سرمایه گذاری در بورس+ قسمت سوم آموزش

سهام

بازار بورس و خریدوفروش سهام برای خودش قواعد و قوانین خاص خود را دارد. خیلی‌ها برای چند برابر کردن سرمایه‌هایشان در یک شب وارد این بازار می‌شوند و خیلی‌ها بدون اطلاعات سعی دارند به سود برسند. غافل از اینکه همه این افراد در اشتباه هستند. با آموزش و یادگیری صحیح می‌توان به سود مناسب و بدون استرس و دغدغه در این بازار رسید. اما در این بین افرادی هستند که بدون آموزش و فقط با تکیه بر صحبت‌های افراد دیگر به این بازار وارد می‌شوند و اقدام به خرید و فروش می‌کنند و در نهایت با کلی ضرر از بازار کنار می‌روند.

این افراد با تبلیغات منفی از بازار سرمایه دیگران را نیز از ورود به این بازار منصرف می‌کنند زیرا گمان می‌کنند این در بازار بورس هیچ قانونی وجود ندارد. اگر شما جزو افرادی هستید که هنوز وارد این بازار نشده‌اید به شما پیشنهاد می‌کنیم آموزش‌های قبلی را مرور کنید و با ما همراه باشید تا با اطلاعاتتان در این بازار به حد کافی برای معاملات برسد.

سابقه سهام

سابقه سهام یکی از فاکتورهای مهم یک سهم می‌تواند به شمار برود و اطلاعات ارزشمند زیادی را می‌تواند به ما بدهد. همان‌طور که در تصویر نیز مشخص است شما در سابقه  می‌تواند قیمت‌ها میزان حجم معاملاتی روزهای قبلی سهام را مشاهده نمایید. سوابق می‌توانند ما را در خرید یک سهم یاری کنند. با کلیک روی هر روز می‌توانید به اطلاعات جزئی‌تری از معاملات همان روز دست پیدا کنید و حتی می‌توانید در یک بازه زمانی خاص در همان روز معاملات را ببینید.

اطلاعیه

اطلاعات مهم سهم از جمله گزارش فعالیت ماهیانه، گزارش مجمع و… در این بخش همزمان با سایت کدال منتشر می‌شود. برای افرادی که با تحلیل‌های فاندامنتال اقدام به خرید سهم می‌نمایند این گزارش‌ها و میزان سودی که شرکت در گزارش‌های خود ثبت می‌نماید بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

آگهی مجمع

برای هر سهم در طول سال یک بار مجمع عمومی برگزار می‌گردد. در این بخش زمان و محل برگزاری مجمع و همچنین دستور جلسه ذکر می‌گردد و سهامداران چه سهامداران عمده و چه سهامداران خرد می‌توانند در این جلسه حاضر شوند و اگر سؤالی در خصوص وضعیت سهم دارند آن را مطرح نمایند. در برخی مجامع سود نقدی به ازای هر سهم تعلق می‌گیرد که سهامداران می‌بایست طبق اطلاعیه‌ای که بعداً در سایت کدال منتشر می‌گردد نسبت به دریافت سود نقدی خود اقدام نمایند اما سود نقدی شامل همه سهام‌ها نمی‌شود. معمولاً چند روز قبل از برگزاری مجمع و چند روز پس از آن سهم قابل معامله نبوده و بسته می‌شود. و در زمان بازگشایی قیمت سهم با توجه به گزارش مجمع می‌تواند در گپ قیمتی بالاتر از آخرین روز معامله یا و پایینتر از آن باز شود.

تغییر وضعیت

سهام

هر سهم همانطور که قبلاً نیز عنوان شده است در روزهای خاص به دلایل مختلف ممکن است معامله نگردد مثلاً ممکن است به دلیل تغییرات قیمتی بیش از ۲۰ درصد و یا ۵۰ درصد و همچنین می‌تواند به دلیل برگزاری مجمع و … در ساعات و یا روزهای خاصی معامله نگردد و به حالا ممنوع، مجاز- محفوظ و … درآید. در این بخش می‌توانید آرشیو این اتفاقات را مشاهده نمایید.

شناسه

سهام

هر سهم دارای اطلاعات خاصی در بازار سرمایه می‌باشد. که می‌توان آن را شناسنامه یک سهم نیز قلمداد کرد در این بخش اطلاعاتی چون کد ۱۲ رقمی نماد، کد ۵ رقمی نماد و نام شرکت و همچنین گروه سهم و سایر اطلاعات را مشاهده نمود.

هیات مدیره

اعضای هیئت‌مدیره و نام مدیرعامل شرکت در این بخش مشخص می‌باشد.

حقیقی – حقوقی

هر سهم همان‌طور که قبلاً به آن اشاره شده می‌تواند توسط شخص حقیقی خرید و فروش شود یا می‌تواند توسط یک حقوقی خرید و فروش گردد. در این بخش آرشیوی از روزهای گذشته را می‌تواند مشاهده کنید. و میزان خرید و فروش هر کدام در روز خاص را می‌توانید مشاهده کنید.

سهامداران

این بخش سهامداران عمده شرکت را نشان می‌دهد در پایان هر روز اگر سهامداران عمده  سهمی خرید و فروش کرده و به عبارت دیگر نسبت‌ها و درصدهای یک سهم تغییر یابد در این بخش مشخص می‌گردد. در بخش تغییر نیز تعداد سهام اضافه شده یا کاهش‌یافته مشخص می‌گردد. در ادامه همین مقاله در خصوص سهامداران عمده و نوع رفتار آن‌ها بیشتر آشنا خواهیم شد.

DPS

با مفهوم eps در آموزش قبلی آشنا شدیم اما DPS چیست؟ بدون شک اگر در بورس فعال باشید در زمان تحلیل‌های سهم این دو گزینه زیاد به گوشتان خورده است. سودی که بین سهامداران تقسیم می‌گردد همان DPS است. درواقع شرکت در طول سال سود یا زیانی محقق می‌کند این سود پس از کسر مالیات با سود انباشته پایان دوره جمع می‌گردد و در صورتی که در مجمع عمومی سهام تصویب گردد مقداری از EPS  بین سهامداران تقسیم شود آن را به تعداد سهام‌های موجود تقسیم نموده و در نتیجه سود نقدی هر سهم مشخص می‌گردد. در این بخش نیز می‌توانید سودهای نقدی سال‌های گذشته را مشاهده کنید.

شرکت‌ها معمولاً همه سود کسب شده را بین سهامداران به‌عنوان سود نقدی تقسیم نمی‌کنند.

اما سؤالاتی که برای اکثر تازه واردهای بورس به وجود می‌آید:

سود نقدی به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

همه افرادی که روز برگزاری مجمع دارای سهم باشند به تعداد سهم خود سود نقدی دریافت می‌کنند حتی اگر شما در آخرین روز معاملاتی سهم قبل از مجمع سهم مورد نظر را خریداری کرده باشید سود نقدی به شما تعلق می‌گیرد.

اگر بعد از مجمع سهام خود را بفروشیم سود مجمع به ما تعلق می‌گیرد؟

بله فقط کافی است شما در روز مجمع سهم را داشته باشید. ولی به کسانی که روز بعد از مجمع سهام را خریداری می‌کنند سودی تعلق نمی‌گیرد.

چه زمانی سود نقدی را می‌توان دریافت کرد؟

شرکت‌ها ۸ ماه بعد از تصویب سود نقدی زمان دارند سود نقدی را پرداخت نمایند. در این خصوص می‌توانید به اطلاعیه‌ای که در کدال منتشر می‌شود مراجعه و از نحوه دریافت و زمان دریافت سود خود مطلع گردید.

آمارها

سهام

همیشه آمارها می‌توانند یکی از گزینه‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری باشند. برخی‌ها معتقد هستند که هر سهم یک روند تکراری را دنبال می‌کند بنابراین از طریق آمارها می‌توان بررسی کرده و به نتیجه خوبی برای سرمایه‌گذاری یا عدم سرمایه‌گذاری در یک سهم رسید.

آمار روزهای مثبت یا منفی در ماه‌های اخیر، تعداد معاملات در ماه‌های گذشته و … مواردی است که در این بخش می‌توانید مشاهده کنید یکی از نکات مثبت دیگر این بخش مقایسه چند شرکت با یکدیگر می‌باشد  با انتخاب این گزینه قادر خواهید بود نمادهای مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید.

 پول هوشمند چیست؟

تشخیص ورود پول هوشمند به یک سهم کار سختی است معمولاً پول هوشمند زمانی که یک سهم در کمترین حد خود قرار دارد که اصطلاحاً به آن کف قیمت گفته می‌شود وارد سهم می‌گردد. در واقع زمانی که سهم تا حد امکان پایین آمده و فشار فروش بیشتر از فشار خرید می‌باشد در این بازه زمانی سرمایه گذاران وارد سهم می‌شوند و اقدام به خریدهایی با حجم بالا می‌نمایند

بعد از اینکه سهم حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد بالا آمد سهامداران خرد که متوجه افزایش قیمت سهام شده‌اند سعی می‌نمایند تا وارد سهم شوند، کانال‌های بورسی اقدام به سیگنال خرید سهم می‌نمایند و خبرهای خوبی از نماد فوق منتشر می‌شود و اهداف بالایی برای سهم در نظر گرفته می‌شود. و میزان معاملات سهم هر روز بالاتر می‌رود. و سهامداران تازه کار نیز هر روز بیشتر تشنه خرید سهم می‌شود. زمانی که سرمایه‌گذاران اصلی به سود مورد نظر خود در سهم رسیدند، اقدام به خروج از سهم می‌نمایند که این همان خروج پول هوشمند از سهم می‌باشد و پس از چند روز سهم دچار ریزش شده و سهامداران خرد که تازه وارد سهم شده‌اند با ضرر مجبور به خروج از سهم می‌شوند.

بنابراین شناخت ورود و خروج پول هوشمند از سهم و همچنین قرار دادن حد ضرر و حد سود برای یک سهم و از همه مهم‌تر شناخت حمایت‌ها و کف قیمتی سهم قبل از ورود به سهم امری ضروری می‌باشد.

افزایش سرمایه

اگر افزایش سرمایه شرکت بیاید صف خرید خواهد شد. افزایش سرمایه شرکت تأیید شده است. و موارد دیگری از این دست شاید به گوشتان خورده باشد اما مفهوم افزایش سرمایه چیست؟ هر شرکتی برای گسترش فعالیت‌هایش و تأمین مالی طرح‌های توسعه‌ای خود، اقدام به افزایش سرمایه می‌نمایند. اما افزایش سرمایه از سه طریق امکان پذیر است.

 افزایش سرمایه از محل سود انباشته

در این روش شرکت از سود انباشته که طی سال‌های گذشته در اختیار دارد اقدام به تأمین مالی می‌نماید.  با توجه به اینکه در این روش هیچ نقدینگی جدیدی وارد شرکت نمی‌شود و شما بابت سهام جدید خود هیچ مبلغی پرداخت نمی‌کنید به این سهام، سهام جایزه نیز می گویند. در واقع بعد از افزایش سرمایه قیمت سهام کاهش پیدا می‌کند اما در ازای آن تعداد سهام شما نیز افزایش پیدا می‌کند به این ترتیب میزان دارایی شما نیز بدون تغییر می‌ماند. ولی سهام مستعد رشد خواهد بود.

افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران

در این روش شرکت سهام جدیدی را به سهامداران می‌دهد و از این طریق یا از سهامداران پول نقد دریافت می‌نماید و یا بخشی از بدهی خود به سهامداران را تسویه می‌نماید. در واقع شرکت با انتشار گواهی حق تقدم به سهامداران خود این امکان را می‌دهد که  به منظور عدم تغییر درصد مالکیت سهامداران، سهامداران فعلی در این افزایش سرمایه دارای اولویت باشند. و شما به ازای هر سهم حق تقدم دریافت خواهید کرد و می‌توانید سهام‌های جدید را خریداری نمایید.

افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی‌ها

همان‌طور که از اسم آن مشخص است در این روش دارایی‌ها مجدد ارزیابی می‌گردد. به عنوان مثال ممکن است شرکت زمینی را در ۲۰ سال قبل به قیمت ۵۰۰ هزار تومن خریداری کرده باشد اما این زمین در حال حاضر ارزش بسیار بالاتری دارد اما در حساب‌های شرکت به همان قیمت ۵۰۰ هزار تومان ثبت شده است. و یا نوساناتی که در چند سال اخیر در قیمت دلار به وجود آمده است می‌تواند دلیل دیگری برای افزایش سرمایه از این طریق گردد البته این برای همه شرکت‌ها صدق نمی‌کند.

در هر سه روش افزایش سرمایه شرکت قیمت سهم در بازار کاهش پیدا می‌کند اما با توجه به اینکه تعداد سهام شما افزایش می‌یابد شما زیان نخواهید کرد و سهام شما بعد از افزایش سرمایه مستعد رشد خواهد بود.

تفاوت بورس و فرابورس

در واقع فرقی در بازار و معاملات این دو بازار وجود ندارد و تنها نوع شرکت‌ها با یکدیگر متفاوت می‌باشد در واقع شرکت‌هایی که در بورس فعال هستند شرکت‌های بزرگ و با سرمایه زیاد هستند و شرکت‌هایی که در فرابورس پذیرفته شده‌اند شرکت‌هایی به مراتب کوچک‌تر از شرکت‌های موجود در بورس هستند. اما جای نگرانی وجود ندارد و شما می‌توانید از نمادهای موجود در هر دو بازار بورس و فرابورس خرید نمایید. در این بین بازار پایه نیز وجود دارد که سرمایه‌گذاری در نمادهای موجود در این بازار با ریسک بیشتری همراه است و نیاز است قبل از خرید حتماً قرارداد آن را به صورت آنلاین امضا نمایید. در مقالات بعدی در خصوص بازار پایه نیز مفصل توضیح خواهیم داد.

حباب قیمتی چیست؟

در بازار بورس عده‌ای با توجه به عدم سواد کافی در این زمینه سعی می‌کنند تا با نظرات دیگران اقدام به خریدوفروش نمایند. برخی دیگر نیز به صورت کاملاً هیجانی و بدون منطق خرید و فروش می‌کنند که هر دو روش کاملاً اشتباه است. برخی افراد سودجو نیز در این بین با طعمه قرار دادن این افراد که تعدادشان کم نیز نیست سعی می‌کنند با ایجاد جو روانی سهمی را بسیار با ارزش جلوه دهند این افراد قبل از شروع تبلیغات و جو روانی اقدام به خرید سهم در کف قیمتی می‌نمایند و سپس با تبلیغات و جو روانی افراد را به خرید سهم ترغیب می‌نمایند.

کسانی که به صورت هیجانی عمل می‌نمایند و دلیل و منطقی برای خود به‌جز احساسات ندارند اقدام به خرید سهم می‌نمایند. این روند تا جایی که برای سهام خریدار وجود دارد ادامه می‌یابد و هر روز تشدید می‌یابد به صورتی که ارزش معاملاتی سهم از ارزش واقعی آن بسیار بالاتر می‌رود که به این اتفاق اصطلاحاً حباب قیمتی می‌گویند که پس از خروج تبلیغات کنندگان از سهم، حباب سهم می‌ترکد و سهم دچار صف فروش می‌گردد و در این بین کسانی که هیجانی سهم را در اوج قیمت خریده‌اند با ضرر می‌بایست از سهم خارج شوند البته اگر بتوانند در صف فروش سهم خود را به فروش برسانند. بنابراین دقت در خرید سهم به دور از هرگونه هیجان امری ضروری در بازار سرمایه می‌باشد.

سهامداران عمده

سهامداران عمده شرکت به سهامدارانی اطلاق می‌گردد که مالک بیش از یک درصد از سهام کل شرکت باشند این اشخاص می‌توانند حقیقی و یا حقوقی باشند اما در اکثر موارد سهامداران عمده حقوقی هستند.

رفتارهای سهامداران عمده

رفتارهای سهامداران عمده و یا حقوقی‌ها بسیار حائز اهمیت می‌باشد زیرا تعداد سهم زیادی به این افراد تعلق دارد. بنابراین سهامداران خرد نیز توقع دارند زمانی که سهم دچار ریزش شد سهامداران عمده یا حقوقی‌ها اقدام به خرید سهم نموده و سهم را به روند قبلی خود بازگردانند. که این اتفاق در نقاط حمایت سهم انجام می‌گیرد.

حقوقی سهم اذیت می‌کند. جمله‌ای که اگر فقط چند ماه در بازار بورس فعال باشید به گوشتان خورده است. در واقع این اتفاق مربوط به زمانی است که تقاضا برای سهم زیاد می‌شود و سهم به سمت صف خرید حرکت می‌کند و شما آماده‌ی رشد سهم می‌شود اما حقوقی یا سهامدار عمده شرکت اقدام به عرضه سهم می‌کند و قیمت سهم را کاهش می‌دهد. در برخی موارد این افراد با ایجاد صف‌های فروش ساختگی برای سهم‌ها اقدام به کاهش قیمت سهم برای خرید بیشتر می‌کنند. و به نوعی با قرار دادن حجم‌های بالا برای فروش موجب ترس و وحشت سهامداران از ریزش سهم شده و سهام آن‌ها را با قیمت پایین می‌خرند و چند روز بعد سهم با رشد شارپی همراه می‌شود.