چگونه با نورسنجی درست عکس های بهتری بگیریم؟

عکاسی

سنج میزان نور موجود در صحنه یکی از اولین قدم های گرفتن عکس خوب است. نورسنجی شاید از دور روند بسیار دشواری باشد ولی با کمی تمرین به کاری راحت تبدیل می شود.

دوربین خود را برداشته‌اید و برای عکاسی آماده‌شده‌اید. می‌خواهید از سوژه موردنظر خودتان عکاسی کنید، سوژه شما یک سطح ناهموار است که هر جای آن‌یک مقدار نور را دارد، یک قسمت نور زیادی منعکس می‌کند و قسمت دیگر نور کم. حالا باید چگونه یک عکس خوب بگیرید؟ نورسنجی اینجا به درد ما می‌خورد. کمتر کسی به مفهوم نور سنجی درزمینه عکاسی توجه می‌کند بااینکه نورسنجی قدم اول گرفتن هر عکس است. نور سنجی مقوله بسیار مهمی است، هنگامی‌که نورسنج دوربین مقدار نور دریافتی را تشخیص می‌دهد، به ما نشان می‌دهد که چه ایزو و دیافراگم یا سرعت شاتری برای این شرایط نوری مناسب است. یادگیری مفهوم نورسنجی می‌تواند توانایی شما در عکاسی را بالا ببرد.

بازتاب نور

نورسنج‌های دوربین اکثراً در نور سنجی نقص دارند و به‌صورت درست و بی‌نقص نورسنجی نمی‌کنند. درواقع نورسنج دوربین فقط نوری که از سطح جسم منعکس می‌شود را اندازه‌گیری می‌کند.

اگر هر جسمی فقط نوری که به خودش می‌خورد را بازتاب کند نورسنج دوربین به‌درستی کار می‌کند اما در طبیعت و در محیط زندگی ما یک جسم ممکن است از منابع نوری مختلفی نور بگیرد، اینجاست که نورسنج دوربین دیگر نمی‌تواند به‌درستی نورسنجی کند. استاندارد نورسنج‌های دوربین به این صورت است که هر نوری که به آن می‌رسد را بر اساس خاکستری میانه می‌سنجد. اگر نوری که به نورسنج دوربین ما می‌خورد، تن رنگی آن کمی از خاکستری میانه بالاتر یا پایین‌تر باشد، نورسنج دوربین قادر به محاسبه آن نیست و عکس یا می‌سوزد یا بیش‌ازحد تاریک می‌شود، در اصطلاح over-exposure می‌شود؛ اما من می‌خواهم ابزار بسیار کارآمدتری برای نور سنجی را به شما معرفی کنم، نورسنج دستی این قابلیت را دارد که دقیق‌ترین نورسنجی‌ها را برای ما انجام دهد.

نمونه‌های بالا تن رنگی ۱۸٪ تمام‌رنگ‌ها را نشان داده است.

خاکستری میانه،۱۸ درصد، چیست؟ خاکستری میانه در چاپ خاکستری استاندارد است اما این مفهوم در عکاسی به چه معناست؟ کارت خاکستری چیست؟

کارت خاکستری یک شیء مسطح به رنگ خاکستری خنثی است که از طیف بازتابش صاف تشکیل شده است. برای نمونه کارخانه کداک مجموعه R – ۲۷ را که شامل دو کارت ۸ در ۱۰ اینچی و یک کارت ۴ در ۵ اینچ است، با بازتابش ۱۸ ٪ در سراسر طیف نور مرئی، با پشت‌سفید که با بازتابش ۹۰ ٪ هست به بازار ارائه داده است.

استفاده عمده کارت خاکستری به‌عنوان یک مرجع استاندارد برای تعیین کیفیت نوردرعکاسی است. کارت خاکستری یک شیء کاملاً مات بوده و نور بازتاب شده از آن نرم (Soft) است، بنابراین میزان بازتاب نور از سطح آن به جهت قرار گرفتن کارت نسبت به منبع نور ندارد. با قرار دادن یک کارت خاکستری درصحنه عکاسی، در زاویه تعریف‌شده نسبت به جهت نور ورودی و اندازه گرفتن آن با استفاده از یک نورسنج بازتابی، عکاس می‌تواند از نوردهی خود در تمام عکس‌هایی که از این صحنه می‌گیرد، مطمئن باشد.

نورسنج دوربین گاهی اوقات می‌تواند به‌خوبی اطلاعات درستی به ما بدهد اگر سطح جسم ما به‌خوبی نور را منعکس کند و می‌تواند نور را تشخیص دهد. ممکن است بعضی مواقع موضوع ما و پس‌زمینه ما تقریباً در یک‌تن رنگی باشند و سایه‌روشن در تصویر ما وجود نداشته باشد در این صورت کار نورسنجی سخت می‌شود، مانند یک سگ مشکی که بر روی زغال نشسته است. در این مواقع که تن‌های رنگی تقریباً یکدست هستند، دوربین‌ها بالاترین نقطه در نمودار هیستوگرام را انتخاب می‌کند.

هنگامی‌که نور بیشتری از سطح جسم ساطع بشود مطمئناً نورسنجی از جسم بسیار ساده‌تر می‌شود از زمانی که نور منعکس‌شده از سطح جسم کم باشد. درنتیجه اگر سوژه را در معرض نور مستقیم قرار بدهیم قطعاً نور سنجی ساده‌تر می‌شود.

هم‌چنین در حالت فوکوس خودکار، دوربین ما بر روی مناطقی فوکوس می‌کند که نور مناسب‌تری ساطع می‌کنند.

در بعضی مواقع شرایط نوری بسیار پیچیده است و حتی نورسنج دوربین ما هم قادر به تفکیک آن نیست و نمی‌تواند به‌خوبی پس‌زمینه را از سوژه جدا کند، بازهم در این شرایط نورسنج دستی می‌تواند اطلاعات دقیقی به ما بدهد.

نور سنجی نقاط کوچک و اجسام ریز

گاهی سوژه موردنظر ما بسیار کوچک است و جزئیات ریزی دارد و ما می‌خواهیم که نورسنجی بسیار دقیق باشد تا تمام جزییات عکس ما به‌خوبی ظاهر شود. برای اینکه بتوانید از اجسام ریز نور سنجی کنید و عکس قابل قبولی بگیرید، می‌توانید از این تمرین استفاده کنید، یک فرد را در پشت زمینه و در فاصله نسبتاً دور قرار دهید و از آن نور سنجی کنید، به صورتی که عکس overexposure نشود. سعی کنید که تمام سایه‌های صورت سوژه خود را دربیاورید.

نورسنجی از اجسام بسیار ریز همیشه پیش نمی‌آید و معمولاً در شرایط خاص این نوع عکاسی برای ما رخ می‌دهد ولی برای آسان‌تر کردن کار خود می‌توانیم در این شرایط از کارت خاکستری استفاده کنیم

استفاده از کارت خاکستری و نورسنجی از اشیا و سوژه‌های ظریف به ما می‌آموزد که چگونه در این شرایط بهترین عکس‌ها را بگیریم.

نورسنجی از فضای روشن

فرض کنید ته یک چاه ایستاده‌اید و می‌خواهید از ته چاه آسمان بالای سرخود را نور سنجی کنید و از آن عکس بگیرید. قطعاً نورسنجی در این شرایط بسیار سخت و پیچیده است شما باید جوری نورسنجی کنید که هم آسمان با جزئیات ثبت شود و هم اینکه قسمتی از فضای چاه به‌صورت واضح در عکس ثبت شود. در این شرایط بهترین روش این است که شما رنج نوری میان تاریکی چاه و روشنی آسمان را انتخاب کنید تا بهترین عکس را بگیرید.

جبران نور

شما می‌خواهید از یک جسم روشن عکاسی کنید، جسم شما بسیار روشن است و عددی که نورسنج دوربین به شما نشان می‌دهد درست نیست و هنگامی‌که عکس را می‌گیرید جزئیات ثبت نمی‌شود. در این شرایط شما برای جبران نور می‌توانید دو پله از نور پیشنهادشده پایین‌تر بیایید. این قانون برای نورسنجی از اجسام سیاه نیز صدق می‌کند، فقط در اجسام سیاه باید دو پله نور را بالاتر ببریم.

موضوع نورسنجی همیشه یک مسئله مهم در عکاسی بوده است و جدی گرفتن آن الزامی است. اگر ما هنگام عکاسی با فرمت RAW عکاسی کنیم دستمان بازتر است، زیرا هنگامی‌که با این فرمت عکاسی می‌کنیم فایل ما به‌صورت خام ذخیره می‌شود و ما می‌توانیم بسیاری از ایرادات نورسنجی را در آن اصلاح کنیم. ولی این نکته را فراموش نکنید که یک عکس خوب در ابتدا یک نورسنجی خوب داشته است.

فاطمه محمدی
فوق لیسانس گرافیک و عاشق دنیای شگفت انگیز هنر!هنر همیشه دغدغه اصلی زندگی من بوده،خواندن درباره هنر امروز به یک عادت برای من تبدیل شده،هدف من به اشتراک گذاشتن دریچه ای از تاریخ شگفت انگیز هنر با شماست!