مشخصات کلیدی دستگاه های هوشمند و معانی آنها

زمانی که تصمیم به خرید یک دستگاه هوشمند مانند یک کامپیوتر یا یک تلفن همراه هوشمند جدید می گیرید، احتمالا با یک لیست عظیم از مشخصات و ویژگی ها مواجه خواهید شد. برای این که کار شما را کمی آسان تر کنیم، ما عوامل کلیدی را که هنگام انتخاب یک تلفن یا رایانه باید در نظر گرفت را توضیح داده ایم. این دستگاه ها در موارد مختلفی مشابه هستند، حتی اگر در مقیاس بسیار متفاوت ساخته شده باشند و ما امیدواریم این مطلب در راهنمایی شما مفید واقع شده و برخی از این شبهه ها پیرامون این مشخصات را کاهش دهد. در ادامه برای آشنایی با این مشخصه ها و معانی آن ها با آرادمگ همراه باشید.

CPU (واحد پردازش مرکزی)

واحد پردازش مرکزی (CPU)، که غالبا “پردازنده” نامیده می شود، مغز و هسته ی اصلی است که باعث کار کردن و اجرای دستورات توسط دستگاه شما می شود. پردازنده اساسا یک دستگاه محاسبه ای است و هرچه این محاسبات سریع تر پیش بروند، دستگاه الکترونیکی شما نیز سریع تر کار می کند.

شما معمولا “سرعت ساعت” مربوط به یک پردازنده را میبینید، که به عبارت ساده،مربوط به این است که پردازنده شما با چه سرعتی در محاسبات پیش می رود. تعداد هسته ها (اساسا ریز پردازنده ها) نیز اهمیت بسیاری دارد. هرچه تعداد بیشتری ریز پردازنده وجود داشته باشد، پردازنده مرکزی می تواند کارهای بیش تری را بصورت همزمان انجام دهد. این به معنی عملکرد سریعتر و اجرای برنامه های بیشتر می باشد.

با گذشت زمان، ویژگی های بیش تر و بیش تری به پردازنده ها اضافه شده است. برای مثال، تمام پردازنده های استفاده شده درتلفن های همراه هوشمند، در حال حاضر دارای اجزای هوش مصنوعی به طور خاص برای رسیدگی به انواع پردازشی که سیستم های یادگیری ماشین نیاز دارند، می باشند. اگر به جای یک کامپیوتر به تلفن های همراه دقت کنید، میبینید که در این نوع دستگاه ها پردازنده را “چیپست” یا “چیپ” می نامند.دلیل آن این است که این پردازنده ها علاوه بر پردازنده اصلی شامل اجزای اضافی مانند ماژول ها و مودم های هوش مصنوعی هستند. پردازنده ی مرکزی تنها عامل تعیین کننده سرعت دستگاه شما نیست، اما معمولا مهمترین آن ها است.

RAM (حافظه دسترسی تصادفی)

رم بعنوان یک اتاق فکر برای دستگاه هوشمند شما می باشد و یک واحد ذخیره سازی فوق العاده سریع است که محل نگه داری فایل ها و برنامه های باز می باشد، بنابراین داشتن رم بیش تر به این معنی است که احتمال کم شدن سرعت دستگاه شما با اجرای برنامه های بیش تر و باز کردن زبانه های بیش تر در مرورگر، کاهش می یابد. اگر واقعا به ساخت و عملکرد کامپیوتر علاقه دارید، می توانید انواع مختلف رم را بررسی کرده و رم با ظرفیت و سرعت مورد نظر خود را بیابید. با افزایش مقیاس، ماژول های رم در انتقال داده ها سریع تر، پایدار تر و گران تر می شوند. هم چنین بسیار مهم است که مقدار قابل دسترس رم برای دستگاه در نظر گرفته شود.

گجت ها زمانی که میزان رم قابل استفاده از دسترسشان خارج میشود، مجبور می شوند برای مبادله بین فایل ها و برنامه های کاربردی سخت تر کار کنند و این باعث کاهش سرعت سیستم شما می شود. بنابراین می توان فهمید که چرا هر دو معیار مقدار حافظه رم موجود و سرعت پردازنده بر روی دستگاه هوشمند شما تاثیر می گذارد و اهمیت دارد. هرچه که اجزا با یکدیگر بهتر و هماهنگ تر کار کنند سرعت گجت شما نیز متعاقبا بهتر خواهد بود.

به عنوان مثال، چون اپل هر جنبه ای از سخت افزار و نرم افزار را بر روی آیفون های خود کنترل می کند، می تواند عملکرد بالا با رم کم تر (۴ گیگابایت در آخرین iPhone XS Max، در مقایسه با حداقل ۸ گیگابایت در آخرین سامسونگ Galaxy S10 Plus )فراهم کند. رم به اندازه پردازنده مهم نیست، اما هرچه بیشترباشد، بهتر است.

حافظه داخلی و خارجی

حافظه داخلی و خارجی دستگاه های هوشمند

هر کامپیوتر و تلفن همراه هوشمند دارای مقدار مشخصی از حافظه داخلی است که محل ثبت همه ی صفر و یک هایی است که همه ی برنامه ها و فایل های موجود روی دستگاه شما را تشکیل میدهد. حافظه داخلی مانند خانه ی سیستم عامل های ویندوز، مک، اندروید یا iOS و همچنین تمام برنامه هایی است که دستگاه هوشمند شما از آن ها استفاده می کند. این بدان معنی است که شما هرگز قادر به دسترسی به تمام حافظه داخلی نخواهید بود زیرا همیشه سیستم عامل مقداری از آن را اشغال می کند.

حافظه نیز هرچه بیشتر باشد بهتر است، هرچند که سرویس های ذخیره سازی ابری مانند اسپاتیفای و نتفلیکس اهمیت حافظه داخلی (گاها حافظه محلی نیز نامیده می شود) را نسبت به قبل کمتر کرده اند. هنگام ارتقاء یا خرید، بهتر است که حافظه داخلی را از چیزی که فکر می کنید نیاز دارید کمی بیشتر در نظر بگیرید.

شما همیشه می توانید دستگاه های ذخیره سازی خارجی- مثل هارد اکسترنال و فلش به کامپیوتر و مموری ها را به تلفن همراه هوشمند خود اضافه کنید. اگر تلفن همراه ارزان تر با حافظه داخلی محدودی انتخاب کرده اید، ممکن است بتوانید حافظه آن را افزایش دهید، اما قبل از آن همه چیز را بررسی کنید، تلفن هایی مانند آیفون و پیکسل اجازه نمی دهند که از میزان حافظه ای که در آن ها قرار داده شده فراتر بروید. در حال حاضر تمامی تلفن های همراه هوشمند با قیمت مناسب  در بازار با حافظه ۳۲ گیگابایتی شروع می شوند، در حالی که لپ تاپ ها و رایانه های رومیزی معمولا از ۱۲۸ گیگابایت شروع می شود.

GPU (واحد پردازش گرافیکی)

پردازنده گرافیکی در تلفن های همراه هوشمند و کامپیوتر

پردازنده گرافیکی شبیه پردازنده مرکزی است، اما برای هر چیزی است که روی صفحه نمایش مشاهده می کنید.برای مثال یک پردازنده گرافیکی محل قرار گیری سایه ها در یک بازی رالی را مشخص کرده و نمایش می دهد، یا جلوه های واقعیت افزوده را برای یک فیلتر دوربین کنترل می کند. درون تلفن های همراه، پردازنده های گرافیکی در همان بیت مدار پردازنده مرکزی تعبیه شده اند، مثلا چیپست Snapdragon 855 در بیشتر گوشی های پرچم دار اندروید در سال ۲۰۱۹ همراه با یک پردازنده گرافیکی Adreno 640 تعبیه شده است. پردازنده های گرافیکی اغلب در رایانه ها نیز با چیپست پردازنده یکپارچه می شوند. به ویژه در داخل مدل های ارزان تر یا لپ تاپ هایی که در آن ها فضا اهمیت دارد،اما همچنین می توانند بر روی کارت گرافیک اختصاصی نیز یافت شوند.

اگر شما یک گیمر حرفه ای و یا ویرایشگر ویدئویی نیستید، نیازی نیست بیش از حد درباره ی پردازنده گرافیکی دستگاه خود نگران باشید. پردازنده گرافیکی اغلب برای تکمیل پردازنده اصلی از نظر قدرت و توانایی آن در نظر گرفته می شود.

اگر قصد خرید یک پردازنده گرافیکی روی یک کارت گرافیکی جداگانه را دارید، باید مشخصاتی مانند سرعت ساعت پردازنده و رم اختصاص داده شده به دستگاه را در نظر بگیرید تا بتوانید به درستی انتخاب کنید. کارت های گرافیک سطح بالا بسیار گران قیمت هستند، این در حالی است که کارت های میان رده علاوه بر ارزان تر بودن، در بیشتر موارد نیز می توانند بسیار مفید و کارامد باشند.

تکنولوژی صفحه نمایش

تکنولوژی صفحه نمایش دستگاه های هوشمند

هنگامی که به انتخاب تلفن های همراه می رسیم، گزینه های اصلی نمایشگر OLED (دیود ارگانیک) و LCD (صفحه نمایش مایع کریستالی) است. یکی از تفاوت های کلیدی بین آنها روشنایی می باشد، که OLED کنترل پیکسل به پیکسل بر روشنایی صفحه نمایش ارائه می دهد. این به این معنی است که OLED تجربه نمایش پیشرفته تر، با نمایش رنگ های با طراوت بیش تری است. با این حال، صفحه نمایش LCD هم می تواند بسیار چشمگیر باشد، و به طور معمول برای تولید رنگ های طبیعی تری شناخته شده است. شما اغلب صفحه نمایش LCD را بر روی گوشی های  ارزان تر پیدا می کنید، زیرا این تکنولوژی برای تولید کنندگان مقرون به صرفه تر است.

با توجه به جنبه های فنی ساخت این صفحه نمایش ها، LCD به طور معمول بر روی مانیتورهای لپ تاپ ها و  کامپیوتر ها استفاده می شود.  البته در حال حاضر OLED شروع به ظاهر شدن در سخت افزار های سطح بالاتر کرده است. اگر بودجه لازم برای  خرید آن را دارید، معمولا OLED گزینه ی بهتری است.

مشخصات دستگاه هوشمند شما همچنین یک لیست از رزولوشن پیکسلی، که تعداد پیکسل هایی است که در صفحه نمایش داده می شوند، و یک نسبت ابعاد (مانند ۱۶:۹ برای صفحه نمایش لپ تاپ) می باشد را به شما نمایش می دهد. شما هم چنین اغلب یک محاسبه بر حسب “پیکسل به اینچ” را در بالای لیست مشاهده خواهید کرد که هرچه این رقم بالاترباشد ، صفحه نمایش واضح تر است.

رتبه بندی IP

رتبه بندی IP در دستگاه هوشمند

اکثر تلفن های همراه هوشمند با یک رتبه IP به بازار عرضه می شوند، و اساسا نشان می دهد که میزان احتمال ورود گرد و غبار و آب به دستگاه آچقدر است. IP68، برای مثال،که امتیاز بالایی برای دستگاه های مصرف کننده است، به معنی شش امتیاز برای گرد و غبار (ذرات نمی تواند وارد شود) و هشت آب برای آب (با غوطه وری مداوم در آب با توجه به توضیحات سازنده دستگاه سالم می ماند) می باشد.

با ارزیابی IP67 یا IP68، یک تلفن باید بتواند زیر آب غوطه ور شود، اما تلفن های IP68 می توانند در عمق بیش تری دوام بیاورند. تولید کنندگان باید این موضوع را در لیست مشخصات دستگاه ذکر کنند، مثلا ممکن است نوشته ای شبیه به “۱.۵ متر عمق به مدت ۳۰ دقیقه” را در لیست ببینید که به شما می گوید تحمل دستگاه هوشمند مورد نظر شما در برابر آب تا چه حد است.

همه تلفن های همراه با رتبه بندی IP عرضه نمی شوند، اما ممکن است توضیحاتی مانند “مقاوم در برابر آب” را داشته باشند. این کاملا بستگی به سازنده تلفن همراه دارد تا دقیقا همان چیزی را که این اصطلاحات به آن اشاره دارند دارد و میزان مقاومت دستگاه را مشخص کنند. این رتبه بندی ها هنوز بر روی لپ تاپ ها و کامپیوتر های رومیزی دیده نمی شوند، فناوری ضد آب و ضد گرد و غبار هنوز آنقدر که بتواند یک کامپیوتر کامل را پوشش دهد تکامل نیافته است.

باتری و شارژ

مشخصات باتری یک دستگاه هوشمند

اطلاعات باتری های تلفن همراه با میلی آمپر ساعت (mAh) ذکر می شوند که اساسا ظرفیت انرژی باتری را نشان می دهد. همیشه باید این موضوع را در نظر بگیرید که تلفن همراه شما چقد انرژی مصرف می کند، تلفن های همراه با صفحه نمایش بزرگتر و اجزای سریع تر باتری را با سرعت بیشتری تخلیه می کنند. بنابراین مطمئن شوید که برآورد های سازنده برای عمر باتری و همچنین ظرفیت خود باتری را بررسی کنید.

در حال حاضر اکثر تلفن های همراه با قابلیت شارژ سریع به بازار عرضه می شوند، هرچند در بین دستگاه ها این مشخصات متفاوت است. برای دیدن مشخصات شارژ به دنبال یک ظرفیت بر حسب وات (W) بگردید، که به شما نشان می دهد یک تلفن همراه با یک بار اتصال چقدر شارژ می شود و چقدر سریع آن را خالی می کند. در حال حاضر بسیاری از تلفن های همراه از شارژ بی سیم نیز استفاده می کنند اما معمولا با ولتاژ پایین است و طول می کشد.

معمولا اگر به حداکثر سرعت شارژ نیاز دارید، باید از شارژری که با خود تلفن همراه هنگام خرید عرضه می شود، استفاده کنید. به همین دلیل است که کابل پیش فرض تلفن کالیبراسیون شده است تا بتواند از تکنولوژی شارژ داخلی استفاده کند. سایر شارژرها ممکن است درست کار کنند، اما احتمال دارد که گوشی شما را به آن سرعت که شما می خواهید شارژ نکنند. هنگام خرید لپ تاپ، خیلی معمول نیست که ظرفیت باتری بر حسب mAh در لیست نوشت شده باشد. در عوض، معمولا فقط یک زمان مشخص شده بر اساس استفاده معمول کاربران مشاهده می کنید. همیشه نقد های نوشته شده ی جداگانه توسط کاربران را با آن مقایسه کنید تا از این که باتری دستگاه واقعا با چیزی که ادعا شده برابری می کند یا نه اطمینان حاصل کنید.

مشخصات دوربین

دوربین تلفن همراه هوشمند

احتمالا این روز ها متوجه مسابقه بین کمپانی های مختلف برای جمع کردن لنز های دوربین بیش تر و بیشتر در تلفن های همراه هوشمند شده اید. در حقیقت، این موضوع ترفند های عکاسی بیشتری، مانند زاویه های گسترده تر اگر می خواهید بیشتر در کادر قرار بگیرید و سطوح زوم بالاتر اگر می خواهید از دید نزدیک تری عکس بگیرید را برای دستگاه شما فعال می کند.

پیدا کردن مشخصات دقیق برای دوربین های تلفن همراه می تواند دشوار باشد، اما اگر بتوانید آنها را پیدا کنید معمولا یک رتبه بر اساس مگاپیکسل و یک مقدار f-stop را مشاهده می کنید (مثل f / 2.0). اولین مورد به شما کمک خواهند کرد تا متوجه شوید که تصویر چه قدر بزرگ خواهد بود و چه مقدار از جزئیات را شامل خواهد شد، در حالی که دومی نشان می دهد که لنز دوربین چه میزان نور را در اختیار شما می گذارد و چقدر با صحنه های تاریک می شود هماهنگ می شود. هرچه رقم f-stop پایین تر باشد، نور بیشتری دریافت می شود. اگر کمی بیشتر بگردید، احتمالا بتوانید اطلاعاتی مبنی بر اندازه سنسور و پیکسل پیدا کنید. در هر دو مورد، عدد اندازه بزرگتر به معنای دریافت نور بیشتر است و در نتیجه  تصاویر بهتر است.

با توجه به این نکته، می توانید مشخصات لنز را به عنوان یک راهنمای مفید برای کیفیت دوربین یک تلفن در نظر بگیرید. برای یک دوربین بهتر باید لنزهای بیشتر، سنسورهای بزرگتر و مگاپیکسلهای بیشتر ساخته شوند، اما با این حال این ها تضمینی بر خوب بودن قطعی دوربین نیستند، مطمئن شوید که نمونه عکسهای گرفته شده با این دوربین و نقد های آن را در وب برای اطمینان بررسی کنید.

فرانک محبتی
دانشجوی لیسانس نرم افزار.علاقه ی خیلی زیادی به تکنولوژی و صنعت فیلم و سریال همینطور فرهنگ و هنر ودارم:)