دلایل شکست استارت آپ ها کدامند؟

دلایل شکست استارت آپ ها

اگر چه تمامی استارت آپ ها و کسب و کارهای نوین برای رسیدن به موفقیتی بزرگ، آغاز به کار کرده و در این راستا قدم برمی دارند، اما بسیاری از آن ها خیلی زود شکست را تجربه می کنند. دلایل شکست استارت آپ ها در حوزه های مختلفی جای می گیرد و عوامل گوناگونی آن ها را به سقوط می کشاند.

آمار حاکی از آن است که بیش از نیمی از کسب و کارهای نوین در همان یک یا دو سال نخست تولد خود، شکست را تجربه می کنند. حتی تعدادی از آن ها که دوام بیشتری داشته و سال اول و دوم را پشت سر می گذارند؛ بیشتر از ۱۰ سال عمر نخواهند کرد.

دلایل شکست استارت آپ ها

در اینجا به بررسی عمده دلایل شکست استارت آپ ها و چیزی که آن ها را از مسیر موفقیت دور می سازد، می پردازیم.

در این موضوع توجه داشته باشید که همیشه شکست نخوردن هم به معنای موفقیت قطعی نیست. بارها شکست های بزرگی را در طول تاریخ دیده ایم که زمینه ساز موفقیت های چشمگیری در آینده شده اند.

دلایل شکست استارت آپ ها

نبود برنامه ریزی درست از دلایل شکست استارت آپ ها

قطعا بیشتر استارت آپ ها و کسب و کارهای نوین برای شروع کار خود و مراحل بعدی آن، برنامه ریزی مشخصی دارند. اما آیا همیشه این برنامه ریزی به اندازه ی کافی جامع و کامل است؟ برنامه ریزی صحیح یک کسب و کار تازه، باید به شکلی باشد که همه چیز برای رویارویی با بدترین شرایط در آن سنجیده شده باشد.

دوام و بقا در بحران سازمان و زمانی که همه ی حساب ها اشتباه از آب درآمده و بازخورد لازم را از بازار هدف دریافت نکرده ایم؛ در چنین برنامه ریزی ضرورت دارد.

از رأس هرم استارت آپ تا جزئی ترین عضو آن، باید پیش از رسیدن به ثبات و رشد مثبت؛ همیشه آمادگی لازم برای بروز بحران های درونی و بیرونی را داشته باشند. حتی پس از رسیدن به ثبات، نیز چنین آمادگی باید وجود داشته باشد. در غیر این صورت کمترین چالشی؛ تمام تکه های دومینو را به لرزه درآورده و به راحتی استارت آپ را از بین رفته خواهیم دید.

محل نادرست و زمان نادرست

ممکن است ایده ی کلی راه اندازی استارت آپ شما درست باشد و اتفاقا این ایده بتواند یکی از پولسازترین کسب و کارهای عصر نوین باشد؛ اما محل نادرست و زمان نادرست همه چیز را وارونه خواهد ساخت.

بهترین ایده ها نیز اگر در محلی نامناسب و زمانی نادرست به اجرا دربیایند؛ بی نتیجه خواهند بود. این یکی از دلایل شکست استارت آپ ها به شمار می رود و اتفاقا بسیاری پیش از این تجربه اش کرده اند.

برای جلوگیری از چنین اتفاقی باید سنجش درستی از بازار داشته و درست به زمان تقاضا، عرضه ی خود را انجام دهید. در حقیقت شما یا باید به نیازهای مشتری خود پاسخ دهید و یا این که پیش از عرضه، چنین نیازی را در جامعه ایجاد کنید.

دلایل شکست استارت آپ ها

بازاریابی اشتباه

بسیاری از مواقع استارت آپ ها هزینه های زیادی نیز در زمینه بازاریابی انجام می دهند؛ اما بازاریابی اشتباه و غیرهدفمند زمینه ساز شکست آن ها می شود.

به واقع این کسب و کارها به جای ایجاد یک زمینه مثبت از نام تجاری خود، آن را بیشتر لوث کرده و باعث بی توجهی مشتریان می شوند. بازاریابی درونگرا چیزی ست که در عصر حاضر بیشترین تاثیرگذاری را داشته و رفته رفته بازاریابی مستقیم را به طور کلی عقب می راند.

عدم هماهنگی میان اعضای تیم

عدم هماهنگی میان اعضای تیم به ویژه نفرات اصلی، نیز زمینه ساز شکست استارت آپ ها می شود. اگر در بین کسب و کارهای شکست خورده به جستجو و مطالعه بپردازید، عدم هماهنگی بین نفرات اصلی، به عنوان یکی از دلایل شکست استارت آپ ها خودنمایی می کند.

این عدم هماهنگی به ویژه زمانی که بحران نزدیک شده و نیاز به تصمیم گیری های جدی و سازنده است، بیشتر تاثیر گذاشته و به عقب رفت و نزدیک شدن به نقطه ی سقوط؛ دامن می زند.

دلایل شکست استارت آپ ها

سرمایه گذاری متزلزل از دلایل شکست استارت آپ ها

اگر ماهیت کسب و کار به شکلی ست که نیاز به سرمایه گذاری مناسب دارد، حتما باید پیش از شروع تامین سرمایه صورت گرفته و سپس پا به میدان بگذارید.

برخی از استارت آپ ها بدون داشتن سرمایه اولیه چندان حجیم، قادر به تنفس بوده و به نوعی دانش محور هستند. اما آن هایی که به هویت پول بستگی داشته و بر تولید و کالا تمرکز دارند، حتما باید تامین سرمایه را به صورت جدی صورت داده باشند. در غیر این صورت سرمایه گذاری متزلزل؛ میزان نقدینگی خرج شده ی قبلی را نیز تحت الشعاع قرار داده و همه چیز را واژگون خواهد ساخت.

دشمن پنداری رقبا

استارت آپ هایی که به نوعی رقبای خود در بازار را به عنوان دشمن فرض کرده و از همان ابتدا نیروی زیادی را صرف مبارزه با آن ها می کنند؛ بیشتر اوقات محکوم به شکست هستند. رقابت را از دشمنی و ضربه زدن به کسب و کارهای موازی، مجزا نموده و بیشترین تمرکز خود را روی خلاقیت درون سازمانی بگذارید.

رقابت در بازار همیشه باعث پیشرفت شده و کیفیت کالا و خدمات را بالا می برد، اما هرگز نباید این رقابت را به چشم تخریب همکاران در بازار و تلاش برای عبور از آن ها قلمداد کرد.

به یاد داشته باشید که رقبای پیشین شما این راه را خیلی قبل تر پیموده و در شرایط راه اندازی و یا حتی چندین سال ابتدایی کار، تلاش برای تخریب آن ها؛ اشتباه مهلکی خواهد بود.

دلایل شکست استارت آپ ها

در نهایت می توان گفت که دلایل شکست استارت آپ ها گاه به بند نازکی گره خورده است. یک تصمیم اشتباه و یک نگاه نادرست، نبود قدرت ریسک پذیری و یا در کنار آن خیال پردازی بیش از اندازه و … می تواند بهترین ایده های کسب و کار را در همان عنفوان تولد با مرگی زودرس مواجه سازد.

برای موفقیت در کسب و کارهای نوپا باید راسخ، واقع بین و در عین حال مقاوم و انعطاف پذیر بود.

سمیرا نقیبی
کارشناسی ریاضی محض خواجه نصیر/ چندین سال سابقه کاری در سرپرستی فروش محصولات شبکه داشتم و از سال 93 به بعد سفر هیجان انگیز به دنیای بی انتهای تولید محتوا و سئو برای من آغاز شد. به تکنولوژی، گردشگری، بهداشت و سلامت و هر چیز زمینی و آدمیزادی علاقه مند هستم...