درمان آسان آفتاب سوختگی با راهکار های آسان در خانه

آفتاب سوختگی

با فرا رسیدن فصل تابستان و تعطیلی مدارس و دانشگاه ها فصل سفر؛ تابستان آغاز می شود . دریا یکی از پر طرفدارترین مقاصد سفر برای ما ایرانی ها چه در فصل تابستان چه در سایر فصول سال است . احتمالا خیلی از شما وقتی به ساحل دریا برای تفریح ، شنا ، و آفتاب گرفتن رفته باشید دچار آفتاب سوختگی شده اید یا افرادی را دیده اید که آفتاب سوخته شده اند . حال مسأله اینجاست زمانی که دچار آفتاب سوختگی شدیم برای درمان سریع و خانگی آن چه کار هایی می توانیم انجام دهیم و چه مراقبت هایی داشته باشیم تا دیگر دچار این مشکل نشویم .

امروز در آراد مگ با ما همراه باشید تا بیشتر درباره ی آفتاب سوختگی و راهکار های درمان خانگی آن را با هم بخوانیم و برای همیشه نه به آفتاب سوختگی بگویید :

آفتاب سوختگی و علت آن :

آفتاب سوختگی

اصطلاح  آفتاب سوختگی به معنی قرمز و گاهی متورم و دردناک شدن پوست ،ناشی از تماس بیش از حد پوست با اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید است. درجه آفتاب سوختگی می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد. و این میزان بستگی به نوع پوست و مدت قرار گرفتن در معرض آفتاب دارد. آفتاب سوختگی یک عامل خطرناک برای ایجاد سرطان پوست است. بر اساس یک دقیقه به دقیقه، میزان اشعه ماوراء بنفش خورشید وابسته به زاویه خورشید است. و بزرگترین احتمال آفتاب سوختگی زمانی است که خورشید به طور مستقیم در بالای سر شما قرار دارد.

برف، شن، بتن و آب می توانند اشعه خورشید را بر روی پوست شما بازتاب دهند و خورشید در ارتفاعات بالا با شدت بیشتری می تابد . در نتیجه آفتاب سوختگی نه تنها کنار دریا بلکه زمانی اتفاق می افتد که پوست شما به مدت نسبتا طولانی و بدون هیچ محافظی در معرض تابش نور خورشید قرار می گیرد . پس شما ممکن است وقتی به کویر یا شهر های آفتابی دیگر سفر می کنید با این مشکل مواجه شوید .

زیر پوست همه چیز کمی پیچیده تر می شود. خورشید سه طول موج نور ماوراء بنفش را منتشر می کند:

  • UVA
  • UVB
  • UVC

نور UVC به سطح زمین نمی رسد. دو نوع دیگر از نور ماوراء بنفش نه تنها به سطح ساحل می رسند، بلکه به پوست شما نفوذ می کنند. آسیب پوست به واسطه اشعه UVA و UVB ایجاد می شود.

آفتاب سوختگی واضح ترین نشانه ای است که وقتی برای مدت طولانی در خارج از خانه نشسته اید برایتان اتفاق می افتد . اما آسیب خورشید همیشه قابل مشاهده نیست . نور ماوراء بنفش می تواند DNA شما را تغییر دهد، قبل از موعد پیری پوست شما. با گذشت زمان، آسیب DNA می تواند به سرطان پوست، از جمله ملانوم مرگبار، کمک کند .

خطرات اشعه ماوراء بنفش :

خطرات کوتاه مدت آفتاب ، آفتاب سوختگی و آلرژی به نور خورشید است.

خطرات دراز مدت (بیش از چند دهه) شامل موارد زیر است:

  • کراتوز فعال (خورشیدی) – نقاط پیش سرطانی خشن و مقعدی بر روی پوست
  • سرطان پوست – از جمله سرطان پوست ملانوم و غیر ملانوم
  • مشکلات چشم – مانند فوتوکراتیت (برف کوری) و آب مروارید
  • پیری زودرس پوست و چروک شدن

علائم آفتاب سوختگی :

علامت های آفتاب سوختگی

آفتاب سوختگی واقعا می تواند بسیار ناراحت کننده باشد. علائم آفتاب سوختگی از فرد به فرد متفاوت است. هنگامی که آفتاب سوختگی ایجاد می شود، پوست شما قرمز می شده ( این قرمزی می تواند ۱۲ الی ۲۴ ساعت طول بکشد) و این قرمزی باعث درد می شود.  چند روز بعد پوست شما شروع به لایه برداری و خارش خواهد کرد زیرا بدن شما تلاش می کند تا سلول های آسیب دیده خود را از بین ببرد . آفتاب سوختگی های جزئی به طور معمول چیزی بیش از قرمزی و التهاب کم در مناطق آسیب دیده ایجاد نمی کند.در موارد جدی تر، ممکن است تاول زده شود آفتاب سوختگی شدید می تواند در نهایت دردناک باشد و ممکن است به مراقبت های پزشکی و درمان بیمارستانی ( مانند جراحی GP ) نیاز داشته باشد.

در موارد بسیار شدید، علائم عبارتند از:
  • تب
  • لرز
  • تهوع و استفراغ
  • ضعف
در موارد شدید، علائم شوک ممکن است رخ دهد، به عنوان مثال:
  • فشار خون پایین
  • عدم تمرکز
  • ضعف شدید
  • درد شدید
  • قرمزی و آفتاب سوختگی که ۲۰٪ یا بیشتر از بدن را پوشانده است
  • خشکی دهان، تشنگی، کاهش ادرار، سرگیجه و خستگی، که نشانه های کم آبی بدن است

آفتاب سوختگی می تواند در کمتر از ۱۵ دقیقه رخ دهد، اما آسیب ها اغلب آشکار نیستند.  پس از قرار گرفتن در معرض، ممکن است پوست تا ۳۰ دقیقه قرمز شود، اما اغلب ۲-۶ ساعت طول می کشد. درد معمولا ۶-۴۸ ساعت پس از قرار گرفتن در معرض درد است. سوختگی همچنان به مدت ۲۴-۷۲ ساعت رشد می یابد، و گاهی اوقات پس از ۳-۸ روز پوست، پوست پوست می شود.

چه عواملی بر شدت آفتاب سوختگی تاثیر می گذارند :

  1. نوع پوست شما
  2. شدت تابش خورشید
  3.  چه مدتی در معرض تابش نور خورشید هستید؟
  4.  پوست رنگ پریده، سفید یا قهوه ای روشن است
  5. موهای رنگی ، بور یا موهای قرمز  داشته باشید
  6. سابقه خانوادگی سرطان پوست را دارید
  7. زمان زیادی را برای کار یا بازی در زیر نور آفتاب می گذرانید

درمان آفتاب سوختگی :

درمان

 

آفتاب سوختگی می تواند منجر به آسیب دائمی پوست و افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست شود. بعضی از روش های ساده خانگی برای کاهش ناراحتی آفتاب سوختگی در ادامه آمده است . با این حال، مهم است که به یاد داشته باشیم که بهترین راه برای از بین بردن درد و رنج آن، جلوگیری از آفتاب سوختگی است. اما اگر دچار آفتاب سوختگی شدید با این راهکارها آفتاب سوختگی را در خانه درمان کنید :

  1. کمپرس سرد را به پوست خود بمالید و در محل آفتاب سوحتگی قرار دهید  یا حمام آب خنک کنید تا التهاب و درد پوست آرام شود.
  2. کرم یا ژل. برای از بین بردن آفتاب سوختگی، به آرامی روی محل آفتاب سوختگی، کرم یا ژل حاوی مواد تشکیل دهنده مانند موارد زیر را استفاده کنید:  ( منول ،کامپور ، آلو )
  3. نوشیدن مقدار زیادی آب و سایر مایعات برای کمک به آبرسانی پوست  به طوری که شما را دچار خشکی نکند.
  4.  از قرا گرفتن زیر نور خورشید. تا زمانی که آفتاب سوختگی شما بهبود یابد اجتناب کنید
  5. مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن یا آسپیرین که التهاب و درد را کمتر می کنند
  6. از کره استفاده نکنید زیرا این یک راه نادرست است که می تواند مانع از بهبودی پوست وباعث آسیب آن شود.
  7. استفاده از کرم مرطوب کننده را فراموش نکنید ( به عنوان مثال، ژل آلوئه ورا ).
  8. اجازه دهید پوست نفس بکشد
  9. . دوش پس از مراقبت (پوست خود را با یک حوله مالش ندهید .  پس از حمام یا دوش، از کرم ضدآفتاب یا لوسیون برای تسکین پوست استفاده کنید. استفاده از اینها برای کاهش ظاهر پوست ضروری است و ممکن است لازم باشد چندین هفته ادامه داشته باشد ).
  10. کرم استروئید (استفاده از یک کرم استروئید ضعیف مانند ۰.۵-۱٪ هیدروکورتیزون برای ۴۸ ساعت ممکن است درد و تورم ناشی از آفتاب سوختگی را کاهش دهد و روند بهبودی را افزایش دهد، اما استفاده از آن برای کودکان کوچک بهتر است اجتناب شود ).
  11. از نشاسته ذرت ، شیر ، ماست و برگ های کاهوی پخته و سرد شده استفاده کنید
  12. از استفاده از صابون اجتناب کنید زیرا باعث خشک و ملتهب شدن پوست آفتاب سوخته می شود

آفتاب سوختگی خفیف به طور معمول نیازی به رفتن پیش دکتر ندارد . با این حال، اگر نشانه های شدید آفتاب سوختگی را دارید ، مراقبت های پزشکی مهم  و ضروری است. اگر آفتاب سوختگی به اندازه کافی شدید باشد، درمان استروئیدی خوراکی (داروهای حاوی کورتیزون ) ممکن است برای چند روز تجویز شوند. با این حال، کرم های استروئید روی پوست به حداقل شدن درد و التهاب منجر می شوند. اگر تاول زده شدن وجود داشته باشد، ممکن است از استعمال استروئیدها جهت جلوگیری از افزایش خطر ابتلا به عفونت، جلوگیری شود. اگر بیمار دچار خشکی یا ریسک استرس گرمایی باشد، مایعات IV (داخل وریدی) به وی داده می شود.

توصیه هایی برای نوزادان و کودکان :

کودکان و آفتاب سوختگی

 

  1. کودکان زیر شش ماه باید از نور مستقیم خورشید دور نگهداری شوند.

  در ماه های اردیبهشت تا مهر ، کودکان باید:

  1. با لباس مناسب و آستین دار پوشانده شوند .
  2. در ساعات ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر حتما در مقابل آفتاب نباشند .
  3. حداقل SPF15 کرم ضد آفتاب را داشته باشند .
  4. برای اطمینان از اینکه ویتامین D به اندازه کافی به بدن کودک می رسد، برای کودکان زیر ۵ سال توصیه می شود که مکمل های ویتامین D را مصرف کنند حتی اگر در مقابل خورشید در بیرون قرار گرفته باشند .

جلوگیری از آفتاب سوختگی :

پوست باید از نور مستقیم و قوی خورشید با پوشیدن لباس های مناسب ،رفت و آمد از قسمت سایه و استفاده از کرم های ضد آفتاب محافظت شود . همچنین احتمال آفتاب سوختگی در سایر شرایط آب و هوایی وجود دارد – برای مثال، نور منعکس کننده از برف نیز می تواند باعث آفتاب سوختگی شود. وشمامی توانید در شرایط ابری و سرد نیز آفتاب سوخته شوید.

  1. قرار نداشتن در معرض آفتاب بین ساعت های ۱۰ صبح الی ۵ بعد از ظهر
  2. کلاه لبه دار که صورت، گردن و گوش ها را از تماس مستقیم آفتاب دور نگه می دارد .
  3. لباس آستین بلند و شلوار
  4. شلوار یا دامن های بلند که  اجازه عبور نور خورشید از خود را نمی دهند
  5. عینک آفتابی با لنزهای wraparound با مارک CE و استاندارد اروپایی EN 1836: 2005.
  6. کرم ضد آفتاب (هنگام خرید کرم ضد آفتاب، مطمئن شوید که مناسب پوست شماست و اشعه ماوراء بنفش ( UVA )و اشعه ماوراء بنفش ( UVB ) را از بین می برد). 

کرم ضد آفتاب باید یک عامل حفاظت از خورشید (حداقل SPF) داشته باشد. به این نکات  برای استفاده از کرم های ضد آفتاب توجه کنید:

  • حدود ۳۰ دقیقه قبل از خارج شدن از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  • از کرم های ضد آفتاب حتی در روزهای بارانی استفاده کنید زیرا اشعه های UV می توانند از ابرها عبور کرده و به پوست شما نفوذ کنند.
  • هر دو ساعت یکبار  یا بیشتر کرم  ضد آفتاب را دوباره تمدید کنید( اگر به شدت عرق یا شنا می کنید) .
چگونه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید :

ضد آفتاب و آفتاب سوختگی

داروهای تجارتی ای در دسترس هستند که نور UV را مسدود کرده و به عنوان کرم های ضد آفتاب  شناخته می شوند. آنها دارای امتیاز محافظت از آفتاب سوختگی (SPF)، بر اساس توانایی کرم ضد آفتاب برای محافظت پوشت در برابر اشعه های خورشید ( سرکوب آفتاب سوختگی ) هستند. اساسا، بالاترین امتیاز SPF، میزان آسیب مستقیم پوست را پایین می آورد.

یک کرم ضد آفتاب به عنوان SPF 10  دارای ۹۰زدرصد بلوک برای محافظت از پوست در برابر تابش UVB  که باعث آفتاب سوختگی میشود است؛ یک کرم ضدآفتاب SPF20 دارای ۹۵ درصد بلوک است.کرم های ضدآفتاب مدرن حاوی فیلترهایی برای اشعه UVA و همچنین UVB هستند. اگرچه تابش UVA باعث آفتاب سوختگی نمی شود، اما به پیری پوست و افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست کمک می کند. بسیاری از کرم های ضد آفتاب، حفاظت گسترده ای دارند، به این معنی که آنها در برابر اشعه های UVA و UVB محافظت می کنند.

تحقیقات نشان داده است که بهترین حفاظت توسط کاربرد ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض تهیه می شود و به دنبال آن یک بار مصرف ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض شروع می شود.

اگر شما راهکار های دیگری برای درمان آفتاب سوحتگی می شناسید حتما با آراد مگ به اشتراک بگذارید .