گیاهان دارویی به صورت فرآوردههای متفاوتی برای نیاز مصرفکنندگان به بازار عرضه میشوند. یکی از موارد مصرف این گیاهان که طرفداران بسیاری نیز دارد عرقیات گیاهی هستند، توجه به این نکته ضروری است که عرقیات گیاهی باید بر طبق اصول آنها و در صورت لزوم به دستور متخصص مصرف شود. در این مقاله به بررسی خواص برخی از این داروهای گیاهی شگفت انگیز میپردازیم. با آرادمگ همراه باشید.
عرق آویشن
گیاه آویشن با نام علمی تیموس ولگاریس یکی از بهترین داروهای گیاهی به شمار میآید که بیش از صدها سال است که در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرد، همچنین این گیاه در تهیهی غذاهای مختلف به عنوان ادویه و چاشنی خوش طعم و پرخاصیت کاربردهای فراوانی دارد.
یکی از ترکیبات آویشن مادهای قوی به نام تیمول است که یک آنتی اکسیدان به حساب میآید. علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی آویشن که باعث کاهش عوارض بیمارهای هایی مانند ام اس، زونا و هپاتیت میشود، مقادیر زیادی پتاسیم، فسفر، مس، آهن، ویتامین A و ویتامین C نیز در عرق آویشن یافت میشود.
یکی دیگر خواص عرق آویشن خاصیت ضد باکتری بودن آن است که در کاهش و رفع سرفه بسیار مؤثر است. کسانی که تصمیم به رعایت رژیم و کاهش وزن میگیرند از عرق آویشن استفاده میکنند زیرا آویشن متابولیسم بدن را افزایش میدهد و همین موضوع به آنها برای چربی سوزی کمک میکند.
یکی از بهترین خواص عرق آویشن کاهش دردها و عوارض دوران قاعدگی است، ترکیبات موجود در آویشن که خواص ضد اسپاسم دارند برای این دوران بسیار مفید هستند.
در فصلهای سرد که سرماخوردگی و آنفولانزا به نسبت فصلهای دیگر زیاد میشود استفاده از عرق آویشن توصیه میشود. آنتیاکسیدانهای موجود در آویشن و ویتامین C به درمان سرماخوردگی و آنفولانزا کمک میکند. عرق آویشن در درمان انواع مشکلات مربوط به دستگاه گوارش نیز بسیار مؤثر واقع میشود.
در کنار خواص شگفت انگیز عرقیات گیاهی باید این نکته را نیز درنظر داشت که استفاده بیش اندازه از آنها نیز ممکن است باعث بروز عوارض بسیاری شود. در مورد عرق آویشن کسانی که به بیماری های قلبی مبتلا هستند باید درمورد مصرف عرق آویشن با یک پزشک یا متخصص مشورت کنند، همچنین برخی از افراد ممکن است به این گیاه حساسیت داشته باشند و در صورت برزو هرگونه عوارضی باید مصرف آن را قطع کنند.
عرق بیدمشک
عرق بیدمشک آرام بخشی قوی در میان انواع گیاهان دارویی است. علاوه بر مصارف درمانی و دارویی از عرق بیدمشک برای تهیهی شربت بیدمشک نیز استفاده میشود.
عرق بیدمشک برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است زیرا مقدار قند خون را کاهش میدهد. همان طور که ذکر شد بیدمشک آرام بخشی قوی است و افرادی که از اختلالات خواب رنج میبرند میتوانند از این عرق استفاده کنند.
یکی دیگر از خواص عرق بیدمشک بهبود عملکرد دستگاه گوارش است و هرگونه مشکل ناشی از اختلالات دستگاه گوارش با مصرف عرق بیدمشک مقدار قابل توجهی کاهش پیدا میکند. همچنین برای افزایش اشتها عرق بیدمشک توصیه میشود.
از دیگر خواص مهم عرق بیدمشک میتوان به درمان کم خونی و تقویتکنندهای طبیعی برای قلب اشاره کرد، همچنین جوشاندهی بیدمشک در درمان بیماریهای روماتیسمی و دردهای عضلانی بسیار مؤثر واقع میشود.
عرق زیره
زیره سرشار از آهن، منیزیم، کلسیم، منگنز و مس است، از آنجا که برای تولید گلبولهای قرمز مس و آهن از مواد ضروری است، مصرف زیره برای بدن بسیار مفید است، همچنین زیره در درمان کم خونی نیز کاربرد فراوانی دارد. در کشورهای اروپایی از زیره در پخت غذا به عنوان چاشنی استفاده میشود.
یکی از موارد مصرف زیره که طرفداران بسیاری دارد استفاده از آن برای چربی سوزی و کاهش وزن است. به علت فیبر موجود در زیره این گیاه باعث تقویت و بهبود عملکرد دستگاه گوارش میشود و همچنین از برزو بیماریهایی مانند یبوست جلوگیری میکند.
این نکته را باید درنظر بگیرید که عرق زیره به مقدار کافی و ضروری استفاده شود زیرا مصرف زیاد زیره برای پرکاری تیروئید خطرناک است و بههیچوجه نباید عرق زیره بدون مشورت گرفتن از پزشک برای کودکان مورداستفاده قرار بگیرد.
عرق زیره همچنین به دلیل داشتن آهن نقش مؤثری در سیستم ایمنی بدن دارد.
عرق گزنه
گیاه گزنه بیشتر در مناطقی که آب و هوایی مرطوب دارند رشد میکند و این گیاه در گذشته برای کاهش درد مورد استفاده قرار میگرفت. عرق گزنه دارای پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی زیادی مانند ویتامینهای K، C، B، آهن، منیزیم و کلسیم است.
عرق گزنه در سم زدایی بدن نقش مؤثری دارد و همچنین به سلامت قلب و عروق و دستگاه گردش خون کمک میکند، از دیگر خواص مهم و مثبت عرق گزنه تأثیر آن در سلامت پروستات و جلوگیری از سرطان پروستات است.
در طب سنتی استفاده از عرق گزنه را برای دفع سنگ کلیه توصیه میکنند و این گیاه در عملکرد روده نیز میتواند نقش داشته باشد به طوری که با مصرف عرق گزنه میتوان به پاکسازی روده کمک کرد و زمینهای برای رشد باکتریهای خوب برای روده را ایجاد کرد.
گزنه حاوی مقادیر زیادی «سکرتین» است، سکرتین یک نوع هورمون مربوط به معده و روده است که در دستگاه گوارش تولید میشود و نقش مؤثری در هضم پروتئین دارد. عرق گزنه در کنترل قند خون و چربی خون نیز بسیار مفید است.
طبق تحقیقات انجام گرفته با مصرف اصولی عرق گزنه میتوان بیماریهایی نظیر آسم و تب یونجه را درمان کرد.
عرق کیالک یا زالزالک
گیاه زالزالک در مناطق مختلفی از ایران مانند کردستان و آذربایجان شرقی و غربی یافت میشود. از مهمترین خواص عرق کیالک میتوان به تنظیم قند خون، کنترل فشار خون و کاهش غلظت خون اشاره کرد.
از دیگر خواص مهم این عرق گیاهی باز کردن انسداد عروق و تصفیهکنندهای برای خون است و همچنین برای تنظیم ضربان قلب و آرام بخشی برای جلوگیری از تپش قلب نیز میتوان از آن استفاده کرد.
برخی از متخصصان طب سنتی بر این عقیده هستند که عرق کیالک برای درمان صدای وزوز گوش بسیار مفید است.
از دیگر فواید عرق کیالک نقش مهم آن در تقویت و بهبود عملکرد انسولین خون است و به همین علت استفاده ازاین عرق گیاهی به افرادی که مبتلا به دیابت هستند توصیه میشود.
زالزالک یا کیالک دارای مقادیری اسید مالیک و اسید تارتاریک است که به گفته محققان برای درمان سل و کمخونی مفید واقع میشود. این عرق نیز مانند بیشتر عرقیات گیاهی برای پایین آوردن سطح استرس و اضطراب مفید است و خاصیت آرام بخشی دارد.
عرق برگ گردو
یکی دیگر از عرقیات گیاهی مفید عرق برگ گردو است که برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مؤثر واقع میشود زیرا یکی از بهترین گیاهان دارویی برای تولید انسولین درخون است. برگ گردو حاوی ویتامینهای مختلفی مانند ویتامین A، E، B1 است و مواد معدنی نظیر مس، روی و پتاسیم است. ویتامین A موجود در برگ گردو در تقویت چشم و مو و ناخن نقش مؤثری دارد.
عرق برگ گردو برای افرادی که از دردهای مفصلی شکایت میکنند مسکنی قوی است و همچنین کسانی که تکرر ادرار دارند میتوانند برای این مشکل از عرق برگ گردو استفاده کنند. عرق برگ گردو همچنین به پاکسازی کیسه صفرا کمک میکند.
عرق برگ گردو در درمان بیماریهای پوستی مفید واقع میشود و در جلوگیری از ورم پروستات نیز نقش دارد.
عرق خرفه
خرفه گیاهی دارویی است که بیشتر از ۹۰ درصد آن از آب تشکیل شده است و شکل ظاهری آن به صورت ساقهای ضخیم و گوشتی است که بین ۱۰ تا ۳۰ متر ارتفاع دارد.
کسانی که کمبود ویتامین C داشته باشند با مصرف عرق خرفه میتوانند عوارض ناشی از این کمبود را جبران کنند، یکی از مصارف عمدهی خرفه برای افراد مبتلا به دیابت است که قند خون آنها را کاهش میدهد.
از دیگر خواص مهم عرق خرفه استفاده از آن برای کسانی است که بیماری گواتر دارند. همچنین برای رفع سنگ کلیه مصرف خرفه توصیه میشود.
عرق سیر
عرق سیر با طبیعتی گرم ضد میکروبی قوی است و سرشار از فسفر، منگنز، روی و آهن است. مصرف عرق سیر از سکته های قلبی و مغزی جلوگیری میکند زیرا باعث کاهش انعقاد خون میشود و خون رسانی به قلب را بهبود میبخشد.
عرق سیر نیز مانند خواص عرقیات ذکرشده در این مقاله برای بیماران دیابتی بسیار مفید و اثربخش است و قند خون آنها را به خوبی کنترل میکند.
مصرف منظم عرق سیر میتواند میزان تری گلیسیرید و کلسترول را کاهش دهد و همچنین در درمان فشار خون بالا نیز مؤثر است. همان طور که اشاره کردیم عرق سیر خاصیت ضد میکروبی دارد که در درمان بسیاری از بیماریهای عفونی مؤثر است، این عرق گیاهی سیستم ایمنی بدن را در برابر بیماریها مقاوم میکند.
به افرادی که از ورم معده رنج میبرند عرق سیر توصیه میشود زیرا سیر با خاصیت ضد التهابی خود به درمان ورم معده کمک میکند، همچنین به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و آنتی بیوتیکی میتواند باکتریهای موجود در دستگاه گوارش را کنترل کند.
یکی از نکات مهم در مصرف عرق سیر زیادهروی نکردن در استفاده از آن است زیرا زیادهروی در مصرف عرق سیر باعث بروز مشکلاتی در بدن میشود. اختلال در جذب یُد یکی از موارد منع مصرف بیشازاندازهی عرق سیر است، همچنین بروز مشکلاتی در معده، برخی بیماریهای پوستی و ضعف در دید نیز از عوارض مصرف زیاد این عرق گیاهی است.
عرق مرزه
ترکیب «کارواکرول» از مهمترین ترکیبات موجود در عرق مرزه است که خاصیت ضدعفونی کننده دارد. از خواص عرق مرزه میتوان به درمان انگل و نوعی کرم معده در کودکان اشاره کرد. در گذشته از عرق مرزه برای درمان سوءهاضمه استفاده میکردند، امروزه نیز برای تقویت دستگاه گوارش و معده مصرف عرق مرزه توصیه میشود.
افرادی که اسید اوریک بالایی دارند میتوانند از عرق مرزه استفاده کنند و از بروز بیماریهای ناشی از افزایش اسید اوریک در بدن جلوگیری کنند. از مصارف دیگر عرق مرزه باید به اهمیت این گیاه در دفع سنگهای کلیه و مثانه اشاره کرد.
در مصرف عرق مرزه نیز مانند سایر عرقیات گیاهی باید نکاتی را رعایت کرد و از مصرف بیشازاندازهی آن خودداری کرد.
عرق شوید
عرق شوید دارای ویتامین B و فلاونوئید است که باعث ترشح طبیعی برخی از آنزیم ها و هورمون ها در بدن میشود که به کاهش استرس و داشتن خوابی خوب کمک میکند. همچنین خاصیت باکتریاییِ فلاونوئید به از بین رفتن عفونتهای میکروبی کمک میکند.
عرق شوید یکی از تنظیمکنندههای طبیعی انسولین به شمار میآید و برای بیماران دیابتی بسیار مفید است. آنتیاکسیدانهای موجود در عرق شوید به درمان انواع سرطان کمک میکند و همچنین در تقویت سلولهای آسیبدیدهی کبد مؤثر است.
از دیگر موارد پرمصرف عرق شوید میتوان درمان نفخ کودکان، سوءهاضمه، تقویتکنندهی معده و کاهشدهندهی چربی خون را نام برد.
عرق بابونه
یکی دیگر از عرقیات گیاهی دارویی عرق بابونه است که گیاهی کوچک با ارتفاع ۳۰ سانتی متری است. مهمترین خاصیت عرق بابونه تقویت معده و درمان بیماریهای مربوط به معده مانند ورم معده و زخم معده است.
افراد مبتلا به میگرن و سردردهای شدید با مصرف عرق بابونه میتوانند به کاهش این مشکلات کمک کنند. از خواص دیگر عرق بابونه باید به افزایش تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد که از عفونتهای مختلفی نظیر عفونت ناشی از سرماخوردگی جلوگیری میکند.
یکی از درمانهای سنتی برای افسردگی تجویز عرق بابونه است که به درمان آن کمک بسیاری میکند، همچنین به کسانی که میخواهند وزن خود را افزایش دهند و اشتهای کمی به غذا دارند مصرف عرق بابونه توصیه میشود زیرا این عرق خاصیت اشتهاآوری دارد.
در فصل زمستان برای درمان گلودرد و التهاب آن میتوان از عرق بابونه استفاده کرد.
عرق اکالیپتوس
اکالیپتوس که درختی بزرگ و برگ هایی بسیار خوشبو دارد از مهمترین گیاهان دارویی برای درمان بیماریهای تنفسی است.
عرق اکالیپتوس در درمان سینوزیت و سرماخوردگی نقش مؤثری دارد و به دلیل خاصیت ضد باکتریایی موجود در آن باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن میشود. این عرق گیاهی در درمان انواع عفونت ها مفید است و همچنین به درمان بیماریهای روده و تقویت کلیه نیز کمک میکند.
عرق پونه
پونه گیاهی از خانوادهی نعناست و بیشتر در زمین های مرطوب یافت میشود. یکی از مهمترین خواص عرق پونه خاصیت ضد نفخ بودن آن است، درواقع پونه بادشکنی بسیار قوی است.
عرق پونه در درمان سرفههای شدید و گلودرد مؤثر است. یکی دیگر از خواص عرق بابونه تأثیر آن در کاهش اثرات واریس در بدن است. همچنین مصرف عرق پونه فشار خون را به خوبی کنترل میکند.
عرق مریم گلی
مریم گلی گیاهی بسیار خوشبو است که برخلاف عطر زیبایش طعمی تلخ دارد، این گیاه بیشتر در مدیترانه و آفریقا یافت میشود و در ایران نیز آذربایجان و تبریز زیستگاه این گیاه هستند.
از خاصیتهای مهم این گیاه کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت، درمان کبودی و افزایش تمرکز است، همچنین نباید از خاصیت آرام بخشی آن غافل شد.
افرادی که بیشتر از حد نرمال عرق میکنند باید از عرق مریم گلی استفاده کنند زیرا باعث کنترل و تنظیم غدد عرقی میشود و از تعریق زیاد جلوگیری میکند. همچنین این عرق گیاهی به کسانی که از عوارض یائسگی رنج میبرند توصیه میشود.
عرق مریم گلی و هر فرآوردهی مربوط به این گیاه باید به طور اصولی مصرف شود، مصرف بیشازاندازهی آن مانند تمام عرقیات گیاهی باعث بروز عوارض مختلفی میشود و در صورت بروز هرگونه عوارض باید مصرف را قطع نموده و با متخصص مشورت کرد.
عرق یونجه
عرق یونجه در طب سنتی به عنوان عاملی چاق کننده به خصوص چاقکنندهی صورت مورد استفاده قرار میگیرد. گیاه یونجه در شرایط آب و هوایی مختلف رشد میکند و یکی از عرقیات گیاهی پرمصرف در طب سنتی است.
عرق یونجه برای درمان کم خونی مفید است اما برای مصرف آن باید با پزشک مشورت نموده و مقدار مشخصِ مصرف را دریافت کرد. از دیگر خواص عرق یونجه افزایش شیر مادر برای مادرانی است که به تازگی وضع حمل کردهاند.
یکی از فواید عرق یونجه درمان یبوست است که در طب سنتی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
سلام وقت بخیر
ممنون از توضیحات خوبتون واقعا محصولات ارگانیک و گیاهی برای سلامتی بدن موثر هستند. عرق کاسنی یکی از عرقیاتی هستش که برای بدن بسیار مهمه و یه آرامش بخش طبیعیه که در رژیم غذایی خیلی زیاد مورد استفاده قرار میگیره به شما هم توصیه می کنم حتما یکبار امتحانش کنید