کرمان نگین کویر ایران (بخش اول)

کرمان

در جای جای کشور پهناور ایران، جاذبه‌های تاریخی ارزشمند و جذابیت‌های طبیعی حیرت‌انگیز و چشم‌نواز نهفته است. کرمان ، یکی از استان‌های کویری ایران است که جاذبه‌های تاریخی و شاهکارهای معماری و جاذبه‌های طبیعی فراوانش گردشگران را از سرتاسر جهان به سوی خود می‌کشاند. کویر لوت شهداد با داشتن بزرگ‌ترین کلوت‌های دنیا یکی از قطب‌های کویر نوردی در ایران محسوب می‌شود از این رو کرمان برای کویرنوردان نیز مقصد ایده‌الی است.

این بار کوله بارمان را می‌بندیم و با آراد مگ همراه می‌شویم تا سفری به دل کویر ایران داشته باشیم و با جاذبه‌های تاریخی و طبیعی، غذاهای خوش‌طعم و سوغاتی‌های معروف و محبوبش بیشتر آشنا شویم.

کرمان

استان کرمان در جنوب‌شرقی فلات ایران، پهناورترین استان کشور است. این استان دارای ۱۷ شهرستان از جمله شهر کرمان به عنوان مرکز استان و شهرهای بم، ماهان، بافت، رفسنجان است. استان کرمان در همسایگی استان‌های یزد، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و فارس قرار گرفته است. این استان دارای تنوع آب و هوایی است و هر بخش از آن دارای دما، وزش باد، بارش و رطوبت متفاوتی است. نواحی شمالی و شمال غربی استان دارای آب و هوای خشک، جنوب و جنوب شرقی آن مرطوب و جنوب غربی و مرکز دارای آب و هوای سرد و کوهستانی است. شهر کرمان مرکز استان، یکی از ۵ شهر تاریخی ایران است که در زمان هخامنشیان و ساسانیان به نام کارمانیا شهرت داشته است.

استان کرمان با ثبت ۵ اثر از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری از جمله باغ شاهزاده ماهان، ارگ بم، روستای میمند، قنات ایرانی و کویر لوت در فهرست میراث جهانی یونسکو، از شهرت جهانی برخوردار است.

جاذبه‌های استان کرمان

همانطور که گفتیم، استان کرمان دارای جاذبه‌های تاریخی و طبیعی فراوانی است که از شهرت جهانی برخوردارند؛ در ادامه به برخی از این جاذبه‌ها اشاره خواهیم کرد.

باغ شاهزاده ماهان

باغ شاهزاده ماهان

در ۲ کیلومتری شهر ماهان و حوالی شهر کرمان، باغی با نام باغ شاهزاده ماهان قرار دارد. این باغ که قدمت آن به اواخر دوره‌ی قاجار باز می‌گردد، در دامنه‌ی کوه‌های تیگران بنا شده است تا علاوه بر آب‌ و هوای مطبوع، از طبیعت زیبای آن هم بهره بگیرد. وجود این باغ سرسبز در دل کویرهمچونمعجزه‌ای است که حیرت همگان را برانگیخته است.

 بنای این باغ مستطیلی از سه بخش تشکیل شده‌ است. بنای اصلی؛ که در بالاترین سطح باغ قراردارد. بنای سردر خانه؛ بخش ورودی باغ است که معماری آن به گونه‌ای است که چند جاذبه باغ از این قسمت قابل رویت است و سایر بناهای خدماتی؛ که خارج از آن واقع ‌شده‌اند. در این باغ درختان میوه متنوعی به چشم می‌خورند و در جلوی عمارت هم حوض‌ها و فواره‌ها و آب‌نماهای زیبایی وجود دارد که بر زیبایی باغ افزوده‌اند.

نام باغ شاهزاده ماهان و بنای ارزشمند آن با جلوه‌های تماشایی و ارزش معماری، از سال ۱۳۵۳ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. و همچنین نام این باغ زیبا و ارزشمند در کنار ۹ باغ ایرانی دیگر از سال ۱۳۹۰ در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفته است و اطلاعات کامل آن از طرف این سازمان جهانی به ۳۵ زبان زنده دنیا ترجمه شده و در نقشه گردشگری یونسکو نیز قرار گرفته است.

روستای صخره‌ای میمند

روستای صخره‌ای میمند

در ۳۸ کیلومتری شمال شرقی شهربابک استان کرمان، روستایی زیبا و تماشایی با معماری صخره‌ای و مردمانی مهمان‌نواز وجود دارد که گردشگران زیادی را به سوی خود می‌کشاند؛ روستایی با نام میمند که نامش در فهرست میراث جهانی یونسکو به چشم می‌خورد و آوازه‌ای جهانی دارد. این روستای زیبا با جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی در ارتفاع ۲۲۴۰ متری از سطح دریا قرار دارد و وسعت آن به حدود بیش از ۴۰۰ کیلومتر مربع می‌رسد.

خانه‌های این روستا از معماری تماشایی برخوردار است و زندگی در این روستا جریان دارد. این خانه‌ها را « کیچه» به معنای کوچه‌های تنگ می‌نامند. . ورودی مشترکی در بخش ابتدایی خانه وجود دارد و طویله و اتاق نشیمن در دو سمت پاگرد قرار دارند. همه‌ی خانه‌ها شکل یکسانی ندارند و باتوجه به نوع زندگی ساکنانش جزئیاتی متفاوت دارند.

در هر یک از اتاق‌های خانه، طاقچه‌هایی در اندازه‌های گوناگون برای جای رختخواب، ظروف، صندوق، چراغ و … کنده شده‌ است. بخش‌های مختلفی در این مکان‌ها ایجاد شده است. به‌طور کلی در روستای میمند ۴۰۶ کیچه و ۲۵۶۰ اتاق وجود دارد.

یکی از  خصوصیت جالب این خانه‌ها در دمای آن است که با توجه به دمای بیرون از خانه تغییر می‌کنند و حدود ۵ درجه متفاوت از بیرون است. مثلا در فصل زمستان دمای داخل خانه، ۵ درجه از دمای هوای خارج از خانه بیشتر است و در فصول گرم سال ۵ درجه خنک‌تر است. در سال ۱۳۹۴ روستای میمند با کسب اکثریت آرا به عنوان نوزدهمین اثر ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

آرامگاه شاه نعمت اله ولی

آرامگاه شاه نعمت اله ولی

در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی کرمان بنایی منحصر به فرد و عرفانی به نام آرامگاه شیخ نعمت اله ولی، جا خوش کرده است. این بنا با رمز و رازهای معماری و درختان سر به فلک‌کشیده، یکی از مطرح‌ترین جاذبه‌های کرمان است که نظر گردشگران داخلی و خارجی را به سوی خود جلب کرده است.

یکی از خصوصیات منحصر به فرد این آرامگاه، گسترش آن در دوره‌های مختلف تاریخ است که باعث شده تا به موزه‌ای از معماری ایرانی در طول تاریخ تبدیل شود. قسمت‌هایی از این مقبره به دوران تیموریان باز می‌گردد اما بیشترین توسعه آرامگاه شیخ، مربوط به دوران قاجاریه است.

این آرامگاه از بخش‌های مختلفی از جمله بقعه، چله‌خانه، رواق شاه عباسی، صحن میرداماد، صحن اتابکی، صحن وکیلی و صحن حسینیه تشکیل شده است که هر کدام از این بخش‌ها خود موزه‌ای از معماری ایران را به نمایش کشیده است.

مجموعه گنجعلی خان کرمان

مجموعه گنجعلی خان کرمان

مجموعه گنجعلی‌خان با مساحت بالغ بر یازده هزار متر مربع در مرکز شهر کرمان و در کنار بازار بزرگ کرمان قرار دارد.

معمار مجموعه «استاد سلطان محمد معمار یزدی» و بانی آن گنجعلی‌خان از حکام مشهور زمان شاه عباس، است. سبک معماری این بنا به شیوه‌ی اصفهانی است و از چندین بخش از جمله میدان، مسجد، حمام، ضرابخانه،مدرسه و کاروانسرا تشکیل  شده است.

 میدان

از زیبایی‌های چشمگیر میدان می‌توان به طاق‌نماهای آجری، کاشی‌کاری‌ها، حوض آب و فضای سبز آن اشاره کرد.

بازار

این بازار در ضلع جنوبی میدان گنج‌علی خان قرار دارد. در سمت راست بازار مجموعه گنج‌علی خان، حمام مجموعه قرار داردانید حمام این مجموعه و ۱۸ مغازه قرار دارد. قیصریه یا همان بازار زرگرها یکی از بخش‌های دیدنی این بازار است که در انتهای آن قرار دارد.

مسجد

یکی از زیباترین بخش‌های مجموعه گنج‌علی خان مسجد ساده و کوچکی است که در ضلع شمال شرقی میدان قرار دارد. در حال حاضر در این مسجد نماز برگزار نمی‌شود. به‌نظر می‌رسد که این مسجد نمازخانه‌ی کاروانسرای بزرگ مجموعه یا مدرسه‌ی مجاور بوده است. کل بنای مسجد گنج‌علی خان شامل شبستان و ایوان ورودی است که در نهایت سادگی با طرح‌هایی هندسی است. کف ایوان مسجد سنگی است و در راس آن کتیبه‌ای سنگی به چشم می‌خورد. این مسجد دلربا دارای گنبدی است که ۱۲ نورگیر دارد که روشنی‌بخش مسجد است. در فضای داخلی مسجد محرابی می‌بینیم که لوحی مرمرین دارد و طرح گلدان روی آن نقش بسته است. تزئیناتی که در شبستان به چشم‌ می‌آیند شامل: نقاشی، گچبری، مقرنس‌کاری و کاربندی است.

حمام

این اثر زیبا در حال حاضر به‌عنوان موزه‌ی مردم‌شناسی شناخته استفاده می‌شود و با قرار دادن ظروف و مجسمه‌های مومی به روایت تاریخ و فرهنگ روزگاران گذشته پرداخته می‌شود. حمام مجموعه گنج‌علی خان یکی از پرکارترین و جذاب‌ترین بخش‌های مجموعه است که چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند. تزئینات سردر به دوبخش مختلف  تقسیم می‌شوند. بخش بالایی مقرنس مربوط به دوره‌ی صفویه و دارای تزئینات گل وبوته وگچ‌بری است که اداره‌ی میراث فرهنگی استان کرمان در سال ۱۳۷۴ آن‌را مرمت کرده است و بخش پایین مربوط به دوره‌ی قاجاریه است که روی تزئینات دوره‌ی صفویه کشیده شده ‌است.

مدرسه و کاروانسرا

این بنا که ضلع شرقی میدان واقع شده است، یکی از بناهایی که از اهمیت ویژه‌ای در میان سایر سازه‌های مجموعه گنج‌علی خان دارد. در گذشته ساختمان مدرسه و کاروانسرای گنج‌علی خان کاربردی به‌عنوان حوزه‌ی علمیه نیز داشته و پس از آن به کاروانسرا تبدیل شده است. این اثر در حال حاضر به‌عنوان دانشکده هنر کرمان کاربرد دارد. این اثر در سال  ۱۳۱۶ در فهرست آثار ملی ایران نثبت گردیده است.

ضرابخانه

این بنا در بخش شمالی میدان مجموعه گنج‌علی خان قرار دارد. کشف تعدادی سکه‌ی مسی و قطعات فلزی متعلق به ضرب سکه نشان از این دارد که این مکان، در گذشته ضرابخانه بوده است. یکی از زیبایی‌های چشمگیر این بنا حوضی است که درست در میانه‌ی آن قرار دارد و نوری که از کلاه فرنگی عمارت منعکس می‌شود. دیوارهای ضرابخانه با گچبری‌هایی که نمای آجر دارند تزئین شده است. این بنا از سال ۱۳۷۰ هم‌زمان با بزرگداشت خواجوی کرمانی به عنوان موزه‌ی سکه افتتاح شد.

آب انبار

در ضلع شمال شرقی مجموعه گنجعلی خان و مقابل بنای کاروانسرا  آب انباری تاریخی خودنمایی می‌کند که در گذشته برای ذخیره‌ی آب شهر کرمان مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

ارگ بم

ارگ بم

ارگ بم که بر روی صخره‌ایدر جنوب رودخانه پشت رود، در نزدیکی شهر بم، استان کرمان بنا شده است، بزرگ‌ترین بنای خشتی جهان و یکی از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین شاهکار‌های تاریخی ایران زمین است. مصالحی که در ساخت ارگ بم مورد استفاده قرار گرفته است از از خشت خام، ملات، گل رس و کاه و در مواردی بسیار نادر لاشه‌ی سنگ، آجر و تنه‌ی درخت خرما است. مساحت این مجموعه تاریخی، حدود ۱۸۰ هزار متر مربع است که دیوارهایی به ارتفاع۷ متر و طول ۱۸۱۵ متر دورتادور آن را دربرگرفته است. این مجموعه عظیم با سازه خشتی و معماری خیره‌کننده از دو بخش حکومتی و رعیت‌نشین تشکیل شده است که یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد آن محسوب می‌شود.

بخش حکومتی از قسمت‌هایی مانند دژ نظامی، عمارت چهار فصل، سربازخانه، چاه آبی به عمق ۴۰ متر و اصطبلی که  ۲۰۰ راس اسب را در خود جای می‌دهد، ساخته شده است. بخش رعیت‌نشین نیز که در اطراف بخش حکومتی قرار دارد، شامل ورودی اصلی شهر، عمارت‌های عمومی مانند مدرسه و مکان‌هایی برای ورزش ساکنین، بازار و حدود ۴۰۰ خانه است.

خانه‌های این مجموعه به سه سبک برای اقشار مختلف ساخته شده‌اند. خانه‌های کوچک با دو اتاق برای قشر فقیر، خانه‌های بزرگتر با اتاق‌های بیشتر، شامل سه تا چهار اتاق برای قشر متوسط و برخی از خانه‌ها که از ایوان نیز برخوردار می‌باشند. متاسفانه پس از زلزله‌ای که در سال ۱۳۸۲ در شهرستان بم روی داد، بیش از ۸۰ درصد از این آثار باستانی تخریب شد. از از همان زمان مرمت و بازسازی آن آغاز شد که بسیاری از کشورها از جمله ژاپن، ایتالیا و فرانسه، از ابتدای شروع بازسازی و مرمت مجموعه‌ی عظیم و شگفت‌انگیز باستانی ارگ بم، ایران را یاری کردند.

باغ فتح آباد کرمان

باغ فتح آباد کرمان

باغ با شکوه فتح‌آباد در ۲۵ کیلومتری مرکز منطقه اختیارآباد کرمان قرار دارد. این بنا در زمینی به وسعت ۱۳هکتار و زیربنای ۱۵۰۰ متر بنا شده است. قدمت این مجموعه زیبا که الگویی برای ساخت باغ شاهزاده ماهان نیز بوده است به دوران قاجار باز می‌گردد. این بنا سبکی اروپایی- ایرانی دارد و زمین‌های کشاورزی و باغ‌های گوناگون دور تا دور آن را احاطه کرده‌اند. هنگامی‌که قدم در عمارت فتح آباد می‌گذارید ، در مقابل خود حوضی بزرگ و مستطیلی شکل به ابعاد ۶۰ متر در ۶ متر می‌بینید که انعکاس عمارت اصلی در مقابل آن بر شکوه و جلال ساختمان و باغ می‌افزاید.

 باغ فتح آباد کرمان امروزه به عنوان یکی از جاذبه های برتر گردشگری کرمان شناخته می شود به طوری که در عید سال ۱۳۹۶ پربازدیدترین جاذبه کرمان لقب گرفت. شب‌های این باغ با نورپردازی‌های ویژه و چشم‌نوازش تماشایی است و محبوبیت بسیاری میان گردشگران پیدا کرده است.

نام این اثر تاریخی و ارزشمند از سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.

گنبد جبلیه

گنبد جبلیه

یکی دیگر از جاذبه‌های کرمان در شرق این شهر تاریخی، در انتهای خیابان زرسیف جا خوش کرده است. این اثر دیدنی در دامنه‌های کوه‌های مسجد صاحب‌الزمان قرار دارد. گفته شده، این مکان در گذشته آتشکده یا مقبره یکی از زرتشتیان بوده است و برخی نیز معتقدند که محل مزار سید محمد تباشیری است. قدمت این گنبد را که به  گنبد گبر نیز معروف بوده است به پیش از اسلام نسبت می‌دهند که از بناهای زرتشتی و گبری محسوب می‌شود.

این بنای ارزشمند تاریخی به صورت هشت ضلعی ساخته شده و عمده مصالحی که در ساخت آن به کار رفته است سنگ بوده است. در هر ضلع این بنا هشت در، به عرض دو متر قرار دارد، در حال حاضر به خاطر استحکام بنا هفت در را با سنگ پوشانده اند و تنها یک در آن باز است. سقف گنبد جبلیه از آجر ساخته شده و داخل بنا با گچبری‌های زیبایی مزین شده است.

درون این گنبد این تاریخی، یک کتیبه‌ی ارزشمند به نام کتیبه‌ی مسجد آبدر اشکان که مربوط به بنای یادبود یک مسجد در ارتفاعات شهرستان بافت است، وجود دارد که بر روی قطعه سنگی طبیعی و به خط کوفی حک شده است.

در این گنبد تقریبا بیش از ۱۲۰ قطعه سنگ حجاری شده کشف شده که مربوط به دوره‌های مختلف تاریخ است، از جمله‌ی این سنگ‌ها می‌توان به سنگ هزار ساله رابر، سنگ مقبره خواجه اتابک مربوط به دوران سلجوقی و سنگ قبر میرزا آقاخان، پسر میرزا احمد علی خان وزیری نویسنده تاریخ کرمان و چندین نمونه وقف سنگی اشاره کرد.

یخدان مویدی

یخدان مویدی

یکی از جاذبه‌های قدیمی تاریخی کرمان که قدمت آن به اواخر دوران صفویه باز می‌گردد، یخدان موئدی است. این جاذبه‌ی ارزشمند نامش را از محله‌ای که در آن قرار دارد به ارث برده است. محله موئدی شامل قنات‌های قدیمی است که در محدوده‌ی میدان تختی و خیابان‌های خورشید و ابوحامد کرمان واقع شده است. این بنای ارزشمند تاریخی دارای قسمت‌های مختلفی ازجمله مخزن، حصار، استخر و چاله‌ی یخ است. مخزن دایره‌ای شکل گنبدی آن از نوع «بَستو» است.

ارتفاع یخدان حدود ۲۰ متر است که دلیل آن خنک نگه‌داشتن کف آن بوده است و همچنین حصار آن حدود ۱۲ متر، ارتفاع دارد. مصالح به کار رفته در ساخت این بنا از خشت خام و ملات گل است که نوعی عایق حرارتی است و مانع ورود گرما به داخل آن می‌شود. یخدان در گذشته به منظور نگهداری یخ برای فصل تابستان کاربرد داشته است از این رو، این مرکز یکی از مهمترین و حیاتی‌ترین مراکز شهر کرمان به شمار می‌رفته است.

جاذبه ی یخدان موئدی از ۱۳۷۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

موزه صنعتی کرمان

موزه صنعتی کرمان

بعد از موزه هنرهای معاصر تهران، موزه صنعتی کرمان، ارزشمندترین گنجینه‌ی هنرهای معاصر ایران و جهان است که در جنوب شرقی شهر کرمان، خیابان شریعتی قرار گرفته است.

 در این موزه ارزشمند حدود ۱۲۰۰ اثر هنری نگهداری می‌شود که این آثار هنری شامل مجسمه‌های برنزی، گچی، مرمری و چوبی، تابلوهای موزائیک سنگ، نقاشی‌های سیاه قلم، رنگ روغن و آبرنگ می‌شود. در این آثار از سبک‌ها و شیوه‌های متفاوتی از جمله مینی مالیست‌ها، کانسپچوال‌ها، آبسترکت ها، خطاطان، مینیاتوریست‌ها، پاپ آرت‌ها و خاکبازان استفاده شده است. حدود نیمی از آثار موجود در این موزه اثر استاد سید علی‌اکبر صنعتی مجسمه‌ساز و نقاش معروف است و باقی آثار متعلق به بیش از ۸۳ هنرمند معاصر ایرانی و ۱۶ هنرمند خارجی است.

شکل بنای اصلی موزه به صورت خطی است و از خشت خام و آجر ساخته شده است. سقف این موزه نیز به شیوه معماری سنتی ایران، گنبدی است. در جلوی بنا رواقی وجود دارد که به شیوه ایرانی برای حفاظت و سایه انداختن و خنک کردن اتاق‌ها به کار رفته است. سر در ورودی بنا ترکیبی از کاشی‌های معرق فیروزه‌ای و سیاهرنگ و آجر است که زیبایی خاصی به بنا بخشیده است.

ارگ راین

ارگ راین کرمان

شهر راین در فاصله‌ی صد کیلومتری جنوب شرقی کرمان و بر دامنه کوه هزار واقع شده است. ارگ راین که یکی از بزرگترین بنا‌های خشتی معروف جهان است با ۲۲ هزار متر مربع بر فراز تپه‌ای با عظمت در شهر راین قرار گرفته است. راین منطقه‌ای با قدمت و تمدن کهن، مربوط به دوران ساسانیان است. این منطقه که به واسطه قرار گرفتن در بزرگراه غرب به شرق و مسیر کرمان به جیرفت و بندرعباس،دارای موقعیت مناسبی بود، طی مرور زمان به یکی از مراکز داد و ستد کالا، بافت پارچه‌های ارزشمند خراسانی، مصری و عراقی و مرکز ساخت صنایع دفاعی مانند شمشیر و تفنگ تبدیل شد.

این قلعه که تماما از خشت خام ساخته شده، تنها دارای یک ورودی است که در سمت شرقی آن واقع شده است و به وسیله‌ی سردر بزرگ و باشکوهی به محوطه‌ی داخلی راه می‌یابد. ارگ راین، دارای بخش عامه نشین و اعیان نشین است که فضاهای معماری مورد نیاز مردم از جمله زورخانه، مکتب خانه، سرباز خانه، بارانداز، ساختمان قرنطینه، مسجد، انبار و اصطبل در آن دیده می‌شود. همچنین این ارگ دارای بخش‌های دیگری چون بخش نگهبانی است که در نزدیکی درب ورودی آن قرار گرفته است و از قسمت فوقانی با منفذی مربع شکل به سمت پایین دید دارد که در گذشته نگهبانان از این نقطه ورود و خروج افراد را کنترل می‌کردند.

آتشکده آناهیتا (قلعه دختر)

آتشکده آناهیتا

قلعه دختر یا اتشکده آناهیتا، که به قلعه کهنه نیز مشهور است ، بر روی تپه‌های مرتفع شرقی شهر کرمان قرار دارد و قدمت آن به دوران پیش از ورود اسلام به ایران باز می‌گردد. این قلعه از خشت خام و گل رس ساخته شده است.

ساختمان‌های این قلعه به ۲ بخش تقسیم می‌شود. بخش اول بر فراز قلعه نسبتا مرتفع جنوب‌ شرقی قرار دارد و سابقاً قلعه کوه نامیده می شده است و به علت وضعیت طبیعی از قلعه مجزا است و بخش دوم بر تپه‌ی کوتاه‌تری قرار دارد که به قلعه دختر موسوم است. در بالای یکی از این ورودی‌‌‌ها کتیبه‌‌ای روی سنگ، نوشته شده است. این قلعه از وسایل ایمنی و آب انبار برخوردار است و در آن کلیه تدابیر لازم برای زندگی طولانی در داخل آن فراهم بوده است.قلعه دختر به یکی از سرداران معروف بابک خرم دین به نام ساسان متعلق بود و روزگاری به نام قلعه ساسان نیز معروف بوده است.

دشت لوت

دشت لوت

دشت لوت نام کویری است که در جنوب شرقی ایران و در شمال شرقی استان کرمان واقع شده است. این دشت لوت بین استان‌های خراسان جنوبی , سیستان و بلوچستان، یزد و استان کرمان قرار دارد. دشت لوت در حدود ۱۷۰ هکتار وسعت دارد .

این محدوده به نام‌های چاله‌ی لوت، دشت لوت و بیابان لوت نیز معروف است. این دشت پهناور گرم‌ترین نقطه‌ی کره‌ی زمین محسوب می‌شود. دشت لوت شامل سه قسمت است که عبارتند از لوت شمالی , لوت مرکزی که شگفت‌انگیزترین بخش لوت به شمار می‌آید و لوت جنوبی که غنی‌ترین قسمت لوت از نظر دارا بودن پوشش گیاهی است و به لوت زنگی نیز معروف است. جالب است بدانید کویر لوت تنها نقطه‌ی بیابانی است که در بخشهایی از آن حتی باکتری نیز امکان حیات ندارد و از همین رو آن را تنها نقطه‌ی فاقد حیات در کره زمین معرفی کرده‌اند.

این جاذبه‌ی رمزآلود و زیبا که گرم ترین نقطه جهان را با نام شهداد در خود جای داده است علاوه بر دارا بودن قابلیت‌های جذب گردشگر از خواص درمانی نیز برخوردار است و ماسه درمانی و آفتاب درمانی از قابلیت‌های مهم آن به شمار می‌رود که امروز این دو قابلیت مهم نیازمند معرفی به گردشگران سراسر جهان است. یکی از نکات بسیار مهم و قابل توجه درباره ی دشت لوت سوراخ نبودن لایه ی ازن در فضای بالای کویر لوت است که از مهمترین خصوصیات آن محسوب می‌شود و کویر شناسان معتقدند که اشعه‌ی آفتاب در کویر لوت نه تنها خطرناک نیست بلکه دارای خاصیت درمانی است.

کلوت در دشت لوت

یکی از شگفت انگیز ترین بخش های دشت لوت، کلوت نام دارد. این منطقه که چشم اندازی کاملا طبیعی دارد در ۴۳ کیلومتری شهداد و ۳۰ کینلومتری ده سیف قرار دارد. منظور از کلوت یا شهر لوت، تپه هایی است که با شکل های مختلفی از جنس رس هستند.

این عوارض کاملا طبیعی سطح غربی لوت مرکزی را پوشانده اند، در اثر عمل آب و باد به شکلی تغییر یافته‌اند که گویی زندگی در آنجا جریان داشته است. این مناطق از بارندگی‌های موقتی در بیابان شکل گرفته‌اند. بارندگی باعث ایجاد خمیر می‌شود و با وزیدن باد حفره‌هایی به وجود می‌آید که با بزرگ شدن این حفره‌ها، دالون‌ها پدید می‌آیند. این دالون‌ها در طی زمان تغییر شکل می دهند و با تر و خشک شدن شکلشان عوض می‌شود.

آبشار سیمک

آبشار سیمک

در ۳۵ کیلومتری شمال کرمان و در منطقه کوهپایه‌ای ۱۳ آبشار جای گرفته‌اند که به آبشارهای سیمک معروفند. صعود به این آبشارها نیازمند مهارت و تجهیزات است. از این رو صخره‌نوردان و کوه‌نوردان زیادی را به سوی خود جلب می‌کند. امکانات مناسب از جمله اردوگاهی که در این منطقه تعبیه شده است سبب گشته تا گردشگران و طبیعت‌گردان فراوانی را به سمت خود بکشاند.

در این منطقه جاذبه دیگری با نام تنگه سیمک نیز خودنمایی می‌کند، این تنگه‌ی بسیار زیبا و کم نظیر در شمال روستای کوهپایه کرمان جا خوش کرده که عرض آن بین ۳ تا ۵ متر می‌باشد و دیواره‌های بسیار بلند دو طرف آن را احاطه کرده است.

بردسیر

بردسیر

بردسیر نام منطقه‌ای در ۶۵ کیلومتری کرمان است که تابستان­‌های معتدل و زمستان­‌های سردی دارد. در بسیاری از کتاب‌های کهن، بردسیر مرکز کرمان معرفی شده؛ قدمتش به دوران ساسانیان بازمی‌گردد. برج نگار یکی از زیباترین برج­‌های باقی مانده از دوران سلجوقیان، در نزدیکی بردسیر قرار گرفته و در آن کتیبه‌هایی با کاشی فیروز‌ه­‌ای نوشته شده با خط کوفی نصب شده است.

ارگ بردسیر از معروف‌ترین جاذبه‌های این شهر است که در مرکز شهر بردسیر و روبروی مسجد جامع، قرار دارد. مساحت ارگ بیشتر از ۲۳۰۰ مترمربع است که بطور میانگین هشت متر بالاتر از سطح خیابان است. قدمت این ارگ به بیش از ۳۰۰ سال قبل می‌رسد.

علاوه بر ارگ بردسیر این منطقه دارای جاذبه‌های دیدنی و تاریخی فراوانی است که از میان آن‌ها می‌توان به مسجد جامع بردسیر، خانه بهادرالملک بردسیر، آبشار زیبای هیجین، رودخانه چاری، دریاچه ترشاب و منطقه حفاظت شده ببدویه اشاره کرد. بردسیر به عنوان یکی از شهرهای باستانی ایران با داشتن آثار تاریخی، می‌تواند مورد توجه علاقه‌مندان به تاریخ و معماری باشد.

استان کرمان با جاذبه‌های تاریخی و چشم‌نوازش،  شاهکارهای معماری تاریخ ایران را به رخ جهانیان کشیده است. در این مقاله به معرفی چند نمونه از جذابیت‌های مطرح و تماشایی آن پرداختیم. در قسمت دوم این مقاله با همین عنوان، با غذاهای محلی، سوغاتی‌های این استان زیبا و بهترین زمان سفر و اقامتگاه‌های آن آشنا خواهیم شد.

 با ما همراه باشید