در مورد مقوله گوشت خواری و گیاهخواری نگرشهای متفاوتی وجود دارد. هر کدام از افرادی که در این دو دسته قرار دارند نظرات و ایدئولوژیهای خاصی درباره روش تغذیه خود دارند. براساس تحقیقات انجام گرفته رژیمهای گیاهخواری فواید بیشماری برای سلامتی دارند و به نسبت رژیم هایی که افراد گوشت خوار میگیرند؛ گیاهخواری بسیار سالمتر و مفیدتر به نظر میآید. با آرادمگ همراه باشید.

مطالعات و تحقیقات گستردهای درباره رژیمهای گیاهی و گیاهخواری انجام گرفته است و معیارهای متعددی وجود دارد که نشان میدهد گیاهخواری چه تأثیری در سلامتی افراد خواهد داشت. یکی از مطالعات انجام گرفته در این زمینه امید به زندگی و کاهش مرگ و میر در جمعیت گیاهخوار است؛ به این صورت که مردمِ کشورهایی که گیاهخواری را به گوشت خواری ترجیح میدهند نسبت به کشورهای دیگر بیشتر عمر میکنند و همچنین امید به زندگی در آنها بسیار بالاتر است.
از دیگر تحقیقات صورت گرفته در مورد ابتلا به انواع سرطان است. گیاهخواران نسبت به دیگران کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار میگیرند زیرا آنها از خوردن مواد غذایی مانند سوسیس یا ژامبون دوری میکنند.
آزمایش دیگری که در این زمینه انجام شده سلامتی افراد گیاهخوار است که به نسبت گوشت خواران کمتر در معرض انواع بیماریها مانند بیماریهای قلبی هستند. مصرف میوه، غلات و سبزیجات باعث کاهش کلسترول در بدن می شوند و همین یک مورد بدن افراد گیاهخوار را ایمنتر نگه میدارد.

در حال حاضر در بسیاری از کشورها بر جنبههای مثبت گیاهخواری تأکید می شود و متخصصان تلاش میکنند تا با ایجاد آگاهی سطح افکار مردم را در این زمینه بالا ببرند. درواقع روی آوردن به گیاهخواری انتخابی درست در جهت تضمین سلامت جسم و روح و حفاظت از محیط زیست است.
گیاهخواران تلاش میکنند مردم را از تأثیرات منفی که گوشت خواری بر جامعه و محیط پیرامون زندگیمان میگذارد، آگاه کنند. یکی از این مشکلات که باعث آسیب به محیط زیست نیز می شود انتشار گازهای گلخانهای است که طبق گزارشات سازمان ملل تولید گوشت بیش از ۱۰ درصد انتشار گازهای گلخانهای را افزایش میدهد. تولید گاز متان که از دامداری ایجاد می شود یکی از سمیترین و مضرترین گازهای گلخانهای است که باعث تغییرات آب و هوایی می شود.
همچنین گسترش مراتع برای دام و دامداری یکی دیگر از مسائلی است که به محیط زیست آسیبهای بسیاری وارد میکند. جنگل زدایی آسیبی است که از این طریق به کره زمین وارد می شود و پیامدهای آن عواملی مانند تخریب خاک، افزایش دی اکسید کربن، از بین رفتن تنوع زیستی و… هستند.

شیوههای دامداری و کشاورزی علاوه بر اینکه برای حیوانات عواقب جدی و خطرناکی دارد؛ جان انسانها را نیز تهدید میکند. اغلب حیوانات در شرایط نابسامانی پرورش می یابند و رشد میکنند و بسیاری از بیماریها از طریق آنها به بدن انسان وارد می شود.
بسیاری از فیلسوفان و محققان به این نظریه اعتقاد دارند که حیوانات نیز مانند انسانها حق زندگی کردن دارند و این حجم از کشتار برای مصرف و تغذیه انسان بی مورد است. متأسفانه در جامعه امروز حقوق حیوانات از ارزش بسیار ناچیزی برخوردار است و همین امر سبب می شود تا حیوانات بیشتری مورد بیرحمی قرار بگیرند و گوشتخواری نیز افزایش پیدا کند.
بسیاری از گیاهخواران معتقدند که حیوانات درد و رنج را حس کرده و تجربه میکنند. در باور آنها انسانها میتوانند با رژیمهای غذایی متشکل از مواد گیاهی و غلات زنده بمانند و نیازی به از بین بردن زندگی تمام حیوانات نیست.

افرادی که تصمیم به تغییر سبک غذایی خود میگیرند باید توجه داشته باشند رژیمی را انتخاب کنند که فشار زیادی به آنها وارد نکند و مناسب وضعیت جسمی آنها باشد. گیاهخواری انواع مختلفی دارد که با توجه به محدودیت هر دسته افراد می توانند رژیمی متناسب با علایق و وضعیت سلامتیشان انتخاب کنند.
Lacto Vegetarian؛ در این رژیم شخص تمام محصولات لبنی را استفاده میکند اما از خوردن گوشت قرمز، ماهی، مرغ و تخم مرغ دوری می کند.
Vegan؛ در رژیم وگان مصرف تمام محصولات دامی «مرغ، ماهی، تخم مرغ، لبنیات، گوشت قرمز» ممنوع است و حتی برخی از افراد استفاده از محصولات حیوانی مانند چرم یا خز را برای خود ممنوع میکنند.
Ovo Vegetarian؛ این دسته از افراد تنها از تخم مرغ استفاده میکنند و از خوردن لبنیات، گوشت، مرغ و ماهی اجتناب میکنند.
Pesco Vegetarian؛ در این رژیم غذایی شخص ماهی، تخم مرغ و لبنیات را مصرف می کند اما از گوشت و مرغ دوری میکند.
Lacto-Ovo Vegetarian؛ در این دسته نیز خوردن ماهی، تخم مرغ و لبنیات آزاد است و گوشت و مرغ ممنوع است.
قبل از اینکه هر کدام از این دستههای رژیمهای غذایی را انتخاب کنید در مورد گیاهخواری و نیازهای غذایی خود تحقیق کنید و از متخصصان و افرادی که تجربه گیاهخواری دارند مشورت بگیرید. نیازهای غذایی هر شخص نسبت به سن، جنس و قدرت بدنی متفاوت است و باید سبکی را انتخاب کنید که به شما آسیبی وارد نسازد.

یکی از نیازهای ضروری بدن مصرف پروتئین است. مصرف پروتئین برای بدن لازم و در رشد و حفظ استخوانها و عضلات سالم نقش مهمی دارد. با توجه به سن و فعالیتهای جسمی هر فرد می توان نیاز او را به پروتئین مشخص کرد. تخم مرغ و لبنیات منابع خوبی برای کسب پروتئین هستند و اگر تصمیم دارید رژیم وگان را برگزینید می توانید حبوبات، غلات، آجیل و دانهها را جایگزین تخم مرغ و لبنیات کنید.
از دیگر موادی که برای بدن بسیار ضروری است کلسیم است. محصولات لبنی بیشترین میزان کلسیم را در خود دارند اما اگر رژیم بدون لبنیات را انتخاب کردهاید؛ میتوانید از سبزیجاتی مانند کلم بروکلی که سرشار از کلسیم هستند، استفاده کنید.
ویتامینهای گروه B به خصوص B12 از ویتامینهای ضروری برای بدن هستند که در محصولات لبنی و تخممرغ یافت میشود اما وگان ها باید به این نکته توجه ویژهای داشته باشند که کمبود این ویتامین ممکن است باعث بروز مشکلاتی در سلامتی آنها شود. وگان ها میتوانند از غلات، مخمرهای خوراکی، سویا و مکملهای ویتامین استفاده کنند. وگان ها همچنین باید به طور مداوم به پزشک و متخصص مراجعه کرده و سطح ویتامین B12 خود را چک کنند.

از دیگر مواد معدنی لازم برای بدن آهن است که گیاهخواران با خوردن حبوبات، غلات، برخی از سبزیجات و خشکبار مانند آلو می توانند این ماده را برای بدن خود فراهم کنند. از آنجا که جذب آهن از منابع گیاهی دشوارتر است میزان مصرف آهن برای گیاهخواران باید به نسبت افراد دیگر بیشتر باشد.
ماده معدنی «روی» از موادی است که در بهترین حالت از منابع حیوانی به دست میآید و مصرف لبنیات به جذب روی کمک میکند. افرادی که تمایل به مصرف لبنیات ندارند باید حبوبات، غلات سبوسدار، جوانه گندم، آجیل، سویا و… را جایگزین لبنیات نمایند.
تخم مرغ و ماهی منابع خوبی از اسید چرب امگا ۳ هستند و از آنجا که گیاهخواران ممکن است از مصرف آنها منع شده باشند میتوانند از سویا، تخم کتان و برخی روغنهای حاوی امگا ۳ استفاده کنند. البته توجه به این نکته الزامی است که متخصصان توصیه میکنند گیاهخوارانی که مصرف ماهی را از رژیم غذایی خود حذف کردهاند، در ماه یک یا دو بار ماهی مصرف کنند.

زمانی که افراد به گیاهخواری روی میآورند نگران این موضوع هستند که وزن آنها کاهش پیدا نکند. این اشخاص نباید نگران این موضوع باشند؛ اگر از مواد غذایی که شامل پروتئین، فیبر، کلسیم و… هستند، به طور منظم و اصولی استفاده کنند و میان وعدههایی مانند آجیل، دانهها، انواع کرهها مانند کره بادام زمینی و… داشته باشند، دیگر ضرورتی ندارد نگران کاهش وزن خود باشند. این افراد در کنار نوشیدن آب می توانند از انواع نوشیدنیهای پروتئینی و اسموتی ها استفاده کنند.
برای جلوگیری از کاهش وزن مصرف پروتئین روش بسیار مناسبی است. سویا که سرشار از پروتئین است بهترین دوست برای وگان ها محسوب می شود که در گونههای متفاوتی مانند پنیر سویا، شیر سویا و… عرضه میشود. در کنار سویا تخم مرغ ماده غذایی مفیدی برای کسب پروتئین است که هر میزان استفاده از سفیده تخم مرغ پروتئین لازم برای بدن را افزایش میدهد.

توجه داشته باشید که زرده تخم مرغ به نسبت سفیده آن باید کمتر مصرف شود به این صورت که اگر در روز سه سفیده تخم مرغ مصرف میکنید تنها یک زرده برای یک روز کافیست. استفاده بیش از اندازه زرده تخم مرغ باعث افزایش سطح کلسترول در بدن می شود.
گیاهخواران میتوانند برای افزایش وزن از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات مانند ماکارونی، برنج، نانهای گندمی سبوسدار و… استفاده کنند.
انتخاب گیاهخواری در ابتدا ممکن است بسیار دشوار باشد، به طور کلی تغییر سبک غذایی امری سخت است و نیازمند صبوری و تلاش در این راه است. افرادی که میخواهند گیاهخوار شوند باید طبق نکتههای گفته شده در این مقاله هدف خود از این کار را مشخص کرده و بر اساس نیازهای جسمی و روحی خود سبکی مناسب سیستم بدنی خود انتخاب نمایند.
گیاهخواران باید به طور مرتب وضعیت سلامتی خود را چک کرده و کنترل نمایند تا مطمئن شوند که مواد معدنی و ویتامینهای ضروری به بدن آنها می رسد. به طور کلی با رعایت اصول مهم در گیاهخواری، توجه به وضعیت سلامتی و رساندن مواد مغذی به بدن افراد می توانند بدون نگرانی سبک زندگی گیاهخواری را انتخاب کنند.
پاسخ دهید