راه‌های جلوگیری از آلزایمر «بیماری خاموش فراموشی»

Alzheimer-aradmag-011
Alzheimer

بیماری آلزایمر به دلیل آسیب‌هایی که به مغز می‌رساند بر روی فعالیت‌های روزمره تأثیر می‌گذارد و روند پیشرفت این بیماری در افراد متفاوت است. یکی از علائم قابل تشخیص زودهنگام در مورد بیماری آلزایمر؛ از بین رفتن تدریجی حافظه کوتاه مدت است. از دیگر علائم رایج در بروز بیماری آلزایمر فراموش کردن کلمات است به این صورت که شخص کلمه‌ای را که قصد بیان آن را دارد در ذهن خود پیدا نمی‌کند. با آرادمگ همراه باشید.

افرادی که در آستانه ابتلا به آلزایمر هستند ممکن است در طول ماه زمان و تاریخ روزها را فراموش کنند، سؤالات تکراری بپرسند، لوازم شخصی خود را گم کنند؛ با شروع رفتارهایی از این دست فرد باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرده و درمان‌های لازم را شروع کند. زمانی که آلزایمر پیشرفت می‌کند شخص شروع به رفتارهایی نامعقول مانند قرار دادن ظروف تمیز در یخچال، می‌کند که اطرافیان آن شخص باید به این رفتارها توجه کنند.

Alzheimer-aradmag-000
بیماری آلزایمر

افرادی که به آلزایمر مبتلا شده‌اند با رعایت برخی نکات می‌توانند روند پیشرفت بیماری را عقب بیندازند و این امر نیاز به حمایت خانواده دارد. اشخاصی که سلامت کامل دارند نیز باید برخی نکات را در نظر داشته باشند و رعایت کنند تا از خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در امان بمانند.

در هفته سه یا چهار روز را به ورزش اختصاص دهید

یکی از راه‌های جلوگیری از ابتلا به آلزایمر ورزش کردن به صورت منظم است. تمرینات ورزشی منظم جریان خون به مغز را بهبود می بخشد و در تقویت حافظه نقش مؤثری دارد. علاوه بر این ورزش کردن در کنترل فشارخون و کلسترول نقش مهمی را ایفا می‌کند.

Alzheimer-aradmag-001
آلزایمر

تمرینات هوازی و قدرتی در کنار هم از اهمیت قابل توجهی برخوردارند. در هفته سه یا چهار روز را به ورزش کردن اختصاص دهید، پیاده‌روی هم به اندازه تمرینات دیگر مفید و مؤثر واقع می شود.

رژیم غذایی سالم و مغذی

رژیم غذایی سالم یکی از راه‌های جلوگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر است. رژیم‌های غذایی متنوعی مانند رژیم غذایی مدیترانه‌ای برای این امر وجود دارد که با رعایت آن‌ها می‌توان مغز را از خطر ابتلا به آلزایمر نجات داد. رژیم غذایی مدیترانه‌ای نوعی رژیم جدید است که الهام گرفته از نوع تغذیه رایج بین مردم مراکش، اسپانیا، ایتالیا و یونان است. این رژیم غذایی بر مصرف میوه، سبزیجات، لبنیات، غلات و روغن‌زیتون تأکید بسیاری دارد و مصرف گوشت در این رژیم غذایی توصیه نمی‌شود.

سبزیجات و انواع آجیل‌ها از بهترین مواد غذایی مقوی و سالم هستند که باید در برنامه غذایی هفتگی هر شخصی وجود داشته باشند. همچنین انواع توت و غلات، ماهی، مرغ و زیتون از دیگر مواد مفید برای جلوگیری از آلزایمر هستند.

Alzheimer-aradmag-002
آلزایمر

توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه مواد خوراکی مانند گوشت قرمز، غذاهای سرخ شده، شیرینی و شکر شخص را در مسیر ابتلا به آلزایمر قرار می دهد.

یکی از مهمترین مواد غذایی برای تقویت حافظه و سلامت مغز مصرف ماهی است زیرا ماهی‌ها سرشار از امگا سه هستند که اگر در هفته یک یا دو بار ماهی مصرف کنید خطر ابتلا به آلزایمر را تا ۶۰ درصد کاهش داده‌اید. در مواد غذایی دیگری مانند دانه‌های کتان و چیا نیز مقدار زیادی امگا سه وجود دارد.

در انگور قرمز ماده‌ای به نام «رزوراترول» وجود دارد که در جلوگیری از آلزایمر نقش دارد. رزوراترول نوعی ترکیب آنتی‌اکسیدانی است که از بدن در مقابل بیماری‌های مزمن محافظت می کند.

کلسترول و فشار خون خود را چک کنید

کنترل فشار خون بالا و کلسترول نقش مهمی در جلوگیری از ابتلا به آلزایمر دارند. بدن ما به طور طبیعی به کلسترول نیاز دارد اما افزایش سطح کلسترول تبدیل به کلسترول بد یا «LDL» می‌شود که باعث بروز انواع بیماری‌های قلبی و مغزی می‌شود. همچنین فشار خون بالا نیز خطر زوال عقل و درواقع آلزایمر را افزایش می‌دهد.

Alzheimer-aradmag-003
آلزایمر

یکی از راه‌های جلوگیری از فشار خون بالا حذف کردن نمک از سبد غذایی روزانه است. با رعایت رژیم غذایی سالم و چک کردن منظم کلسترول و فشار خون می‌توان از ابتلا به آلزایمر جلوگیری کرد.

کنترل قند خون

توجه به سلامتی درواقع از مهمترین راه‌های جلوگیری از آلزایمر است. کنترل قند خون نیز یکی از این موارد است، افرادی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند از افراد دیگر بیشتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر هستند. این افراد باید همیشه قند خون خود را کنترل کرده و از بالا رفتن آن جلوگیری کنند. زمانیکه انسولین در بدن به‌اندازه کافی تولید نمی‌شود باعث بروز آسیب‌هایی جدی در نورون‌های مغز می شود.

Alzheimer-aradmag-004
آلزایمر

افراد مبتلا به دیابت با ورزش و کنترل رژیم غذایی می‌توانند زندگی سالمی داشته باشند و از ابتلا به آلزایمر جلوگیری کنند.

سیگار ممنوع

بسیاری از افراد از این موضوع آگاهی ندارند که مصرف سیگار می‌تواند بر خطر ابتلا به آلزایمر مؤثر باشد. بهتر است این نکته را بدانید که سیگار علاوه بر ضررهای مشخصی که برای بدن و سلامتی دارد در ابتلا به آلزایمر نیز نقش دارد.

اشخاص سیگاری بالای شصت و پنج سال، ۸۰ درصد بیشتر از افراد غیرسیگاری در معرض ابتلا به آلزایمر هستند.

چای بنوشید

Alzheimer-aradmag-005
آلزایمر

نوشیدن چای به خاطر وجود نوعی آنتی اکسیدان به نام «پلی فنول» به تولید رادیکال‌های آزاد در بدن کمک می‌کند. انواع چای از جمله چای سبز، سیاه و سفید برای جلوگیری از بسیاری بیماری‌ها از جمله آلزایمر و بهبود حافظه مفید هستند.

سَر خود را از آسیب دیدگی حفظ کنید

در فعالیت‌های روزانه و ورزش‌هایی مانند دوچرخه سواری نکات ایمنی را رعایت کنید و از سر خود در برابر آسیب‌ها محافظت کنید. آسیب رسیدن به سر ممکن است در آینده خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش دهد.

بر روی تعادل و هماهنگی بدن خود کار کنید

Alzheimer-aradmag-006
آلزایمر

حفظ قدرت عضلانی و حفظ تعادل می‌تواند در جلوگیری از آلزایمر مؤثر باشد. ورزش‌هایی مانند یوگا، پیلاتس، تای چی و… در بهبود تعادل و هماهنگی بدن نقش مهمی دارند.

مهارت‌های جدید بیاموزید

یادگیری مهارت‌های جدید راهی عالی برای تناسب ذهنی است. مهارت ها و فعالیت‌های مختلف در زمینه موسیقی یا ورزش می‌تواند به شما کمک کند تا ذهن خود را تقویت کرده و از آلزایمر در آینده جلوگیری کنید. برای جلوگیری از آلزایمر ذهن خود را به چالش بکشید و با فعالیتی هر چند کوچک از مغز خود کار بکشید.

عادات همیشگی خود را تغییر دهید

در ترتیب کارهای روزمره خود تغییر ایجاد کنید. انجام رفتارها و عادات همیشگی باعث می شود ذهن به صورت یکنواخت عمل کند. به چالش کشیدن ذهن و تغییر در رفتارهای روتین و روزمره برای جلوگیری از آلزایمر بسیار مفید هستند.

در اجتماع حضور داشته باشید

Alzheimer-aradmag-007
آلزایمر

افزایش روابط اجتماعی و ارتباط نزدیک با دیگران می تواند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد. برای این منظور در فعالیت‌های اجتماعی و ورزشی شرکت کنید و دایره دوستان و آشنایان خود را گسترده‌تر کنید.

بعد از بازنشستگی، بیکار نمانید

افراد بعد از بازنشستگی ممکن است دچار بی هدفی و افسردگی شوند. بعد از بازنشستگی به افراد توصیه می‌شود فعالیتی کوچک و ساده برای خود در نظر بگیرند. این کار به افراد سالخورده کمک می‌کند تا هم به روزمرگی و افسردگی دچار نشوند و هم با فعال نگه داشتن ذهن خود از ابتلا به آلزایمر جلوگیری کنند.

خوب بخوابید

Alzheimer-aradmag-008
Alzheimer

خواب کافی یکی از فاکتورهای مهم در سلامت زندگی و بدن انسان است. یکی از راه‌هایی که می‌توان از ابتلا به آلزایمر در کهنسالی جلوگیری کرد داشتن خوابی مناسب و کافی است. برنامه خواب منظمی برای خود در نظر بگیرید و ۷ تا ۸ ساعت در شبانه روز خواب کافی داشته باشید. اگر شب دیر به خواب می‌روید در طول روز نخوابید تا بتوانید شب خوابی خوب داشته باشید.

سطح استرس خود را کنترل کنید

استرس و اضطراب در بدن هورمونی آزاد می‌کند که این موضوع به مرور زمان بر سلامتی و همچنین سلامت مغز و سطح حافظه تأثیراتی منفی دارد. اگر به هر دلیلی سطح استرس شما بالاست یا به سرعت مضطرب می‌شوید با مراجعه به متخصص و یادگیری مهارت‌های رفتاری سطح استرس خود را کنترل کرده و کاهش دهید.

در شرایط مختلف فعالیت‌های آرامش بخش مانند پیاده‌روی آرام، یوگا، حمام گرم، مدیتیشن و… می‌توانند بر کاهش سطح استرس تأثیرگذار باشند.

به روحیه افراد سالمند توجه کنیم

Alzheimer-aradmag-009
Alzheimer

برخی از سالمندان با وارد شدن به مرحله کهنسالی دچار افسردگی می شوند. در این شرایط اگر سالمندان به‌تنهایی نمی‌توانند کمکی به خود کنند، اطرافیان باید از آن‌ها حمایت کنند. افراد سالخورده اگر در شرایط تنهایی و افسردگی باقی بمانند به مرور زمان درگیر بیماری آلزایمر می شوند، مراقبت‌های پزشکی و روان‌درمانی یکی از بهترین راه‌ها برای مقابله با افسردگی در این افراد است.

گروه ویتامین B را به سبد غذایی خود اضافه کنید

Alzheimer-aradmag-010
Alzheimer

گروه ویتامین‌های B برای جلوگیری از آلزایمر بسیار مفید هستند. در طول هفته سعی کنید از موادی که حاوی ویتامین‌های B هستند، بیشتر استفاده کنید. در کنار ویتامین B، منیزیم و ویتامین D هم در پیشگیری از آلزایمر مؤثر هستند.

مواد غذایی زیادی مانند اسفناج، عدس، چغندر، کلم بروکلی، تخم مرغ، سیب زمینی و… سرشار از ویتامین B هستند که توصیه می شود در سبد غذایی هر خانواده‌ای وجود داشته باشند.