بک‌ آپ دستگاه‌های اندرویدی را یاد بگیرید و هیچ داده‌ای را از دست ندهید

بک‌ آپ دستگاه‌های اندرویدی
آموزش بک‌ آپ دستگاه‌های اندرویدی

بک‌ آپ دستگاه‌های اندرویدی تا چند سال پیش، کاری دشوار و زمانبر بود. و البته بدون کابل و اتصال به کامپیوتر غیرممکن به نظر می‌رسید. اما امروز تهیه بک ‌آپ از گوشی و همگام نگه داشتن فایل‌ها بدون تلاش زیاد انجام می‌شود. اکثر مراحل بدون تلاش کاربر و به صورت خودکار در بک‌گراند گوشی انجام می‌شود و بازگرداندن داده‌های بک‌آپ شده نیز همین‌قدر راحت است. در این مطلب به شما یاد می‌دهیم چطور این کار ساده را به بهترین و موثرترین روش انجام بدهید. با آرادمگ همراه باشید.

اطلاعات روی گوشی و تبلت معمولا از مهمترین اطلاعات هر شخصی است. مخصوصا اگر دستگاه‌های اندرویدی ابزار کارتان باشند. به همین خاطر خیلی مهم است که بدانید داده‌ها چطور و کجا بک‌ آپ می‌شوند و اصلا این امکان را فعال کرده‌اید یا نه. به این ترتیب به محض اینکه بخواهید داده‌هایتان را به دستگاه جدید منتقل کنید یا دستگاه آسیب ببیند، می‌دانید کجا و چطور داده‌هایتان را بازیابی کند.

در این آموزش بک‌ آپ دستگاه‌های اندرویدی بیشتر از روش‌ها و ابزارهای پیشنهادی خود اندروید استفاده خواهیم کرد. روش‌هایی که همگی وابسته به اکانت گوگل‌تان هستند و تامین امنیت آنها ساده‌تر است. سیستم بک‌آپ اندروید معمولا به عنوان بهترین روش بک‌آپ شناخته می‌شود اما برنامه‌های شخص ثالث دیگری هم برای اینکار وجود دارد.

بک‌ آپ دستگاه‌های اندرویدی

اگر می‌خواهید کل فرایند بک‌ آپ اطلاعات گوشی و تبلت اندرویدی را با فشردن یک دکمه انجام بدهید، انتظار زیادی دارید. بک‌ آپ گرفتن از اطلاعات اینقدر ساده نیست و معمولا هر نوع اطلاعات (پیام‌ها، تصاویر، مخاطبان و …) هر کدام روش خاص خودشان را دارند. ما تمام این مراحل را گام به گام برایتان آماده کردیم تا کارتان ساده‌تر بشود.

چطور از عکس‌های گوشی بک‌آپ بگیریم؟

از اسکرین‌شات‌ها و عکس‌های مدارک شخصی بگیرید تا قاب‌هایی که بهترین خاطرات شما را ثبت می‌کنند؛ همگی جزو داده‌های ارزشمندی هستند که باید یک نسخه پشتیبان از آنها داشته باشید. بهترین ابزار برای اینکار هم برنامه رایگان Google Photos است. این برنامه به صورت خودکار تمام تصاویر و ویدیوهایی که می‎گیرید را با اکانت شما همگام می‌کند تا روی هر دستگاه دیگری هم در دسترس باشد.

بک‌آپ دستگاه‌های اندرویدی با گوگل فوتوز
بک‌ آپ دستگاه‌های اندرویدی با گوگل فوتوز

قبلا در یک آموزش جداگانه کار با Google Photos را به شما یاد دادیم. اما اینجا به صورت اختصاصی به بک ‌آپ تصاویر دستگاه‌های اندرویدی به کمک این برنامه خواهیم پرداخت. ابتدا باید برنامه را دانلود و روی گوشی نصب کنید. حالا فقط چند گام ساده تا بک‌آپ تصاویر و ویدیوها فاصله دارید.

  1. برنامه را در گوشی باز کنید و از منوی بالایی Settings را انتخاب کنید.
  2. Backup & Sync را بزنید و کیفیت مورد نظرتان برای آپلود را انتخاب کنید.
  3. حالا با هر بار باز کردن برنامه از همه عکس‌ها و ویدیوهای شما به صورت خودکار یک نسخه پشتیبان ابری تهیه می‌شود.

بعد از اتمام آپلود هم یک نوتیفیکیشن برایتان ارسال می‌شود. اما علاوه بر این می‌توانید مشخص کنید این داده‌ها با اینترنت وای‌فای آپلود بشوند یا اینترنت موبایل. برای اینکار کافیست:

  1. وارد منوی تنظیمات گوگل فوتو شوید و backup & sync را انتخاب کنید.
  2. اگر می‌خواهید از اینترنت موبایل برای آپلود عکس و ویدیو استفاده کنید باید دو گزینه Use cellular/mobile data to back up videos و Use cellular/mobile data to back up photos را فعال کنید. در غیر این صورت بگذارید غیرفعال بمانند.

با اینکار گوگل فوتوز تمام تصاویر و ویدیوهای شما را روی فضای ابری مربوط به حساب گوگل شما ذخیره می‌کند. اگر تصاویر زیادی روی گوشی داشته باشید و از ابتدای کار با گوشی بک آپ گوگل فوتوز را فعال نکرده باشید، آپلود همه عکس‌ها زمان زیادی خواهد بود. بعد از این هم هر عکس و ویدیویی که داخل گوشی ذخیره کنید، به صورت خودکار آپلود خواهد شد.

استفاده از گوگل فوتوز رایگان است و اگر کیفیت high quality را انتخاب کرده باشید، فضای ابری نامحدود در اختیارتان قرار می‌گیرد. تصاویری که با این کیفیت ذخیره می‌شوند، ظاهر خوب و واضحی دارند اما کیفیت آنها به اندازه فایل اصلی نخواهد بود. اگر بخواهید تصاویر را در اندازه و وضوح اورجینال ذخیره کنید، باید هزینه اضافی بپردازید.

گوگل سه کیفیت ذخیره‌سازی برای گوکل فوتو تعریف کرده که در این قسمت به معرفی آنها می‌پردازیم.

Original Quality

این انتخاب میانی است که امکان ذخیره عکس و ویدیو تا کیفیت ۱۶ مگاپیکسل را به شما می‌دهد و هیچ محدودیتی ندارد. از فرمت‌های ویدیوهای زیادی هم پشتیبانی می‌کند که برخی از آنها عبارتند از: mpg، mod، mmv، tod، wmv، asf، avi، divx، mov، m4v، mkv، mts و mp4.

Original Quality

با انتخاب این گزینه، گوگل فوتو عکس‎هایتان را با بیشترین کیفیت ممکن ذخیره می‌کند. این گزینه کیفیت، مگاپیکسل و رزولوشن اصلی را حفظ می‌کند که گاهی اوقات مستلزم عبور از محدودیت‎های High Quality است.

Express

این گزینه برای کسانی است که بسته‎های اینترنتی محدود دارند. با انتخاب این گزینه، کیفیت تمام عکس‎ها قبل از آپلود در فضای ابری به ۳ مگاپیکسل کاهش می‌یابد. ویدیوها هم با رزولوشن ۴۸۰p آپلود می‌شوند.

اینکه کدام یک از این کیفیت‌ها را انتخاب کنید به ترجیح، نیازهای شخصی و البته کیفیت اینترنت‎تان بستگی دارد. در ضمن گوگل فوتو اخیرا امکان تعریف حداکثر داده موبایل مصرفی در برنامه را هم مشخص کرده است. مثلا شما می‌توانید مشخص کنید گوگل فوتو فقط ۵ یا ۱۰ مگابایت از حجم بسته داده موبایل را مصرف کند یا اینکه فقط از اینترنت وای‌فای برای آپلود عکس‎ها استفاده کنید.

چطور از فایل‌ها بک‌ آپ بگیریم؟

در مرحله بعدی بک‌ آپ دستگاه‌های اندرویدی به فایل‌های ذخیره شده روی گوشی و تبلت می‌رسیم. ساده‌ترین راه برای تهیه بک‌آپ از فایل‌ها این است که آنها را مستقیما روی سرویس‎های ذخیره ابری مثل دراپ باکس، گوگل درایو و وان درایو مایکروسافت آپلود کنید. همه این سرویس‌ها مقدار قابل توجهی فضای رایگان در اختیارتان قرار می‌دهند و می‌توانید با پرداخت اشتراک ماهیانه، فضای بیشتری در اختیار داشته باشید. ضمن اینکه بعد از آپلود هم می‌توانید روی دستگاه‌تان به فایل‌هایتان دسترسی داشته باشید (در هر دو حالت آنلاین و آفلاین).

با استفاده از سرویس‌های گوگل درایو و دراپ باکس می‌توانید فایل‎های ورد، پاورپوینت، پی‌دی‌اف و سایر فایل‌هایتان را بک‌آپ کنید. شروع کار با این دو برنامه بسیار ساده است.

برای تهیه بک‌آپ از فایل‌ها با گوگل پلی به ترتیب زیر عمل کنید:

 

  1. Google Drive را روی گوشی باز کنید.
  2. روی آیکون + در گوشه سمت راست پایین صفحه بزنید.
  3. Upload را بزنید.
  4. فایل‌هایی که می‌خواهید آپلود کنید را انتخاب کنید.

همه کاربران گوگل درایو به ۱۵ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی رایگان دسترسی دارند. اما اگر به فضای بیشتری نیاز داشته باشید باید اشتراک ماهانه بپردازید.

برای تهیه بک‌آپ از فایل‌ها با دراپ باکس به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. اپلیکیشن Dropbox را روی گوشی یا تبلت باز کنید.
  2. یک اکانت بسازید یا با با اکانت گوگل وارد شوید.
  3. بعد از لاگین روی آیکون + بزنید.
  4. فایل‌های مورد نظرتان را انتخاب کنید و آنها را آپلود کنید.

استفاده از دراپ باکس نیز رایگان است اما در مقابل ۱۵ گیگابایت فضای رایگان گوگل درایو فقط ۲ گیگ فضای رایگان خواهید داشت. ضمن اینکه باز هم می‌توانید با پرداخت اشتراک ماهانه به فضای ذخیره‌سازی بیشتر دسترسی داشته باشید.

اگر ترجیح می‌دهید فایل‌ها را روی گوشی نگه دارید، در کنار این سرویس‌های ابری از اپلیکیشن Autosync هم استفاده کنید. این اپلیکیشن که با سرویس‌های ذخیره ابری نظیر دراپ باکس، گوگل درایو، وان درایو و باکس سازگار است، امکان همگام‌سازی مداوم و خودکار فولدرهای روی گوشی با فولدرهای ذخیره شده در سرویس ذخیره ابری مورد استفاده کاربر را فراهم می‌کند. با استفاده از برنامه AutoSync کافیست یکبار اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید. بعد از آن هر تغییری روی پوشه بندی فایل‎های گوشی روی فضای ذخیره ابری نیز اعمال خواهد شد. برنامه AutoSync برای پوشه‌هایی با فایل‌های کوچکتر از ۱۰ مگابایت رایگان است.

چطور از پیامک‌ها بک‌ آپ بگیریم؟

دسترسی به پیام‌های اپلیکیشن‎های پیام‌رسان مثل واتساپ و تلگرام روی دستگاه‎های مختلف بسیار ساده است. فقط باید وارد اکانت‌تان بشوید تا همه چت‌ها و پیام‌هایتان را ببینید. اما بک‌آپ پیامک‌های وابسته به سیم‌کارت کمی دشوار است. برای اینکار معمولا باید یک اپلیکیشن از گوگل استور دانلود کنید و همه پیامک‎ها را آنجا بک‎آپ کنید. به این ترتیب می‌توانید روی گوشی جدید فایل بک‌آپ را دانلود کنید و دوباره به همه پیامک‌هایتان دسترسی داشته باشید.

یکی از این ابزارها برنامه رایگان SMS Backup & Restore است که با چند کلیک امکان بک‌آپ دستگاه‌های اندرویدی را به شما می‌دهد. برای تهیه بک‌آپ از پیامک‎ها با این روش به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. برنامه SMS Backup & Restore را روی گوشی باز کنید.
  2. Get Started را بزنید.
  3. Set Up A Backup را بزنید.

حالا نه تنها می‌توانید همه پیامک‌ها را بک‌آپ کنید بلکه امکان ذخیره تاریخچه تماس‌هایتان را هم خواهید داشت.

گوگل هم روشی برای بک‌‌آپ پیامک‌های دستگاه‌های اندرویدی دارد. گوگل به طور خودکار تمام داده‌های SMS دستگاه‌های اندرویدی را بک‌آپ می‌گیرد. فرقی هم نمی‌کند برند گوشی چه باشد و از چه پیام‌رسانی استفاده کنید. البته این بک‌آپ به ۲۵ مگابایت محدود است و شامل پیام‌های MMS نمی‌شود. اگر بخواهید این پیام‌ها را هم بک‌آپ بگیرید باید از اشتراک ماهانه Google One plan استفاده کنید.

یکی دیگر از نرم‌افزارهای کاربردی بک‌آپ دستگاه‎های اندرویدی Pulse SMS است. این برنامه علاوه بر برخورداری از سیستم بک‎آپ و سینک خودکار امکاناتی نظیر شخصی‌سازی و ارسال و دریافت پیامک روی چند دستگاه از جمله گوشی، تبلت و لپ تاپ را هم در اختیارتان قرار می‌دهد.

چطور از مخاطبان و تقویم بک‌آپ بگیریم؟

تهیه بک‌آپ از این اطلاعات بسیار ساده است چون امروزه این بخش از اطلاعات همه گوشی‌های هوشمند مبتنی بر حساب کاربری یا حداقل متصل به آن است. به عبارت دیگر لازم نیست از ایمیل یا تقویم گوشی هوشمند بک‌آپ بگیرید چون قبلا روی فضای ابری ذخیره شده است. فقط کافی است ایمیل یا تقویم را روی دستگاه جدید باز کنید تا همه اطلاعات خودتان را ببینید.

برنامه‌های ایمیل و تقویم گوگل (Gmail و Google Calendar) که روی اکثر گوشی‎های اندرویدی به صورت پیش فرض نصب شده‌اند، داده‌های کاربر را روی سرورهای گوگل ذخیره می‌کنند. اما امکان ارتباط آنها با سایر برنامه‌های شخص ثالث نیز وجود دارد. شما می‌توانید اکانت‌های شخص ثالث را مستقیما به گوگل اضافه کنید تا در تقویم گوگل نیز نمایش داده بشوند.
تهیه بک‌آپ از مخاطبین گوشی کمی پیچیده‌تر است چون هر برند گوشی برنامه دفتر تلفن خودش را دارد و این برنامه‌های همیشه با اکانت گوگل سازگار نیستند. به همین خاطر برای پیدا کردن راهکار بک‌آپ هر گوشی باید به تنظیمات دفتر تلفن بروید و اطلاعات مربوط به تهیه بک‌آپ یا همگام‌سازی را پیدا کنید.

پیشنهاد ما به شما این است که هربار که می‌خواهید مخاطب جدید به دفترچه تلفن گوشی همراه‌تان اضافه کنید، در بین گزینه‌های ذخیره حتما گوگل را هم انتخاب کنید. به این ترتیب مخاطبانی که در اکانت گوگل شما ذخیره شده‌اند و می‌توانید از هر دستگاه اندرویدی به آنها دسترسی داشته باشید، همیشه به روز می‌مانند.

اگر از Google Contacts روی گوشی هوشمند استفاده می‌کنید، کارتان خیلی راحت بود. فقط کافی است در هر دستگاه اندرویدی این برنامه را باز کنید و وارد اکانت‌تان بشوید تا همه مخاطبان‌تان را ببینید. در ضمن این برنامه امکانات دیگری نظیر اکسپورت اطلاعات مخاطبین در فرمت vcf را هم به شما می‌دهد.

چطور از اپلیکیشن‌ها بک‌آپ بگیریم؟

لیست اپلیکیشن‌هایی که از گوگل استور دانلود کردید، همواره با سرورهای گوگل همگام می‌شود. این یعنی هربار که با دستگاهی جدید وارد اکانت گوگل خودتان بشوید، این شانس را دارید که مجموعه کامل اپلیکیشن‌ها را روی گوشی نصب کنید (یا آنها را به دلخواه از لیست انتخاب کنید). اگر هم از یک اکانت گوگل روی چند دستگاه استفاده می‎کنید، قبل از دریافت لیست اپلیکیشن‌ها سرور از شما می‌پرسد می‌خواهید کدام دستگاه را به عنوان منبع انتخاب کنید.

علاوه بر این گوگل یک سیستم بک‌آپ اپلیکیشن گسترده دیگر هم دارد که داده‌های مربوط به هر اپلیکیشن را ذخیره و بازیابی می‌کند. این داده‌ها شامل همه تنظیمات و شخصی‎سازی‌های ذخیره شده در اپلیکیشن و سایر موارد موجود در آن است. البته این برنامه با همه اپلیکیشن‌ها سازگار نیست و با برخی از برنامه‌ها بهتر کار می‌کند.

البته برای استفاده از این امکانات باید قابلیت بک‌ آپ اپلیکیشن‌ها را در تنظیمات اندروید فعال کرده باشید.

  • برنامه Settings گوشی را باز کنید.
  • روی System بزنید.
  • Backup را انتخاب کنید.
  • در این صفحه می‌توانید بک‌آپ اتوماتیک را روشن یا خاموش کنید، بک‌ آپ را به صورت دستی آغاز کنید و تاریخ آخرین بک‌آپ از داده‌های اپلیکیشن، تنظیمات دستگاه و … را ببینید.

چطور از تنظیمات عمومی و اولویت‌ها بک‌آپ بگیریم؟

وقتی برای اولین بار یک دستگاه اندروید را روشن می‌کنید، باید از اکانت گوگل اصلی برای ورود به آن استفاده کنید. چون بک‌آپ بسیاری از داد‌ه‌های مهم شما روی این اکانت ذخیره شده است.

این بک‌آپ دستگاه‌های اندرویدی فقط شامل عکس‌ها و … نمی‌شود و تنظیمات اندروید و اولویت‌هایی که برای هر برنامه و فایل انتخاب کردید هم در آن موجود است. اطلاعات مربوط به شبکه‌های وای‌فای و پسوردها تا زبان سیستم و زبان ورودی، تنظیمات نمایشگر و تاریخ و زمان جزو این اطلاعات سیستمی هستند. برای تهیه بک‌آپ از این تنظیمات باید گزینه ذخیره اطلاعات سیستمی را فعال کنید.

  1. برنامه settings گوشی را باز کنید.
  2. به قسمت Advanced بروید.
  3. در اینجا می‌توانید اطلاعات سیستمی مورد نظرتان برای ذخیره در فایل بک‎آپ را انتخاب کنید.

اگر از گوشی‌های سامسونگ استفاده می‌کنید، مسیر فعال‌سازی این بک‌آپ کمی متفاوت خواهد بود. بعد از ورود به منوی تنظیمات گزینه Accounts and Backup را انتخاب کنید. از آنجا با انتخاب Backup and restore و سپس Google account می‌توانید به این اطلاعات سیستمی دسترسی پیدا کنید. سامسونگ امکان ذخیره این اطلاعات را روی سرویس خودش (که نیازمند اکانت سامسونگ است) را در کنار سرویس بک‏آپ اندروید فراهم کرده است. پیشنهاد ما انتخاب سرویس پیش‎فرض اندروید است چون روی هر نوع گوشی اندرویدی دیگری هم قابل استفاده خواهد بود و مثل اکانت سامسونگ محدود نیست.

معمولا بالای این صفحه در گوشی‌های سامسونگ یک گزینه تحت عنوان Back up to Google Drive قرار دارد. زیر این قسمت هم اکانتی نمایش داده می‌شود که همه این اطلاعات سیستمی رویش ذخیره شده است. با ضربه زدن روی این اکانت می‌توانید لیست تمام دستگاه‎های مرتبط به آن را ببینید. اگر روی نام گوشی بزنید هم می‎توانید اطلاعات سیستمی بک‌آپ گرفته شده و زمان آخرین بک‎آپ را مشاهده کنید.

چطور از موزیک‌های گوشی بک‌آپ بگیریم؟

اگر هنوز به جای سرویس‎های آنلاین موسیقی مثل اسپاتیفای و ساندکلاد از موزیک‌ پلیرهای سنتی استفاده می‌کنید و فایل‌های MP3 موسیقی را روی گوشی نگه می‌دارید؛ این قسمت راهنمای بک‌آپ گوشی‌های اندرویدی خیلی به دردتان می‌خورد. گوگل سرویسی بی‎نظیر برای تهیه بک‎آپ از موزیک‌های گوشی در اختیارتان قرار می‌دهد.

اپلیکیشن Google Play Music امکان آپلود کل مجموعه موسیقی روی گوشی را به شما می‌دهد (تا ۵۰هزار آهنگ به صورت رایگان). با آپلود آهنگ‌های گوشی روی این سرویس می‌توانید به راحتی از هر گوشی اندروید دیگر یا حتی کامپیوتر و مرورگر وب به آنها دسترسی داشده باشید. البته آپلود همه این آهنگ‌ها ممکن است مصرف اینترنت شما را افزایش بدهد که برای بسیاری از کاربران منطقی نیست.