قبل از فرارسیدن روز مصاحبه شغلی ضروری است در مورد شرکت یا سازمان مورد نظر و نوعِ فعالیت آن تحقیقات مختصری انجام دهید تا در روز مصاحبه با اعتماد به نفس بیشتری در محل حاضر شوید. داشتن اطلاعات در مورد نحوه فعالیت و پیشینهی آن سازمان شور و اشتیاق شما را به استخدام شدن در آن شرکت به کارفرما نشان میدهد. با آرادمگ همراه باشید.
اطلاع از قالب مصاحبه
اگر از نحوه مصاحبه و مسائلی که در آن روز مطرح میشود، اطلاع داشته باشید به موفقیت شما کمک بسیاری خواهد کرد؛ البته این نکته قابل ذکر است که در اکثر سازمانها این موارد تا روز مصاحبه آشکار نمیشود. برای این منظور بهتر است شما با توجه به نوع شرکت و فعالیتهایش مواردی که ممکن است با شما مطرح شود را پیش بینی کرده و آگاهی لازم را کسب نمایید.

خود را برای سؤالات متداول در مصاحبه شغلی آماده کنید
در هر مصاحبه شغلی سؤالاتی مشخص وجود دارد که اگر در مورد این سؤالات آمادگی کافی را داشته باشیم به اعتماد به نفس ما کمک بسیاری میکند. سؤالاتی از قبیل «چرا به این شغل علاقهمند هستید؟»، «برای آینده خود چه برنامههایی دارید؟»، «نقاط قوت و ضعف در شخصیت شما چیست؟» جزء سؤالات رایج در اکثر مصاحبههای شغلی است که با آماده کردن پاسخ ها از قبل میتوانید با قدرت در مصاحبه حاضر شوید.
از زیادهگویی بپرهیزید
در مورد پیشینه شغلی و تواناییهایتان پاسخ هایی مختصر آماده کنید. برخی اوقات زیادهگویی و توضیحات اضافه باعث میشود رشته افکار شما و مصاحبهکننده پاره شود و از بحث اصلی فاصله بگیرید. روشی مخصوص برای پاسخگویی به سؤالات آماده کنید، این امر همچنین نظر کارفرما یا مصاحبهکننده را به خود جلب میکند.
مصاحبه تمرینی داشته باشید
با کمک دوستان یا اعضای خانوادهتان یک مصاحبه تمرینی انجام دهید. در این مصاحبه تمرینی به نکاتی مانند نحوه پوشش، آراستگی، نحوه بیان و اعتماد به نفس توجه داشته باشید تا با واقعی جلوه دادن فضا برای مصاحبه اصلی آمادگی لازم را پیدا کنید.
برای نتیجه بهتر از مصاحبه تمرینی فیلم تهیه کنید و در پایان فیلم را تماشا کرده و از نقاط قوت و ضعفِ خود آگاه شوید.
با لباسی مناسب و آراسته در محل مصاحبه حاضر شوید
اولین برخورد و دیدار در هر موقعیتی از مهمترین نکات در تأثیرگذاری است. این تأثیرگذاری به معنای استفاده از لباس یا اکسسوری های گران قیمت نیست بلکه به معنای آراستگی و استفاده از پوششی مناسبِ آن موقعیت است.
روز قبل از مصاحبه به اندازه کافی استراحت کنید
روز قبل از مصاحبه ذهن خود را از هر نکته منفی دور نگه دارید و خود را با کارهای موردعلاقهتان سرگرم کنید. زودتر از روزهای معمولی به تختخواب بروید و برای خواب آماده شوید تا در روز مصاحبه سرحال و شاداب باشید.
مدارک لازم را همراه خود داشته باشید
مدارک و گواهینامه تخصصهایتان را حتما به همراه داشته باشید. زمانی که شما در روز مصاحبه از هر نظر آمادگی کافی داشته باشید و به اصطلاح با دست پُر در آن سازمان حاضر شده باشید تأثیر قابل توجهی در ذهن و نظر کارفرما نسبت به خود خواهید گذاشت.
در پایان مصاحبه سکوت نکنید
یکی از نکاتی که در اکثر مصاحبه ها وجود دارد، پرسیدن نظر شما از طرف کارفرما یا مصاحبه کننده است. معمولا در پایان صحبتهای کارفرما این مسئله با شما مطرح میشود که «اگر سؤالی دارید یا نکتهای در ابهام باقی مانده بپرسید». در این مواقع شما به هیچوجه نباید سکوت کنید، برای این کار لازم است قبل از روز مصاحبه سؤالات احتمالی که ممکن است برایتان پیش بیاید را آماده کرده و تمرین کنید.

به زمان و سرساعت رسیدن توجه داشته باشید
یکی از مهمترین موارد در روز مصاحبه به موقع رسیدن یا به اصطلاح On Time بودن است. با درنظر گرفتن مسیر و موارد احتمالی زمان مشخصی را برای به موقع رسیدن به محل مصاحبه انتخاب کنید. برای اینکه از استرس ناشی از دیر رسیدن بکاهید توصیه می شود چند دقیقهای زودتر خود را به مکان مصاحبه برسانید.
برخی از مدیرانِ سازمانها حساسیت بسیاری نسبت به زمان و مسئولیتپذیری کارمندان دارند و این به موقع رسیدن شما تأثیر بسزایی در ذهن کارفرما نسبت به شما خواهد داشت.
خوشرو و خوش برخورد باشید
نحوه ورود و حضور شما در مجموعه بسیار اهمیت دارد. علاوه بر تأثیرگذاری بر روی کارفرما، نحوه برخورد شما با دیگر اعضای آن سازمان و ایجاد یک تصویر مثبت از خودتان نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
زبان بدن
از دیگر نکات مهم در مصاحبه شغلی توجه به زبان بدن است. تصویری که شما در بیست دقیقه اولِ مصاحبه از خود به نمایش میگذارید اهمیت زیادی دارد. به عنوان مثال در طول مصاحبه لبخند را فراموش نکنید، به نحوه نشستن خود دقت کنید «هنگام نشستن پشت خود را صاف نگه دارید»، در طول گفتگو تماس چشمی خود را با کارفرما حفظ کنید.
شنونده خوبی باشید
یکی از مواردی که مصاحبه کننده را تحت تأثیر قرار میدهد این است که شما شنونده خوبی باشید. زمانی که شما به خوبی به حرفهای مصاحبه کننده گوش میدهید توجه او را به دست میآورید. همچنین با برقراری ارتباط درست و سازنده نکتهای را در مصاحبه از دست نمیدهید.
از گفتن کلمات منفی خودداری کنید
گاهی ممکن است از شما سؤالاتی پرسیده شود که جواب و یا تجربهای در آن زمینه نداشته باشید، در این مواقع هرگز از کلمات منفی مانند خیر یا هرگز استفاده نکنید. به عنوان مثال از شما پرسیده میشود آیا در شغل پیشینِ خود در همایش یا نمایشگاهی شرکت کردهاید؟ شما برای پاسخ به این سؤال نباید به کلمه خیر یا هرگز اکتفا کنید بلکه لازم است با بیان کردن نکات مثبت دیگری از استعدادها و تجربیاتتان به طور غیرمستقیم به آن سؤال پاسخ دهید.
در هر شرایطی مثبت باشید و به کارفرما نشان دهید که همیشه آمادگی کسب مهارت و تجربیات جدید را دارید.
خود را برای مصاحبه دوم آماده کنید
برخی از سازمانها دو مرحله مصاحبه دارند. مصاحبه اول به شما این امکان را میدهد تا اطلاعات کافی و جامع از شرایطِ سازمان را به دست آورید؛ همچنین شما در مصاحبه اول تصویر واضحی از خود به کارفرما نشان دادهاید. با توجه به این موارد شما باید خود را در شرایط بهتری از مصاحبه اول قرار دهید تا بتوانید در مصاحبه دوم موفق شوید.
تلفن همراه خود را خاموش نگه دارید
یکی از موارد اشتباه در مصاحبههای شغلی روشن بودن تلفن همراه است. تلفن همراه خود را خاموش کرده یا درحالت بی صدا قرار دهید و در طول مصاحبه به هیچوجه گوشی خود را چک نکنید.
در مورد شغل و کارفرمای پیشین خود منفی صحبت نکنید
اگر در مورد محیط کاری و کارفرمای پیشین از شما سؤال شد به هیچوجه نکتهای منفی در این مورد بیان نکنید. این بدگویی و خشم ناخودآگاه ذهنیت نامطلوبی در مصاحبه کننده و کارفرما ایجاد میکند.
به عنوان مثال اگر از شما سؤال شد که چرا محل کار قبلی خود را ترک کردید، با توجه به هر دلیلی که باعث این امر شده است شما می توانید با پاسخی مانند این جمله «من به دنبال فضا و موقعیت بهتری برای پیشرفت در کار بودم» نظر خود را بیان کنید.

از تواناییها و تخصصهایتان صحبت کنید
در طول مصاحبه اطلاعات کافی درباره تخصصها و مهارتهای خود در اختیار کارفرما بگذارید. هر کار یا فعالیتی که در زمینه مهارتهایتان انجام دادهاید را برای سازمان بیان کنید.
خود را همانگونه که هستید معرفی کنید
در ابتدای مصاحبه معمولا از شما میخواهند تا مختصری از خودتان صحبت کنید و به نوعی خود را معرفی کنید. برای این کار لازم نیست چیزی بیشتر از آنچه هستید بر زبان بیاورید. خودتان باشید و در هنگام معرفی تواناییها و مهارتهایتان صادق باشید.
به خود مسلط باشید
اگر این امکان وجود دارد که قبل از مصاحبه دچار استرس و اضطراب شوید تمرینات تنفسی را امتحان کنید. با تمرکز بر دم و بازدمهای عمیق به ذهن خود استراحت دهید تا آرامش خود را به دست آورد و برای مصاحبه آماده شود. با تسلط به خود و حفظ کردن اعتماد به نفس مصاحبه شغلی شما به خوبی پیش خواهد رفت.
نتیجه مصاحبه را پیگیری کنید
اگر در تاریخ مشخص شده نتیجه مصاحبه به هر دلیلی به شما اعلام نشد با تماس گرفتن با سازمان مربوطه پیگیریهای لازم را انجام دهید. در صورت عدم تمایل به تماس برقرار کردن، می توانید با ایمیلی مبنی بر تشکر و پیگیری نتیجه مصاحبه با کارفرما ارتباط برقرار کنید.
پاسخ دهید