کودکانی که دیر به حرف می آیند
تا چه سنی اگر کودکمان شروع به حرف زدن نکند طبیعی است ؟ چه کارهایی می توانیم انجام دهیم تا از دیر حرف زدن نوزادمان جلوگیری کنیم ؟ در صورت مشاهده چه علائمی در بچه هایمان باید متوجه این مشکل شویم ؟ اصلا درمانی برای این موضوع وجود دارد ؟
آگاهی داشتن نسبت به این قضیه که در صحبت کردن کودکتان و مهارت های کلامی او چه چیز معمول و نرمال به حساب می آید و چه چیز طبیعی نیست به شما کمک می کند که بدانید کودکتان نیاز به کمک دارد یا خیر . در این مقاله به ویژگیهای طبیعی کودکی که مشکلی دراین زمینه ندارد می پردازیم و از علائم هشدار دهنده دیر حرف زدن و درمان آن سخن خواهیم گفضمن اینکه دانستن این نکته الزامی است که تاخیر در گفتار کودک می تواند علامتی هشداردهنده برای تاخیر در همه ی زمینه های رشدی او باشد.
روند طبیعی حرف زدن در کودک
به حرف آمدن کودک سیر صعودی دارد که دانستن آن برای والدین می تواند جالب باشد . در زیر به این روند طبیعی می پردازیم .
یک تا شش ماهگی : در این سن نوزاد باید قادر باشد صداهای خود خواسته ای را تولید کند مثل غان و غون .
شش تا دوازده ماهگی : در این سن کودک باید بتواند کلماتی مانند “بابا” ، ” دد” ، ” ماما” را تکرار کند .
ده تا هجده ماهگی : در این سن نوزاد باید بتواند حدود پنجاه کلمه را بیان کند ، در حالیکه قادر به فهم صد و پنجاه کلمه نیزباشد .
هجده ماهگی به بعد : در این سن کودک باید بتواند بین سه تا پنج کلمه ارتباط برقرار کند و جمله بسازد : مثلا ” بابا نیست ” . البته در این سن چون دایره لغاتش محدود است تلگرافی حرف می زنند و در نهایت حرف های کودک تا چهار سالگی باید به طور کامل فهمیده شوند.
نشانه های وجود مشکل احتمالی در حرف زدن کودک
اگر در مورد تکلم فرزندتان نگران هستید با بررسی علائم فوق و مشاهده ی هر گونه تفاوتی بین روند طبیعی رشد کلامی با آنچه در کودکتان می بینید می توانید سریعا به یک متخصص مراجعه کنید . در زیر به بررسی نکاتی می پردازیم که تکمیل کننده مباحث فوق می باشند وعلائم هشدار دهنده به حساب می آیند:
-اگر کودکتان به صدا پاسخ نمی دهد .
-اگر قادر نیست در همان ماه های اول تولد با تولید صدا منظور خود را برساند.
-اگر از ایما و اشاره بیش از اندازه استفاده می کند.
– اگر قبل از دو سالگی در تقلید صدای دیگران مشکل دارد و بعد از دو سالگی تنها می تواند از دیگران تقلید کند اما قادر به تولید کلمات مستقل نیست و تن صدایش نا متعارف است ( گوش خراش ، خشت یا تو دماغی ).
مشاهده این علائم هشداری است برای شما که از یک متخصص کمک بگیرید.
دلایل تاخیر کلامی
تاخیر کلامی در کودک دلایل مختلف می تواند داشته باشد که برخی از آن ها به شرح زیر هستند :
-معیوب بودن سیستم تکلم کودک مانند وجود مشکل در زبان یا سقف دهان .
-وجود مشکل در مغز که در این حالت ارتباط بین مغز و سیستم کلامی ایجاد نمی شود بنابراین کودک در برای حرف زدن دراستفاده از لب ، زبان و فک خود دچار مشکل می شود .
-مشکل شنیداری : اگر کودکی دچار مشکل گفتاری است حتما باید از نظر شنیداری نیز مورد بررسی قرار گیرد . شاید دچار عفونت مزمن گوش باشد .
پیشگیری
از دید متخصصان دیربه حرف آمدن کودک به دلایلی که در بالا به آن ها اشاره کردیم بیشتر ژنتیکی است تا اکتسابی . اما والدین از طرق مختلف که در ادامه مطلب به آن اشاره می کنیم می توانند از عمق پیدا کردن این مشکل جلوگیری کنند .

درمان
گفتار درمانی : گفتار درمانگر از طریق انجام یک سری آزمایش ها و بررسی های مقدماتی به شما اطلاع خواهد داد که فرزندتان مشکل دارد یا خیر . اگر تشخیص او بر مبنای مشکل دار بودن فرزندتان باشد از شما می خواهد که با بردن کودک به جلسات گفتار درمانی در تسریع بهبودی او کوشا باشید ، همچنین به شما آموزش هایی می دهد که در خانه با کودکتان آن ها را تمرین کنید .
نقش والدین : زمانیکه در گفتار و شنوایی کودک مشکلی وجود داشته باشد مداخله سریع والدین می تواند بسیار راه گشا باشد . والدین از طرق مختلف و در خانه می توانند فرآیند به حرف آمدن کودکشان را تسریع کنند ، مثلا برایش کتاب بخوانند ، با او زیاد حرف بزنند ، او را متوجه صداهای پیرامونش بکنند و…
امتیاز بینندگان:۵ ستاره