احساس غم و اندوه کردن که گاه و بی گاه در زندگی سراغ هرکسی میآید، اتفاقی طبیعیست؛ اما ناامیدی و یاسی که همیشه هست و از بین نمیرود، ممکن است نشانه افسردگی باشد. افسردگی باعث میشود که دیگر مثل قبل از زندگی لذت نبرید و تمام تلاشتان صرف به آخر رساندن روز و شروع روز دیگری شود. اما مهم نیست که شما چقدر در ناامیدی غرق شدهاید چون همیشه میتوانید از این وضعیت دربیاید و به لذت از زندگی برسید. چطور؟ با دانستن دلایلی که شما رو به سمت افسردگی و ناامیدی سوق میدهد و علائم این وضعیت. اولین قدم برای درمان همین است: تشخیص علائم.
با مجله ما همراه باشید تا در مورد افسردگی و بعضی از علائم آن، بیشتر بدانید:
افسردگی چیست؟
” افسردگی یک حالت خلقی شامل بیحوصلگی و گریز از فعالیت یا بیعلاقگی و بیمیلی است و میتواند بر روی افکار، رفتار، احساسات و خوشی و تندرستی شما تأثیر بگذارد.”
توصیف بعضی از افسردگی “زندگی در یک خلأ تاریک” یا “احساس یک عذاب قریب الوقوع.” است در حالی که افسردگی برای بعضی دیگر، احساس پوچی، بی حوصلگی و بی تفاوتی است. مهم نیست که چطور افسردگی را تجربه میکنید، بدون درمان آن احتمال بروز مشکلات جدی در زندگی را افزایش میدهید. لازم است بدانید آن حس پوچی و ناامیدی علائم این بیماری است و نه واقعیت زندگی شما و آن موقعست که در جهت درمان آن اقدام میکنید.
افسردگی چه علایمی دارد؟
علایم افسردگی در هر فردی متفاوت و خاص است اما یک سری علایم از این اختلال وجود دارد که تقریبا در همه مشابه است. مهم است بدانید که ممکن است به دنبال اتفاقاتی که در زندگی هر شخص میافتد، بعضی از علائمی که در ادامه توضیح میدهیم را قبلا تجربه کرده باشید، اما این الزاماْ به این معنی نیست که شما افسرده هستید. هرچقدر تعداد بیشتری از این علائم را با شدت بیشتر و به طول دوره طولانیتر داشته باشید، احتمال ابتلای شما به این اختلال بیشتر است.
۱۰ علامت عمومی افسردگی
- احساس ناتوانی و ناامیدی: یک چشم انداز غم انگیز از آینده. هیچ چیز هیچوقت بهتر نشده است و شما هم کاری برای بهبود وضعیت نمیتوانید بکنید.
- از دست رفتن جذابیتهای زندگی روزمره: دیگر به هیچکدام از سرگرمیها یا علایق گذشتهتان اهمیتی نمیدهید و قدرت لذت بردن از آنها را از دست دادید.
- تغییر در اشتها و وزن: کاهش یا افزایش وزن یا بهتره بگیم تغییر بیش از ۵٪ وزن بدن در طی یک ماه.
- تغییر در ساعت و کیفیت خواب: کم خوابی بیخوابی یا پر خوابی.
- خشم یا تحریک پذیری: احساس آشفتگی، بی قراری و یا حتی خشونت. آستانه تحمل پایین است، و همه چیز و همه کس شما را به میزان زیادی عصبی میکند.
- از دست دادن انرژی: احساس خستگی و تنبلی. انرژی فیزیکی شما تخلیه شده است. تمام بدن سنگینی میکند و حتی کارهای کوچک نیز خسته کننده هستند و یا طول میکشه تا تکمیل شوند.
- خود کم بینی: احساسات قوی بی ارزشی یا گناه. شما به شدت خودتون رو بابت اشتباهات، سرزنش و محکوم میکنید.
- رفتارهای غیر مسئولانه: شما به مقدار زیادی درگیر رفتارهایی مانند سوء مصرف مواد، قمار اجباری، رانندگی بی پروا و یا ورزش های خطرناک میشید .
- حواس پرتی و عدم قطعیت: مشکل تمرکز، تصمیم گیری، یا به یاد آوردن چیزها.
- درد های جسمانی بیدلیل: افزایش شکایت های جسمی مانند سردرد، درد پشت، درد عضلات و درد معده.
علایم افسردگی در جنسیت و سنین مختلف
علایم افسردگی معمولا در مردان و زنان متفاوت است همینطور در بین افراد جوان و مسن.
در مردان:
افسردگی در مردان کمتر با نشانه های خود کم بینی و ناامیدی همراه است. در عوض آنها تمایل به خستگی، تحریک پذیری، مشکلات خواب و از دست دادن علاقه به کار و سرگرمی دارند. آنها همچنین احتمال بیشتری دارند که نشانه هایی مانند خشم، تجاوز، رفتار بی پروایی و سوء مصرف مواد را تجربه کنند.
در زنان:
زنان بیشتر علایمی احساس گناه، خواب بیش از حد، پرخوری و افزایش وزن را تجربه کنند. افسردگی در زنان همچنین تحت تاثیر عوامل هورمونی در طول قاعدگی، بارداری و یائسگی قرار داره. تحقیقاتی وجود دارد که نشان میدهد از هر هفت زن یک نفر دچار افسردگی پس از زایمان میشود.
در نوجوانان:
تحریک پذیری، خشم و اغتشاش اغلب نشانه های قابل توجه افسردگی در نوجوانان است . آنها همچنین ممکن است از سردرد، بیماری های معده یا سایر درد های فیزیکی شکایت کنند.
در بزرگسالان:
بزرگسالان بیشتر درباره نشانه های فیزیکی و علائم عاطفی و افسردگی شکایت دارند: چیزهایی مانند خستگی، درد و درد ناشناخته و مشکلات حافظه. آنها همچنین ممکن است ظاهر شخصی خود را نادیده بگیرند و از مصرف داروهای مهم برای سلامتی خود جلوگیری کنند.
افسردگی و خطر خودکشی
افسردگی یکی از فاکتورهای مهم در اقدام به خودکشی است. اندود شدید و ناامیدی میتواند کاری کند که خودکشی تنها راه نجات به نظر برسد. اگر هرکدام از نزدیکان شما صحبتهایی در مورد خودکشی میکند یا رفتاری در این راستا دارد، علایم هشدار دهنده را جدی بگیرید:
- صحبت کردن در مورد کشتن یا آسیب رساندن به خود.
- ابراز احساسات شدید ناامیدی یا ضعف.
- نگرانی غیرمعمول در مورد مرگ.
- رفتارهای خطرناک و بدون احتیاط (به عنوان مثال:عبور از چراغ قرمز).
- تماس گرفتن یا بازدید از مردم برای خداحافظی.
- رسیدگی به امور (در اختیار داشتن دارایی های ارزشمند، به پایان رساندن پایان دادن)
- جملاتی مانند “زندگی بدون من بهتر است.” یا “میخواهم بروم.”.
- تغییر ناگهانی از عمق افسردگی به حالت آرامش و خوشحالی (رفتارهای بایپولار).
عواملی که شما را در برابر افسردگی آسیبپذیرتر میکند:
- تنهایی و انزوا
- عدم حمایت اجتماعی
- تجربیات تلخ و دشوار در زندگی
- سابقه افسردگی در خانواده
- مشکلات در رابطه عاطفی
- فشار مالی
- آسیب یا بیماری در دوران کودکی
- مصرف الکل یا مواد مخدر
- بیکاری یا درآمد پایین
- مشکلات جسمی یا دردهای مزمن
در پایان توصیه جدی ما مراجعه به یک روانکاو یا روانپزشک در اولین فرصت است. تحت نظر یک متخصص قرار گرفتن، به شناخت بیشتر و آگاهی از راه های غلبه بر این اختلال کمک بزرگی میکند و روند درمان را برای شما سریع و آسان میگرداند. شاد زندگی کردن و لذت بردن از آن، موضوعی نیست که بخواهید به آسانی از آن چشم بپوشید و تلاشی برایش نکنید.
پاسخ دهید