلافاصله ساخته بشود.
  5. بعد از اجرا هم برای ری‌استور پوینت اولیه یک نام بگذارید.
  6. بعد از اتمام کار هم روی Closeکلیک کنید.

برای بازیابی هر کدام از این ری‌استور پوینت‌ها کافیست در زبانه System Protection روی دکمه System Restore کلیک کنید. اگر نمی‌توانید بوت کنید، F8 یا Shift + F8 را در حین بوت بزنید تا منوی اضطراری نمایش داده بشود. اگر هم در صفحه لاگین متوقف شدید، دکمه شیفت را پایین نگه دارید و ری‌استارت را بزنید.

نرم‎افزارهای دلخواه‌تان را نصب کنید

بعد از اینکه تنظیمات ویندوز را تغییر دادید، لپ تاپ جدیدتان برای نصب نرم‌افزارهای مورد نیازتان آماده است. این نرم‌افزارها را فقط از منابع مطمئن دانلود کنید.

از لپ‌تاپ جدید بک‌آپ بگیرید

بعد از اینکه لپ‌تاپ جدید را کاملا آماده کردید، وقتش است که از هارد درایو اولیه یک فایل ایمیج یا کلون تهیه کنید و آن را روی هارد دیگری ذخیره کنید. ایمیج یا کلون یک کپی کامل از درایو کامپیوتر تهیه می‌کند و در صورت آسیب دیدن درایو می‌توانید از آن برای بازیابی اطلاعات‌تان استفاده کنید.

با تهیه یک ایمیج از سیستم با آپدیت فعلی، بدون نفخ‎افزار و در حالت شخصی‌سازی شده در صورت نصب دوباره ویندوز دیگر نیاز به انجام دوباره مراحل بالا نخواهید داشت.

برای تهیه این نسخه بک‌آپ ابتدا باید فرق بین کلون و ایمیج را بدانید. کلون یک کپی دقیقا مشابه از درایو شما روی یک درایو دیگر می‌سازد. این کپی شامل فایل‌ها، رکورد مستر بوت و سایر موارد است. کلون کل هارد درایو را اشغال می‌کند اما استفاده از آن راحت‌تر است چون با اتصال به کامپیوتر به صورت خودکار اجرا می‌شود.

در طرف مقابل، ایمیج یک فایل تکی از تمام فایل‌های روی کامپیوتر می‌سازد. آماده‌سازی فایل ایمیج بک‌آپ برای استفاده زمان بیشتری می‌برد اما انتخاب بیشتری برای ذخیره آن خواهید داشت چون فقط یک فایل بزرگ است.

برای تهیه فایل‌های کلون یا ایمیج باید از ابزارهای بک‎آپ استفاده کنید. توصیه می‌کنیم در بین تمام نرم‌افزارهای موجود از آنهایی استفاده کنید که سازنده معتبر و بیشترین تعداد دانلود را دارند.

درایورهای لپ‌تاپ را آپدیت کنید

این مرحله از راه‌اندازی لپ‌تاپ نو برای همه ضروری نیست. اگر قصد دارید از لپ‌تاپ جدید برای کارهایی مثل مرور وب یا تماشای فیلم و کار با آفیس استفاده کنید، نیازی به آپدیت درایورها ندارید. حتی اگر درایورهایتان به روز نباشند هم برای انجام این کارها به مشکل نخواهید خورد.

اما اگر قصد دارید از لپ‌تاپ برای کارهای سنگین‌تر مثل گیمینگ استفاده کنید، بهتر است از نصب آخرین آپدیت‌های سخت‎افزار لپ‌تاپ مطمئن شوید. آپدیت‎های ویندوز همیشه شامل آپدیت‌های درایورها نمی‌شود و گاهی اوقات آپدیت‌های سخت‌افزاری مثل درایورهای مارد برد یا کارت شبکه حاوی بهبودهای زیادی هستند. پس حتما از طریق Device Manager این درایورها را آپدیت کنید.

مرورگر دلخواه‌تان را نصب کنید

مرورگر Edge مایکروسافت سریع و سبک است و ارزش امتحان را دارد. اما اگر ترجیح می‌دهید از کروم یا فایرفاکس استفاده کنید و بوک‌مارک‌ها و افزونه‌های مورد نیازتان را روی یکی از آنها نصب کرده‌اید، باید آن را روی لپ‌تاپ نصب کنید.

ابتدا مرورگر دلخواه‌تان را نصب کنید. بعد از نصب هم وارد اکانت‌تان بشوید تا مواردی نظیر پسوردها، تاریخچه مرور، بوک‌مارک‌ها و … به لپ‌تاپ جدید منتقل بشود. حالا باید این مرورگر را به عنوان پیش‌فرض ویندوز ۱۰ تنظیم کنید.

  1. از منوی استارت به settings بروید.
  2. روی System کلیک کنید.
  3. از منوی سمت چپ گزینه Default apps را انتخاب کنید.
  4. روی آیکون زیر مرورگر وب کلیک کنید و دکمه Reset را بزنید.
  5. یک منوی پاپ آپ باز می‌شود که باید مرورگر دلخواه‌تان را از آن انتخاب کنید.

لاک اسکرین را غیرفعال کنید

لاک اسکرین ویندوز به جز اینکه با تصویری زیبا به شما خوشامد بگوید، کاربرد دیگری ندارد. اگر نمی‌خواهید با هربار روشن کردن لپ‌تاپ با این صفحه روبرو شوید، غیرفعال کردن لاک اسکرین هم یکی از مراحل راه‌اندازی لپ‌تاپ نو خواهد بود.

این لاک اسکرین که قبل از صفحه ورود پسورد نمایش داده می‌شود، شاید زمان زیادی نگیرد اما غیرضروری است. غیر فعال کردنش هم کار ساده‌ای است.

  1. با فشردن کلید ویندوز + R یا تایپ عبارت regedit در باکس ران، رجیستری ادیتور ویندوز را باز کنید.
  2. اگر با کنترل اکانت روبرو شدید، Yes را بزنید.
  3. از طریق فولدرهای سمت چپ به HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows بروید.
  4. روی پنل سمت راست کلیک کنید و New->Key را بزنید. سپس نام key Personalization را تغییر بدهید. اگر در پوشه ویندوز یک Personalization key وجود دارد، این مرحله را رد کنید. دقت کنید برای تکمیل این مراحل باید دسترسی ادمین داشته باشید.
  5. Personalization key را باز کنید.
  6. روی پنل سمت راست کلیک کنید و New->DWORD (32-bit) value را انتخاب کنید. نام فایل را به NoLockScreen تغییر بدهید.
  7. روی NoLockScreen دابل کلیک کنید و مقدارش را روی یک تنظیم کنید (این مقدار را در باکسی که باز می‌شود، وارد کنید).
  8. رجیستری ادیتور را ببندید و کامپیوتر را ری‌استارت کنید.

با روشن شدن لپ‌تاپ می‌بینید که لاک اسکرین حذف شده و مستقیم وارد صفحه ورود پسورد می‎‌شوید.

مقیاس نمایشگر را تنظیم کنید

امروزه اکثر لپ‌تاپ‌های جدید، نمایشگرهای با رزولوشن بالا و رنگ‌های واضح دارند. این خیلی خوب است اما پیکسل‌های زیاد می‌تواند باعث کوچک دیده شدن فونت‌ها و آیکون‌های ویندوز بشود. در مقابل هم ممکن است فونت‌ها و آیکون‌های لپ‎تاپ به قدری بزرگ باشد که فضای صفحه را اشغال کند.

ویندوز ۱۰ قابلیتی به نام display scaling دارد که امکان تنظیم آیکون‌های دسکتاپ را به شما می‌دهد. اگر محتوای روی صفحه خیلی کوچک است، می‌توانید مقیاس نمایش را به ۱۲۵ و حتی ۱۵۰ افزایش بدهید. اما اگر می‌خواهید ظرفیت نمایش همزمان صفحه را افزایش بدهید، باید این مقدار را به ۱۰۰ کاهش بدهید.

برای انجام این مرحله از راه‌اندازی لپ‌تاپ نو به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. روی فضای دسکتاپ راست کلیک کنید و Display Settings را بزنید.
  2. مقدار گزینه Change the size of text, apps را به میزان دلخواهتان تغییر بدهید. دقت کنید این مقدار نمی‌تواند کمتر از ۱۰۰ باشد. بلافاصله بعد از تغییر این مقدار متوجه تغییر سایز منوها خواهید شد.
  3. کامپیوتر را ری‌استارت کنید یا یکبار لاگ‌اوت و لاگ‌این کنید.

میانبرهای کیبورد برنامه‌ها را تنظیم کنید

اگر برای صرفه‌جویی در وقت و افزایش بهره‌وری از میانبرهای کیبورد استفاده می‌کنید، باید ساخت میانبر برای برنامه‌های مختلف را هم بلد باشید. در این قسمت از آموزش راه‌اندازی لپ‌تاپ نو به شما یاد می‌دهیم چطور اینکار را انجام بدهید. ترکیب این میانبرهای اختصاصی با موارد رایج می‌تواند تاثیر قابل توجهی در سرعت کارتان داشته باشد.

  1. کلیدهای ویندوز + R را بزنید تا باکس ران باز بشود.
  2. عبارت explorer shell:AppsFolder را در باکس تایپ کنید و OK را بزنید.
  3. روی اپلیکیشن مورد نظرتان راست کلیک کنید و Create Shortcut را انتخاب کنید.
  4. Yes را بزنید تا یک آیکون جدید روی دسکتاپ ساخته بشود.
  5. روی شورت‌کات جدید راست کلیک کنید و Properties را انتخاب کنید.
  6. با استفاده از CTRL + ALT + یک کاراکتر یک کلید میانبر طراحی کنید و آن را در باکس تایپ کنید. می‌توانید برای ساخت این میانبر از اعداد، حروف یا نمادها استفاده کنید. بهتر است از کلماتی استفاده کنید که مربوط به برنامه مورد نظرتان باشند (مثلا W برای برنامه ‌Word).
  7. روی OK کلیک کنید.

علاوه بر این می‌توانید برای کارکردهای پرتکرار (مثلا باز کردن سایت محبوب‌تان) هم میانبر تعریف کنید. البته برای اینکار باید از اپلیکیشن‌های شخص ثالث مثل AutoHotkey استفاده کنید.

فایل‎های مخفی و پسوند فایل‌ها را نمایش بدهید

ویندوز ۱۰ به صورت پیش‌فرض پسوند فایل‌ها را نشان نمی‌دهد و فایل‌ها و فولدرهای سیستم را مخفی می‌کند. اما دیدن فرمت فایل‌ها گاهی اوقات می‌تواند مفید باشد و مثلا پیدا کردن فایل مورد نظر را ساده‌تر کند. ضمن اینکه ویرایش و به اشتراک‌گذاری را هم ساده‌تر می‌کند.

برای تغییر این تنظیمات پیش‌فرض در ویندوز ۱۰ به ترتیب زیر عمل کنید.

  1. فایل اکسپلورر را باز کنید.
  2. بالای این پنجره روی زبانه View کلیک کنید.
  3. تیک دو گزینه File name extensions و Hidden items را بزنید. برای فعال کردن تیک هر گزینه باید یکبار روی View بزنید.
  4. حالا می‌توانید پسوند تمام فایل‎ها و همچنین فایل‌های مخفی را ببینید. این تغییرات کوچک شاید در راه‌اندازی لپ‌تاپ نو ضروری به نظر نرسند اما تاثیر زیادی روی تجربه کاربر خواهند داشت.

قوانین Focus assist را تنظیم کنید

فوکوس اسیست یکی از قابلیت‌های ویندوز ۱۰ است که با حذف نوتیفیکیشن‌ها به حفظ تمرکز کمک می‌کند. شما می‌توانید از طریق اکشن سنتر این ویژگی را روشن یا خاموش کنید اما امکان تنظیم قوانین برای خودکارسازی آن هم وجود دارد.

برای اینکار کافیست به Settings > System > Focus assist بروید تا گزینه‎های موجود برای تنظیم قوانین فوکوس اسیست را ببینید. شما می‌توانید این قابلیت را طوری تنظیم کنید که در حین ساعات مشخص، در حین بازی یا در حین استفاده همزمان از چند نمایشگر به صورت خودکار فعال بشود.

در قسمت بالای این گزینه‌ها هم می‌توانید مشخص کنید کدام دسته از نوتیفیکیشن‌ها نمایش داده نشوند. می‌توانید همه آنها را غیرفعال کنید، یک لیست اولویت بسازید و فقط نوتیفیکیشن‌های آن لیست را ببینید یا فقط هشدارها را فعال بگذارید.

قوانین Nearby sharing را تنظیم کنید

این قابلیت هم مثل فوکوس اسیست علاوه بر امکان روشن و خاموش کردن دستی، امکان فعالسازی خودکار هم دارد. با تنظیم خودکار Nearby sharing می‌توانید نحوه ارسال و دریافت فایل و لینک را مشخص کنید.

به Settings > System > Shared experiences بروید و مشخص کنید که می‌خواهید داده‌ها را با همه (Everyone nearby) به اشتراک بگذارید یا فقط دستگاه‌های خودتان (My devices only).

تم دسکتاپ را تغییر بدهید

اگر از ظاهر دسکتاپ راضی هستید، این مرحله را رد کنید. با این وجود اکثر کاربران دوست دارند دسکتاپ را شخصی‌سازی کنند. کاری که بسیار ساده است و ویندوز هم امکانات زیادی برای اینکار در اختیارتان قرار می‌دهد.

روی فضای دسکتاپ کلیک کنید و Personalize را بزنید. حالا منوی شخصی‌سازی دسکتاپ باز می‌شود و می‌توانید اجزای مختلف دسکتاپ را تغییر بدهید.

وال‌پیپر دسکتاپ را عوض کنید

  1. از منوی Background می‌توانید یکی از سه گزینه Picture، Solid Color یا Slideshow را انتخاب کنید.
  2. با انتخاب گزینه picture می‌توانید عکس دلخواهتان را به عنوان وال‌پیپر تنظیم کنید.
  3. با انتخاب گزینه solid color می‌توانید یک وال‌پیپر رنگی ساده تنظیم کنید.
  4. با انتخاب گزینه Slideshow هم می‌توانید تمام تصاویر یک پوشه را به صورت اسلایدشو به عنوان وال‌پیپر نمایش بدهید. این گزینه پوشه تصاویر ویندوز را به صورت پیش‌فرض فعال می‌کند.

حالت تاریک را فعال کنید

برای فعالسازی Dark Mode یا Light Mode به ترتیب زیر عمل کنید.

  1. منوی settings را باز کنید.
  2. Personalization را انتخاب کنید.
  3. از سایدبار سمت چپ زبانه Colors را انتخاب کنید.
  4. در پایین صفحه گزینه Dark را انتخاب کنید. اگر حالت معمولی یا روشن را می‌خواهید هم کافیست تنظیمات پیش‌فرض را نگه دارید یا گزینه Light را فعال کنید.

رنگ غالب را انتخاب کنید

یکی دیگر از امکانات شخصی‌سازی ویندوز ۱۰، تغییر رنگ تسک‎بار و منوی استارت است.

  1. روی Colors در منوی سمت چپ کلیک کنید.
  2. یک رنگ انتخاب کنید یا گزینه automatically pick را فعال کنید.
  3. گزینه Show color on Start, taskbar را فعال کنید.

تم دسکتاپ را تغییر بدهید

به جای تغییر رنگ غالب ویندوز می‌توانید از تم‌های آماده استفاده کنید.

  1. در پنل سمت چپ روی Themes کلیک کنید.
  2. یکی از تم‌های موجود را انتخاب کنید یا تم‌های آنلاین را دانلود کنید.