ساخت عکس های جعلی را باید قابلیت نسبتا ترسناکی از هوش مصنوعی بدانیم که به دنیای بشریت وارد شده است. طی پنج سال گذشته ماشینهای یادگیری و ابزار آنلاین، پیشرفت زیادی داشتهاند و ساخت تصاویر جعلی بخشی از آنهاست. حتما متوجه شدهاید که دستیار Siri، Alexa و دستیار Google چیزی بهتر از آن هستند که پیشتر شاهد بودهایم. همین طور مترجم گوگل نیز بارها هوشمندانهتر عمل کرده و ترجمه خودکار روی وب سایتها، به طور خودکار فعال شده است. البته هنوز بسیاری از آن چیزی که امروز در دنیای آنلاین و ابزار وابسته به آن، در اختیار داریم به صورت کامل آگاه نیستند. هنوز تمام مردم جهان نمیدانند که تا چه حد پیشرفت کرده و آمادهایم!
اخیرا دو تصویر ساخته شده از پیشرفتهای بزرگ آموزش ماشینی، نشان میدهند که چطور ما در عصر فریب آنلاین و جعل تصاویر قرار گرفتهایم. نخستین تصویر به وسیله Ian Goodfellow، مدیر آموزش ماشینی گروه ویژه اپل و یک رهبر دیگر در این حوزه، به وجود آمده است. او طی پنج سال گذشته، تصاویری را به صورت سالیانه در نشریه آنلاین arXiv منتشر ساخت که چهرههای خلق شده توسط ماشینهای یادگیری را نشان میدهند. هر یک از این چهرهها توسط هوش مصنوعی تولید شدهاند. با نگاهی به تصویر نخستین که تولید سال ۲۰۱۴ میلادی است، میتوان دید که قابلیتهای هوش مصنوعی چطور بهبود پیدا کردهاند.
عکس های جعلی و یادگیری ماشینی
در سال ۲۰۱۴ میلادی، تنها با استفاده از تکنیکهای مدرن یادگیری ماشینی شروع کردیم و هوش مصنوعی فقط چهرهها را تولید میکرد. چهرههایی که در این سال توسط هوش مصنوعی خلق میشدند، دانه دانه و برفکدار به نظر رسیده و چیزی شبیه به تصویربرداری با یک دوربین کیفیت پایین بودند. این چهرهها به یک انسان شباهت داشتند، اما هویت انسانی خاصی را با خود یدک نمیکشیدند.
اما در کمتر از پنج سال، تغییرات بزرگی رخ داد! چهرههای تولید شده توسط هوش مصنوعی، امروزه تصاویر کامل و رنگی هستند. این چهرهها واقعی به نظر رسیده و بیانگر احساسات خاصی هستند. دیگر نمیتوانیم آنها را تنها صورتکهای انسان نما بدانیم، بلکه شبیه به افرادی از سن و اقوام نژادی خاص و دارای هویت هستند.
چطور ما اینقدر سریع پیشرفت کردیم؟
سیل محققان جدید و مطالعات گسترده و پی در پی و همین طور بودجههای تحقیقاتی سنگین که به پروژههای یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی تعلق گرفت، تکنیکهای جدیدی را خلق کرد و چنین پیشرفت بزرگی را رقم زد. همین طور یک تکنیک جدید در سال ۲۰۱۴ میلادی توانست، گام بزرگی رو به جلو باشد.
چطور هوش مصنوعی عکس های جعلی را رقم میزند؟
اجازه دهید با یک تصویر نخستین شروع کنیم که چگونه یادگیری ماشینی، میتواند تصاویری مانند اینها را تولید کند. یادگیری ماشینی مدرن، اغلب از یک تکنیک به نام شبکه مشارکتی مولد GAN استفاده میکند. مخترع این شبکه Ian Goodfellow خالق نمودار تصویریست که در بالا آوردیم. وی این تکنیک را در سال ۲۰۱۴ میلادی به وجود آورد.
در اینجا چنین ایدهای وجود دارد که؛ تصور کنید که هوش مصنوعی در حال تلاش برای خلق تصاویری از مردم است. زمانی که AI موفق به خلق تصویری شبیه به هویت انسانی میشود، به آن میگوییم که تصویر موفق آمیز بوده است. سپس هوش مصنوعی تلاش میکند تا الگوهای بعدی خود را نیز بر همین مدار پیش ببرد. همین طور زمانی که تصویر تولید شده توسط AI به اندازه کافی مطابق با ویژگیهای انسانی نباشد، این موضوع بازخورد داده شده و هوش مصنوعی از اشتباهات رخ داده، دوری خواهد کرد. به واقع یک سیستم آزمون و خطا در مسیر خلق تصاویر جعلی در هوش مصنوعی وجود دارد و به این شکل؛ به سمت تولید تصاویر نزدیک به واقعیت انسانی پیش میرویم. هوش مصنوعی نیاز به تمرین زیادی دارد؛ ممکن است لازم باشد میلیونها عکس و تصویر تولید شده و مردود اعلام شوند تا AI قادر به خلق یا بهتر بگوییم جعل تصاویر واقعی و نزدیک به خصوصیات مطلوب باشد.
البته قرار نیست که شما پشت دستگاه کامپیوتر خود نشسته و تک به تک تصاویر تولید شده AI را نگاه کرده و آنها را تائید یا رد کنید. به راستی این چیزی غیرقابل اجرا و طاقت فرسا خواهد بود، بلکه راه حل دیگری در پیش گرفت میشود.
یک AI دیگر برای چک کردن عکس های جعلی توسط ماشین هوش مصنوعی اولی در نظر گرفته میشود. تصاویر تولیدی مقابل این AI دوم قرار گرفته و آن تشخیص میدهد که آیا این تصاویر میتواند متعلق به یک انسان واقعی باشد یا خیر! به این شکل تصاویر جعلی تولید شده توسط هوش مصنوعی، تائید یا رد میشوند. به این شبکه مولد گفته میشود؛ دو هوش مصنوعی مقابل یکدیگر قرار میگیرند. یکی از این دو تلاش میکند با خلق تصاویر جعلی، طرف مقابل را فریب دهد و AI دوم تلاش میکند تا حدس بزند که آیا فریب خورده است یا نه!
در ابتدای کار هر دو AI، در اشتباه به سر میبردند. نخستین AI نمیدانست که تصاویر مردم واقعی چطور هستند و چگونه باید چیزی شبیه به آن ها تولید کند. AI دوم نیز نمیدانست چطور باید عکس های جعلی تولید شده را تمیز داده و آنهایی را که به مردم واقعی نزدیک هستند، تشخیص دهد. اما به مرور اوضاع بهتر شده و هر دوی آنها وظایف خود را آموختند. در نهایت کار به جایی رسید که تصویر جعلی تولید شده توسط AI اولی، به وسیله انسانها نیز واقعی شناخته شد.
با این حساب زمان آن رسیده است که باور کنیم، GAN یکی از قویترین فناوریهای جدید یادگیری ماشینی است.
ویدئوهای جعلی و هوش مصنوعی
ماجرا از خلق تصاویر جعلی به وسیله هوش مصنوعی نیز فراتر رفته و وارد بعد ویدئویی نیز خواهد شد. Egor Zakharov و همکاران وی در آزمایشگاه هوش مصنوعی سامسونگ، نشان میدهند که چطور هوش مصنوعی مدرن میتواند ویدئو تقلبی تقریبا واقع بینانه از یک تصویر واحد تولید کند.
برای نمونه از یک تصویر واحد تابلوی مشهور مونالیزا، ویدئوهای کوتاه از صحبت کردن وی در حالات مختلف به وجود آورده شده است که به راستی حیرت انگیز و واقعی مینمایند.
این همان چیزیست که باید در خصوص پروفایلهای جعلی و تصاویر یا ویدئوهای کذب و غیرواقعی، باور کنیم. بزرگتر از آن نیز چیزیست که طی پنج سال گذشته به دست آوردهایم. در سال ۲۰۱۴ میلادی چه کسی تصور چنین قدرتی از هوش مصنوعی را داشت؟ با این حساب پنج سال آینده قرار است در کدام نقطه از دنیای تکنولوژی و هوش مصنوعی ایستاده باشیم؟
ولی دم شرکت ادوبی گرم که اونم یه هوش مصنوعی ساخته تصویر های جعلی ، ادیت شده و ساخته شده توسط هوش مصنوعی رو میتونه تشخیص بده
: – )