یکی از پرطرفدارترین سیستمهای تهویه هوا کولرهای گازی هستند. از کولر گازی در بسیاری از نقاط ایران و جهان به دلیل هوای مطبوع و خنکی که ایجاد میکنند استفاده میشود. کولرهای گازی مزایای فراوانی دارند به همین دلیل استفاده از آنها با استقبال فراوانی مواجه شده و به سرعت هم در حال افزایش است. یکی از بزرگترین معایب این کولرها مصرف زیاد برق میباشد و در روزهای گرم تابستان مهمترین عامل در تعیین قیمت قبض برق به شمار میروند، همین موضوع باعث تردید در خرید این کولرها میشود و بسیاری از افراد بخاطر مصرف زیاد برق از خرید این کولرها خودداری میکنند.
در این مطلب راهکارهایی برای کاهش مصرف برق کولرهای گازی به شما پیشنهاد میکنیم. این راهکارها تا حدودی مصرف برق کولر گازی را کاهش میدهند و نمیتوان گفت مصرف را به اندازهی کولرهای آبی پایین میآورند. اگر قصد خرید کولر گازی دارید و یا میخواهید مصرف برق کولر گازیتان را کاهش دهید با ما همراه باشید.
در ایران حدود ۷۰ درصد از خانوارها در فصول گرم سال برای خنک کردن محیط زندگی خود از کولر استفاه میکنند. برخی از کولرهای گازی و برخی از کولرهای آبی برای این منظور استفاده میکنند. توان کولرهای گازی ۲۰۰۰ وات و توان کولرهای آبی ۵۰۰ وات میباشد.
مصرف بسیار بالای برق در کولرهای گازی، بهینه سازی و کنترل مصرف برق را در این نوع کولرها حائز اهمیت میکند. مقدار مصرف انرژی الکتریکی در کولرهای گازی به عوامل مختلفی وابسته است. برخی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر مصرف انرژی الکتریکی در کولرهای گازی عبارتند از:
- محل نصب
- سرویس و نگهداری از دستگاه
- تناسب دستگاه با متراژ محیط
- تناسب دستگاه با اقلیم
برای کاهش مصرف انرژی الکتریکی ابتدا باید در هنگام خرید کولر گازی به برخی نکات توجه کنید.
- در هنگام خرید کولر گازی حتما به برچسب انرژی توجه کنید. آنهایی که برچسب مصرف انرژی رتبه A یا B دارند کم مصرفتر هستند. همچنین کولرهای گازی اینورتر مصرف برق کمتر و کارایی بیشتری نسبت به انواع معمولی دارند. اینورترها دور مورد نیاز موتور را متناسب با میزان مصرف افزایش و یا کاهش میدهند. در کولر گازی اینورتر از کمپرسور با دور متغیر استفاده شده است. بدان معنا که در زمان رسیدن دمای محیط به دمای تنظیم شده بر روی دستگاه، کمپرسور به جای خاموش کردن موتور دور آن را کند میکند در واقع دور موتور را کاهش میدهد بنابراین شوک الکتریکی کمتری به موتور وارد شده و مصرف برق نیز کاهش مییابد چرا که موتور نیاز به ولتاژ زیاد برق برای استارت مجدد ندارد.
- انتخاب کولر گازی باید متناسب با شرایط آب و هوایی محل زندگیتان باشد. استفاده از کولر گازی مناطق معتدل در مناطق گرمسیر هم عمر کولر را کاهش میدهد و هم مصرف انرژی را افزایش خواهد داد همچنین کولر سرمادهی مطلوبی نخواهد داشت.
رده بندی و کلاس آب و هوایی کولرهای گازی متناسب با شرایط اقلیمی عبارتند از:
- کولرهای مناسب برای آب و هوای معتدل: کلاس T1
- کولرهای مناسب برای آب و هوای گرم و نیمه خشک: کلاس T2
- کولرهای مناسب برای آب و هوای گرم و مرطوب: کلاس T3
نوع کمپرسور نیز باید متناسب با شرایط اقلیمی منطقه باشد. کمپرسورهای اسکرول بهترین انتخاب برای مناطق گرمسیری هستند چرا که در مناطق گرمسیری نیاز به توان خنک کنندگی بالایی دارید. اما اگر به توان خنک کنندگی بالا نیازی ندارید کمپرسورهای پیستونی انتخاب مناسبی هستند.
کمپرسورهای روتاری از نوع تروپیکال برای مناطقی مناسب هستند که محل نصب کولر در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نداشته و هوا در آن به خوبی جریان دارد.
- به جای خرید یک دستگاه با ظرفیت بالا چند دستگاه با ظرفیت کمتر خریداری کنید. ظرفیت هر دستگاه متناسب با فضای مورد استفاده انتخاب شود.
- قدرت سرمایش کولر باید متناسب با متراژ فضایی باشد که قرار است کولر را در آن قرار دهید.
راهکارهایی برای کاهش مصرف برق کولرهای گازی
- دمای مناسب را تنظیم کنید زیرا کوچکترین تغییر در دمای تنظیم شده مصرف انرژی را افزایش خواهد داد.
- در منزلتان از لامپهای کم مصرف استفاده کنید. گرمای لامپهای معمولی باعث ایجاد گرمای مزاحم در داخل خانه شده و زمان کارکرد کولر را افزایش میدهند در نتیجه مصرف برق نیز افزایش خواهد یافت.
- در صورت از بین رفتن عایق لولههای رابط، خصوصا لولههای بیرون از ساختمان اسپلیت مقداری از خنکی گاز را از دست میدهد. بنابراین عایق لولهها را هر سال چک کنید و در صورت معیوب بودن نسبت به تعویض آنها اقدام نمائید.
- پنل داخلی کولر را تا جای ممکن پایینتر از سقف نصب کنید چونکه هوای گرم داخل ساختمان در زیر سقف انباشت میشود.
- پنل بیرونی باید به گونهای نصب شود که امکان جریان هوای آزاد در پشت آن وجود داشته باشد و هوا به راحتی در بخش پشتی جریان داشته باشد.
- بهتر است محل قرارگیری پنل داخلی درست روبروی محل نشستن شما باشد چون هوای خنک اسپلیتها از پنل داخلی به سمت روبهرو جریان دارد.
- میتوانید با استفاده از پارچههای رنگ روشن، پردههای کرکرهای و سایبان نور خورشید را به بیرون منعکس کنید چرا که تابش مستقیم نور خورشید به داخل خانه باعث گرم شدن فضای داخلی خواهد شد.
- بار گرمایی با استفادهی همزمان از وسایل گرمازایی مانند اجاق گاز، سماور و .. افزایش مییابد که این امر زمان کارکرد کولر گازی را افزایش داده در نتیجه مصرف برق نیز افزایش مییابد. بنابراین کارهای روزمره با وسایل گرمازا مانند اتو کشیدن و آشپزی را در ساعاتی انجام دهید که گرمای هوا کمتر است.
- بهتر است در هنگام نصب کولرهای گازی از ترموستاتهای اتاقی با قابلیت تنظیم دما به طور همزمان استفاده کنید.
- محل نصب کولر گازی پنجرهای باید در پشت پنجرههای دارای سایبان باشد. محل نصب کندانسور اسپلیتها نیز باید در سایه باشد و یا برای آن سایه بان در نظر گرفته شود.
- هر سال قبل از راهاندازی باید بازرسی و سرویس کولر گازی انجام شود.
- کلید بادزن(فن) به شما این امکان را میدهد که در هنگام شب از دستگاه فقط برای تهویه استفاده کنید و هزینه برق نیز کاهش مییابد.
- اطراف پنجرهها و دربها را با نوارهای درزگیر بپوشانید. این کار مانع خروج سرما از داخل ساختمان میشود.
اگر به موارد فوق توجه داشته باشید، مصرف انرژی کولر گازی به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. بنابراین با مطالعه مطلب میتوانید از کولرگازی به خوبی بهره گیرید.
پاسخ دهید