آیا مصرف باتری اینترنت ۵G بیشتر از LTE است؟

اینترنت 5G چه تاثیری روی عمر باتری گوشی دارد؟

به اینترنت وصلی؟ این سوال همین امروز هم تعیین‌کننده کیفیت زندگی و ارتباطات ماست. حالا اهمیتش در دنیای هوش مصنوعی، ماشین‌های خودران، واقعیت افزوده و گجت‌ها را تصور کنید. همه چیزهایی که قرار است در آینده زندگیمان را ساده‌تر، ایمن‌تر و سالم‌تر کند به اینترنت پرسرعت و بدون قطعی بستگی دارد. اینترنت ۵G یا نسل پنجم اینترنت قرار است ما را به این آینده برساند. اینترنتی که حداقل ده برابر نسل چهارم سرعت دارد. اما سرعت همه ماجرا نیست.

زیرساخت‌ها و فناوری‌هایی که ۵G را به ما می‌رسانند، گوشی‌های هوشمندی که از ۵G پشتیبانی می‌کنند و تاثیر ۵G روی تجربه کاربری از مواردی است که باید در کنار سرعت باید مورد توجه قرار بگیرد. یکی از مهمترین مواردی که تجربه کاربر از اینترنت ۵G را تعریف می‎کند هم عمر باتری است. مصرف باتری اینترنت ۵G چقدر خواهد بود؟ طول عمر باتری موبایل را بیشتر خواهد کرد یا کمتر؟ این سوال اصلی این مطلب آرادمگ است که بعد از معرفی نسل پنجم اینترنت و مزایایش به آن پاسخ خواهیم داد.

اینترنت ۵G را بهتر بشناسید

تاثیر اینترنت ۵G خیلی فراتر از تجربه ما از گوشی هوشمندمان است

۵G یعنی نسل پنجم فناوری شبکه وایرلس. نسل پنجم اینترنت وعده سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه را می‌دهد. یعنی ۶۰۰ برابر سرعتی که با اینترنت ۴G روی گوشی همراه تجربه کرده‌ایم. بگذارید سرعت اینترنت ۵G را با یک مثال برایتان روشن کنیم: دانلود کردن یک فیلم اچ‌دی ۴K با این سرعت فقط ۲۵ ثانیه طول خواهد کشید!

این نسل اینترنت که به عنوان مهمترین پیشرفت صنعت موبایل در دهه اخیر شناخته می‌شود در کشورهای پیشرفته تا سال ۲۰۲۰ در دسترس خواهد بود. محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، سال گذشته در صفحه توئیترش اعلام کرد که اینترنت ۵G در ایران سال ۹۸ ارائه خواهد شد. زمان ارائه این فناوری مثل هر فناوری دیگری قابل بحث و محل تردید است اما شکی نیست که سرعت نسل پنجم اینترنت از همان ابتدا خیلی زیاد نخواهد بود چون ۵G فقط یک فناوری است. بلکه ترکیبی از فناوری‌های مختلف است که پیاده‌سازی آنها به رویه‌هایی فراتر و پیچیده‌تر از ساخت شبکه ‌۴G نیاز دارد.

برای رسیدن به حداکثر سرعت در شبکه ۵G باید فناوری «موج میلیمتری» را مبنای ساخت قرار داد. به محدوده بالاتر از ۲۴ یا ۳۴ گیگاهرتز در طیف بی‌سیم، موج میلیمتری گفته می‌شود. دسترسی گسترده و همگانی به این فناوری حداقل تا چند سال دیگر میسر نخواهد شد. به همین خاطر کمپانی‌های مخابراتی شبکه‌های اینترنت ۵G خودشان را به برپایه فناوری‌های سریعتر از ۴G که توسط زیرساخت‌های فعلی پشتیبانی می‌شوند، خواهند ساخت.

نسل پنجم اینترنت به عرصه رقابت دولت‌هایی که این فناوری را مسیری برای رشد اقتصادی و سیاسی می‌دانند هم تبدیل شده است. ایالات متحده و چین دو دولتی هستند که بیش از همه تلاش می‌کنند اولین ارائه دهنده پوشش گسترده ۵G باشند. صنعت تکنولوژی چین هر روز پیشرفته‌تر و وسیع‌تر می‌شود. اگر چین زودتر از ایالات متحده به شبکه موبایل ۵G برسد، نه تنها فاصله‌اش با بازار فناوری ایالات متحده کمتر می‌شود بلکه می‌تواند در رقابت هوش مصنوعی هم پیشی بگیرد. دستگاه متصل به اینترنت بیشتر یعنی معنای داده بیشتر. داده‌های بیشتر برای آموزش الگوریتم‌ها هم به معنای کاربردهای بیشتر و بهتر هوش مصنوعی است.

برتری‌های اینترنت ۵G نسبت به ۴G

 

قبلا هم گفتیم که سرعت تنها چیزی نیست که نسل پنجم اینترنت برایمان به ارمغان می‌آورد. فناوری‌های ۵G می‌توانند به صورت همزمان و بلادرنگ به تعداد دستگاه‌های بیشتری سرویس بدهند. چنین امکانی برای به حداقل رساندن تعداد ماشین‌ها، ربات‌ها، گجت‌ها و سنسورهای متصل به اینترنت ضروری است.

ظرفیت شبکه اینترنت نسل پنجم هم به اندازه سرعتش مهم است. mMTC (ارتباطات دستگاهی گسترده) یکی از مهمترین جنبه‌های اینترنت ۵G است. این نوع ارتباطات نتیجه حیرت‌انگیزی به دنبال دارد: بیش از یک میلیون دستگاه متصل به اینترنت در هر کیلومتر مربع. بگذارید با مثال اهمیت چنین امکانی را روشن کنیم.

با پنجاه هزار نفر دیگر در استادیوم هستید. اگر استادیوم پوشش ۴G داشته باشد، شاید آنتن هم نداشته باشید. اما ۵G همه چیز را تغییر می‌دهد. نه تنها همه پنجاه هزار نفر می‌توانند تماس بگیرند و بازی‌های همزمان را آنلاین پخش کنند، بلکه تمام فناوری‌های داخل استادیوم هم به اینترنت متصل خواهند ماند.

تاخیر پایین و ایمنی بالا (URLLC) هم یکی دیگر از ویژگی‌های اینترنت ۵G است. این ویژگی نه تنها تجربه ما از اینترنت را دگرگون خواهد کرد بلکه کیفیت تماس‌های ویدیویی، صوتی و پخش ویدیو از طریق اینترنت ده‌ها برابر خواهد شد. نسل پنجم اینترنت می‌تواند انقلابی در عصر رسانه‌های اینترنتی باشد و زمینه نوآوری‌های جدید را فراهم کند.

تاخیر پایین شبکه ۵G، ماشین‎های خودران را هم به یک ایده دسترس‌پذیر تبدیل خواهند کرد. با چنین اینترنتی، ماشین‌ها می‌توانند بلافاصله سرعت و موقعیت دقیق‌شان را بهم نشان بدهند.

چنین چیزی شاید در نگاه اول برای خودروهای بدون راننده مهم به نظر نرسد اما وقتی یک بزرگراه پر از این خودروها را در نظر بگیرید، ماجرا متفاوت می‌شود. اینترنتی که ارسال و دریافت داده بدون وقفه بین هزاران دستگاه را فراهم کند، در آخر منجر به ترافیک روان خواهد شد.

برای برخورداری از این مزایا باید یک گوشی همراه ۵G داشته باشید. گوشی‌هایی که معمولا قیمت بالایی دارند و همین یکی از مشکلات پیش روی گسترش فناوری ۵G است. نسل اول گوشی‌های ۵G از جمله Galaxy S10 و V50 ال جی قیمت بالایی دارند. انتظار می‌رود با ورود نسل دوم این گوشی‌ها به بازار در سال ۲۰۲۰، قیمت‌ها کمی متعادل‌تر بشوند. قیمت مناسب و مدل‌های متنوع گوشی‌های ۵G تاثیر زیادی روی فراگیر شدن شبکه ۵G خواهد داشت. کاربران اینترنت باید ابزار کار با اینترنت ۵G را داشته باشند تا کمپانی‌های بزرگ مخابراتی ریسک سرمایه‌گذاری روی این فناوری نوین را بپذیرند. در این میان عامل تعیین‌کننده، کاهش قیمت تراشه‎های ۵G خواهد بود که می‌تواند مسیر تولید و عرضه گوشی‌های ۵G مقرون به صرفه را هموار کند.

با وجود تمام این تردیدها، غول‌های فناوری فقط به گوشی‌های هوشمند اکتفا نکرده‌اند. علاوه بر چند مدل تبلت و لپ‌تاپ پیشرو که از ۵G پشتیبانی می‎کنند، سامسونگ تلویزیون مجهز به ۵G هم خواهد ساخت!

مشکل دیگر هم درباره سلامت انسان است و به نظر می‌رسد می‌تواند اهمیت این مزایا را کمرنگ کند. برای داشتن یک شبکه ۵G شهری با پوشش‌دهی بالا باید آنتن‌های بیشتری در سطح شهر تعبیه کرد. این یعنی انسان‌ها بیش از پیش در معرض میدان‌های الکترومغناطیسی و فرکانس‎های رادیویی قرار خواهند گرفت. خطر ابتلا به سرطان در چنین شرایطی به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد.

تست‌های ۵G چه می‌گویند

 

هنوز شبکه‌های ۵G و گوشی‌های ۵G در ابتدای راه هستند. با این وجود با یک جستجوی ساده می‌توانید تست‌های اولیه نسل پنجم اینترنت را پیدا کنید. ما از بین تمام این تست‌ها، نتایج تست سایت CNET را در اختیارتان قرار می‌دهیم. در این تست گوشی‌های ۵G مشابه در شبکه‌های ۴G و ۵G یک شهر تست شده‌اند تا اختلاف سرعت و اطمینان ۵G نسبت به سرویس‌های دیگر روشن‌تر بشود. حتی برخی از این تست‌ها به صورت همزمان انجام شده که نتیجه را جالب‌تر می‌کند.

ذکر این نکته خالی از لطف نیست که قابلیت یک فناوری فقط با اعدادی به دست آمده در تست‌های معیار سنجیده نمی‌شود. مهمترین نکته اینست که اینترنت ۵G چقدر می‌تواند گوشی هوشمند را به ابزاری قدرتمندتر تبدیل کند.

سرعت شبکه ۵G در این تست‌ها (که در ایالات متحده انجام شده‌اند)، بین ۱.۸ تا ۲ گیگابیت بر ثانیه بوده است. با این سرعت می‎توانید یک فصل سریال محبوب‌تان را در چند ثانیه دانلود کنید. البته اگر اتصال به اینترنت قطع نشود.

قبلا گفتیم که شبکه‌های ۴G برمبنای طیف فرکانس بالایی با نام موج میلیمتری ساخته می‌شوند. این فناوری هرچند به لحاظ سرعت از ۴G بهتر است اما در مسافت‌های طولانی و عبور از موانعی مثل دیوار و پنجره از ۴G ضعیف‌تر است. این محدودیت باعث کاهش پوشش‌دهی شبکه ۵G می‌شود. البته برخی از سرویس‌های مخابراتی مثل Sprint با استفاده از لایه‌های دیگر طیف موفق به حل این مشکل شده‌اند.

سرعت و تداوم سیگنال تنها عوامل تعیین‌کننده نیستند. قیمت‌های گوشی‌های مجهز به ۵G و تاثیر استفاده از این نسل اینترنت روی گوشی هم بسیار مهم است. نوع اینترنت بیش از هر چیز روی باتری گوشی هوشمندتان تاثیر می‌گذارد. پس بیایید به سراغ سوال اصلی برویم و نتیجه تست‌ها روی باتری گوشی را با هم بررسی کنیم.

فناوری ۵G چه تاثیری روی عمر باتری موبایل دارد؟

تعویض مداوم سیگنال مهمترین عامل مصرف زیاد باتری اینترنت 5G است
تعویض مداوم سیگنال مهمترین عامل مصرف زیاد باتری اینترنت ۵G است

بهتر است اول نتیجه تست‌ها را بخوانید. تست‌های انجام شده روی گوشی‌های Moto Z3، Galaxy S10 5G و V50 نشان داد شارژ این سه مدل با اینترنت ۵G زودتر تمام می‌شود. چهار ساعت تست بی‌وقفه ۵G برای کاهش قابل توجه شارژ هر سه مدل کافی بوده است. با در نظر گرفتن اندازه نمایشگر و ظرفیت باتری این سه مدل می‌توان میانگین عمر شارژ آنها در شبکه ۵G را ۴ تا ۶ ساعت تخمین زد.

مصرف باتری بیشتر در شبکه ۵G دو علت دارد: تراشه‌های ضعیف و تعویض مداوم سیگنال اینترنت.

هر تستی که در هر جای دنیا روی شبکه ۵G انجام شده، با نسل اول گوشی‌های ۵G بوده. این یعنی تست‌ها در واقع روی نسل اول تراشه‌های ۵G انجام شده؛ تراشه‌هایی که مثل هر نمونه ابتدایی دیگری، خالی از اشکال نیستند. نسل دوم این تراشه‌ها با نام مودم X55 به زودی توسط Qualcomm ارائه خواهد شد که قطعا به بهبود مصرف باتری ۵G کمک زیادی خواهد کرد.

تعویض سیگنال بین ۴G و ۵G علت دوم است که نه تنها مهمتر است بلکه تا چند سال آینده حل نخواهد شد (به ویژه برای کشورهای در حال توسعه).

اپراتورهای شبکه همراه، روش‌های مختلفی برای اتصال به شبکه را به کاربران می‌دهند؛ از ۳G تا ۵G. تعویض مدام این سیگنال‌ها، شارژ باتری را خیلی زود خالی می‌کند چون فعال کردن همزمان هر دو مودم ۴G و ۵G چندان کارآند نیست. به همین خاطر گوشی‌های ۵G ابتدا به LTE وصل می‌شوند و اگر شبکه ‌۵G در دسترس باشند، سیگنال را عوض می‌کنند.

تصور کنید شبکه ۵G در دسترس بوده و به آن وصل شده‌اید. از اینجا به بعد اگر سیگنال قطع نشود، مصرف باتری اینترنت ۵G فرق چندانی با ۴G نخواهد داشت. اما پوشش فراگیر ۵G در سال ۲۰۱۹ (حتی در شهرهای پیشرفته) پدیده رایجی نیست. بنابراین گوشی شما مرتبط بین سیگنال ۴G و ۵G در حرکت خواهد بود و همین عمر باتری را کاهش می‌دهد.

بسیاری از کلان‌شهرهای دنیا همین حالا هم شبکه ۵G دارند. اما اکثر کشورها هنوز شبکه ۴G فراگیر و سرتاسری هم ندارند. بنابراین می‌توان گفت قرار گرفتن روی شبکه ۵G تا چند سال آینده باعث افزایش مصرف باتری گوشی‌های هوشمند خواهد شد.

آیا اینترنت ۵G می‌تواند باعث بهبود عمر باتری بشود؟ بله؛ این فناوری چنین پتانسیلی را دارد. وقتی تراشه‌های مودم بهتری ارائه بشوند و پوشش ۵G آنقدر فراگیر بشود که تعویض سیگنال مرتب رخ ندهد، قطعا مصرف باتری گوشی هوشمند بهبود خواهد یافت. اما برای رسیدن به این نقطه باید حداقل سه تا پنج سال صبر کنیم.
این بهبود تا چه حد خواهد بود؟ انتظارتان را پایین بیاورید. تغییر مصرف باتری به اندازه سرعت اینترنت چشمگیر نخواهد بود.