چگونه از نگرانی رهایی یابیم؟

worry-aradmag-013
نگرانی-worry

همه انسان‌ها در طول دوره زندگی خود با نگرانی سروکار دارند و این موضوع در حد و اندازه نرمال امری طبیعی است اما برخی اوقات نگرانی به درجه بالایی می‌رسد؛ به طوری که زندگی عادی فرد دچار اختلال می‌گردد. نگرانی بیش‌ازاندازه باعث می شود موارد مثبت زندگی دیده نشوند یا مورد توجه قرار نگیرند و فرد از این موارد و زندگی معمولی خود منحرف شود. با آرادمگ همراه باشید.

این موضوع رایج بین بسیاری از افراد سبب می شود که آن‌ها حتی توانایی مقابله و یافتن راه حل برای مشکلات را هم نداشته باشند و به مرور زمان پدیده نگرانی منجر به ایجاد مشکلاتی در سلامتی جسم و روح فرد خواهد شد.

worry-aradmag-001

در برخی از افراد نگران بودن تبدیل به یک عادت شده و در درون فرد نهادینه می‌شود؛ اما این الگوی مخرب با اراده و به کارگیری راهکارهای مفید متوقف خواهد شد، با این شرط که شخص نسبت به نگرانی بیش‌ازاندازه خود آگاه بوده و برای کاهش شدت آن تلاش کند.

بسیاری از اشخاص نیز هستند که همیشه نسبت به آینده و اتفاقاتی که هنوز رخ نداده‌اند نگران هستند؛ این نوع نگرانی می تواند زندگی روزمره شخص را فلج کرده و آسیب های روحی بسیاری به او وارد کند. نگرانی برای آینده دور یکی از پیش پا افتاده‌ترین مسائلی است که شخص نسبت به آن حساسیت نشان می دهد؛ قدرت عقل و منطق شخص را از این نگرانی منع می‌کند زیرا دلهره نسب به اتفاقی که مشخص نیست رخ بدهد یا خیر، از اساس امری غلط و بیهوده است.

worry-aradmag-002

نگرانی خود را به تعویق بیندازید

افرادی که مبتلا به نگرانی‌های غیرمعمول و بیش از اندازه نرمال هستند، نمی‌توانند یکباره خود را از این موضوع برهانند؛ یکی از مواردی که به این اشخاص کمک می‌نماید، به تعویق انداختن نگرانی است.

روز یا ساعت‌های مشخصی را برای فکر کردن به نگرانی‌هایتان انتخاب کنید؛ این افراد معمولا در هر ساعت از شبانه روز به موارد و اتفاقات ناخوشایند فکر می‌کنند و تمام روز خود را مختل می‌کنند؛ به همین منظور به آن‌ها پیشنهاد می شود روز یا ساعات مشخصی را انتخاب کرده و فقط در زمان مشخص شده به نگرانی‌های خود فکر کنند و بعد از پایان آن زمان بهیچوجه به مسائل نگران کننده رجوع نکرده و به زندگی روزمره خود ادامه دهند.

worry-aradmag-003

با این روش هر زمان که افکار مخرب به سراغ شما می‌آیند، می‌توانید به این افکار بگویید در زمان مشخص شده به آن‌ها فکر خواهید کرد.

نوشتن

یکی از کاربردی‌ترین راهکارها در بیشتر مسائل روانشناسی نوشتن است؛ این روش کمک بزرگی به تخلیه و مدیریت احساسات شخص می‌کند. نوشتنِ نگرانی‌ها سبب می شود تا در آن لحظه ذهن رهایی یافته و دیگر شخص احساس نگرانی نداشته باشد، زیرا با نوشتن انرژی ناشی از هر گونه نگرانی از ذهن به کاغذ منتقل شده و فرد به شکلی واقع بینانه به موضوع نگاه خواهد کرد.

worry-aradmag-004

با اطرافیان و یا یک متخصص صحبت نمایید

صحبت کردن در مورد افکار و نگرانی‌های موجود در ذهن کمک قابل توجهی به فرد خواهد کرد؛ صحبت کردن و شنیدن نظرات دیگران باعث می شود تا شخص دید تازه‌ای نسبت به موضوع پیدا کند؛ همچنین در برخی موارد افراد با مراجعه به متخصص و روانشناس می‌توانند برای ترک عادت خود قدم مفیدی بردارند.

worry-aradmag-005

خود را با انجام دادن کارهای متفاوت مشغول نگه دارید

طبق تحقیقات صورت گرفته مشغول کردن ذهن با انجام کارهای متفاوت یکی از راهکارهای حواس پرتی در زمینه نگرانی‌های بیهوده است. برخی از متخصصان بر این باورند انجام دادن کاری تکراری که با دست انجام شود در این زمینه کمک قابل توجهی خواهد کرد؛ به عنوان مثال هنگامی که افکاری بیهوده به سراغ شما می‌آیند و باعث ایجاد نگرانی در ذهن شما می شوند، می توانید ظرف بشویید یا لباس‌های کمد خود را مرتب کنید.

انجام دادن کار با دست و تکرار سبب می شود تا ذهن به طور کلی از مسئله موجود غافل شده و درگیر این الگوی تکراری شود.

worry-aradmag-006

ورزش کنید

ورزش نیز مانند نوشتن امری مهم در کمک به بهبود بسیاری از اختلالات روحی و روانی است. ورزش کردن سطح «سروتونین» را در بدن افزایش می‌دهد و این ماده شیمیایی سبب می‌شود تا فعالیت های مغز به آرامی انجام شوند و سطح اضطراب و نگرانی کاهش پیدا کند. همراه با ورزش کردن تمرین تنفس عمیق نیز یکی از کاربردی‌ترین روش‌ها برای کنترل سطح نگرانی است.

worry-aradmag-007

همچنین مدیتیشن و مراقبه نیز تأثیر شگرفی بر روی کنترل سطح نگرانی در فرد دارد؛ مدیتیشن سبب افزایش فعالیت قشر پیشین مغز می شود که این امر در احساس آرامش و شادی درونی شخص تأثیر قابل توجهی دارد. متأسفانه در کشور ما اشخاص نسبت به اهمیت مدیتیشن و مراقبه اطلاع کافی ندارند و از انجام این تمرینات مفید و اثربخش غافل هستند که چگونه می‌توانند در سلامت روح و روان انسان نقش داشته باشند.

آروماتراپی

آروماتراپی یا رایحه درمانی نوعی روش درمان برای کاهش نگرانی و استرس در افراد است که البته برای درمان بیماری‌های دیگری نیز به کار می‌رود. در رایحه درمانی عصاره گیاهان و گل‌ها، دانه یا ریشه آن‌ها به صورت روغن مورد استفاده قرار می‌گیرند.

افراد با استنشاق این روغن‌های معطر که بر عملکرد مغز و نواحی مرتبط به احساسات تأثیر دارد، می‌توانند سطح نگرانی خود را کاهش دهند؛ علاوه بر روش استشمام بو، ماساژ با این روغن‌ها نیز روش مؤثر دیگری است که بسیار پرکاربرد است.

worry-aradmag-008

توجه به این نکته ضروری است که هر رایحه کاربردهای مخصوص به خود را دارد و باید با توجه به نیاز شخص و موردی که برای آن به رایحه درمانی رجوع کرده، از روغنی که برای او مفید است، استفاده شود. برخی از رایحه‌ها برای اشخاصی خاص ضرر دارند؛ به عنوان مثال افرادی که آسم یا آلرژی شدید دارند یا افرادی که فشار خون بالا دارند، زنان باردار یا افرادی که به برخی از سرطان‌ها مبتلا هستند؛ برخی از رایحه‌ها برای آن‌ها به شدت مضر بوده و باید با اطلاعات کافی سراغ آروماتراپی بروند.

worry-aradmag-009

نگرانی‌های خود را بشناسید

سرکوب نگرانی در فراموش کردن آن نقش چندانی ندارد و حتی ممکن است در آینده شدت نگرانی شخص افزایش پیدا کند. سرکوب کردن و حذف کردن کمکی به این موضوع نمی‌کند، شخصی که شدت نگرانی او بیش‌ازاندازه است باید نگرانی‌های خود را شناخته و با آن‌ها روبرو شود تا بتواند آن را بپذیرد و در جهت رفع آن قدم بردارد.

نگرانی‌های خود را طبقه بندی کنید

یکی از راهکارهای روبرو شدن با این موضوع طبقه بندی و پردازش آن است؛ به عنوان مثال در دسته اول می‌توانید با این سؤال شروع کنید که آیا نگرانی که نسبت به موضوعی خاص دارید را می‌توانید حل کنید یا خیر، اینکه توانایی رفع مشکل را دارید یا می توانید راه حلی برای برطرف کردن آن پیدا کنید؛ این امر کمک می‌کند تا شما به شکلی واضح با مدل نگرانی خود روبرو شده و نسبت به رفع مشکل خود اقدام کنید.

worry-aradmag-010

در دسته دوم نگرانی شما در مورد موضوعی است که احتمالا در آینده رخ می‌دهد یا شاید هرگز اتفاق نیفتد؛ توجه به این امر اولین قدم شما برای رها شدن از نگرانی است زیرا با آن به شکلی منطقی مواجه شده‌اید.

دسته بعدی درباره امری است که در صورت وقوع چه پیامدهایی خواهد داشت؛ فرد با مشخص کردن نوع نگرانی و اینکه اگر اتفاق بیفتد چقدر بد یا وحشتناک خواهد بود، می تواند با حقیقت روبرو شود و با رجوع به عقل درباره نحوه وقوع و میزان بد بودن آن احتمالات را در نظر بگیرد و از نگرانی بیش از اندازه رهایی یابد.

worry-aradmag-011

پذیرش ماهیت زندگی

جریان زندگی همیشه غیر قابل پیش بینی و مبهم بوده است؛ انسان هیچگاه نمی‌تواند به طور قطعی و با یقین کامل اتفاقات زندگی را حدس بزند یا پیش بینی کند. هیچ چیز در زندگی کامل نیست و همیشه باید عدم اطمینان و نقص‌ها را در نظر داشت و با زندگی در زمان حال با این جریان همراه شد؛ به همین دلیل نگرانی بیش از اندازه در زندگی امری غیر منطقی است زیرا ما نسبت به اتفاقاتی که ممکن است در آینده برایمان رخ بدهد آگاهی نداریم.

worry-aradmag-012

تهیه لیست

شما می توانید نگرانی‌ها را کنترل کنید؛ لیستی از مواردی که باعث نگرانی شما می شوند تهیه کرده و در انتها با مرور آن‌ها مواردی که توانایی کنترل بر روی آن‌ها دارید را از لیست خارج کرده و نسبت به کنترل این موارد اقدام کنید. این لیست سبب می شود تا با شدت و میزان هر مسئله مواجه شوید و این توانایی را در خود پیدا کنید که قادر به حل مسئله هستید، همچنین نگرانی‌های بعدی به زمانی دورتر موکول می شوند.