دنیای خوشبوی عطر ها

عطر رایحه مطبوعی است که در هوا پراکنده شده و مشام هر انسانی را نوازش می‌دهد و حسی خوشایند به او منتقل می‌کند. این رایحه‌ی خوشبو که همه جا با ما همراه است به گونه‌ای بازندگی روزمره ما عجین شده است. اهمیت این موضوع به اندازه‌ای است که اگر عطر نامناسبی را انتخاب کنیم تأثیر نامطلوبی را بر خود و اطرافیان خواهیم داشت. با آراد مگ همراه می‌شویم تا این بار به دنیای خوشبوی عطرها قدم بگذاریم.

تاریخچه عطر

در طول قرن هفدهم، استفاده از بوی خوش در بین مردم رایج شد. دستکش‌هایمعطر در فرانسه به بازار آمد و در سال ۱۶۵۶ بود که اولین صنف سازندگان عطرتأسیس شد. استفاده از عطر در کشور فرانسه بیش از سایر نقاط جهان به سرعتافزایش پیدا کرد.

در قرن ۱۸ با ساخت ادکلن (Eau de cologne) انقلابی در صنعت عطر سازی به وقوع پیوست. ادکلن که در آن زمان ترکیبی بود از گیاهان رزماری، نارنج و لیمو موارد استفاده فراوانی داشت، از آن جمله می‌توان به استفاده از آن برای خوشبوکردن آب حمام، خوشبو کردن نوشیدنی‌ها و شکر، به‌عنوان شستشو دهنده وخوشبو کننده دهان، جزئی از مواد سازنده پمادها اشاره کرد. برای اولین بار در قرنهجدهم، در فرانسه عطر به صورت مایعی درون بطری‌های شیشه‌ای تزیینی به بازار آمد و شیشه‌های عطر کم کم بین مردم محبوبیت پیدا کردند. از آن زمان تاکنونعطرهای جدید در شیشه‌های مخصوص با طرح‌ها و بسته بندی‌های متنوع به بازار عرضه می‌شوند.

چرا عطر ؟

استفاده از عطرها برای درمان، ایجاد احساسات خوب بین مردم و بهبود روابط، مفید هستند. حس بویایی بر روی بخش راست مغز بدن انسان که عواطف، حافظه و خلاقیت را کنترل می‌کند تأثیر مثبت دارد. امروزه از روغن‌های معطر و رایحه آن برای درمان مشکلات فیزیکی و عاطفی و سلامت هورمونی بدن استفادهمی‌شود. نظریه رایحه‌درمانی (آروماتراپی) بیان می‌کند که استفاده از اسانس‌های اساسی به تقویت سیستم ایمنی بدن هنگام استنشاق کمک می‌کند. بوی‌های شیرین بر خلقو خوی افراد تأثیر می‌گذارد و می‌تواند به عنوان یک نوع روان درمانی مورداستفاده قرار گیرد.

مواد سازنده عطر

عطر

منابع مختلفی برای عطرمایه‌هایی (اسانس‌هایی) که در عطرها استفاده می‌شود، وجود دارد. منابع گیاهی (ریشه‌ها، برگ‌ها، دانه‌ها، گل‌ها، میوه‌ها، روغن چرب، پوست درختان، رزین و …)، منابع حیوانی ( مشک، کاستوریوم، عنبر، عسل)، منابع مصنوعی.

از رایحه‌هایی که از این منابع به دست می‌آید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

رایحه پر طراوت، رایحه گرم، رایحه گرم و تند، رایحه جنگل و چوب خشک، رایحهگل‌ها، رایحه میوه‌ها، رایحه قارچ مانند، رایحه زمین جنگل و خاک، رایحه مرکبات،رایحه تنباکو، رایحه شیرین، رایحه ملایم و سبک، رایحه سنگین و گیرا.

عطر میوه ای

تفاوت بین عطر، ادو پرفوم، ادوتویلت و ادوکلن

تفاوت این محصولات در میزان غلظتشان است. بدیهی است هر قدر غلظت عصاره روغنی در یک بو بیشتر باشد، ماندگاری‌اش بیشتر خواهد بود.

اکستریت یا پرفیوم: این نوع عطر دارای بالاترین میزان غلظت عطر است و حدودشش تا هشت ساعت ماندگاری دارند.

ادوپرفیوم: بعد از عطر بیشترین میزان غلظت عطر را داراست. ادوپرفیوم به طورکلی دارای غلظتی بین ۱۵٪ تا ۲۰٪ است. به‌طور متوسط، ادوپرفیوم حدود چهار تا پنج ساعت ماندگاری دارد و معمولاً ارزان‌تر از عطر خالص است.

ادو تویلت: ادو تویلت دارای غلظتی بین ۵٪ تا ۱۵٪ است. این نوع خوشبو کنندهمعمولاً ارزان‌تر از عطر است. ماندگاری ادو تویلت به طور معمول برای سه تا چهار ساعت است.

ادوکلن: دارای غلظت بسیار پایین‌تری نسبت به انواع عطر است. ادوکلن به طورکلی غلظتی بین ۲ تا ۴ درصد دارد.

دلیل تفاوت ماندگاری عطر در افراد مختلف

اشخاصی که پوستی چرب دارند معمولاً بوی عطرشان نسبت به افرادی که پوستخشک دارند، ماندگاری بیشتری دارد. زیرا پوست چرب به طور طبیعی مرطوب است و رطوبت باعث نگهداری و ماندگاری بوی عطر می‌شود.

عطری یکسان در افراد مختلف اما رایحه‌ی متفاوت

شیمی بدن هر فرد بر روی چگونگی واکنش عطر بر بدن و پوست تأثیر می‌گذارد. همچنین هورمون‌ها می‌توانند در مورد نحوه عملکرد عطر روی بدن به گونه‌ای متفاوت رفتار کنند. رژیم‌های غذایی نیز بر روی بوی عطر تأثیر گذارند.

ترفندهای ماندگاری عطر

عطر

همان‌طور که گفته شد ماندگاری بوی عطر، به خشک یا چرب بودن پوست افراد بستگی دارد. اما با نحوه استفاده درست از عطرها می‌توان بر ماندگاری آن‌ها افزود.

عطر را روی قسمت‌های نبض‌دار بدن از فاصله ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتری اسپری کنید. عطری که از فاصله نزدیک اسپری شود، روی یک نقطه جمع می‌شود و احتمال اینکه بوی آن به تلخی بزند زیاد است. نقاط دارای نبض, نقاطی هستند که فاصله رگ‌ها از سطح پوست به کمترین حد خود می‌رسد و در همین نقاط, رگ‌های خونی حرارت بیشتری از خودشان بروز می‌دهند که به صورت یک پمپ کوچک عطر عمل می‌کند و بوی عطر نیز بهتر متصاعد می‌شود. این نقاط شامل، مچ دست‌ها، گردن، پشت گوش و آرنج‌ها هستند. بعد از استفاده از عطر، مچ‌ها را به هم نسایید؛ این کار باعث خراب شدن بوی عطرتان می‌شود. یک اسپری کوچک روی موها نیز باعث می‌شود بوی عطر شما در تمام روز باقی بماند.

چه کنیم که عطرمان دیرتر فاسد شود؟

شیشه عطر را در محل خشک، خنک و به دور از پنجره و نور خورشید نگه دارید؛ زیرا نور خورشید باعث بروز اختلالاتی در مواد تشکیل دهنده عطر شده و آن را از بین می‌برد. به طور کلی برای اینکه شیشه عطر عمر بیشتری داشته باشد، پیشنهاد می‌شود آن را همیشه درون جعبه‌اش نگه دارید.

علت بالا بودن قیمت عطر

عطرها دارای مقدار معینی از مواد تشکیل دهنده طبیعی گران قیمت هستند. بهطور مثال برای ساختن حدود ۵۰۰ گرم روغن گل محمدی, بیش از یک تن گلبرگ گل استفاده می‌شود که سه تا چهار هزار دلار هزینه در بر دارد. همین مساله درباره بسیاری از انواع روغن‌های اسانس دار نیز صادق است.

عطر درمانی

این روش درمانی جز قدیمی‌ترین درمان‌ها است. گفته شده که به طور سنتی مصریان از روغن‌های خوشبو برای ماساژ و درمان بیماری‌های گوناگون نیز استفاده می‌کردند.

عطر درمانی

به اسانس‌هایی که می‌توانند از طریق دستگاه عصبی سبب تحریک شدن و در نتیجه فعال شدن غدد درون‌ریز شوند تحریک کننده‌های اعصاب بویایی گفته می‌شود. این تحریک کننده‌ها باعث تولید آدرنالین و اندورفین در بدن می‌شوند که نقش زیادی در تنظیم تعادل بدن دارند. در نتیجه تعادل در بدن ما ایجاد می‌کنند و عدم تعادل را از بین می‌برند.

رایحه های درمانی

اسانس رز:

از بوی رز در روان درمانی‌ها استفاده می‌شود، زیرا که حس هارمونی و امنیت در بدن ایجاد می‌کند و به قلب ما انرژی تازه می‌بخشد.

اسانس رز، مانع سقط جنین می‌شود، گرفتگی‌های عضلات و خونریزی‌ها را متوقف می‌کند، مشکلات قاعدگی و یائسگی را حل می‌کند و بهترین حمایت کننده‌ی روانی در دوران بارداری است.

اسانس لیمو ترش:

این عطر از پوست لیموترش به‌دست می‌آید. و سبب بهبود قدرت تمرکز در افراد و نیرو بخشیدن به فعالیت‌های ذهنی وتحریکات عصبی می‌شود.

عطر لیموترش عطر قابل توصیه برای محیط‌های کار است زیرا که جو محیط کار را آرام می‌کند و مانع اشتباهات انسانی می‌شود. همچنین خستگی، تنبلی و استرس را از بین می‌برد و ایجاد ارتباط را در محیط کار آسان‌تر می‌کند.

مانند دیگر اعضای خانواده مرکبات، لیموترش در ضد عفونی کردن محیط قدرتمند است و در درمان کم‌خونی، اسهال، فشار خون بالا، کلسترول بالا، رماتیسم، بی‌اشتهایی، سردرد، خارش و آسم مؤثر است.

اسانس وانیل:

این اسانس از دانه‌های گیاهی که در ماداگاسکار و اندونزی رشد می‌کند، گرفته می‌شود. خواص درمانی برای پوست دارد به همین دلیل در ساخت وسایل آرایشی از آن استفاده می‌شود.

از نظر روانشناسی داروی ضد افسردگی است زیرا با بوییدن عطر آن احساس آرامش در افراد ایجاد می‌شود. همچنین از نظر فیزیکی نیز فوایدی را به همراه دارد که می‌توان از آنها خاصیت ضد درد بودن را نام برد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، بوییدن رایحه درخت سدر، گل رز، یاسمن و چوب صندل برای رفع پرخاشگری و ستیزه جویی مناسب است.

رایحه

کمک به افزایش حافظه: انواع مرکبات، ریحان، نعناع، پونه وحشی، فلفل قرمز و چوب سر

درمان سردرد: بابونه رومی، انواع اسطوخودوس و رز

رفع اختلالات خلق و خوی: ریحان، شمعدانی، گل طاووسی، یاسمن، کاکائو، بابونه رومی، نرگس، انواع رز و اسطوخودوس

رفع استرس و اضطراب: پونه کوهی، انواع بابونه، چوب رز، درخت سدر، دارچین، چوب صندل، یاسمن، لانگ ای لانگ و عطر برکاموت

ضعف مدیریتی و عدم توانایی در انجام کارها: پونه، رزماری، بادرنجبویه، انواع نعناع و زنجبیل

درمان کمرویی: روغن یاس، بهارنارنج و مرزنگوش

شک و تردید: لیمو، گریپ‌فروت، انواع نعناع و چوب سرو

رفع استرس و کابوس شبانه: بابونه رومی، اسطوخودوس، انواع رز، چوب صندل و بهارنارنج

درمان وسواس: بابونه رومی، بهارنارنج و زنبق

کاهش علایم افسردگی: بابونه رومی، ریحان، شمعدانی، گریپ‌فروت، انواع اسطوخودوس، ملیسا و بهارنارنج

کاهش حواس پرتی: عطر لیمو، ریحان و ملیسا

رفع افسردگی پس از زایمان: رز، چوب صندل و بهارنارنج

۱۰ نکته که در انتخاب عطر موثرند

۱– گروه بویایی هر عطر و تأثیر رایحه و کیفیت هر کدام

۲– فصل‌های مختلف سال و آب و هوا.

۳– حس و حال شما در آن لحظه.

۴– مناسبت استفاده از عطر. (روزانه یا مجلسی)

۵– تیپ شخصیتی و روحیات شما.

۶– جایگاه اجتماعی مانند (مدیر، معلم، فروشنده و…)

۷– نوع پوست و مو و شرایط فیزیکی بدن.

۸– طبع بدن (گرم، سرد، تر، خشک)

۹– زمانی از روز که در آن از عطر استفاده می‌کنید.

۱۰ – سلیقه‌ی شخصی و خاطرات بویایی.

عطر مناسب هر فصل

همان‌طور که ما یک لباس را در همه‌ی مواقع سال نمی‌پوشیم، نیاز است با توجه به شرایط مختلف از رایحه‌های مختلفی استفاده کنیم. مثلاً زدن عطری با پخش بوی بالا و رایحه‌ی گرم و تند در تابستان می‌تواند برای اطرافیان آزاردهنده باشد.

فصل بهار

خانواده عطر: رایحه‌ی برگ‌های سبز

عطر بهار

بهار زمان طراوات و تازگی، پاکی، شادابی و شکوفه‌ی گل هاست. در فصل بهار دمای هوا شروع به گرم شدن می‌کند، شما نیز با این افزایش دما شاداب‌تر و با نشا‌ تر می‌شوید. پس چه بهتر که این احساس شور و نشاط تان را با انتخاب عطری مناسب تقویت کنید. عطری که مناسب بهار است رایحه خنک، تازه و ملایم دارد. مثل رایحه نعناع، ریحان، شکوفه پرتقال و…

 فصل تابستان

خانواده عطر: رایحه ی گل ها

تابستان فصل میوه‌های رسیده، تعطیلات و هوای گرم است. فصلی که با دریا و  شب‌های بلند و گرمش در ذهن ما تداعی می شود. گرمای هوا  سبب می‌شود، مولکول های عطر بیشتر و زودتر پراکنده شوند. از این رو تابستان استفاده از عطر‌های با طبع خنک و دریایی  (aquatic) ، مناسب است. و استفاده از این نوع عطرها احساس آرامش و خنک شدن را به دنبال دارند. عطرهای تابستانی باید به آرامی اسپری شوند چرا که به دلیل دمای بالای هوا رایحه آن‌ها شدید است. نوت‌های مشهور تابستانی عبارتند از: رایحه ترنج، گل رز، یاسمن، گل حساسه، شکوفه های پرتقال و…

فصل پاییز

خانواده عطر: رایحه‌ی چوب

عطر پاییز

با شروع پاییز هوا شروع به خنک شدن می‌کند و فصلی است که به دور ازهیاهوهای تابستانه و گرمای آن است. این فصل با خودش آرامشی به ارمغان می‌آورد که ما را برای هوای سردتر و جشن‌های پایان سال آماده می ند. درستهنگامی که در فصل پاییز از پارکی با برگ‌های باران خورده عبور می‌کنید بوی چوب درختان برای شما لذت بخش است. مناسب‌ترین عطر برای این فصل چه برای خانم‌ها و آقایان عطرهای با رایحه‌ی چوب است که به خوبی با حال و هوای این فصل هم‌خوانی دارد. نوت‌هایی که بهترین اثر را در حال و هوای ما در پاییز دارند نوت های گرم هستند. مثل رایحه‌های نعناع هندی، خس خس، چوب صندل، عنبر، گلسنگ و…

فصل زمستان

خانواده عطر: رایحه‌ی شرقی

این فصل بهترین فصل برای عطرهاست. زیرا به دلیل دمای هوای پایین مولکول‌هایعطر کمتر تبخیر می‌شوند و بنابراین بوی عطر در زمستان ثبات و دوام بیشتری دارد. پوشش بیشتر پوست با لباس در این فصل باعث می‌شود، پخش بوی عطر کمتر شود، و به همین ترتیب مصرف عطرهای گرم در فصل‌های سرد باعث انرژی و انگیزه بیشتر و بالا رفتن دمای بدن می‌گردد. عطرهای شرقی که رایحه‌های گرم و شدید دارند  برای زمستان بهترین گزینه هستند.

از آنجا که در فصل زمستان مولکول‌های ترکیبات الکلی فرار نبوده و تا حدودی ساکن و بی‌حرکت هستند، بنابراین معمولاً در فصول سرد سال عطرها از ثبات بیشتری برخوردار خواهند بود. مناسب‌ترین نوت‌ها برای زمستان نوت‌های وانیل، دارچین، دانه بخور، عنبر، ادویه جات و… است.

عطر اصلی و تقلبی

استفاده از عطرهای تقلبی می‌تواند علاوه بر پوست به ریه‌ها نیز آسیب برساند. علائمی مثل خارش گلو و بینی، عطسه، آبریزش بینی و سرفه می‌تواند از عواقب استفاده از نوع تقلبی باشد. از طرف دیگر افرادی که آلرژی دارند یا به بیماری‌ها و مشکلات تنفسی مثل آسم، دچار هستند، باید بسیار مراقب عطرهای تقلبی بازار باشند.

تشخیص عطر اصلی از تقلبی

تشخیص عطر اورجینال از تقلبی، کار آسانی نیست اما با بعضی از نشانه‌ها می‌توان تا حدودی آن را تشخیص داد که در ادامه به چند نمونه از آن اشاره می‌کنیم.

  • سلفون بسته بندی؛ ضخامت و شفافیت در سلفون بسته بندی یکی از نشانه‌های اورجینالبودن آن است. سلفون شکننده و ابری یک نشان برای عطرهای قلابی و فیک می‌باشد.
  • به شرایط مهر و موم جعبه عطر و ادکلن توجه کنید. هر نشانی از نوار چسب مایع یا مواداتصال دهنده ممکن است نشان دهنده تقلبی بودن آن باشد.
  • به جعبه عطر یا ادکلن دقت کنید. وزن جعبه، رنگ و مشخصات آن و همچنین برچسب‌هایطراحی شده طبیعی باشد.
  • مطالب روی جعبه را بخوانید. به دنبال غلط املائی یا گرامری بگردید. شاید برای شما عجیب باشد اما در بعضی موارد عطر و ادکلن‌های فیک و قلابی در نوشته‌های روی جعبه دارای غلط‌هایی به دلیل کپی کردن می‌باشند ولی این اشتباه در جعبه عطر و ادکلن اصل یککمپانی معتبر رخ نمی‌دهد.
  • به دنبال شماره کنترل, batch numer, یا سریال نامبر باشید.‌
  • به شکل بطری دقت کنید. آیا این همان شکلی هست که شما انتظار داشتید.
  • همچنین به کیفیت، ضخامت و شفافیت بطری دقت کنید. وجود حباب یا رنگ در شیشهمعمولاً کیفیت پایین و غیر اورجینال بودن عطر را نشان می‌دهد.
  • به درب عطر از لحاظ کیفیت، جنس، رنگ، شکل و کیفیت قالب و سازه آن را نیز توجه کنید.
  • چک کردن سر نازل (سر اسپری) نیز یکی از روش‌های تشخیص عطر و ادکلن اصل و اورجینالهست. اگر شما استفاده کننده عطر و ادکلن اصل و خوب بوده‌اید این نوع نازل رامی‌شناسید.

عطر

  • بررسی لوله نازل در اکثر موارد لوله نازل عطرهای اورجینال تا انتهای بطری ادامه دارد.
  • به رنگ عطر دقت کنید که یک دست باشد و رنگ‌ها و ذرات نا همگون در آن وجود نداشته باشد.
  • عطر را بین دو انگشت خود لمس کنید. احساس بیش از حد روغنی بودن عطر یک نشان قلابی بودن آن است.
  • عطر و ادکلن را بو کنید. رایحه عجیب یا غیر آشنا از آنچه شما از آن عطر می‌شناسید یکی دیگر از نشانه‌های تقلبی بودن آن است.
  • توجه به دوام عطر یا ادکلن؛ عطرهای تقلبی، دوام کمتری نسبت به عطرهای اصل دارند.
  • آلرژی؛ اگر پوست شما به عطر حساسیت ندارد و بعد از استفاده از عطری دچار حساسیت پوستی مانند قرمزی و خارش شده‌اید، این علامت می‌تواند نشان‌دهنده تقلبی بودن آن باشد.
  • فروشنده. خرید از فروشنده‌های کنار خیابان یا رهگذر یا فروشگاه‌های نامعتبر، شانس خرید عطرهای اورجینال را پایین می‌آورد.
  • بهترین روش خرید عطر از فروشگاه‌های معتبر و پاسخگو می‌باشد.

ده عطر برتر و پرطرفدار

  • جورجیو آرمانی
  • آزارو
  • بربری
  • بولگاری
  • شانل
  • کالوین کلین
  • اسکادا
  • استی لادر
  • هوگو باس
  • پلیس

یکی از ویژگی‌های قابل توجهی که رایحه‌ها دارند این است که روی احساسات و عواطف ما تأثیر می‌گذارد. تحقیقات نشان می‌دهد یک عطر می‌تواند انسان را تحریک و یا آرام کند، و در تشویق روحیه بد و خوب نیز تأثیر زیادی دارد. خاطرات را می‌تواند به مثبت و یا منفی تبدیل کرده و به ما رویاهایی شیرین القا کند. رایحه‌ها قدرت بسیاری در تأثیر گذاری روی روحیه دارند.