کمپینگ ، بدون آسیب‌زدن به طبیعت

طبیعت گردی

همه کسانی‌که در شهرهای بزرگ زندگی می‌کنند، برای آرامش روحی، مشتاق طبیعت گردی و سفر به درون حیات وحش هستند تا با گذراندن زمانی هرچند کوتاه در طبیعت، تاثیرات منفی زندگی مدرن و تکنولوژی را از خود دور کنند.

حفظ طبیعت

اگرچه گذراندن اوقات فراغت در دل طبیعت، مزایای فراوانی برای سلامت ذهن، جسم و روح انسان دارد اما اگر در برابر طبیعت و محیط اطراف خود مسئولیت‌پذیر نباشیم، به طبیعت آسیب ‌های جدی و جبران ‌ناپذیری را وارد خواهیم کرد.

هر یک از ما به عنوان شهروندان این جهان در برابر محیط زیستمان و سلامت سیاره مان مسئولیم. انتخاب ها و اعمال ما بر خوب ماندن یا خراب شدن محیط زیستمان اثر دارد. زمین تنها سیاره ی متعلق به ماست و اگر ما به فکر زمین نباشیم پس چه کسی از آن محافظت کند؟ کیفیت هوا، منابع طبیعی، همه برای نسل های آینده‌ی ما نیز هست. هر کسی به سهم خود باید در حفاظت از محیط زیست برای زندگی بهتر خود و نسل آینده تلاش کند، تا همه انسان‌ها بتوانند از این نعمت ارزشمند بهره‌مند شوند و از آن لذت ببرند.

با آراد مگ همراه می‌شویم تا با فراگیری چند نکته، بدون آسیب زدن به طبیعت از گردش و تفریح لذت ببریم .

برنامه‌ ریزی و آمادگی قبل از سفر به طبیعت

آمادگی سفر

قبل از رفتن به دل طبیعت درباره مکانی که قصد سفر به آن‌جا را دارید تحقیقات لازم را انجام دهید تا اطلاعات کافی درباره آب و هوا،  قوانین و مقررات و مسیرهای دسترسی به مقصد را به‌دست آورید. در این‌صورت وسایل مورد نیاز را براساس شرایط جوی و امکانات موجود در مکان مورد نظر به همراه می‌برید  و از قوانینی مانند مجوز برای چادر زدن یا همراه داشتن حیوانات خانگی و … آگاه می‌شوید تا در شرایط غیر منتظره قرار نگیرید که منجر به گرفتن تصمیمات عجولانه و نادرست شود.

این قوانین برای حفظ فرهنگ و محیط زیست مناطق عمومی تعیین شده است. با برنامه‌ریزی صحیح و احترام به این قوانین می‌توان سهم بزرگی در حفظ آن داشت.

با تحقیق کردن در مورد موقعیت مکانی مقصدی که قصد سفر به آن‌جا را دارید، می‌توانید بفهمید که چه فصل‌هایی و چه ساعتی از روز برای بازدید از آن مقصد، مناسب‌تر است. اگر زمان شما برای سفر و گردش انعطاف‌پذیر باشد، می‌توانید زمان خلوت‌تری را برای سفر به آن مکان انتخاب کنید تا هم راحت‌تر از امکانات آن‌جا برخوردار شوید و هم در سکوت و آرامش بیشتری از سفر خود لذت ببرید.

در سطوح محکم اقامت کنید

چادر زدن در طبیعت

همیشه  جدا شدن از مسیرهای شلوغ و پیدا کردن یک جای دنج و خلوت، بسیار جذاب است؛ اما همین امر می‌تواند برای طبیعت یا خودتان، بسیار خطرآفرین باشد. پس بهتر است در مسیرهای تعیین شده حرکت کنید و از رفتن به بخش‌های ناشناخته و بیراهه‌ها خودداری کنید تا هم خودتان درامنیت بیشتری باشید و هم تماس کمتری با سطح زمین داشته باشید و باعث آسیب رسیدن به پوشش گیاهی منطقه نشوید.

فقط در مکان‌هایی که مخصوص چادر زدن و اقامت است و اجازه آن داده شده است، چادر خود را برپا کنید. اگر مقصد مورد نظر شما در نزدیکی رودخانه یا دریاچه است، چادرتان باید ۷۰ متر از آب فاصله داشته باشد چرا که احتمال سیل‌های ناگهانی در نزدیکی رودخانه‌ها، وجود دارد. علاوه بر این، اکوسیستم دریایی و آبی، یکی از حساس‌ترین اکوسیستم‌های طبیعت است.  در نتیجه هرچقدر با فاصله بیشتری از آن لذت ببرید خطرات و آسیب‌های کمتری برای خود و طبیعت خواهید داشت.

باز گرداندن زباله‌ها

معمولا در مسیرهای پیاده روی و کمپ‌ها، سطل‌های زباله وجود دارد که می‌توانید زباله را در آن‌ها بریزید. در صورت عدم وجود سطل‌های زباله در نزدیکی محل اقامتتان، باید هر آنچه را که با خودتان به طبیعت برده‌اید، برگردانید. این مورد شامل کیسه‌ها و بطری‌های پلاستیکی، باقی‌مانده مواد غذایی و .. می‌شود. با اینکه پوست میوه‌ها و باقی‌مانده بعضی از مواد غذایی در طبیعت قابل تجزیه هستند اما ممکن است برای آن مکان طبیعی نباشند و به گیاهان و حیوانات و میکروب‌های خاک آن منطقه آسیب بزنند،  پس هیچ‌کدام از این موارد را در طبیعت رها نکنید.

در مقصدهای گردشگری دوردست که سرویس بهداشتی وجود ندارد، مدفوع انسانی باید ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر در زیر خاک مدفون شود. برای پیشگیری از آلودگی آب، اطمینان حاصل کنید که این کار را با فاصله ۷۰ متر از منابع آب انجام دهید.

اگر قصد دارید آشپزی کنید و می‌خواهید دست‌های خود را بشویید، حتما صابون‌های قابل تجزیه زیستی با خود ببرید. سایر صابون‌ها می توانند برای اکوسیستم، به خصوص برای اکوسیستم‌های آبی مسموم‌کننده باشند؛. حتما شست‌و‌شو را با ۷۰ متر فاصله از رودها یا دریاچه انجام دهید و آب آلوده را در محیط اطراف پخش کنید تا تاثیرگذاری آن را در محیط، کاهش دهید.

هر آنچه پیدا می‌کنید، در طبیعت رها کنید

طبیعت

همانطور که ذکر شد باید هر آنچه را با خود به طبیعت می‌برید و زباله‌های ناشی از آن‌ها را با خود به خانه برگردانید؛ ولی این قانون شامل چیزهایی که در طبیعت پیدا کرده‌اید نمی‌شود. سنگ‌‌ها، گیاهان، میوه‌های کاج، اشیای طبیعی و حیوانات را با خود به خانه نبرید. آثار تاریخی مثلا ویرانه‌های باستانی را لمس نکنید، نام خود را روی نیمکت‌های پارک یا بدتر از آن، روی تنه درختان نتراشید.

گونه‌های جدید را به محیط معرفی نکنید و آن‌ها را جابه‌جا نکنید؛ حتی اگر میکروسکوپی باشند. برای پیشگیری از این اتفاق، وسایل خود را بعد از هر بار استفاده تکان دهید و قبل از اینکه وارد محیط جدیدی شوید، کفش‌های خود یا تایر دوچرخه را تمیز کنید تا اگر جانوری وارد آن شده است دوباره به طبیعت بازگردد.

روشن کردن آتش را به حداقل برسانید

برای طبیعت گردی و کمپینگ، روشن کردن آتش و بهره‌مندی از آن بخش مهم و ضروری محسوب می‌شود. و بسیاری از طبیعت گردان به این کار علاقه دارند، اما باید بدانید که آتش یکی از آسیب‌زننده‌ترین و غیرقابل کنترل‌ترین عناصر در طبیعت است.

آتش

قبل از اینکه راهی کمپ یا مقصد مورد نظرتان شوید، حتما قواعد و قوانین روشن کردن و خاموش کردن آتش را یاد بگیرید. اگر برایتان امکان‌پذیر است، در جاهایی که مشخص شده و مخصوص این کار است، آتش روشن کنید و تا جایی که می‌توانید آتشی کوچک به اندازه رفع نیاز خود روشن کنید. یک آتش کوچک برای گرم کردن غذا و حتی جوش آوردن کتری مناسب و کافی است. اگر مطمئن نیستید که می‌توانید به درستی آتش را کنترل یا مدیریت کنید بهتر است از وسایل دیگری برای پخت غذا استفاده کنید.

بعد از اینکه کارتان با آتش تمام شد، زغال‌ها را حتما از اجاق خارج کنید و سرد کنید  و از خاموش شدن کامل آتش اطمینان حاصل کنید.

به حیات وحش احترام بگذارید

طبیعت، زیستگاه حیوانات و گیاهان است و شما با سفر به دل طبیعت با گیاهان و حیوانات زیادی مواجه خواهید شد که برخی از آن‌ها ممکن است برای شما یا کودکانتان عجیب و جالب باشد؛ بهتر است از تماشای آن‌ها از دور لذت ببرید و هرگز به آن‌ها دست نزنید تا مانع آسیب رسیدن به خود و آن‌ها شوید. ازغذای خود هرگز به حیوانات ندهید چون ممکن است آن مواد غذایی برای حیوانات مضر باشد و یا باعث ایجاد رفتار و عادت بد در آن‌ها شود. خوراکی و زباله‌های خود را به درستی بسته‌بندی کنید تا حیوانات به آن‌ها دسترسی پیدا نکنند.

از زیستگاه‌های حساس مانند مکان‌هایی که  حیوانات جفت‌گیری می‌کنند یا در حال لانه‌سازی هستند فاصله بگیرید. به حیواناتی که بچه دارند هرگز نزدیک نشوید چون ممکن است در این شرایط بترسند و برای حفظ فرزندانشان رفتاری غیرقابل پیش‌بینی و خطرناک داشته باشند.

مسیر حرکت آب را تغییر ندهید .اگر حیوان خانگی خود را همراه‌تان می‌برید، مطمئن شوید که کاملا تحت کنترل شما است و دائما بر آن نظارت دارید.

 نسبت به دیگر مسافران و بازدیدکنندگان، رفتار باملاحظه‌ای داشته باشید

طبیعت گردی

طبیعت گردی بدون اینکه اثری از خود به جای بگذارید و آسیبی به آن وارد کنید تا حد زیادی به رفتاری که با طبیعت دارید بستگی دارد؛ اما  شامل رفتارتان با دیگر بازدیدکنندگان نیز می‌شود. شما باید اجازه دهید تا دیگران نیز به اندازه شما، از گشت و گذار در طبیعت لذت ببرند و تجربه خوشایندی از طبیعت‌گردی  داشته باشند.

مسیرهای رفت آمد را نبندید و  به دیگران اجازه عبور و مرور را بدهید. با بالا بردن صدای موسیقی خود موجب آزار دیگران نشوید و سعی کنید به جای موسیقی‌های غیر طبیعی، از اصوات طبیعت لذت ببرید و اجازه لذت بردن از موسیقی طبیعی را به دیگران نیز بدهید.

در صعود از مسیرهای شیب دار، حق تقدم با کسی است که بالا می‌رود.

اگر پیاده هستید به اسب‌ها اجازه عبور بدهید.اگر اسب‌سوار هستید، حق تقدم با شما است و دیگران باید اجازه دهند که از مسیر عبور کنید؛ ولی مواظب گروه‌ها، بچه‌ها و حیوانات خانگی باشید.

به خاطر داشته باشید که این قوانین فقط برای شما نیست و همه کسانی از طبیعت بهره می‌برند باید از آن تبعیت ‌کنند.

برخی از افراد فکر می‌کنند رفتارهای آن‌ها تاثیر چندانی روی محیط نخواهد گذاشت و اگر مسئولانه عمل کنند، تاثیر بسیار کمی در طبیعت می‌گذارند. اما در واقع این‌طور نیست.  ممکن است هزاران نفر در یک مکان، طبیعت‌گردی ‌کنند و اگر هر کدام از آن‌ها، حتی کوچک‌ترین تاثیری روی طبیعت داشته باشند، این تاثیرات، هزاران برابر می‌شود که می‌تواند مشکل بزرگی برای اکوسیستم ایجاد کند.

 هر بار که خواستید کاری در طبیعت انجام دهید با خودتان این طور فکر کنید که اگر هزاران نفر دیگر هم این کار را انجام دهند، چه بر سر طبیعت خواهد آمد؟

سخن پایانی

شاید در ابتدا رعایت برخی از قوانین، سخت و دشوار به نظر برسند؛ ولی اگر به آن‌ها عادت کنیم، به طور طبیعی آن‌ها را انجام خواهیم داد و نیازی نیست که همه آن‌ها را بخاطر بسپاریم. تنها کاری که باید انجام دهیم این است که بعد از طبیعت گردی، جوری آن‌جا را ترک کنیم که انگار هیچ‌کس پا در آن مکان نگذاشته است.

با احترام به طبیعت، الگوی مناسبی برای کودکان باشیم تا خودمان و آینده‌گان از این نعمت بی‌نظیری که خداوند در اختیارمان قرار داده است لذت ببریم.