آموزش نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال (clean install)

نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال

نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال بهترین گزینه برای پاک کردن اطلاعات هارد درایو و برطرف کردن مشکلات کامپیوتر است. به کمک این روش می‌توانید ویندزو ۱۰ را از نو نصب کنید و داده‌های هارد درایو را کاملا پاک کنید. کاری که منجر به بهبود عملکرد ویندوز و برنامه‌ها، افزایش سرعت استارت‌آپ و حافظه خواهد شد. برای آموزش کامل کلین اینستال را با آرادمگ همراه باشید.

با نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال می‌توانید در کنار حذف ویروس‌ها و بدافزارها، عمر باتری لپ‌تاپ‌ها و تبلت‌های ویندوز را هم بیشتر کنید. اگر به مدت طولانی از یک پیکربندی ثابت استفاده کرده‌اید، می‌توانید با کلین اینستال به آخرین نسخه سیستم عامل آپگرید کنید یا به نسخه قبلی (ویندوز ۷ یا ویندوز ۸.۱) برگردید‌. استفاده از این روش ریسک‌ بروز مشکل در فرایند آپگرید را به حداقل می‌رساند.

در این راهنمای ویندوز ۱۰ تمام مراحل اجرای کلین اینستال را به شما یاد می‌دهیم. باید یادآور بشویم که این یک راهنمای ۱۰ مرحله‌ای ساده نیست و جزییات زیادی دارد. پس اگر تازه‌کار هستید، این بهترین راهنمای نصب ویندوز ۱۰ برای شما خواهد بود.

قبل از شروع آموزش بهتر است دقیقا بدانید کلین اینستال چیست. در بالا به برخی از کاربردها و مزایای این روش ویندوز اشاره کردیم اما بهتر است معنای دقیق آن را هم بدانید.

کلین اینستال (clean install) چیست؟

کلین اینستال یک روش نصب سیستم عامل که تمام محتوای روی هارد درایو را از نو ایجاد می‌کند. در این روش برخلاف روش‌های معمول آپگرید، فرایند نصب منجر به پاک شدن کل فایل‌های کاربر و سیستم عامل از روی هارد می‌شود. بعد از اتمام کلین اینستال، هارد درایو فقط حاوی فایل‌های مربوط به سیستم عامل جدید است و کامپیوتر شبیه محصولی است که برای اولین بار از جعبه بیرون آمده است.

در اکثر موارد آپگرید سیستم عامل باید به روش استاندارد upgrade and install انجام بشود و کلین اینستال ضرورتی ندارد. در روش استاندارد فایل‌های ضروری و تنظیمات کاربر از بین نمی‌روند و فقط شاهد ارتقای سیستم عامل خواهیم بود.

اما گاهی اوقات فایل‌های مهم آسیب می‌بینند یا گم می‌شوند و دیگر نمی‌تواند آپگرید را به روش استاندارد انجام داد. در چنین مواردی نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال تنها گزینه پیش روی شماست. البته بعضی از کاربران در حالت عادی هم نصب سیستم عامل به روش کلین اینستال را ترجیح می‌دهند تا هیچکدام از مشکلات سیستم عامل قبلی روی آپگرید جدید باقی نماند. علاوه بر این از کلین اینستال می‌توان برای نصب سیستم عامل روی هارد درایو جدید و انتقال لایسنس از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر هم استفاده کرد.

هر دو سیستم عامل ویندوز و مک امکان کلین اینستال دارند. در همان ابتدای فرایند نصب سیستم عامل، اینستالر از شما می‌پرسد که نصب را به کدام یک از دو روش استاندارد و کلین اینستال انجام خواهید داد.

همانطور که خودتان متوجه شده‌اید با نصب ویندوز به روش کلین اینستال تمام داده‌ها و فایل‌های روی کامپیوتر حذف می‌شود. به همین خاطر باید قبل از آپگرید یک بک‌آپ از سیستم بگیرید و داده‌هایتان را به یک هارد اکسترنال با کامپیوتر دیگری منتقل کنید. بعد از بک‌آپ هم داده‌هایتان را چک کنید تا مطمئن شوید هرچه که لازم دارید در نسخه بک‎آپ ذخیره شده باشد.

آموزش نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال

فرایند کلین اینستال دو بخش اصلی دارد. ابتدا باید راه‎اندازی ویندوز را اجرا کنید تا هارد درایو پاک بشود، پارتیشن‎ها پیکربندی بشوند و یک کپی کلین از ویندوز ۱۰ رویش نصب بشود. بخش دوم که out-of-box experience نام دارد، فرایندی است که امکان اجرای تنظیمات شخصی مثل زبان، حساب کاربری، تنظیمات حریم شخصی و … را به شما می‎دهد.

راه‌اندازی و نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال

بعد از آماده‌سازی کامپیوتر برای نصب ویندوز به روش کلین اینستال و ساخت فلش بوت می‌توانید مراحل اصلی راه‌اندازی و نصب سیستم عامل را شروع کنید. باز هم یادآوری می‌کنیم که این فرایند هر چیزی که روی کامپیوتر داشته باشید را پاک می‌کند. پس حتما قبل از شروع کار یک بک‌آپ کامل از کامپیوتر بگیرید.

برای نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. کامپیوتر را با فلش بوت ویندوز ۱۰ روشن کنید.
  2. در قسمت پرومپت یک کلید دلخواه را فشار بدهید تا در دستگاه بوت بشود.
  3. در قسمت Windows Setup روی دکمه Next کلیک کنید.
  4. روی دکمه Install now کلیک کنید.
  5. اگر اولین بار است ویندوز ۱۰ را نصب می‌کنید، باید لایسنس را وارد کنید. اگر قصد نصب مجدد سیستم عامل را دارید، روی گزینه I don’t have a product key کلیک کنید (در حالتی که دستگاه قبلا فعال شده باشد).
  6. روی دکمه Next کلیک کنید.
  7. نسخه ویندوز ۱۰ مورد نظرتان را انتخاب کنید (اگر گزینه‌هایش موجود بود). این انتخاب باید با لایسنسی که وارد کردید، سازگار باشد.
  8. روی دکمه Next کلیک کنید.
  9. برای ادامه کار تیک I accept the license terms را بزنید.
  10. روی دکمه Next کلیک کنید.
  11. روی گزینه Custom: Install Windows only (Advanced) کلیک کنید.
  12. پارتیشینی که سیستم عامل فعلی رویش نصب شده (معمولا Drive 0) را انتخاب کنید و روی دکمه Delete کلیک کنید. اگر درایو صفر چند پارتیشن داشت، باید هر کدام از پارتیشن‌ها را انتخاب و پاک کنید تا هارد درایو برای نصب سیستم عامل جدید آماده بشود. فرایند نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال پارتیشن‌های مورد نیاز را به صورت خودکار ایجاد می‌کند. پاک کردن پارتیشن‌های روی درایوهای ثانویه هم ضرورتی ندارد.
  13. روی دکمه Yes کلیک کنید.
  14. درایو خالی را انتخاب کنید.
  15. روی دکمه Next کلیک کنید.

وقتی این مراحل را کامل کنید، یک نسخه کاملا جدید از ویندوز ۱۰ روی کامپیوتر نصب می‌شود. اگر قصد فروش کامپیوتر را دارید و کلین اینستال را برای پاکسازی داده‎های شخصی انجام داده‌اید، همین‌جا دست نگه دارید و تنظیمات ویندوز را به خریدار بسپارید. اما اگر قصد استفاده از کامپیوتر را دارید، باید کار را با out-of-box experience ادامه بدهید.

آموزش تنظیمات out-of-box experience ویندوز ۱۰

بعد از نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال باید کار را با رابط out-of-box experience ادامه بدهید. این رابط امکان ساخت حساب و تغییر تنظیمات پیش‌فرض ویندوز به روش دلخواه را به شما می‌دهد.

رابطی که در این راهنما می‌بینید مربوط به نسخه ۱۹۰۹ (آپدیت نوامبر ۲۰۱۹) است. اگر از نسخه دیگری برای نصب ویندوز ۱۰ استفاده می‌کنید، شاید مراحل کار کمی متفاوت باشد.

برای تکمیل out-of-box experience در ویندوز ۱۰ به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Region یا کشورتان را انتخاب کنید.
  2. دکمه Yes را بزنید.
  3. طرح کیبورد را انتخاب کنید.
  4. روی دکمه Yes کلیک کنید.
  5. روی دکمه Skip کلیک کنید (مگر اینکه بخواهید یک طرح کیبورد ثانویه اضافه کنید).
  6. روی گزینه Set up for personal use کلیک کنید.
  7. روی دکمه Next کلیک کنید.
  8. اطلاعات حساب مایکروسافت خودتان را برای ایجاد حساب کاربری وارد کنید.
  9. روی دکمه Next کلیک کنید.
  10. پسورد حساب مایکروسافت را وارد کنید. اگر از گوشی برای ورود به سرویس‌های مایکروسافت استفاده می‌کنید، باید روی گزینه Use the Microsoft Authenticator app instead کلیک کنید.
  11. روی دکمه Next کلیک کنید.
  12. روی دکمه Create PIN کلیک کنید.
  13. پسورد چهار رقمی Windows Hello را تعریف کنید. اگر می‌خواهید از همان پسورد سنتی برای ورود به ویندوز استفاده کنید، گزینه Cancel را بزنید.
  14. اگر می‌خواهید از طریق قابلیت تایم‌لاین به فعالیت‌ها اخیر در ویندوز ۱۰ دسترسی داشته باشید، روی دکمه Yes کلیک کنید. در غیر این صورت No را بزنید.
  15. می‌توانید شماره تلفن همراهتان را وارد کنید و دکمه Send را بزنید. اگر تمایلی به اضافه کردن شماره همراه به حساب ویندوز ندارید، گزینه Do it later در گوشه سمت چپ را بزنید.
  16. اگر می‌خواهید یک بک‌آپ ابری از فایل‌های دسکتاپ، اسناد و پوشه تصاویر در وان‌درایو ذخیره کنید، روی Next کلیک کنید. اگر از سرویس ابری دیگری استفاده می‌کنید یا نمی‌خواهید از فایل‌ها بک‎آپ بگیرید، روی گزینه Only save files to this PC در سمت چپ کلیک کنید.
  17. روی دکمه No کلیک کنید تا تنظیمات آفیس رد بشود. اگر لایسنس مجموعه آفیس را دارید، گزینه I have a product key را بزنید تا برنامه‌ها به صورت خودکار روی ویندوز نصب بشوند.
  18. اگر می‌خواهید از دستیار صوتی مایکروسافت به صورت هندزفری استفاده کنید، گزینه “Let Cortana respond to “Hey Cortana را تیک بزنید.
  19. روی دکمه Accept کلیک کنید تا مایکروسافت اجازه گردآوری اطلاعات شخصی برای شخصی‌سازی کورتانا را داشته باشد. اگر نمی‎خواهید از دستیار صوتی مایکروسافت استفاده کنید هم Decline را بزنید.
  20. تنظیمات حریم شخصی دلخواه‌تان را وارد کنید.
  21. دکمه Accept را بزنید.

بعد از تکمیل این مراحل، تنظیمات مورد نظرتان روی ویندوز اعمال می‌شود و دسکتاپ با امکانات دلخواه شما بالا می‌آید. به همین سادگی موفق به نصب ویندوز ۱۰ به روش کلین اینستال شدید.