مراحل ثبت اختراع در ایران

مراحل ثبت اختراع

اختراع کردن یکی از قابل ستایش ترین اعمالی ست که توسط افراد بشر انجام می شود. اختراعات گوناگونی تا به امروز در دوران و اعصار مختلف صورت گرفته و بسیاری از آن ها نقش پررنگی در بهبود شرایط زندگی انسان ها داشته اند. اما مراحل ثبت اختراع چگونه است؟ در صورتی که شما چیزی را اختراع کرده باشید، چطور باید آن را به ثبت برسانید؟

با مجله ی اینترنتی آراد موبایل مگ همراه باشید.

پیش از هر چیزی لازم به ذکر است که اعتبار گواهینامه ی ثبت اختراع ۲۰ سال است و باید هر سال نیز هزینه ی سالیانه ی ثبت اختراع پرداخت گردد.

گواهینامه ثبت اختراع

مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع

قبل از هر اقدامی، بهتر است که مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع را آماده سازید. این مدارک به شرح زیر هستند:

– مدارک هویتی یعنی شناسنامه و کارت ملی به همراه نسخه کپی برابر اصل شده
– آدرس و کدپستی
– نقشه و توصیف کامل اختراع

مراحل ثبت اختراع

برای ثبت اختراع در ایران باید به وب سایت اداره ی مالکیت صنعتی به آدرس http://iripo.ssaa.ir مراجعه کنید. در این وب سایت اظهارنامه ی مربوط به ثبت اختراع را پر کرده و اطلاعات خواسته شده را به دقت وارد می کنید. این اظهارنامه بسته به این که متقاضی شخص حقیقی یا حقوقی باشد، متفاوت خواهد بود.

گواهینامه ثبت اختراع

پس از تکمیل اظهارنامه ی اطلاعات شخصی، باید صفحه مشخصات فنی اختراع خود را نیز تکمیل نمایید. به خاطر داشته باشید که اختراع شما باید حتما دارای نام باشد. مشخصات، کارکرد، مزایا و وجوه مختلف اختراع خود را در این قسمت با دقت وارد سازید.

ثبت اختراع

در صفحه ی توصیف اختراع باید به موارد زیر اشاره نمایید:

عنوان اختراع / زمینه فنی اختراع مربوطه / مشکل فنی و بیان اهداف اختراع / شرح وضعیت دانش پیشین و سابقه پیشرفت هایی که در ارتباط با اختراع ادعایی وجود دارد / ارائه راه حل برای مشکل فنی موجود همراه با شرح دقیق و کافی و یکپارچه اختراع / توضیح اشکال، نقشه و نمودارها / بیان واضح و دقیق مزایای اختراع ادعایی نسبت به اختراعات پیشین / توضیح حداقل یک روش اجرایی برای به کارگیری اختراع / ذکر صریح کاربرد صنعتی اختراع

سپس مدارک خواسته شده را بارگذاری نمایید. بعد از آن اطلاعات وارد شده را بازبینی نموده و در صورت صحت آن ها، روی تائید کلیک نمایید.

بارگذاری مدارک در مراحل ثبت اختراع

حالا شما باید هزینه لازم را به صورت اینترنتی پرداخت نمایید. (برای افرادی که در خارج از کشور هستند، این هزینه باید بر مبنای فرانک سوئیس به حساب بانک ملی به نام خدمات ثبتی اداره کل مالکیت صنعتی، واریز گردد.)

پس از این که هزینه واریز شد، یک شماره اظهارنامه به متقاضی ثبت اختراع داده می شود.

در صورتی که هر یک از مدارک خواسته شده، مشکلی داشته یا به درستی ارسال نشود؛ اخطاریه نقص مدارک به شما داده خواهد شد. پس از دریافت اخطاریه نقص مدارک، باید نسبت به تکمیل و رفع نواقص اقدام نمایید.

(توجه داشته باشید که در بخش وارد کردن اطلاعات فنی اختراع، آن را به طور کامل و دقیق تشریح کرده و کاربردهای آن را عنوان سازید. همین طور به مزایای اختراع اشاره نمایید. به علاوه از خاطر نبرید که تنها ادعاهای قطعی را در خصوص اختراع خود عنوان سازید، زیرا در غیر این صورت آن را بی اعتبار ساخته اید!)

اداره مالکیت صنعتی اختراع ثبت شده را مورد بررسی و مطالعه قرار داده و در صورتی که این اختراع نمونه ای دیگر نداشته و به هر نحوی کپی برداری از موجودیت مشابهی نباشد، تائیدیه ی علمی یا گواهینامه اختراع برای آن صادر می گردد. (معمولا بررسی اختراع به دانشگاه ها، پارک علم و فناوری و یا دیگر نهادهای علمی- پژوهشی محول می گردد.)

نکته: برخی از مواقع لازم می شود که شخصا حضور پیدا کرده و در خصوص اختراع خود و عدم کپی بودن یا زوایای دیگر آن، توضیحاتی ارائه داده و احتمالا ادعای خود را با مدارک مستند اثبات نمایید.

به واقع الکترونیکی شدن مسیر ثبت اختراع، فرآیند آن را بسیار تسهیل ساخته است و می توان گفت که کلیه ی مراحل از صفر تا ۱۰۰، در بدترین حالت ظرف کمتر از ۶ ماه به پایان خواهد رسید.

چالش بررسی اختراع

اما مشکلی که در مسیر ثبت اختراع وجود دارد، چالش بررسی اختراع است. متاسفانه برخی از نهادهای مسئول جهت بررسی اختراع، به خوبی موضوعیت و موجودیت آن را مورد مطالعه و بررسی قرار نداده و به راحتی اختراع را نادیده گرفته و آن را رد می کنند.

همین طور برخی از مخترعان در شهرهای کوچک تر، برای ثبت اختراع خود و ارائه ی آن به مراکز علمی، باید به شهرهای بزرگ تر آمده و در شهر خود با کمبود و یا نبود امکانات بررسی روبرو هستند.

نکته: توجه داشته باشید که مخترع برای داشتن حق ثبتی اختراع خود، باید هر سال حق ثبت را پرداخت نماید. در صورتی که تا سه ماه پس از مهلت پرداخت سالیانه، این حق ثبت پرداخت نشود؛ اختراع از حالت انحصاری درآمده و حق استفاده از آن برای غیر نیز متصور می گردد.

مراحل ثبت اختراع

منافع ثبت اختراع برای مخترع

اما طی کردن مراحل ثبت اختراع برای مخترع چه منافعی در پی دارد؟ از جمله این منافع می توانیم به مالکیت انحصاری اختراع اشاره کنیم.

همین طور پس از قانونی شدن ثبت اختراع، ارزش افزوده ی آن در اختیار شخص مخترع قرار گرفته و انتفاع مالی حاصل از تولید انبوه به وی تعلق خواهد یافت.

به علاوه پس از ثبت اختراع با سهولت بیشتری در نمایشگاه های داخلی و نیز بین المللی حضور پیدا خواهید کرد.

از همه مهم تر این که پس از ثبت اختراع، مشتری های خود را پیدا کرده و ممکن است شرکت های بزرگ داخلی یا خارجی با قیمت های قابل توجهی، خریدار اختراع شما باشند.

کدام موارد شامل ثبت اختراع نمی شوند؟

اما چه چیزهایی را نمی توان مشمول ثبت اختراع دانست؟ اختراعاتی که با موازین شرعی یا اخلاقی منافات داشته باشند، را نمی توان ثبت قانونی اختراع نمود. همین طور نظریه ها و فرمول های ریاضیاتی یا آثار هنری به ثبت اختراع نمی رسند. از دیگر مواردی که شامل ثبت اختراع نمی شوند، باید به روش های درمانی بیماری های انسانی و حیوانی، روش های تجاری و اقدامات اجتماعی و مانند آن ها اشاره کرد.

سمیرا نقیبی
کارشناسی ریاضی محض خواجه نصیر/ چندین سال سابقه کاری در سرپرستی فروش محصولات شبکه داشتم و از سال 93 به بعد سفر هیجان انگیز به دنیای بی انتهای تولید محتوا و سئو برای من آغاز شد. به تکنولوژی، گردشگری، بهداشت و سلامت و هر چیز زمینی و آدمیزادی علاقه مند هستم...