داستان همبرگر از دیروز تا امروز! نگاهی به تاریخچه همبرگر

burger-aradmag-007

همه ما همبرگر را با ظاهری گرد و هیجان‌انگیز می‌شناسیم! وعده غذایی پرکالری که هر فردی را وسوسه می‌کند. همبرگر درواقع نوعی ساندویچ است که از گوشت چرخ‌کرده گاو تهیه می‌شود و در نانی گرد و شیرین با ترکیب کاهو، گوجه‌فرنگی و گاهی خیار شور و پیاز و انواع سس‌ها عرضه می‌شود. بسیاری از رستوران‌های زنجیره‌ای این عادت را در مشتریان ایجاد کرده‌اند که در کنار همبرگر یک سیب‌زمینی سرخ‌کرده هم سفارش دهند، ترکیب همبرگر و سیب‌زمینی سرخ‌کرده، ترکیب جذاب جدانشدنی است که در بسیاری از رستوران‌ها و فرهنگ‌ها رایج است.با آرادمگ همراه باشید.

burger-aradmag-001

اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه همبرگر و ریشه این گوشت گرد بیندازیم، باید به زمان چنگیز خان مغول برگردیم! همان‌طور که می‌دانید این پادشاه ستمگر علاقه زیادی به لشگر کشی و کشورگشایی داشت و بیشتر زمان خود چنگیز و ارتش او، در فتح کشورها می‌گذشت. به همین دلیل بود که این قوم نیاز به غذایی سبک و قابل‌حمل و قابل میل کردن بر روی اسب‌هایشان داشتند. آن‌ها به این فکر افتادند که گوشت حیواناتی نظیر گوسفند، گاو و شتر را به‌صورت تخت دربیاورند و این گوشت را در دست بگیرند و بر روی اسب در حال حرکت بخورند. شاید بتوان گفت که این قدم اولین جرقه‌های تهیه برگر بود.

burger-aradmag-002

سال‌ها بعد نوه چنگیز خان، کوبلای خان به مسکو حمله کرد. این حمله باعث شد تا فرهنگ غذایی مغول به روسیه راه پیدا کند و آن‌ها همبرگر به سبک مغولی را وارد رژیم غذایی خود بکنند. همبرگر به سبک مغولی در فرهنگ روسیه به استیک تارتار (نامی که روس‌ها برای مغول‌ها انتخاب کرده بودند) مشهور شد. سال‌های سال سرآشپزهای روسی این غذا را با پیاز و تخم‌مرغ سرو می‌کردند و به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین غذاهای روسی شناخته می‌شد.

در اوایل قرن پانزدهم میلادی بود که گوشت گاو در سراسر اروپا خورده شد و در بخش‌هایی از اروپا از گوشت گاو سوسیس تهیه می‌کردند تا خوردن آن راحت‌تر شود. در این زمان بود که کشتی‌هایی از هامبورگ به روسیه روانه شدند تا مواد غذایی به اروپا بیاورند و در این میان استیک تارتار هم وارد فرهنگ غذایی اروپا شد و برای اولین بار وارد آلمان شد.

burger-aradmag-003

در اوایل قرن ۱۸، همبرگر به سبک روسی در آلمان بسیار مشهور شده بود و به‌عنوان یکی از غذاهای اصلی ملوانان آلمانی شناخته می‌شد. در این برهه از زمان همبرگر در آلمان، با عنوان استیک هامبورگ مشهور شده بود و از طریق ملوان‌های آلمانی به شهرهای بزرگی ازجمله نیویورک منتقل شد.

آلمانی‌ها گوشت گاو را با ادویه‌های مختلف طعم دار می‌کردند و همبرگر به سبک خود را در آلمان و شهرهای بزرگ گسترش دادند. در مناطق محروم، افراد برای تهیه و فروش همبرگر دست به حرکات خلاقانه‌ای زدند و درصد گوشت استفاده‌شده در همبرگر را کاهش دادند و ادویه‌های آن را بیشتر کردند تا افراد کم‌درآمد هم بتوانند از این خوراکی محبوب استفاده کنند.

بسیاری از متخصصان حوزه تغذیه ریشه اولیه همبرگر را، مغول‌ها می‌دانند ولی تئودور فیتزبیون در کتاب «غذای جهان غرب» به این موضوع اشاره می‌کند که منشأ همبرگر درواقع قایق‌هایی است که در سال ۱۸۵۰ وارد آمریکا شدند و گوشت گاو به سبک آلمانی را وارد این کشور کردند. برای اینکه این گوشت در مسافت طولانی دوام بیاورد آن را شور و گاهی کمی دودی می‌کردند تا در پایان یک سفر دریایی طولانی همچنان سالم باقی بماند.

burger-aradmag-004

ولی نان همبرگر از کجا آمد و این گوشت چطور در میان این نان گرد به شکل همبرگر امروزی درآمد؟

اولین جرقه قرار دادن همبرگر در لای نان به سال ۱۸۰۰ میلادی بازمی‌گردد. در این سال بود که مهاجران اروپایی با خطوط کشتی آلمان وارد آمریکا شدند و در این کشور مشغول کار شدند. آن‌ها برای سیر شدن به چیزی بیشتر از یک‌تکه گوشت مزه دار شده نیاز داشتند، به همین دلیل بود که گوشت همبرگر خود را در میان دو نان کوچک قرار می‌دادند تا آن‌ها را برای ساعات بیشتری سیر نگه دارد.

در اواخر قرن ۱۸ خوردن همبرگر با نان گرد رایج شد و در بسیاری افراد این سبک خوردن همبرگر را به سبک قبلی ترجیح می‌دادند.

عده‌ای بر این باورند که ابداع نان همبرگر و قرار دادن گوشت میان دو نان شیرین، از ابداعات لویی لاسن، مهاجری دانمارکی است. البته این عنوان به افراد زیادی ازجمله چارلی نگرین، فرانک و چارلز منچس، اسکار وبر بیلی و فلچر دیویس نسبت داده‌شده است ولی نزدیک‌ترین احتمال به مهاجر دانمارکی است.

برند مک‌دونالد امروز به یکی از بزرگ‌ترین فست فودهای زنجیره‌ای دنیا تبدیل‌شده است که شهرت اصلی‌اش را مدیون همبرگرهایش است. دفتر مرکزی این برند مشهور در اوک بروک واقع در ایالت ایلینویز آمریکا است. اولین رستوران مک‌دونالد در سال ۱۹۴۸ توسط برادران موریس و ریچارد مک‌دونالد در سن برناردینو کالیفرنیا افتتاح شد. برادران مک‌دونالد مواد اولیه برگرهایشان را از مغازه‌های ارزان‌قیمت تهیه می‌کردند تا بتوانند همبرگرهایشان را باقیمتی نصف قیمت غذا فروشی‌های شهر به فروش برسانند تا بتوانند مشتری جذب کنند. فروش همبرگرهای مک‌دونالد هرروز بیشتر از قبل می‌شد و درنهایت فروش به‌اندازه‌ای زیاد شد که این دو برادر درخواست افتتاح شعباتی دیگر از فست فود خود را در ایالت‌های دیگر کانادا دادند و با درخواست آن‌ها موافقت شد و مک‌دونالد کم‌کم به شهرها و ایالت‌های بزرگ‌راه پیدا کرد تا درنهایت به یک برند جهانی تبدیل شد.

burger-aradmag-005

بِرگر کینگ رستوران‌های زنجیره‌ای است که محصولات آن بیشتر شامل همبرگر است. برگر کینگ هم مثل مک‌دونالد در بسیاری از کشورهای جهان شعبه دارد. اولین شعبه از این رستوران در سال ۱۹۵۴ در شهر میامی در ایالت فلوریدا در آمریکا افتتاح شد و دفتر مرکزی آن نیز در همین شهر واقع است.

burger-aradmag-006

ساندویچ مخصوص این رستوران وُپِر است که یک نوع همبرگر است که با سس مخصوص، خیار شور، کاهو و گوجه و نان همبرگری و… طبخ می‌شود.

همبرگر امروز به یکی از محبوب‌ترین غذاهای دنیا تبدیل‌شده است و در سراسر جهان طرفدار دارد.

فاطمه محمدی
فوق لیسانس گرافیک و عاشق دنیای شگفت انگیز هنر!هنر همیشه دغدغه اصلی زندگی من بوده،خواندن درباره هنر امروز به یک عادت برای من تبدیل شده،هدف من به اشتراک گذاشتن دریچه ای از تاریخ شگفت انگیز هنر با شماست!