حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام و هر جای دیگری از اینترنت، نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت است. اگر هر روز از این شبکه اجتماعی برای به ارتباط با دیگران، خرید یا سرگرمی استفاده میکنید، باید بدانید خطرات زیادی متوجه حریم شخصی شماست و خوشبختانه میتوانید بسیاری از آنها را کنترل کنید.
لذتی که حضور در فضاهایی مثل اینستاگرام به همراه میآورد، این باور اشتباه را ایجاد کرده که آنجا فقط ماییم و دوستانمان. اما حقیقت این است که اگر به حفظ حریم شخصیتان دقت نکنید، هر کسی میتواند به راحتی به اطلاعاتتان دسترسی داشته باشد؛ از کسانی که نمیخواهید شما را دنبال کنند گرفته تا هکرها و کمپانیهای بزرگ تبلیغاتی.
در این مطلب به شما یاد میدهیم چطور با چند اقدام کوچک، حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام را برای خودتان سادهتر کنید. اقداماتی که تجربه حضور سالمتر و امنتری در بزرگترین شبکه اجتماعی را برایتان رقم میزنند. با آرادمگ همراه باشید.
چرا باید دنبال حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام باشم؟
تا به حال چندبار این جمله را از دیگران شنیدهاید (یا از ذهن خودتان گذشته): من که چیزی برای پنهان کردن ندارم چرا باید نگران حریم شخصی باشم؟ این سوال از اساس غلط است. شاید آنقدر خوششانس باشید که هیچوقت گرفتار جرایم سایبری یا هکرها نشوید، اما باید بدانید حفظ حریم خصوصی یکی از اصلیترین حقوق شهروندی شماست. حقی که برای محافظت از شما در برابر افراد حقیقی و حقوقی تعریف شده است.
شما با بهکارگیری این حق شهروندی در واقع یک الگوی رفتاری سالم را به دیگران و نسلهای آینده منتقل میکنید. الگویی که از بروز مشکلات زیادی جلوگیری خواهد کرد و در نهایت فضای سالمتری در شبکههای اجتماعی ایجاد خواهد کرد.
«اینکه بگویید حق حفظ حریم خصوصی برایتان مهم نیست چون چیزی برای پنهان کردن ندارید، مثل این است که بگویید آزادی بیان برایم مهم نیست چون چیزی برای گفتن ندارم.»
ادوارد اسنودن
اگر تاثیر رفتار شما در شبکههای اجتماعی به عنوان یک شهروند را در نظر نگیریم، باید سراغ دلایل شخصی حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام برویم. احتمالا شما هم اسم باتهای توئیتری را شنیدهاید. اکانتهایی که به هیچ آدمی تعلق ندارند اما هر روز در توئیتر فعالیت میکنند. این اکانتها به اسم و عکس نیاز دارند و خیلی از آنها اسم و عکسشان را از اینستاگرام میگیرند! اگر مراقب اطلاعات شخصیتان در اینستاگرام نباشید، شاید روزی بدون اینکه روحتان هم خبر داشته باشد سر از توئیتر دربیاورید!
در ضمن باید بدانید هرچه اطلاعات بیشتری از شما در فضای مجازی در دسترس باشد، انتخابهایتان در دنیای واقعی محدودتر خواهد بود. امروزه دیگر همه با مفهوم «تبلیغات هوشمند و هدفمند» آشنا هستیم. شبکههای اجتماعی با پیگیری فعالیتهای شما به علایقتان پی میبرند. سپس اطلاعات شما و میلیونها کاربر دیگر را در اختیار شرکتهای مختلف قرار میدهند تا برای تبلیغات مورد استفاده قرار بگیرد. این شاید در نظر اول رویکرد خوبی به نظر بیاید اما در واقع شرکتی به ازای پرداخت پول، از علایق شما باخبر شده و به همین خاطر میتواند محصولش را به شما بفروشد. این شرکت در واقع حق انتخابتان را خریده و محصولی به شما فروخته که شاید بهترین و بهصرفهترین هم نباشد.
همه اینها دلایل خوبی است که قبل از هر پست جدید در اینستاگرام از خودتان بپرسید: اگر آدم معروفی نیستم، نمیخواهم روی برندینگ شخصی کار کنم و دوستانم هم میدانند نام واقعی من چیست، آیا باید از نام خودم به عنوان اسم کاربری استفاده کنم؟ واقعا لازم است لوکیشن، محل کار و سایر اطلاعات شخصی را در اختیار کسانی که نمیشناسم و حتی میشناسم قرار بدهم؟
این سوالها را همیشه در خاطر داشته باشید و هربار خواستید پستی حاوی اطلاعات شخصی به اشتراک بگذارید، از خودتان بپرسید. البته در کنار این رویکرد کلی باید با امکانات و تنظیمات حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام آشنا باشید. چیزی که در ادامه مطلب به آن میپردازیم.
تنظیمات حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام
اینستاگرام امکانات خوبی برای حفظ حریم خصوصی دارد. از پرایوت کردن حساب کاربری گرفته تا احراز هویت دو مرحلهای و شخصیسازی دسترسی فالوورها به استوریها. در این بخش به همه این امکانات اشاره میکنیم و به شما یاد میدهیم چطور از آنها برای ارتقای امنیت اکانتتان استفاده کنید.
اکانتتان را پرایوت کنید
هر چیزی که در اینستاگرام به اشتراک بگذارید، توسط تمام اعضای کاربران اینترنت قابل رویت خواهد بود. مگر اینکه اکانتتان پرایوت باشد. اگر میخواهید عکسها و اطلاعاتتان فقط توسط افراد مورد تایید خودتان دیده بشود، باید اکانتتان را پرایوت کنید.
با اینکار هر کسی هم که بخواهد وارد دایره فالوورهای شما بشود، به مجوز شما نیاز دارد. به نظر متخصصان امنیت سایبری، هر اکانتی که ماهیت شخصی دارد و به یک شخص حقیقی مربوط است باید پرایوت باشد.
نسخه موبایل
- به پروفایل خودتان بروید.
- روی سه نقطه بالای صفحه ضربه بزنید.
- در پایین صفحهای که باز میشود، گزینه Private Account را فعال کنید.
در نسخه وب
- روی آیکون فرد در گوشه سمت راست بالای صفحه کلیک کنید و آیکون چرخ دنده کنار اسمتان را پیدا کنید.
- از قسمت Privacy and Security، گزینه Account Privacy را انتخاب کنید.
- این گزینه را فعال کنید.
اطلاعات پروفایل را پرایوت کنید
حتی اگر اکانت شما هم پرایوت باشد، باز هم اطلاعات پروفایل از جمله عکس کاربری و اطلاعاتی که در قسمت Bio نوشتهاید برای همه قابل رویت خواهد بود. توصیه ما به شما این است که در این قسمت هیچ گونه اطلاعات شخصی و هویتی به اشتراک نگذارید. اگر هم اینکار را کردید حتما از قسمت EDIT PROFILE اطلاعات پروفایلتان را پرایوت کنید.
احراز هویت دو مرحلهای را فعال کنید
با فعال کردن این گزینه هربار که بخواهید (یا کسی بخواهد) با اکانتتان از یک دستگاه جدید لاگین کنید، یک کد تایید برایتان پیامک میشود. این کد که استفاده از آن محدودیت زمانی هم دارد، یک لایه امنیتی جدید به حسابهای کاربری اضافه میکند و به حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام کمک زیادی میکند.
یکی از مهمترین مزایای این نوع احراز هویت این است که اگر کسی بخواهد حسابتان را هک کند و حتی پسوردتان را داشته باشد، بدون کد پیامک شده نمیتواند وارد حساب شما بشود.
در نسخه موبایل
- پنجره Settings اکانت را باز کنید و به Privacy and Security > Two-Factor Authentication > Get Started بروید.
- گزینه Text Message را فعال کنید.
- اگر میخواهید از سایر اپلیکیشنهای احراز هویت مثل Google Authenticator استفاده کنید، گزینه Authentication App را فعال کنید. البته باید اپلیکیشن مورد نظرتان را از قبل نصب کرده باشید.
در نسخه وب
- ابتدا روی آیکون پروفایل و سپس روی آیکون تنظیمات کلیک کنید.
- به Privacy and Security > Edit Two-Factor Authentication Setting بروید.
- گزینه Text Message را فعال کنید.
اگر از قبل اپلیکیشن احراز هویت دیگری داشته باشید، میتوانید گزینه Use Authentication App را فعال کنید. در غیر این صورت این گزینه در دسترس نخواهد بود. اگر هم موبایلتان را گم کنید و به سیم کارتتان دسترسی نداشته باشید، میتوانید از کدهای بکآپ اینستاگرام استفاده کنید. هر اکانت اینستاگرام پنج کد منحصربهفرد دارد که هنگام فعالسازی احراز هویت دو مرحلهای آنها را دریافت خواهید کرد.
دسترسی اپلیکیشنهای شخص ثالث را لغو کنید
اگر تا به حال از حساب کاربری اینستاگرام برای ورود به اپلیکیشنی استفاده کرده باشید، آن اپلیکیشن به تمام اطلاعات اکانت شما دسترسی دارد. این اپلیکیشنها که به عنوان اپلیکیشنهای شخص ثالث شناخته میشوند، تهدیدی جدی برای امنیت اکانت اینستاگرام شما هستند. یک قانون کلی درباره اپهای شخص ثالث وجود دارد: هرچه اپلیکیشنهای بیشتری به اطلاعات شما دسترسی داشته باشند، دادههایتان بیشتر در معرض خطر قرار دارد.
به همین خاطر فقط به اپلیکیشنهایی دسترسی بدهید که قابل اطمینان باشند (مستقیما توسط تیم اینستاگرام یا فیسبوک ساخته شده باشند). برای پیدا کردن لیست این اپلیکیشنهای شخص ثالث باید از نسخه وب اینستاگرام استفاده کنید. خوب لیست اپها را بررسی کنید و هر کدام را که لازم بود، حذف کنید.
در نسخه وب
- با مرورگر کامپیوتر یا گوشی وارد اکانتتان شوید.
- روی آیکون کاربر در گوشه سمت راست بالای صفحه و سپس آیکون تنظیمات کلیک کنید.
- روی گزینه Authorized Apps کلیک کنید (در منوی سمت چپ). حالا لیست اپلیکیشنهای شخص ثالث نمایش داده میشود.
- برای هر کدام از اپلیکیشنها که میخواهید دسترسیشان را لغو کنید، گزینه Revoke Access را بزنید. سپس روی Yes کلیک کنید.
در ضمن حواستان به دسترسیهای خود برنامه اینستاگرام هم باشد. فقط دسترسیهایی را تایید کنید که برای فعالیت در اینستاگرام ضروری هستند.
آیا تابحال هک شدهاید؟
اگر نگران این هستید که اکانتتان تابحال هک شده، اینستاگرام امکان بررسی این مورد را به شما میدهد. شما میتوانید با چک کردن فعالیتهای اخیر اکانت از جمله لاگین و لاگاوت، تغییر پسورد و … از حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام مطمئن شوید.
حتی اگر احتمال هک شدن را هم نمیدهید، بهتر است هر از گاهی فعالیتهایتان اکانتتان را چک کنید تا مطمئن شوید کسی به غیر از خودتان از آن استفاده نمیکند.
در نسخه موبایل
- از بخش تنظیمات اپلیکیشن اینستاگرام به Privacy and Security > Access Data بروید.
در نسخه وب
- روی آیکون کاربر و سپس آیکون تنظیمات کلیک کنید.
- در بخش تنظیمات به Privacy and Security > View Account Data بروید.
در هر دو حالت وارد صفحهای میشوید که حاوی اطلاعات جامع و دقیق درباره فعالیتهای اکانتتان است. با کلیک روی دستههای مختلف مثل Account privacy changes، Logins، Logouts و … میتوانید ریز فعالیتهایتان را ببینید.
در بین تمام این موارد بیش از همه به Account privacy changes (تغییرات تنظیمات حریم خصوصی)، Password changes (تغییرات پسورد)، Logins (لاگینها)، Logouts (لاگاوتها) و Stories Activity (فعالیت بخش استوری) دقت کنید. مشاهده هرگونه فعالیت بدون آگاهی شما به معنای دسترسی فرد دیگری به اکانت شماست.
کاربران مزاحم را بلاک کنید
احتمالا شما هم در اولین روزهای ورود به اینستاگرام، افراد زیادی را فالو کردهاید. اگر آنها هم شما را فالو کرده باشند، کسانی به اینستاگرام شما دسترسی دارند که حتی نامشان را هم نمیدانید. برای حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام بهتر است این افراد را از لیست فالوورهایتان حذف کنید. اگر هم کاربری برایتان مزاحمت ایجاد کرده یا فعالیتهایش در صفحهتان را نمیپسندید، کافیست از قابلیت محبوب بلاک استفاده کنید!
در نسخه موبایل
- در منوی اصلی اپلیکیشن اینستاگرام گزینه Followers را بزنید.
- کاربری که میخواهید بلاکش کنید را در لیست پیدا کنید.
- در نسخه اندروید روی سه نقطه عمودی و در نسخه IOS روی سه نقطه افقی ضربه بزنید و Remove را انتخاب کنید.
در نسخه وب
- روی آیکون کاربر کلیک کنید و به قسمت Followers بروید.
- کاربری که میخواهید بلاکش کنید را در لیست پیدا کنید.
- روی آیکون کاربر کلیک کنید، روی سه نقطه افقی سمت راست نام کاربر کلیک کنید و گزینه Block this user را بزنید.
تگها را به صورت دستی تایید کنید
فعالیتهای مربوط به شما در اینستاگرام فقط به صفحه خودتان محدود نمیشود. هر کس که نام کاربری شما را داشته باشد، میتواند شما را روی پستهای مختلف تگ کنید. اگر دوست دارید روی این فعالیت فالوورهایتان کنترل داشته باشید، باید تگها را به صورت دستی تایید کنید.
برای اینکار کافیست به بخش Photos of You پروفایلتان بروید و در قسمت تنظیمات گزینه add photos manually را فعال کنید.
استوریهایتان را مخفی کنید
اگر به هر دلیلی نمیخواهید فالوورهای ناآشنا را حذف کنید یا آنها را محدود کنید، اینکار را درباره استوریهایتان انجام بدهید. همه فالوورهای شما پستهایتان را خواهند دید اما میتوانید دسترسی آنها به استوریها و ویدیوها را محدود کنید.
برای اینکار میتوانید از قابلیت کلوز فرندز اینستاگرام استفاده کنید یا دسترسی افراد را به صورت دستی کنترل کنید. در قسمت Story Settings میتوانید تغییرات دلخواهتان را پیاده کنید.
لوکیشن را به اشتراک نگذارید
یکی از مهمترین اقداماتی که شما را در معرض جرایم سایبری قرار میدهد، به اشتراک گذاشتن لوکیشن است. به همین خاطر خیلی مهم است که خدمات مربوط به تشخیص لوکیشن اینستاگرام همیشه خاموش باشد. در ضمن باید همه پستهایی که لوکیشن دارند را ویرایش کنید.
برای اینکار کافیست پست مورد نظرتان را باز کنید. روی منوی options (سه نقطه سمت راست بالای صفحه) بزنید و edit را انتخاب کنید. حالا فیلد لوکیشن عکس را پاک کنید. اگر این فیلد خالی باشد، لوکیشن پست هم حذف میشود.
به آدرسهای اینترنتی کوتاه شده دقت کنید
هربار بخواهید از طریق صفحاتی که هویت و اعتبارشان برایتان محرز نیست، لینکی را باز کنید احتمالا فیشینگ و دزدی دادههایتان وجود دارد. پس هنگام باز کردن این لینکها به خصوص آدرسهای اینترنتی کوتاه شده باید بیشتر دقت کنید.
ایمیلهای جعلی را شناسایی کنید
یکی از روشهایی که هکرها برای دسترسی به دادههای شما یا فیشینگ استفاده میکنند، ارسال ایمیل جعلی است. اینستاگرام امکانی را ایجاد کرده که شما بتوانید ایمیلهای ارسالی این کمپانی در ۱۴ روز گذشته را در حساب کاربریتان ببینید. به این ترتیب به راحتی میتوانید جعلی بودن ایمیلها را تشخیص بدهید و به حفظ امنیت اکانت اینستاگرام کمک کنید.
برای دیدن این لیست باید به قسمت Settings > Security > Emails From Instagram بروید. در تب Security میتوانید لیست ایمیلهای ۱۴ روز گذشته را ببینید.
نمایش وضعیت فعالیت را غیرفعال کنید
اگر دوست ندارید فالوورهایتان بدانند چه زمانی آنلاین هستید، باید گزینه Activity Status را غیرفعال کنید. اگر موارد بالا را رعایت کرده باشید، شاید این مورد مانع حفظ حریم خصوصی در اینستاگرام نباشد اما در هر حال میتوانید آن را غیرفعال کنید.
برای اینکار به Settings > Privacy > Activity Status بروید و این گزینه را غیرفعال کنید.
پسورد از همه چیز مهمتر است
یک پسورد قوی انتخاب کنید، مرتب پسوردتان را عوض کنید و هیچگاه پسوردتان را در اختیار دیگران قرار ندهید. پسورد قوی باید بیشتر از ۸ کاراکتر باشد و از اعداد، حروف بزرگ و کوچک و سایر کاراکترها تشکیل شده باشد.
در ضمن ایمیل مرتبط با اکانت شما هم باید فعال باشد. حتی اگر از ایمیلتان استفاده نمیکنید هم فقط به خاطر دسترسی به اینستاگرام باید آن را فعال نگه دارید.
اینها مواردی هستند که باعث افزایش امنیت اکانت اینستاگرام شما خواهند بود. اما نحوه استفاده شما از شبکههای اجتماعی به ویژه اینستاگرام در صدر همه آنها قرار دارد. تصاویری که به اشتراک میگذارید یا چیزهایی که مینویسید، از همه چیز مهمترند. پس هربار که میخواهید چیزی به اشتراک بگذارید، موارد زیر را هم در نظر داشته باشید:
- عکسها یا کپشنهایشان نباید حاوی اطلاعات شخصی مهم باشند.
- هرگز لوکیشنتان را به اشتراک نگذارید.
- سعی کنید لوکیشن از جزییات عکس مشخص نباشد.
- از هشتگهایی که لوکیشنتان را لو بدهند، استفاده نکنید.
- محتوای خشن و توهینآمیز تولید نکنید.
- بدون اجازه افراد، عکسهایشان را به پست نکنید.
- در آزارهای مجازی شرکت نکنید.
- عکسهای فرزندانتان را به اشتراک نگذارید یا اینکار را با دقت زیاد انجام بدهید.
سلام. بسیار مطالب آموزنده و جالبی بود واقعا استفاده کردم. ممنون