میوه های خوش طعم تابستانی و خواص آن‌ها

میوه‌های تابستانی

فصل تابستان، فصل گرماست، بنابراین به دلیل تعرق زیاد، نیاز بدن به آب، املاح و ویتامین‌ها بیشتر می‌شود. میوه‌های تابستانی با داشتن آب فراوان و مواد مغذی، از بهترین منابع تامین کننده مواد مورد نیاز بدن در فصل گرم هستند. از میوه های متنوع فصل تابستان می‌توان به روش‌های مختلف در رژیم‌های غذایی استفاده کرد. مثلا از آن‌ها در سالادها استفاده کنیم یا با شیر و ماست مخلوط کنیم و یا به عنوان میان وعده به صورت خام میل کنیم.

مصرف روزانه‌ی انواع میوه‌ها علاوه بر اینکه موجب تناسب اندام و سلامت بدنی می‌شود، برای زیبایی و سلامت پوست و مو بسیار موثر است و موجب شادابی و طراوت می‌شوند. با آراد مگ همراه می‌شویم تا از دنیای خوش طعم میوه‌های تابستانی بچشیم.

خواص میوه ها

میوه‌‌ها گروهی از مواد غذایی هستند که می‌توانند مواد زائد تولید شده در متابولیسم بدن را خنثی کنند. از دیگر خواص میوه‌ها این است که وجود آنتی اکسیدان‌های موجود در آن‌ها خاصیت ضد سرطان دارند و می‌توانند روغن حیوانی موجود در مواد گوشتی که در بدن باقی می‌ماند را از بین ببرد.

میوه‌های تابستان

زمان طلایی خوردن میوه

برای داشتن بدنی سالم میوه‌ها را باید در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهیم. اما آیا مهم است که در چه زمانی میوه بخوریم؟ و آیا باید به دنبال مناسب ترین زمان برای مصرف میوه ها باشیم؟

خوردن میوه به همره غذا، باعث ایجاد مشکل در هضم غذا می‌شود و هضم غذا را طولانی‌تر می‌کند. و ماندن غذا برای مدت طولانی‌تر در معده و دیرتر هضم شدن آن، باعث ایجاد مشکلات گوارشی مثل نفخ، ورم معده، یبوست و… می‌شود.

زمان مورد نیاز برای هضم اکثر میوه ها بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه است. بنابراین باید ۳۰ دقیقه قبل از غذا، میوه میل شود تا قبل از ورود غذا به معده، میوه کاملاً هضم شده باشد.و همچنین مدت زمان لازم برای هضم مواد گوشتی، سبزیجات و کربوهیدرات‌ها(مثل: برنج و نان)، زمانی بین ۲ تا ۳ ساعت است. بنابراین بهتر است اجازه دهیم تا غذا در معده کاملاً هضم شود. بنابراین بهتر است از خوردن میوه ۳۰ دقیقه قبل از غذا و حداقل ۲ ساعت بعد از غذا اجتناب شود.

و همچنین از خوردن میوه‌ها باهم اجتناب کنید. چراکه میوه‌ها با خواص و طبع مختلف باهم نمی‌سازند و برای بدن مشکل ایجاد می‌شود. برای مثال میوه‌های سرد و گرم نباید باهم خورده شوند.

و نکته‌ی دیگر این که وقتی میوه‌های تر و آبدار مانند سیب انگور و هنداونه خورده می‌شود، نباید بعد از آن آب نوشید. چراکه موجب نفخ و سنگینی معده می‌شود.

 میوه‌های تابستانی و خواص آن‌ها

هندوانه

هندوانه

هندوانه از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است. گرما را برطرف می کند و به دلیل آب فراوانش، پرطرف دارترین میوه در روزهای گرم تابستان است.  مقادیر بالای آنتی اکسیدان‌های مختلف در آن، ارزشش را چند برابر کرده است. ویتامین A، C و لیکوپن، از مهم ترین آنتی اکسیدان های موجود در این میوه هستند. معده را تقویت می‌کند. آب هندوانه مخلوط با سکنجبین علاج کننده‌ی یرقان و دفع کننده‌ی سنگ کلیه است. پوست سفید داخل هندوانه برای زخم گلو و دهان بسیار موثر است. مغز تخمه‌ی هندوانه، کرم‌های معده و روده را از بین‌می برد.  یک لیوان هندوانه ۲۰ درصد نیاز روزانه به ویتامینC  و ۱۴ در صد نیاز روزانه به ویتامین A را تأمین می کند.

هندوانه را باید همیشه بین دو غذا خورد یعنی تقریبا سه ساعت بعد از غذا و یک ساعت قبل از غذا. زیرا اگر بلافاصله بعد از غذا خورده شود در هضم غذا اختلال ایجاد می کند. همچنین نباید آن را با میوه های دیگر مخلوط کرد زیرا تولید نفخ شکم می کند.

زردآلو

زردآلو

زردآلوی تازه، منبع غنی از آهن، ویتامین C، پتاسیم و فیبر است. بتا کاروتن زیادی که در این میوه وجود دارد در بدن تبدیل به ویتامین A  می شود که به رشد اطفال کمک کرده، باعث تقویت قوه ی بینایی آن ها می شود. همچنین برای درمان کم خونی، بیماری‌های پوستی، تب، گوش درد و حتی سرطان مفید است. زردآلو خشک شده برای افراد مبتلا به احتباس ادراری، سوء هاضمه، یبوست بسیار مناسب است. زرد آلو در پاک سازی ترکیباتی که مسئول ایجاد تغییرات سرطان در سلول‌ها هستند کمک می‌کند و این امر بین سیگاری‌ها و غیرسیگاری‌ها، در پیش گیری از سرطان ریه و در بین زنان و مردان به طور یکسان صادق است. همچنین برگه زردآلو باعث هضم غذا می‌شود و برای یبوست مفید است.

مغز هسته‌ی تلخ زرد آلو، حاوی ماده‌ای به نام «آمیگدالین» است که در بدن سیانید آزاد می کند و موجب اختلال تنفسی، فلج و حتی مرگ می‌شود و باید از خوردن آن اجتناب کرد. همچنین از زیاده روی در مصرف زردآلو خودداری کنید، زیرا مصرف زیاد آن در هضم مواد غذایی ایجاد اختلال کرده، دچار اسهال می شوید. افرادی که ناراحتی کبدی دارند، باید از زیاد خوردن زردآلو پرهیز کنند.

آناناس

آناناس

به دلیل وجود درصد بالایی از آنتی اکسیدان‌ها، عامل دفاعی خوبی برای مبارزه با بعضی از بیماری‌ها است. آناناس میوه‌ای اشتها برانگیز بوده و برای افرادی که با هضم غذا مشکل دارند، بسیار مناسب است. این میوه اسید معده و نفخ را کاهش می‌دهد.

بروملین موجود در آناناس، باعث التیام زخم‌ها می‌شود زیرا جریان خون را بیشتر کرده و سبب می‌شود مواد مغذی سریع‌تر به زخم‌ها برسد. البته لازم به ذکر است که بروملین در فرایند کنسروسازی و پخت از بین می‌رود از این رو آناناس تازه نسبت به کمپوت آناناس، خواص بیشتری دارد. بر اساس طب چینی، آناناس خاصیت خنک‌کنندگی دارد و برای درمان آفتاب‌سوختگی بسیار مفید است.

انواع توت‌ها

توت

توت دارای فیبر بالا و قند نسبتاً پایین است. مصرف انواع  توت‌ها همچنین از رشد سرطان جلوگیری می کند.

قند موجود در توت سفید برای کسانی که مبتلا به مرض قند هستند ضرری ندارد. به همین علت به آنها توصیه می‌شود به جای قند، چای را با توت خشک بخورند. آنتی‌اکسیدان موجود در این میوه فواید بسیاری برای سلامتی دارد که یکی از آنها کاهش میزان کلسترول بد خون و جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی است.

شاه‌توت خواص بالایی برای سلامتی دارد از جمله جلوگیری از عفونت‌های دستگاه‌های ادراری، سرطان، حملات مغزی و قلبی. این میوه خوشمزه دارای ویتامین‌های A و C و املاح روی، پتاسیم، آهن، کلسیم و منیزیم است.

توت فرنگی دارای مقادیر بالای اسید فولیک، فیبر غذایی و پتاسیم است. توت فرنگی فشار خون را کاهش می‌دهد. پاک‌کننده روده و مثانه وسرشار از ویتامین و اقد چربی اشباع است. مطالعات جدید نشان می‌دهد این میوه خوش طعم با کاعش رشد تومور، با سرطات سینه مقابله می‌کند

گیلاس

گیلاس

مصرف گیلاس باعث بالا بردن انرژی می‌شود. بسیاری از قندهای موجود در گیلاس قندهای طبیعی هستند که موجب افزایش انرژی و شادی می‌شوند. اگر احساس ناراحتی و کسالت می‌کنید یک مشت گیلاس بخورید تا دوباره سرحال شوید.

گیلاس بخاطر مقادیر بسیار بالای فیبر،سیستم گوارشی را تقویت می‌کند و کلسترول را پایین می‍‌آورد. این میوه خوش آب و رنگ، حاوی مقدار زیادی ویتامین C است.  گیلاس برای کاهش فراموشی و پیشگیری از آلزایمرنیز موثر است.

خربزه

خربزه

خربزه داروی بسیاری از بیماری های مزمن از جمله «نقرس» و «روماتیسم مزمن» است. وجود املاح در خربزه، باعث می شود که درجه قلیایی بودن خون و سلول های بدن بالا برود و سمومی که بر اثر مصرف گوشت و مواد چربی، در خون و سلول‌های بدن ایجاد شده، خنثی و دفع شود. خربزه سرعت هضم غذا را بالا می‌برد و بدین لحاظ در کودکان موجب اشتها و فعالیت سلول‌های بدن شده، در رشد آنان موثر است و در سالمندان باعث افزایش فعالیت دستگاه گوارش می‌شود. خربزه دارای ویتامین A است، از این رو در ترمیم و تجدید سلول های بدن نقش دارد. اگر گوشت خربزه را له کنید و به صورت مرهم روی سوختگی های سطحی پوست بدن بگذارید، آن را معالجه خواهد کرد. تخم خربزه برای سرفه ی حاد، تب های شدید درد سینه و حلق مفید است.

مصرف خربزه در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی نقش به سزایی دارد و برای پیشگیری از بیماری‌های لثه هم موثر است.

انبه

انبه

غنی از ویتامین C و E و نیز حاوی پتاسیم، آهن و اسید نیکوتین است. ویتامین A موجود در انبه، ماه‌ها در بدن اثر خود را حفظ می‌کند. انبه حاوی فیبر‌هایی است که حرکات روده‌ها را تنظیم کرده و از یبوست پیشگیری می‌کند. این میوه برای کاهش التهاب مخاط معده فوق‌العاده است.

هلو

هلو

هلو منبع غنی ویتامین های A و C و نیز منبع خوبی از پتاسیم است. به آسانی هضم می‌شود و تقویت کننده‌ی بدن است. هلو برای اشخاص سرد مزاج مضر است به همین دلیل این افراد باید هلو را با عسل یا زنجبیل بخورند. هضم هلو برای بعضی از اشخاص دشوار است و نفخ ایجاد می‌کند. برای جلوگیری از نفخ، باید حداقل نیم ساعت قبل از غذا میل شود. بهتر است هلو را با پوست بخورید، چون پوست آن دارای ویتامین A است.

ادرارآور و قلیایی کننده‌ی خون است، بنابراین برای افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی و روماتیسم مفید است. بهترین ماسک زیبایی را می‌توانید از هلو تهیه کنید. برای جوان کردن پوست خود، هلو را له کنید و روی پوست قرار دهید و پس از ۲۰ دقیقه صورتتان را با آب بشویید.

مطالعات نشان داده است ،رژیم غذایی شامل دریافت میوه های غنی از ویتامین C نظیر هلو‌ها می‌تواند به بهبود ناتوانی جنسی در مردان کمک کند. همچنین برای افراد سیگاری که در معرض خطر مواد سرطانزای بیشتری هستند،هلو بسیار مفید است.

۶ میوه تابستانی با ۶ درد و ۶ درمان

میوه‌ها جزو گروه‌های غذایی‌ای هستند که خوردنشان همواره توصیه می‌شود؛ متخصصان تغذیه تاکید می‌کنند که هر میوه در فصل خود مصرف شود یعنی میوه‌های تابستانی، در تابستان و میوه‌های زمستانی در زمستان، میل شوند. البته تنوع بخشیدن به رژیم غذایی نیز جزو توصیه های دیگر آنهاست زیرا میوه ها خواص ویژه ای دارند که می توان از آن ها بهره برد.

گلابی و چربی خون

گلابی

مطالعات نشان داده خوردن یک گلابی رسیده، ۲۰ درصد از نیاز روزانه به فیبر را تامین و به کاهش چربی خون (کلسترول) کمک می کند. و دریافت این مقدار فیبر در تنظیم قند خون نیز موثر است به همین دلیل توصیه می شود افراد دیابتی در برنامه غذایی شان این میوه را بگنجانند.

همچنین، در گلابی ماده معدنی ای به نام “برن” وجود دارد که در بهبود عملکرد مغز و انتقال پیام های عصبی موثر است.

انگور و اختلال حواس

انگور

انگور منبع پتاسیم است و خوردن آن باعث کاهش فشارخون خواهد شد.

از آنجا که کمبود پتاسیم موجب اختلال های حواس و افسردگی، در سنین بالا و سالمندی می‌شود. از این رو گنجاندن انگور در برنامه رژیم غذایی تابستانی سالمندان برای بهبود اختلال حواس و جلوگیری از افسردگی درآنان بسیار مفید خواهد بود. به علاوه، انگور از منابع ترکیب‌هایی با خواص آنتی اکسیدانی است که دریافت آن‌ها از بروز سرطان‌هایی که بر اثر آلودگی هوا و خوردن فرآورده‌های گوشتی ممکن است به وجود آید، پیشگیری می‌کند.

آلو و کم خونی

آلو

خوردن ۱۰۰ گرم آلو، ۲۰ درصد از نیاز روزانه خانم‌ها به آهن را برطرف می‌کند. به همین دلیل به گیاه‌‌خواران توصیه می‌شود این میوه را در برنامه غذایی روزانه‌شان بگنجانند تا احتمال ابتلا به کم‌خونی و فقر آهن در آن ها کاهش یابد.

این میوه همچنین از منابع مناسب پتاسیم است به همین دلیل به بیماران فشارخونی پیشنهاد می‌شود آلو را در سبد میوه خود قرار دهند و روزانه ۲ تا ۳ عدد از این میوه را میل کنند. در ضمن، آلو جز میوه‌هایی است که یبوست را کاهش می‌دهد و کسانی که دچار این مشکل گوارشی هستند، بهتر است بیشتر از این میوه استفاده کنند.

هلو و یبوست

خوردن یک هلوی متوسط، ۸ درصد از نیاز روزانه به فیبر را تامین می‌کند و دریافت آن بهبود‌ دهنده یبوست است. این مقدار فیبر، سطح کلسترول خون را پایین می‌آورد و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را نیز کاهش می‌دهد. این میوه از منابع ویتامین C نیز محسوب می‌‌شود و به همین دلیل توصیه می‌شود افرادی که به بیماری‌های لثه مبتلا هستند، آن را در برنامه غذایی روزانه‌شان بگنجانند.

انبه و فشارخون

خوردن یک انبه کامل که حدود ۶۵۰ گرم وزن دارد، می تواند ۳۳ درصد از نیاز روزانه به پتاسیم را تامین کند، به همین دلیل خوردن این میوه به کسانی‌که فشار خون بالا دارند، توصیه می شود.

انبه، همچنین از منابع بتاکاروتن، یکی از آنتی اکسیدان‌های قوی است و از بروز کم خونی و فقر آهن پیشگیری می‌کند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، خوردن این میوه به دلیل داشتن بتاکاروتن فراوان و به خصوص ترکیبی به نام کریپتوگزانتین، ریسک ابتلا به سرطان رحم را هم پایین می‌آورد.

انجیر و پوکی استخوان

انجیر

انجیر از میوه های کلسیم دار است. به طوری که با خوردن ۳ عدد از آن، حدود ۲۰ درصد از نیاز بدن به این ماده معدنی تامین می‌شود. انجیر دارای فیبر فراوانی است  به این دلیل کسانی که از یبوست رنج می برند، توصیه می‌شود  آن را در برنامه غذایی‌شان بگنجانند.

آهن نیز از دیگر موادی است که با خوردن انجیر به بدن می‌رسد از این‌ رو، انجیر گزینه‌ای مناسب برای کسانی است که خطر کمبود کلسیم و آهن در آن ها بالاست مانند گیاه‌خواران و سالمندانی که در معرض پوکی استخوان هستند. چاق کننده است و برای آن هایی که می خواهند وزن اضافه کنند و یا بیمارانی که دوره نقاهت خود را می گذرانند بسیار مفید است. بدین منظور می توان آن را با شیر سویا مخلوط کرده و بین غذاها خورد.

با خوردن میوه‌های آبدار و خوشمزه، فصل تابستان دل‌انگیزی را در کنار عزیزانتان پیش رو داشتته باشید.