اختراع کردن یکی از قابل ستایش ترین اعمالی ست که توسط افراد بشر انجام می شود. اختراعات گوناگونی تا به امروز در دوران و اعصار مختلف صورت گرفته و بسیاری از آن ها نقش پررنگی در بهبود شرایط زندگی انسان ها داشته اند. اما مراحل ثبت اختراع چگونه است؟ در صورتی که شما چیزی را اختراع کرده باشید، چطور باید آن را به ثبت برسانید؟
با مجله ی اینترنتی آراد موبایل مگ همراه باشید.
پیش از هر چیزی لازم به ذکر است که اعتبار گواهینامه ی ثبت اختراع ۲۰ سال است و باید هر سال نیز هزینه ی سالیانه ی ثبت اختراع پرداخت گردد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع
قبل از هر اقدامی، بهتر است که مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع را آماده سازید. این مدارک به شرح زیر هستند:
– مدارک هویتی یعنی شناسنامه و کارت ملی به همراه نسخه کپی برابر اصل شده
– آدرس و کدپستی
– نقشه و توصیف کامل اختراع
مراحل ثبت اختراع
برای ثبت اختراع در ایران باید به وب سایت اداره ی مالکیت صنعتی به آدرس http://iripo.ssaa.ir مراجعه کنید. در این وب سایت اظهارنامه ی مربوط به ثبت اختراع را پر کرده و اطلاعات خواسته شده را به دقت وارد می کنید. این اظهارنامه بسته به این که متقاضی شخص حقیقی یا حقوقی باشد، متفاوت خواهد بود.
پس از تکمیل اظهارنامه ی اطلاعات شخصی، باید صفحه مشخصات فنی اختراع خود را نیز تکمیل نمایید. به خاطر داشته باشید که اختراع شما باید حتما دارای نام باشد. مشخصات، کارکرد، مزایا و وجوه مختلف اختراع خود را در این قسمت با دقت وارد سازید.
در صفحه ی توصیف اختراع باید به موارد زیر اشاره نمایید:
عنوان اختراع / زمینه فنی اختراع مربوطه / مشکل فنی و بیان اهداف اختراع / شرح وضعیت دانش پیشین و سابقه پیشرفت هایی که در ارتباط با اختراع ادعایی وجود دارد / ارائه راه حل برای مشکل فنی موجود همراه با شرح دقیق و کافی و یکپارچه اختراع / توضیح اشکال، نقشه و نمودارها / بیان واضح و دقیق مزایای اختراع ادعایی نسبت به اختراعات پیشین / توضیح حداقل یک روش اجرایی برای به کارگیری اختراع / ذکر صریح کاربرد صنعتی اختراع
سپس مدارک خواسته شده را بارگذاری نمایید. بعد از آن اطلاعات وارد شده را بازبینی نموده و در صورت صحت آن ها، روی تائید کلیک نمایید.
حالا شما باید هزینه لازم را به صورت اینترنتی پرداخت نمایید. (برای افرادی که در خارج از کشور هستند، این هزینه باید بر مبنای فرانک سوئیس به حساب بانک ملی به نام خدمات ثبتی اداره کل مالکیت صنعتی، واریز گردد.)
پس از این که هزینه واریز شد، یک شماره اظهارنامه به متقاضی ثبت اختراع داده می شود.
در صورتی که هر یک از مدارک خواسته شده، مشکلی داشته یا به درستی ارسال نشود؛ اخطاریه نقص مدارک به شما داده خواهد شد. پس از دریافت اخطاریه نقص مدارک، باید نسبت به تکمیل و رفع نواقص اقدام نمایید.
(توجه داشته باشید که در بخش وارد کردن اطلاعات فنی اختراع، آن را به طور کامل و دقیق تشریح کرده و کاربردهای آن را عنوان سازید. همین طور به مزایای اختراع اشاره نمایید. به علاوه از خاطر نبرید که تنها ادعاهای قطعی را در خصوص اختراع خود عنوان سازید، زیرا در غیر این صورت آن را بی اعتبار ساخته اید!)
اداره مالکیت صنعتی اختراع ثبت شده را مورد بررسی و مطالعه قرار داده و در صورتی که این اختراع نمونه ای دیگر نداشته و به هر نحوی کپی برداری از موجودیت مشابهی نباشد، تائیدیه ی علمی یا گواهینامه اختراع برای آن صادر می گردد. (معمولا بررسی اختراع به دانشگاه ها، پارک علم و فناوری و یا دیگر نهادهای علمی- پژوهشی محول می گردد.)
نکته: برخی از مواقع لازم می شود که شخصا حضور پیدا کرده و در خصوص اختراع خود و عدم کپی بودن یا زوایای دیگر آن، توضیحاتی ارائه داده و احتمالا ادعای خود را با مدارک مستند اثبات نمایید.
به واقع الکترونیکی شدن مسیر ثبت اختراع، فرآیند آن را بسیار تسهیل ساخته است و می توان گفت که کلیه ی مراحل از صفر تا ۱۰۰، در بدترین حالت ظرف کمتر از ۶ ماه به پایان خواهد رسید.
چالش بررسی اختراع
اما مشکلی که در مسیر ثبت اختراع وجود دارد، چالش بررسی اختراع است. متاسفانه برخی از نهادهای مسئول جهت بررسی اختراع، به خوبی موضوعیت و موجودیت آن را مورد مطالعه و بررسی قرار نداده و به راحتی اختراع را نادیده گرفته و آن را رد می کنند.
همین طور برخی از مخترعان در شهرهای کوچک تر، برای ثبت اختراع خود و ارائه ی آن به مراکز علمی، باید به شهرهای بزرگ تر آمده و در شهر خود با کمبود و یا نبود امکانات بررسی روبرو هستند.
نکته: توجه داشته باشید که مخترع برای داشتن حق ثبتی اختراع خود، باید هر سال حق ثبت را پرداخت نماید. در صورتی که تا سه ماه پس از مهلت پرداخت سالیانه، این حق ثبت پرداخت نشود؛ اختراع از حالت انحصاری درآمده و حق استفاده از آن برای غیر نیز متصور می گردد.
منافع ثبت اختراع برای مخترع
اما طی کردن مراحل ثبت اختراع برای مخترع چه منافعی در پی دارد؟ از جمله این منافع می توانیم به مالکیت انحصاری اختراع اشاره کنیم.
همین طور پس از قانونی شدن ثبت اختراع، ارزش افزوده ی آن در اختیار شخص مخترع قرار گرفته و انتفاع مالی حاصل از تولید انبوه به وی تعلق خواهد یافت.
به علاوه پس از ثبت اختراع با سهولت بیشتری در نمایشگاه های داخلی و نیز بین المللی حضور پیدا خواهید کرد.
از همه مهم تر این که پس از ثبت اختراع، مشتری های خود را پیدا کرده و ممکن است شرکت های بزرگ داخلی یا خارجی با قیمت های قابل توجهی، خریدار اختراع شما باشند.
کدام موارد شامل ثبت اختراع نمی شوند؟
اما چه چیزهایی را نمی توان مشمول ثبت اختراع دانست؟ اختراعاتی که با موازین شرعی یا اخلاقی منافات داشته باشند، را نمی توان ثبت قانونی اختراع نمود. همین طور نظریه ها و فرمول های ریاضیاتی یا آثار هنری به ثبت اختراع نمی رسند. از دیگر مواردی که شامل ثبت اختراع نمی شوند، باید به روش های درمانی بیماری های انسانی و حیوانی، روش های تجاری و اقدامات اجتماعی و مانند آن ها اشاره کرد.
با سلام ، یکی از اشکالات اساسی ثبت اختراعات نخبگان کشور از سال ۱۳۹۲ تا کنون :
اینجانب نیز در این روند مشکل داوری اختراعات را دارم یعنی زمانی که طرح اینجانب نو و جدید است ولی مراجع و داوران پس از گرفتن هزینه های بالا طرح را تایید نمی کنند و در پاسخ می گویند دوست داریم طرح شما را رد کنیم برو پیش هرکسی که دوست داری بگو این مرجع را قبول ندارم اداره نیز می گوید ما طبق قانون مجبور هستیم طرح شما را رد کنیم . برخی از مراجع نیز می گویند داور متخصص ندارند !
در این خصوص به کارشناس اداره اختراعات متن زیر را ارسال کردم :
کارشناس محترم با سلام ، اینجانب به شخصه اعتقادی به روند مارکسیستی و وارداتی اداره اختراعات که با قانون اساسی کشور در تضاد می باشد ندارم . بر فرض مثال متقاضی پرونده خود را به حداقل ۵۰ مرجع ارسال کند و پرونده ۳ ماه در هر مرجع توقف کند تا یکی از این مراجع داور متخصص داشته باشند و طرح را درست مورد داوری قرار دهند ، این یعنی اتلاف وقت چیزی حدود ۸ سال و پرداخت هزینه چیزی حدود ۳۰ ملیون تومان . در حال حاضر ۱۱ مرجع در پرونده های قبلی اعلام کرده اند داور متخصص ندارند! . اولا بعد از ۸ سال پرونده به چه درد متقاضی می خورد ؟ ، دوم اینکه اگر اینجانب بخواهم ۲۰ اظهارنامه با این روند ثبت کنم یه چیزی حدود ۶۰۰ ملیون باید هزینه کنم ( بنظر شما امکان ثبت اختراع به صورت غیر مستقیم از اینجانب سلب نشده است ؟ ) ، ایا بعد از اینکه سند را دریافت کردم همین دولت این هزینه را می تواند طی فرآیندی به اینجانب برگرداند ( به قول دوستمون خود سند اختراع ۵ کیلو روغن نباتی ارزش داره ؟ ) ، یا قرار است متقاضی در جامعه رها شود ؟ . در اداره شما مردم دو دسته هستند برخی با سرمایه های خود اختراع ثبت می کنند برخی با دارایی های خود. اشخاصی که با دارایی خود اختراع ثبت می کنند مثل اعضا هیات علمی ، اشخاصی که به بدنه آزمایشگاه و پژوهشگاه ها متصل هستند ، این افراد هر هزینه ای بابت اختراع انجام می دهند دولت طی فرآیندی این هزینه را به آن ها برگشت میدهد یا از طریق گرنت دانشگاهی یا از طریق پژوهش تولید . یعنی این وسط فقط پول جابجا می شود و کسی ضرر نمی کند. دسته دوم کسانی هستند که با سرمایه های خود اختراع انجام میدهند مثل افراد که مدارک عالیه دانشگاهی دارند مشغول کار هستند اما به بدنه دولت وصل نیستند ، این افراد تحت هر شرایطی اگر نتوانند اظهارنامه خود را به ثبت برسانند آن ها هم سرمایه خود را از دست داده اند و هم دارایی خود را که همان اختراع می باشد . چون این افراد مجبور هستند نسبت به افراد اول یک مرحله بیشتر برای فرایند ثبت انرژی صرف کنند ، این روند به صورتی طراحی شده که به مرور زمان قشر متوسط جامعه منحل خواهد شد . و جامعه دو قطبی می شود یعنی دو قشر بالا و پایین که در این صورت کاپیتالیسم رخ می دهد و …
https://www.farsnews.ir/news/13990415000143/
http://ipm.ssaa.ir/ENQ/List
با سلام یکی از مشکلات فعلی و اساسی ثبت اختراعات در ایران :
اینجانب نیز مانند سایرین در این روند مشکل داوری اختراعات را دارم یعنی زمانی که طرح اینجانب نو و جدید است ولی مراجع و داوران پس از گرفتن هزینه های بالا طرح را تایید نمی کنند و در پاسخ می گویند دوست داریم طرح شما را رد کنیم برو پیش هرکسی که دوست داری بگو این مرجع را قبول ندارم اداره نیز می گوید ما طبق قانون مجبور هستیم طرح شما را رد کنیم . برخی از مراجع نیز می گویند داور متخصص ندارند !
در این خصوص به کارشناس اداره اختراعات متن زیر را ارسال کردم :
کارشناس محترم با سلام ، اینجانب به شخصه اعتقادی به روند مارکسیستی و وارداتی اداره اختراعات که با قانون اساسی کشور در تضاد می باشد ندارم . بر فرض مثال متقاضی پرونده خود را به حداقل ۵۰ مرجع ارسال کند و پرونده ۳ ماه در هر مرجع توقف کند تا یکی از این مراجع داور متخصص داشته باشند و طرح را درست مورد داوری قرار دهند ، این یعنی اتلاف وقت چیزی حدود ۸ سال و پرداخت هزینه چیزی حدود ۳۰ ملیون تومان . در حال حاضر ۱۱ مرجع در پرونده های قبلی اعلام کرده اند داور متخصص ندارند! . اولا بعد از ۸ سال پرونده به چه درد متقاضی می خورد ؟ ، دوم اینکه اگر اینجانب بخواهم ۱۰ اظهارنامه با این روند ثبت کنم یه چیزی حدود ۳۰۰ ملیون باید هزینه کنم ( بنظر شما امکان ثبت اختراع به صورت غیر مستقیم از اینجانب سلب نشده است ؟ ) ، ایا بعد از اینکه سند را دریافت کردم همین دولت این هزینه را می تواند طی فرآیندی به اینجانب برگرداند ( به قول دوستمون خود سند اختراع ۵ کیلو روغن نباتی ارزش داره ؟ ) ، یا قرار است متقاضی در جامعه رها شود ؟ . در اداره شما مردم دو دسته هستند برخی با سرمایه های خود اختراع ثبت می کنند برخی با دارایی های خود. اشخاصی که با دارایی خود اختراع ثبت می کنند مثل اعضا هیات علمی ، اشخاصی که به بدنه آزمایشگاه و پژوهشگاه ها متصل هستند ، این افراد هر هزینه ای بابت اختراع انجام می دهند دولت طی فرآیندی این هزینه را به آن ها برگشت میدهد یا از طریق گرنت دانشگاهی یا از طریق پژوهش تولید . یعنی این وسط فقط پول جابجا می شود و کسی ضرر نمی کند. دسته دوم کسانی هستند که با سرمایه های خود اختراع انجام میدهند مثل افراد که مدارک عالیه دانشگاهی دارند مشغول کار هستند اما به بدنه دولت وصل نیستند ، این افراد تحت هر شرایطی اگر نتوانند اظهارنامه خود را به ثبت برسانند آن ها هم سرمایه خود را از دست داده اند و هم دارایی خود را که همان اختراع می باشد . چون این افراد مجبور هستند نسبت به افراد اول یک مرحله بیشتر برای فرایند ثبت انرژی صرف کنند ، این روند به صورتی طراحی شده که به مرور زمان قشر متوسط جامعه منحل خواهد شد . و جامعه دو قطبی می شود یعنی دو قشر بالا و پایین که در این صورت کاپیتالیسم رخ می دهد و …