صور فلکی نیمکره ی جنوبی را بشناسیم

صور فلکی نیمکره ی جنوبی
صور فلکی نیمکره ی جنوبی

مشهورترین صور فلکی نیمکره ی شمالی را در مطلب قبلی مرور کردیم. نوبت به صور فلکی نیمکره ی جنوبی می رسد. این صور فلکی به وسیله ی مردمی که در نیمکره ی جنوبی زمین زندگی می کنند، دیده می شوند.

صور فلکی نیمکره ی جنوبی به ۵۱ عدد می رسند. کوچکترین صورت فلکی نیمکره ی جنوبی، “صلیب جنوبی” نام دارد. همین طور بزرگترین صورت فلکی نیمکره ی جنوبی “شجاع” است.

همان طور که می بینید در نیمکره ی جنوبی تعداد بیشتری صورت فلکی نسبت به نیمکره ی شمالی داریم و به نظر می رسد مردم بخش جنوبی کره ی زمین از این حیث شانس و اقبال بیشتری داشته اند.

اسامی صور فلکی نیمکره ی جنوبی

از صور فلکی نیمکره ی جنوبی می توان به آب مار (Hydrus)، آپوس (Apus)، اسکنه (Caelum)، سلطان (Cep)، تلسکوپ (Telescopium)، سنگ تراش (Sculptor)، کبوتر (Columba)، شاه تخته (Carina)، پرگار (Circnus)، گونیا (Norma)، درنا (Grus)، سبع (Lupus)، طاووس (Pavo)، ماهی پرنده (Volans)، ماهی زرین (Dorado)، شراع یا بادبان (Vela)، قطب نما (Pyrix)، طوغان (Tucana)، تور (Rericulum)، ظلیم (Centaurus)، میز صحرایی (Mensa)، هندی (Indus)، نقاش (Pictor)، میکروسکوپ (Microscopium)، مگس (Musca)، مفرغه الهوا (Antlia)، آتشدان (Ara)، مثلث جنوبی (Triangulum Australe) و…

در این جا به تعدادی از مشهورترین صور فلکی نیمکره ی جنوبی می پردازیم.

صورت فلکی صلیب جنوبی

ثبت صورت فلکی صلیب جنوبی برای اولین بار در سال ۱۵۹۸ میلادی انجام شد. این صورت فلکی از ستارگان سوزان تشکیل شده است و یکی از دلایل شهرت یافتن آن هم همین می باشد.

نام علمی آن Southern Cross Co بوده و چهار ستاره آن را تشکیل داده اند. همان طور که از نام این صورت فلکی بر می آید، چهار ستاره ی سوزان آن به شکل صلیبی کنار یکدیگر قرار گرفته اند.

مردم استرالیا و زلاندنو به راحتی قادر به دیدن صورت فلکی صلیب جنوبی هستند.
ستاره ی آلفا آن صلیب نام دارد و پایین ترین ستاره در طول شکل صلیب است.

صورت فلکی صلیب جنوبی
صورت فلکی صلیب جنوبی

صورت فلکی شجاع

صورت فلکی شجاع یا مار دریایی (Hya) بزرگ ترین صور فلکی نیمکره ی جنوبی می باشد. اگر به شکل مار دقت کنید، سر آن به سوی بخش جنوبی صورت فلکی سرطان مایل شده و در بخش شرقی کلب اصغر دیده می شود. این صورت فلکی در مساحتی معادل ۱۳۰۳ درجه مربع واقع شده است.

ستاره آلفای آن شجاع نام داشته و جالب است بدانید که درخشان ترین و پرنورترین ستاره در این صورت به شمار می رود. ستاره شجاع به اندازه ی ۱۱۰ سال نوری از زمین فاصله دارد. ستاره اپلسییلون با فاصله ی ۱۵۰ سال نوری از کره زمین، دیگر ستاره ی صورت فلکی مار آبی است، اما دیگر ستاره های آن را متاسفانه نامگذاری نکرده اند.

صورت فلکی شجاع
صورت فلکی شجاع

صورت فلکی ماهی زرین

پیتردیرکس زون کایسر و فردریک دهاوتمان این صورت فلکی را در فاصله ی سال های ۱۵۹۵ تا ۱۵۹۷ تشخیص داده و به ثبت رساندند.

صورت فلکی ماهی زرین از ۶ ستاره تشکیل شده است. این صورت فلکی در مجاورت صورت های دیگر از جمله اسکنه، ساعت، تور، آبمار، ماهی پرنده و سه پایه قرار دارد.

صورت فلکی ماهی زرین
صورت فلکی ماهی زرین

صورت فلکی نقاش

صورت فلکی نقاش یا Pictor به وسیله ی نیکولاس لوئیس د لاسیله در قرن هفدهم میلادی تصویرسازی شد. این صورت فلکی در شمار صور فلکی کوچک نیمکره ی جنوبی قرار دارد. سه ستاره صورت فلکی Pictor را شکل داده اند و معروف ترین آن ها، ستاره ی بتا پیکتوریس است.

لازم به ذکر است که صورت فلکی نقاش دارای این ویژگی خاص است که یک کهکشان رادیویی در خود جای داده است.

صورت فلکی نقاش
صورت فلکی نقاش

کهکشان رادیویی چیست؟

کهکشان های رادیویی از گونه کهکشان های فعال می باشند. شکل این کهکشان ها شبیه به بیضی بوده و الکترون ها در طول این سیاره ها پیوسته شتاب گیری می کنند. کهکشان های رادیویی به ندرت در فضا کشف می شوند و به دلیل فرآیند شتاب دهندگی درون جو خود، نزدیک به ۱۰ برابر روشن تر از دیگر کهکشان ها هستند.

صورت فلکی سلطان

این صورت فلکی با ۵ ستاره ترسیم شده است و در مساحتی در حدود ۵۸۸ درجه مربع قرار دارد. هیچکدام از این ۵ ستاره را نمی توانیم جزء ستارگان سوزان یا حتی درخشان بدانیم. ستاره آلفای آن ذراع الیمین نام دارد. این ستاره ۴۹ سال نوری از زمین فاصله دارد، اما به دلیل کم فروغ بودن به سادگی قابل رویت نیست.

صورت فلکی سلطان
صورت فلکی سلطان

صورت فلکی درنا

صورت فلکی درنا از صور فلکی نیمکره ی جنوبی محسوب می شود. ۸ ستاره این صورت فلکی را تشکیل می دهند و زمان ترسیم آن ها در هیبت درنا به سال ۱۵۹۸ میلادی بازمی گردد.

ستاره ی آلفا صورت فلکی درنا، ستاره ای درخشان بوده و در بالاترین نقطه قرار گرفته است.

صورت فلکی طاووس یا Pavo

صورت فلکی طاووس یا Pavo دارای ۷ ستاره اصلی است. ستاره ی آلفای آن به عنوان درخشان ترین ستاره به نظر آبی رنگ می رسد. ستاره ی طاووس در یونان باستان و در میان افسانه های یونانی ها جای دارد.

صورت فلکی درنا
صورت فلکی درنا
سمیرا نقیبی
کارشناسی ریاضی محض خواجه نصیر/ چندین سال سابقه کاری در سرپرستی فروش محصولات شبکه داشتم و از سال 93 به بعد سفر هیجان انگیز به دنیای بی انتهای تولید محتوا و سئو برای من آغاز شد. به تکنولوژی، گردشگری، بهداشت و سلامت و هر چیز زمینی و آدمیزادی علاقه مند هستم...