زمین لرزه «بزرگ‌ترین زلزله‌ها در جهان»

earthquake-aradmag-007
earthquake

نقش انسان در وقوع برخی از حوادث که در طبیعت اتفاق می افتد بسیار مهم و پررنگ است. حوادثی مانند آتش‌سوزی در جنگل‌ها، خشک شدن دریاچه ها، آلودگی هوا، سیل و… از مواردی هستند که انسان‌ها با بی‌توجهی به حفاظت از محیط زیست باعث به وجود آمدن آن‌ها می‌شوند. با آرادمگ همراه باشید.

برخی از حوادث طبیعی مانند زلزله ارتباطی به نقش انسان در محیط زیست ندارد. زمین لرزه در اثر تجمع انرژی در درون هسته زمین و لرزش پوسته زمین به وجود می‌آید. محققان و زمین شناسان افزایش فشار در طبقات درونی زمین را یکی دیگر از دلایل وقوع زلزله نامیده‌اند. در ادامه به برخی از زمین لرزه‌های بزرگ در جهان اشاره‌کرده‌ایم.

زمین لرزه گجرات هندوستان

گجرات یکی از ایالت‌های غربی هندوستان است و درواقع یکی از مناطق صنعتی هندوستان به شمار می‌آید. زلزله بزرگ گجرات در تاریخ ۲۶ ژانویه سال ۲۰۰۱ در روز جمعه اتفاق افتاد. عمق این زمین لرزه حدود ۱۶ متر تخمین زده شد و شدت آن ۷ ریشتر بود.

زمین لرزه گجرات بین یک تا دو دقیقه طول کشید و تعداد افرادی که در این زلزله از بین رفتند به ۲۰۰۰۰ نفر رسید. بسیاری از مناطق و خانه‌ها در این ایالت ویران شدند و بیش از ۱۶۰۰۰۰ نفر مجروح شده و آسیب دیدند.

earthquake-aradmag-001

زمین لرزه هائیتی

یکی از بزرگ‌ترین زمین لرزه‌های جهان در کشور هائیتی اتفاق افتاد. زلزله هائیتی در ۱۲ ژانویه سال ۲۰۱۰ در نزدیکی پایتخت این کشور «پورتو» رخ داد و عمق آن یک متر و شدت آن ۷ ریشتر تخمین زده شد. در این زلزله بزرگ میلیون‌ها نفر آسیب دیدند و خانه و خانواده خود را از دست دادند. تعداد تلفات این زمین لرزه بیش از ۱۵۰۰۰۰ نفر تخمین زده شد.

زمین لرزه حلب

شهر حلب در شمال کشور روسیه واقع شده است و زمین لرزه‌ای که در این شهر در یازده اکتبر سال ۱۱۳۸ اتفاق افتاد ۵ درجه ریشتر شدت داشت. بسیاری از ساکنین شهر قبل از زلزله اصلی شهر را ترک کرده بودند زیرا وقوع چندین پیش لرزه برخی از ساکنین را از زمین لرزه اصلی آگاه کرد؛ با این حال بیش از ۲۰۰ هزار نفر در این واقعه جان خود را از دست دادند.

earthquake-aradmag-002

زلزله و سونامی بیوبیو

شیلی کشوری در آمریکای جنوبی است که منطقه‌ی بیوبیو در این کشور در فوریه سال ۲۰۱۰ درگیر زلزله‌ای مهیب به شدت ۸ ریشتر شد. از پیامدهای این زمین لرزه که ۳۵ کیلومتر عمق داشت سونامیِ آن بود که از اقیانوس آرام گذشت.

زمین لرزه بیوبیو خسارات مالی بسیاری برای این منطقه به بار آورد و بیش از ۸۰۰ نفر جان خود را از دست دادند و بسیاری از ساکنین نیز در این واقعه ناپدید شدند. صدمات جانی بسیاری به بیش از ده هزار نفر از ساکنین این منطقه وارد شد و خانه‌های خود را از دست دادند.

زمین لرزه سوماترا

در ماه دسامبر سال ۲۰۰۴ زمین لرزه بزرگی در کشور اندونزی اتفاق افتاد. زلزله سوماترا پیامدهای بسیاری از جمله سونامی داشت که بیش از ۲۲۰ هزار نفر در این سونامی جان خود را از دست دادند. این واقعه که با روز بعد از کریسمس تداخل پیدا کرد باعث شد مردم از لحاظ روحی و روانی نیز آسیب ببینند. شدت زمین لرزه سوماترا ۹ ریشتر بود و بسیاری از ساکنین شهر بر اثر سونامی بعد از زلزله ناپدید شدند.

earthquake-aradmag-003

زلزله آسام

در پانزدهم آگوست سال ۱۹۵۰ زمین لرزه بزرگی با شدت ۸ درجه ریشتر در آسام «تبت» اتفاق افتاد. این زمین‌لرزه همچنین چندین پس لرزه شدید نیز در پی داشت. بر طبق تحقیقات انجام شده مرکز اصلی زلزله درواقع تبت بوده است و خسارات جانی و مالی ناشی از این زمین لرزه شهرهای بسیاری از هندوستان و چین را نیز تحت تأثیر قرار داد.

زلزله پاکستان

یکی دیگر از زمین لرزه‌های بزرگ در شهر کشمیر در پاکستان اتفاق افتاد. این زلزله در اکتبر سال ۲۰۰۵ در مقیاس ۷ ریشتر رخ دارد. خانه‌ها و ساختمان‌های بسیاری ویران شدند و تعداد تلفات ناشی از این زمین لرزه بیش از ۷۰ هزار نفر تخمین زده شد؛ همچنین آسیب‌های جانی و مالی به هزاران نفر از ساکنین شهر وارد شد.

زمین لرزه نیوزلند

در سال ۲۰۱۱ زلزله‌ای با قدرت ۶ ریشتر یکی از شهرهای بزرگ نیوزلند به نام «کرایست چرچ» را لرزاند. بیش از هزار نفر در این زمین لرزه آسیب دیدند. تعداد تلفات در این واقعه بیش از صد نفر گزارش شد و بیش از ۲۰۰ نفر نیز ناپدید شدند.

زلزله رت

در یکی از جزایر آلاسکا به نام جزایر رت در بیست و هشتم مارسِ سال ۲۰۰۵ زمین لرزه‌ای با شدت ۸ ریشتر اتفاق افتاد. مهمترین پیامد این زمین لرزه سونامی ناشی از آن بود که باعث به وجود آمدن موج‌هایی با بیش از ۹ متر ارتفاع بود. درواقع خساراتی جانی و مالی که سونامی به بار آورد از خساراتِ زمین لرزه بسیار بیشتر بود.

earthquake-aradmag-004

زلزله سندای

یکی دیگر از زمین لرزه‌هایی که پیامد آن سونامی بود زلزله سندای در کشور ژاپن بود. زمین لرزه سندای با قدرت ۹ ریشتر در مارس سال ۲۰۱۱ رخ داد و سونامی ناشی از این زمین لرزه موج هایی با بیش از ۸ متر ارتفاع داشت. براساس گزارش‌های به عمل آمده بیشترین خسارات وارده به این مناطق مالی بوده‌اند.

زلزله والدیویا

یکی از بزرگ‌ترین زلزله‌های جهان در سال ۱۹۶۰ در شیلی منطقه والدیویا اتفاق افتاد. این زلزله بزرگ که پیامدهای بسیاری همچون سونامی داشت ۹ ریشتر قدرت داشت و بیش از ۱۶۰۰ نفر تلفات داشت. همچنین میلیون‌ها نفر در این زمین لرزه بی‌خانمان شدند. سونامی ناشی از این زمین لرزه خسارات جانی و مالی بسیاری را به بار آورد.

زمین لرزه شاآنشی

در ژانویه سال ۱۵۵۶ زمین لرزه‌ای با شدت ۸ ریشتر یکی از استان‌های کشور چین به نام شاآنشی را لرزاند. این زلزله در زمره مخرب‌ترین زلزله‌های جهان قرار می‌گیرد و در این واقعه هزاران خانه از بین رفت و تلفات آن به بیش از ۸۰۰ هزار نفر می رسد.

زلزله تانگشان

یکی دیگر از زلزله‌های مهیبِ چین در شهر تانگشان اتفاق افتاد که ۷ ریشتر قدرت داشت. این زمین لرزه بیش از ۲۰۰ هزار نفر تلفات داشت و خسارات مالی بسیاری نیز به خانه‌ها و ساختمان‌های شهر وارد کرد. بعد از وقوع زلزله اوضاع معیشتی مردم بسیار نابسامان بود و در شرایطی بدون آب و غذا و امکانات عادی رفاهی به سر می‌بردند.

earthquake-aradmag-005

زلزله «های یوان»

در دسامبر سال ۱۹۲۰ در کشور چین زمین لرزه‌ای با قدرت ۵ ریشتر استان «های یوان» را لرزاند. این زمین‌لرزه بسیاری از استان‌های نزدیک به استان «‌های یوان» را نیز به لرزه درآورد. بیش از ۷۰ هزار نفر از ساکنین این استان جان خود را از دست دادند، همچنین استان‌های خسارت دیده از زلزله نیز جان بیش از ۱۰۰ هزار نفر را گرفت. یکی از نکات جالب توجه در این واقعه پس لرزه‌های آن بود که تا دو سال ادامه داشت، البته این پس‌لرزه‌ها زندگی مردم را تحت تأثیر خود قرار نداد.

زلزله شانکسی

زلزله شانکسی یا هواکانتی یکی دیگر از زلزله‌های ویرانگر در کشور چین بود که در ژانویه سال ۱۵۵۶ با قدرت ۸ ریشتر کشور چین را لرزاند. بیش از ۸۰ شهر در این کشور تحت تأثیر آسیب‌های جانی و مالی بسیاری قرار گرفتند. طبق گزارش‌های صورت گرفته بیش از ۸۰۰ هزار نفر در این زمین لرزه جان خود را از دست دادند.

earthquake-aradmag-006

در کنار زمین لرزه‌های بزرگ، بلایای طبیعی دیگری نیز جان بسیاری از انسان‌ها را در معرض خطر قرار دادند و آسیب‌های مالی و جانی بسیاری را به بار آوردند. یکی از این بلاهای طبیعی سهمگین، طوفان است که مانند زمین‌لرزه‌های بزرگ جان و مال بسیاری از انسان‌ها را تهدید کرده‌اند. طوفان‌های اندرو و هاروی دو نمونه از این طوفان‌های مرگبار بوده‌اند.

طوفان اندرو

طوفان بزرگ اندرو که در ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۹۲ اتفاق افتاد. شدت این طوفان مهیب حدود ۲۷۰ کیلومتر بر ساعت بود و بیش از ۶۰ هزار خانه و ساختمان در این طوفان از بین رفتند. خسارات مالی که در این طوفان به بار آمد از تلفات جانی بسیار بیشتر بود. طوفان اندرو یکی از طوفان‌های مخرب به سبب خسارات مالی در تاریخ طوفان‌های ایالات متحده آمریکا بود.

طوفان هاروی

طوفان مهیب هاروی در سال ۲۰۱۷ در یکی از پرجمعیت‌ترین شهرهای ایالت تگزاس اتفاق افتاد. طوفان هاروی بیش از یک دوم شهر هیوستون را تحت تأثیر قرار داد و میلیاردها دلار خسارت به این شهر وارد کرد.