اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس تاثیر بسزایی بر روی کیفیت زندگی و عملکرد افراد و رشد شخصیت آن ها دارد. اعتماد به نفس یعنی خودباوری نسبت به خویش و قابلیت توانایی انجام کارها و اهداف سخت. از طرفی اعتماد به نفس ضمیمه اصلی تسلط و کنترل عواطف و احساسات هر فرد است.

افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند در هنگام مواجه شدن با مشکلات و سختی های زندگی، درصد کمتری آسیب می بینند. چرا که کنترل هیجانات و احساسات برایشان بسیار راحت تر است و همیشه به نوعی و بدون تکیه به دیگران به دنبال راه حلی برای مشکلات خود هستند. برای تقویت اعتماد به نفس اول از همه لازم است که خودآگاهی و غرایز خود را به خوبی کنترل کنید و خودتان را بشناسید. چرا که با افزایش خودآگاهی
می توانید به راحتی به چهارچوب بازسازی مشکلات خود بپردازید و زندگی آرام تر و با کیفیت تری برای خود رقم بزنید.

علائم کمبود اعتماد به نفس

حتما این جمله را بارها شنیده اید؛ افرادی که دارای کمبود اعتماد به نفس هستند، معمولا در زندگی موفقیت های کمتری به دست می آورند و از رسیدن به موفقیت ها و موقعیت های بزرگتر باز می مانند. چرا که این افراد همیشه از اتفاقات جدید و چالش های زندگی می ترسند و آن قدر اعتماد به نفس ندارند که خودشان را در دل زندگی و جریانات آن بیندازند. به همین خاطر ترس این که شاید به اندازه کافی برای انجام کارها توانایی نداشته باشند، همیشه با آن هاست. از دیگر علائم بارز کمبود اعتماد به نفس می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • به توانمندی ها و عقاید خود به اندازه کافی اعتماد ندارند.
  • در اکثر اوقات فکرهای منفی می کنند.
  • از چالش های زندگی می ترسند و همیشه نگران این هستند که از پس کارهایشان بر نیایند.
  • اکثر اوقات استرس دارند و آشفته حال هستند.

تفاوت بین عزت نفس و اعتماد به نفس

تفاوت بین عزت نفس و اعتماد به نفس

کسانی که از اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستند، لزوما عزت نفس بالایی ندارند. عزت نفس یعنی احساس ارزشمندی درونی و احترام گذاشتن به خودتان در حالی که اعتماد به نفس یعنی باور رسیدن فردی برای انجام کاری و یا دستیابی به هدف های دلخواه.

کسانی که از عزت نفس بالایی برخوردار هستند، برای این که احساس خوبی نسبت به خودشان داشته باشند، هیچ نیازی به جایگاه بالا و پست و مقام شهرت ندارند. اما افردای که از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند همیشه خودشان را با چالش های بزرگ و مسئولیت های سنگین روبرو می کنند؛ چرا که این افراد می توانند خودشان را با موقعیت های دشوار هماهنگ کنند و برای شکار فرصت های مناسب هیچ تردیدی نمی کنند.

به طور کلی عزت نفس یعنی ارزیابی احساسات و خود ارزشی که حاصل تجربه های مثبت زندگی است و اعتماد به نفس یعنی باور به توانمندی های خود. در واقع اعتماد به نفس با انجام اهداف موفقیت آمیز و کارهای خاص شکل می گیرد و خصوصیاتی مانند پذیرش چالش های سخت و مسئولیت های سنگین و استفاده از فرصت های جدید را در بر می گیرد.

اهمیت هدفمندی و تاثیر آن در اعتماد به نفس

همان طور که گفتیم مهمترین عاملی که تاثیر مستقیمی بر روی اعتماد به نفس دارد، هدفمندی است. اما داشتن یک هدف ایده آل و درست باید بر اساس یک سری ویژگی های استاندارد و مهم باشد که قصد داریم در ادامه به ۵ مورد از مهم ترین آن ها اشاره کنیم. با ما همراه باشید.

۱ – هدف باید واضح باشد

این که هدف خود را تعیین کنید نشانه خوبی است، اما یادتان باشد که هدف شما باید دقیق و شفاف باشد. برای مثال این که بگویید من می خواهم کنکورم را با فلان رتبه قبول شوم یا می خواهم ثروتمند شوم درست است. اما شما باید هدف تان را به صورت دقیق تری مشخص کنید.

منظور از مشخص تر کردن اهداف این است که یک زمان دقیق تر به آن اختصاص دهید. مثلا بگویید من در مدت یک سال به این هدف می رسم. سپس تمامی اهداف تان را با جزئیات دقیق بر روی کاغذ بنویسید. چرا که نوشتن باعث می شود تا شما آن را جدی تر بگیرید و حتما به حرفی که زده اید عمل کنید.

۲ – اهداف باید قابل اندازه گیری باشند

باید حتما از میزان پیشرفت خود آگاه باشید. برای مثال بدانید که نسبت به گذشته تا چه اندازه ای پیشرفت کرده اید. این امر باعث می شود که  نه تنها از میزان رشد و ترقی خود آگاهی پیدا کنید، بلکه سبب می شود تا به خودتان و توانایی هایی که دارید ایمان بیاورید و در نهایت بیشتر به مسیر موفقیت نزدیک شوید.

اهداف باید قابل دسترسی باشند

۳ – اهداف باید قابل دسترسی باشند

برای رسیدن به هدف مورد نظر خود باید عقلانی تصمیم بگیرید. بهتر است وقت و انرژی خود را صرف اهداف پوچ و بی ارزشی که حتی خودتان هم از عاقبت آن خبر ندارید نکنید. البته ما این موضوع را کتمان نمی کنیم که انسان به هر چیزی که بخواهد می رسد؛ اما اگر منطقی عمل کنید بهتر است به سراغ اهداف درست و منطقی بروید.

۴ – اهداف باید مرتبط باشند

در این مرحله باید با خودتان کاملا روراست باشید و به این فکر کنید که آیا هدفی که دارید ارزش این را دارد که انرژی و وقت خود را صرف آن کنید؟ آیا آینده ای دارد؟ آیا شما را به چیزی که می خواهید می رساند؟ بهتر است برای اطمینان خاطر بیشتر با یک مشاور در زمینه مربوطه صحبت کنید تا مطمئن شوید که در مسیر درست قرار گرفته اید.

۵ – به درستی زمان بندی کنید

برای رسیدن به اهداف تان نیازمند مدیریت زمان آن هم به صورت برنامه ریزی شده هستید؛ چرا که برای رسیدن به هر هدفی باید از برنامه ریزی دقیقی برخوردار باشید.

پیش از هر چیزی باید اول خودتان را به خوبی بشناسید و بدانید که در چه زمینه ای استعداد و توانایی دارید. همین امر سبب می شود تا با شور و اشتیاق بیشتری به اهداف زندگی تان سر و سامان ببخشید و طبق یک اصول خاص و زمان بندی مشخص راه تان را ادامه دهید تا به تمام خواسته هایی که در سر دارید دست پیدا کنید و بر فراز قله موفقیت از زندگی که خودتان آن را ساخته اید لذت ببرید.

امیر ابوالمعصوم
با تلاش و زحمت مهندسی فناوری اطلاعات رو گرفتم اما با عشق تولید محتوا انجام میدم .