گیاهان دارویی ؛ آنتی بیوتیک‌های طبیعی

گیاهان دارویی

صدها گیاه در سراسر جهان در طب سنتی به عنوان درمان عفونت‌های باکتریایی مورد استفاده قرار می‌گیرند و بررسی‌ها نشان می‌دهد که گیاهان دارویی پتانسیل قابل توجهی را برای توسعه داروهای ضد باکتریایی جدید ارائه می‌دهند.

با شروع فصل سرما و شیوع بیماری‌های عفونی، آنفلانزا و سرماخوردگی، آراد مگ قصد دارد تا در این مقاله شما را با گیاهان دارویی آشنا کند که برای درمان انواع عفونت‌ها و سرماخوردگی مفید هستند.

بیماری‌های عفونی

بیماری‌های عفونی یک عامل مهم عوارض و مرگ و میر در سراسر جهان هستند، که تقریباً ۵۰٪ از مرگ و میرها در کشورهای گرمسیری و تقریبا ۲۰٪ از مرگ و میرها در آمریکا را تشکیل می‌دهد.
علیرغم پیشرفت‌های چشمگیر در میکروبیولوژی و کنترل میکروارگانیسم‌ها ، حوادث پراکنده اپیدمیک ناشی از میکروارگانیسم‌های مقاوم در برابر دارو و میکروب‌های ناشناخته، تهدیدی بزرگ برای سلامت عمومی محسوب می‌شوند. این روندهای منفی سلامت، خواستار ابتکار جهانی برای تدوین استراتژی‌های جدید برای پیشگیری و درمان بیماری‌های عفونی هستند.

گیاهان دارویی

بیش از ۱۰۰ سال است که ترکیبات شیمیایی برگرفته از گیاهان دارویی بعنوان مدل بسیاری از داروهای اثبات شده از نظر بالینی عمل کرده و اکنون به عنوان داروهای ضد میکروبی مورد ارزیابی مجدد قرار گرفته اند. صدها گیاه در سراسر جهان در طب سنتی به عنوان درمان عفونت‌های باکتریایی مورد استفاده قرار می‌گیرند. با این وجود، تعداد بسیار کمی از این عصاره‌های گیاهان دارویی برای تعیین ایمنی و اثربخشی در مطالعات حیوانی یا انسانی آزمایش شده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که گیاهان دارویی پتانسیل قابل توجهی را برای توسعه داروهای ضد باکتریایی جدید و درمان‌های کمکی ارائه می‌دهند. آنتی‌بیوتیک‌های تجویز شده مانند پنی سیلین به مردم کمک کرده است تا از دهه ۱۹۴۰ از بیماری‌های کشنده بهبود یابند. با این حال، مردم نیز برای درمان به سمت آنتی بیوتیک‌های طبیعی هستند.

طبق گزارش NHS ، از هر ۱۰ نفر، ۱ نفر عوارض جانبی آنتی‌بیوتیک‌ها را تجربه می کند و بعد از مصرف آنتی بیوتیک دستگاه گوارش او دچار آسیب می‌شود. و ۱ نفر از ۱۵ نفر به این نوع داروها حساسیت دارند.
از این رو با افزایش مداوم باکتری‌های مقاوم در برابر دارو ، دانشمندان به دنباال داروهای جدید در طبیعت هستند تا علاوه بر درمان از عوارض‌های ناشی از مصرف دارو نیز کاسته شود.بر اساس مطالعات انجام شده، گیاهان دارویی و مواد غذایی طبیعی که برای درمان انواع عفونت‌ها مفید هستند جمع‌آوری شده است که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

سیر

سیر

در سراسر جهان، به قدرت پیشگیری و درمان انواع بیماری‌های عفونی توسط سیر پی برده‌اند.
تحقیقات نشان داده است که سیر یکی از گیاهان دارویی است که می‌تواند یک درمان مؤثر در برابر بسیاری از انواع باکتری‌ها باشد. حتی سیر برای درمان بیماری سل نیز در مقایسه با بسیاری از داروها موثرتر است.

عسل

عسل

از زمان ارسطو ، از عسل به عنوان پماد استفاده شده است که به بهبودی زخم‌ها کمک می‌کند و از عفونت جلوگیری می‌کند.امروزه متخصصان بهداشت و درمان، عسل را در درمان زخم‌های مزمن، سوختگی، زخم و پیوند پوست مفید می‌دانند. اثرات ضد باکتریایی عسل معمولاً به محتوای پراکسید هیدروژن آن نسبت داده می شود و با باکتری‌ها مبارزه می‌کند. مطالعات نشان داده است که عسل تقریبا ۶۰ نوع باکتری را مهار می کند. علاوه بر این خواص ضد باکتریایی عسل، با تهیه یک روکش محافظ که باعث ایجاد یک محیط مرطوب می‌شود، زخم‌ها را بهبود بخشد.

زنجبیل

زنجبیل

زنجبیل نیز جز گیاهان دارویی محسوب می‌شود چرا که مطالعات و بررسی‌ها نشان داده است که زنجبیل نوعی آنتی بیوتیک طبیعی است و توانایی آن را دارد که با بسیاری از انواع باکتری‌ها مبارزه کند. محققان همچنین در حال بررسی قدرت زنجبیل برای مقابله با خشکی و حالت تهوع و کاهش سطح قند خون هستند.

میخک

میخک یکی از گیاهان دارویی

میخک از جمله گیاهان دارویی است که در گذشته به طور سنتی در مراحل دندانپزشکی استفاده می‌شده است. اکنون تحقیقات نشان داده است که عصاره آب میخک در برابر انواع مختلف باکتری‌ها مؤثر است و همچنین برای درمان عفونت‌های دندانی نقش موثری دارد. این گیاه را به دو صورت می‌توان استفاده کرد. هم آن را به طور مستقیم روی دندان قرار داد تا درد آن را تسکین دهد و عفونت‌های دندانی را بهبود بخشد و هم می‌توان از دم کرده این گیاه استفاده کرد.

برای دم کردن میخک، کافی است یک قاشق مربا‌خوری میخک را با یک لیوان آب بین ۴ الی ۵‌ دقیقه بجوشانید. و سپس جوشانده میخک را در دهان بچرخانید و خالی کنید. این کار را سه تا چهار مرتبه تکرار کنید.همچنین اگر دندان‌تان دچار عفونت شد و درد بسیاری داشت، توصیه می‌شود در کنار مراجعه به دندانپزشک، در صورت نیاز  گیاه آنغوزه را روی دندان بگذارید. البته برای استفاده از این گیاه نیازی به دم کردن یا جوشاندن آن نیست، چرا‌که این گیاه حالت صمغ دارد و فقط کافی است روی دندان عفونی قرار بگیرد تا اثر کند.

پونه کوهی

پونه کوهی یکی از گیاهان دارویی

یکی از بهترین گیاهان دارویی که خاصیت آنتی‌بیوتیکی دارد پونه کوهی است. این گیاه ارزشمند مانند یک آنتی اکسیدان عمل می‌کند و خاصیت ضد التهابی دارد. این نوع پونه با پونه‌های معمولی متفاوت است و به‌عنوان ضدعفونت‌های میکروبی و قارچی شناخته شده است. پونه کوهی برای درمان عفونت‌های قارچی در گوش، عفونت‌های قارچی ناخن و عفونت‌های قارچی مربوط به زنان و همچنین عفونت‌های ادراری بسیار موثر است و نوعی آنتی‌بیوتیک طبیعی به شمار می‌رود به ویژه اگر از آن را به روغن تبدیل کنید. برای بهره‌گیری از خواص این گیاه دارویی، دم کرده آن را ۳ فنجان در روز بنوشید. برای این منظور کافی است یک قاشق مرباخوری پونه کوهی را به همراه یک لیوان آب جوش به مدت ۱۵‌دقیقه دم کنید.

پنیرک

پنیرک

پنیرک از آن دسته از گیاهان دارویی است که در طب سنتی خواص بی‌شماری برای آن ذکر شده است و این خواص در برگ و گل آن وجود دارد. یکی از مهمترین خواص پنیرک، خاصیت آنتی‌بیوتیکی آن است. برای درمان عفونت‌های  ادراری، برونشیت و عفونت‌های سرخک و مخملک کافی است ۴۰‌گرم گیاه پنیرک را به‌همرا یک لیتر آب جوش به مدت ۱۰‌دقیقه دم کنید و سه فنجان از این دمکرده را در روز بنوشید.

گل‌ پامچال

گل پامچال

یکی دیگر از گیاهان دارویی که در درمان عفونت‌های بدن موثر است گل پامچال است که از این گیاه برای درمان اسهال‌های عفونی که معمولا ناشی از عفونت‌های معده و روده است استفاده کرد. همچنین برونشیت و بیماری ذات‌الریه را نیز می‌توان با دمکرده گل‌پامچال تا‌حدودی درمان کرد. ۲۰گرم از گل پامچال را به‌همراه یک لیتر آب به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید. و سپس دم کرده را صاف کنید و ۳ فنجان از آن را در روز بنوشید.

بادرنجبویه

بادرنجبویه یکی از گیاهان دارویی

بادرنجبویه از گیاهان دارویی است که این قابلیت را دارد تا اکثر عفونت‌های بدن را حتی آن دسته از عفونت‌هایی که شما از آن بی خبرید، از بین ببرد. پس اگر در محیطی قرار گرفتید که امکان انتقال عفئنت و میکروب به بدنتان وجود داشت، کافی است ۴۰ گرم از این گیاه را در آب به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید و برای تاثیرگذاری بهتر، ۳ فنجان از این دم‌کرده را در روز بنوشید تا تمام عفونت‌ها را از بدنتان خارج کند.

باباآدم

باباآدم یکی از گیاهان دارویی

باباآدم از آن دسته از گیاهان دارویی است که میان جوانان طرفداران زیادی دارد چراکه این گیاه برای درمان جوش‌های چرکی و عفونی بسیار موثر است. جوش‌های دوران بلوغ‌، جوش‌های چرکی در قسمت‌های مختلف بدن و هر نوع جوش دیگری با این گیاه قابل درمان است. ۸۰ گرم از ریشه بابادام را به همراه یک لیتر آب جوش به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید و دم‌کرده این آنتی‌بیوتیک قوی را ۳ فنجان در روز بنوشید.

اکالیپتوس

اکالیپتوس

در میان گیاهان دارویی، بهترین گیاهی که برای درمان عفونت‌های تنفسی بسیار مفید و موثر است، برگ گیاه اکالیپتوس است. معمولا افراد از بخور آن برای بهبود بیماریه‌های تنفسی بهره می‌برند. اما استفاده از دم‌کرده این گیاه تاثیرات بیشتری در درمان عفونت‌های مجاری تنفسی دارد. برای این منظور کافی است که ۵۰ گرم از برگ این گیاه را با یک لیتر آب به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید و روزی ۳ تا ۴ فنجان از آن را بنوشید تا تاثیرات مثبت آن را در درمان بیماری‌های تنفسی مشاهده کنید. به بیمارانی که از سینوزیت و ریه‌های چرکی رنج می‌برند، توصیه می‌شود که در کنار بخور اکالیپتوس از دم‌کرده آن نیز استفاده کنند.

گیاه اکیناسه

گیاه اکیناسه

اکیناسه، یکی از گیاهان دارویی است که در آمریکای شمالی یافت می‌شود. گل‌ها و ریشه این گیاه برای درمان زخم‌ها و مقابله با عفونت‌ها و بهبود و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است و برای مقابله با تب، عفونت گوش و علائم آنفولانزا موثر است. . اکیناسه برای مقابله با باکتری خطرناکی مانند استافیلوکوک مؤثر است و باعث تسکین مشکلات تنفسی، گوارشی و دستگاه ادراری می شود. این گیاه همچنین برای کاهش التهاب و تورم پوست و پاکسازی لنف مؤثر عمل می کند. چند قطره از تنتور این گیاه باعث بهبود گلودرد می شود

چای سبز

چای سبز

چای سبز از آن دسته از گیاهان دارویی است که خواص بی‌شماری برای آن ذکر شده است. یکی از مهمترین خواص این گیاه خاصیت درمان گلودردهای چرکی است که طب سنتی آن را برای درمان این مرحله از بیماری در هنگام سرماخوردگی توصیه می‌کند. ۱ قاشق غذاخوری چای سبزرا در یک لیوان آب به مدت ۱۰ دقیقه بخیسانید و سپس آن را در آب بجوشانید و جوشانده آن را روزی ۳ فنجان بنوشید. برای تاثیر بیشتر و درمان سریعتر گلودرد، می‌توانید جوشانده آن را غرغره کنید.

. از تفاله آن هم می‌توانید به شکل کمپرس برای درمان عفونت‌های چرکی پوستی مثل کورک‌ها استفاده کنید.

گیاه مریم گلی

گیاه مریم گلی

مریم گلی را جزو اجداد آنتی بیوتیک ها می دانند. از دوره ی باستان از این گیاه پرخاصیت استفاده های درمانی زیادی می شود. مریم گلی سرشار از آهن، کلسیم و ویتامین های A بوده و یک ماده ی ضدعفونی کننده است. در نتیجه برای مقابله با ویروس های زمستانه مؤثر عمل می کند. به اعتقاد محققان این گیاه باعث افزایش طول عمر نیز می شود.

گیاه آستراگالوس (گون)

گون

آستراگالوس، یکی از گیاهان دارویی و یک گیاه بومی چینی است. از بیش از ۲۰۰۰ سال پیش در کشورهای آسیایی از این گیاه برای تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از آنفلوانزا و سرماخوردگی استفاده می‌شود. این گیاه با تحریک تولید موادی به نام انترفرون، با بروز بیماری‌ها و عفونت‌ها مقابله می‌کند. گون خواص ضدالتهابی و آنتی باکتریایی دارد. این گیاه حاوی آنتی اکسیدان بوده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. آستراگالوس برای کاهش فشارخون و پیشگیری از دیابت نیز مفید است.

لیمو ترش

لیمو ترش

لیموترش یکی از مرکبات پرخاصیت است که سرشار از ویتامین C بوده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. این میوه برای مقابله با ویروس‌های زمستانی مانند آنفلوانزا، سرماخوردگی و یا آنژین بسیار مفید است. لیموترش تب را کاهش می‌دهد و نوشیدن مخلوط آب لیموترش و آب ولرم به صورت ناشتا، خواص آن را چندین برابر می‌کند.

سرکه

سرکه

سرکه یک ماده‌ی اسیدی با خاصیت آنتی باکتریال قوی است که برای درمان و مقابله با عفونت گوش بسیار مفید است. برای درمان طبیعی عفونت گوش کافی است که اندکی سرکه‌ی طبیعی مخلوط شده با کمی آب را به مجرای گوش بریزید.

انجیر خشک

انجیر خشک

جوشانده انجیر خشک برای درمان گلودردهای چرکی، آن‍‍ژین‌ها، عفونت و زخم‌های داخل دهان بسیار موثر است. ۵۰ گرم از انجیر خشک را در نیم کیلو شیر به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید و ۳فنجان در روز بنوشید تا اثرات مثبت آن را مشاهده کنید.

آویشن

آویشن یکی از گیاهان دارویی

آویشن یکی از انواع گیاهان دارویی ضد عفونت است که خواص فراوانی برای ان ذکر شده است. از این گیاه خوش‌رایحه برای تهیه انواع  شربت‌های سینه، سینه و گلودرد استفاده می‌شود. حل کردن ۲ قطره از روغن این گیاه در آب ولرم و غرغره کردن آن در درمان گلودرد و بیماری‌های دهان بسیار موثر است، به طوری که از این گیاه در تهیه خمیردندان‌ها و دهان‌شویه نیز استفاده می‌شود. بر اساس مطالعات کشور آلمان، آویشن خاصیت اکسپکتورانتی دارد که سرفه‌های خشک را درمان می‌کند.

خاصیت ضد باکتریایی و ضد میکروبی آویشن، به ویژه روغن این گیاه برای ضدعفونی کردن زخم‌ها بسیار مفید است و جراحان نیز از آن در اتاق عمل بهره می‌برند.

طبق تحقیقات انجام شده در کشور فرانسه، استفاده از روغن آویشن، میکروب‌ها وباکتری‌ها را به طور کامل از بین می‌برد. خاصیت ضدافسردگی، ضدخستگی، ضد التهابی،عدم تمرکز، تقویت حافظه، بهبود گردش خون و تعادل در وضعیت جسمی و روحی از دیگر خواص این گیاه ارزشمند است.

به طور کلی از خواص ضدعفونی این گیاه می‌توان به از بین بردن عفونت‌های قارچی ناخن‌ها، از بین بردن انگل‌ها، برطرف کننده آکنه و تبخال، از بین بردن میکروب معده، کاهش خونریزی و عفونت‌های دوران عادت ماهانه بانوان و به صورت موضعی برای درمان زخم‌ها و تسکین‌دهنده درد عضلانی و مفاصل اشره کرد.

این گیاه پرخاصیت را به صورت دم کرده، شربیت، روغن و پودر می‌توان مصرف کرد. طعم خوش و رایحه دلپذیر آویشن آن را به یکی از چاشنی‌های پرطرفدار در آشپزی نیز تبدیل کرده است که می‌توان با استفاده از  آن در غذاها علاوه بر خوش‌طعم شدن غذا از خواص بی‌شمار آن نیز بهره برد.

پونه

پونه

پونه یکی از انواع گیاهان دارویی است که عفونت‌های ریوی را درمان می‌کند. اگر در معرض هوای آلوده قرار دارید برای پاکسازی ریه خود از آلاینده‌ها و عفونت‌ها می‌توانید از دم‌کرده گیاه پونه بهره ببرید. یک قاشق چای‌خوری از این گیاه را به همراه یک لیوان آب جوش حدود ۱۰ دقیقه دم کنید و عصاره صاف‌کرده آن را به همراه عسل ( که پیش‌تر خواص آن را ذکر کردیم) روزی ۳ فنجان مصرف کنید.

تره

گیاهان دارویی که بیان شد معمولا به صورت دم کرده و برای درمان عفونت‌های درونی بدن استفاده می‌شدند اما تره گیاهی است که می‌توان از آن به عنوان ضماد بر روی زخم‌های عفونی استفاده کرد؛ چراکه تره، چرک را به طور کامل به خود جذب می‌کند. برای تهیه ضماد تره، ابتدا مقداری از این گیاه را در شیر بپزید و سپس آن را از شیر جدا کنید و تره پخته شده را روی زخم بگذارید و پس از چند ساعت آن را برداشته و زخم را پانسمان کنید. روزی یک بار این عمل را تکرار کنید تا چرک به طور کامل از زخم خارج شود.

نکته

برای ازبین بردن عفونت‌های قوی باید به پزشک مراجعه کرد، اما برخی عفونت‌ها سطحی هستند و می‌توان با کمک برخی گیاهان دارویی از بروز و رشد آنها جلوگیری کرد. با این حال اگر از نوع عفونت خود خبر ندارید بهتر است قبل از مصرف این گیاهان دارویی با پزشک مشورت داشته باشید. همچنین مصرف این داروها نباید بیشتر از ۱۰روز ادامه پیدا کند و اگر بهبودی بعد از این مدت حاصل نشد، باید به پزشک مراجعه کنید.

سخن پایانی

سعی کردیم در این مقاله گیاهان دارویی و مواد غذایی را که برای رفع عفونت‌های بدن مفید و موثر هستند را معرفی کنیم . با قرار دادن دمنوش‌های گیاهی و مواد غذایی طبیعی که خداوند در اختیار ما قرار داده است در سبد غذایی روزانه، می‌توان بسیاری از بیماری‌های جسمنی و روحی را درمان کرد و همچنین ار بروز بیماری‌های خطرناک پیشگیری کنیم و تا حد امکان از عوارض داروهای شیمیایی جلوگیری کنیم.