واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی

شاید با دیدن نام واقعیت افزوده برای شما هم سوال باشد که واقعیت افزوده چه تفاوت هایی با واقعیت مجازی دارد؟ برای درک بهتر این موضوع با ما همراه باشید.

واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی نیز دو تکنولوژی مشابه دیگری هستند که قدم به قدم با واقعیت مجازی رو به جلو حرکت می کنند . ساز و کار هر سه تکنولوژی تا حد بسیار زیادی مشابه یکدیگر است اما تفاوت های آن ها نیز به اندازه ای مهم است که دانستن آن ها خالی از لطف نباشد .

تفاوت های واقعیت افزوده و واقعیت مجازی

واقعیت افزوده بر خلاف تکنولوژی واقعیت مجازی که واقعیت کنونی و اطراف شما را به دنیای مجازی و جدید جایگزین می کند ، اطلاعات مجازی را به دنیای روزمره و واقعی ما می آورد. سکانسی از فیلم نابودگر ( terminator) وجود دارد که ربات انسان نما فیلم با چشمان خود انسان های اطرافش را اسکن و بررسی می کند اگر تا به حال این فیلم و یا صحنه های مشابه دیگری را دیده اید ، احتمالاً درک واقعیت افزوده چندان برایتان سخت نیست.

این بار دیگر به جای خارج شدن از دنیای اطرافتان ، لایه هایی از دنیای مجازی به محدوده دید شما اضافه می شود. فرض کنید در اتاق نشیمن خانه تان نشستید و می خواهید تلویزیون تماشا کنید ، با استفاده از هدست واقعیت افزوده می توانید صفحه فیلم را روی دیوار سفید رو به رویتان بیاندازید و احتمالاً چندین میلیون تومان در خرید یک تلویزیون دیواری صرفه جویی کنید، البته اگر تا آن زمان خود هدست های واقعیت افزوده ارزان شده باشند.

البته واقعیت افزوده تکنولوژی کاملا جدید و لزوما گران قیمتی نیست.اگر تا به امروز موفق به تجربه بازی Pokemon Go  نشده اید، به احتمال زیاد اخبار و حواشی مربوط به آن به گوشتان رسیده است. بازی موبایل اعتیاد آوری که دوربین تلفن هوشمند شما را به یک پلتفرم واقعیت افزوده تبدیل می کند. در واقع واقعیت افزوده در قیاس با دو تکنولوژی دیگر ، تعامل کمتری با شما دارد و به همین دلیل نیز ساده تر و کم هزینه تر است.

در واقع واقعیت افزوده مرز بین دنیای واقعی و دنیای مجازی را کمرنگ می کند اما با هدف بهبود بخشیدن به دنیای واقعی می باشد.

واقعیت ترکیبی

اما اگر به دنبال تجربه ای غنی تر از واقعیت افزوده می گردید ، واقعیت ترکیبی گزینه ای جذاب تر به حساب می آید. این تکنولوژی پیچیده تر ، دنیای مجازی را با تمام ویژگی های جذاب و رنگارنگش به دنیای واقعی ما دعوت می کند. هدست های واقعی ترکیبی به صورت پیوسته در حال اسکن محیط  هستند تا هر شی بالقوه ای را وسیله ای برای تعامل شما با دنیای مجازی تبدیل کنند.

فرض کنید مشغول آشپزی هستید کابینت کنار دستتان نقش کتاب آشپزی را دارد که می توانید آن را ورق بزنید. لیستی از کارهایی که باید در روز انجام بدهید را روی یخچال بچسبانید و یا میز ناهار خوری را به دنیای بازی ماینکرفت تبدیل کنید. با فراگیر شدن هدست های واقعیت ترکیبی در آینده ، زندگی روزانه ما به این شکل در خواهد آمد.

ریشه واقعیت افزوده

ریشه واقعیت افزوده به سال ۱۹۹۰ بر می گردد جایی که فردی به نام Tom Caudell که در یک شرکت بوئینگ روی پروژه سیستم های عصبی کار می کرد نرم افزاری را تولید کرد که جای صحیح کابل کشی در هنگام ساخت هواپیما را مشخص می نمود.

دسته بندی های واقعیت افزوده

واقعیت افزوده نیز همانند واقعیت مجاری ابزاری است که بسته به نوع استفاده و دید کاربران دسته بندی های مختلفی دارد.

با استفاده از مارکر

در این دسته عمل اضافه کردن اطلاعات به واقعیت به وسیله یک ابزار که می تواند هر شی فیزیکی باشد صورت می گیرد . درصورتی که آن ابزار نباشد این عمل انجام نمی شود.

réalité-augmentée_immobilier

به عنوان مثال در عکس بالا تصویر خانه روی برگه کاغذی که حاوی اطلاعات آن خانه است نمایش داده می شود. که کاغذ نقش مارکر را دارد. و بدون کاغذ امکان قرار دادن اطلاعات در اختیار کاربر ممکن نیست.

بدون استفاده از مارکر

این دسته دقیقاً در مقابل دسته بالا قرار دارد یعنی برای نشان دادن اطلاعات به هیچ وسیله مخصوص نیاز نیست. فقط کافی است دوربین را در معرض شی که می خواهیم اطلاعات آن را به دست آوریم قرار دهیم. به عنوان مثال با قرار دادن دوربین روی یک ساختمان اطلاعات آن را به دست می آوریم.

روش های استفاده از واقعیت افزوده

Projection

یکی از پر کاربردترین روش های استفاده از واقعیت افزوده Projection  می باشد که در این روش به تصاویر دنیای واقعی اطلاعاتی اضافه می شود. خط آفساید یکی از مثال های بارز و واضح این نمونه می باشد.

Recognition

در این روش دوربین را روی اشیا و یا اشخاص گرفته و ضمن تشخیص آنها داده ها و اطلاعات اضافه ای را از آن فرد یا شی  برایمان نمایش می دهد.

location

این روش نیز همانگونه که از اسمش مشخص است با استفاده از امکانات مکان یابی (gps) موقعیت فرد را دریافت و اطلاعاتی در خصوص مسیر یابی و اماکن موجود در آن محل را ارائه می دهد.. به عنوان مثال این روش ، نزدیک ترین رستوران ها ، فروشگاه ها و یا سالن های تئاتر را به همراه میزان فاصله آنها از محل مورد نظر شما نمایش می دهد.

Outline

در این روش ساختار بدن انسان و مرز بیرونی آن تشخیص داده می شود و با توجه به حرکات فرد اطلاعات تکمیلی ارائه می شود. به عنوان مثال بازی تنیس بدون توپ واقعی در این دسته قرار دارد.

برخی از برنامه های ساخته شده با تکنولوژی واقعیت افزوده برای گوشی های همراه

جونایو (Junaio)

از بهترین مرورگرهای گوشی موبایل که با تکنولوژی واقعیت افزوده،  فروشگاه ها و مراکز دیدنی اطراف شما را نشان می دهد. این مرورگز توسط یک شرکت آلمانی به نام metaio ساخته شده و از روش مارکر استفاده می کند.

گوگل گاگل (Google goggle)

این برنامه توسط گوگل ساخته شده است و با استفاده از آن شما می توانید از هر چیزی عکس گرفته و آن را در گوگل سرچ کنید. این عکس ها به سرور های گوگل ارسال شده و نتایج آن برای شما نشان داده می شود.

استار چارت (starchart)

اگر به ستاره شناسی و صور فلکی علاقمند هستید این برنامه را از دست ندهید با این برنامه می توانید دوربین گوشی خود را به آسمان گرفته و اطلاعاتی درباره ستارگان ، صور فلکی و حتی سیاره های موجود در بازه دید دوربین را دریافت کنید.

لوکیتور (lookator)

این برنامه شما را در پیدا کردن بهترین ارتباط وای فا کمک می کند. قدرت دسترسی و نام وای فا های مختلف را به شما نشان می دهد تا بتوانید از بهترین موقعیت برای دسترسی به وای فا آگاه شوید.

بازی اسپک ترک (spec trek)

در این بازی جالب و جذاب باید از دست شبه های مجازی موجود در بازی در دنیای واقعی فرار کنید و ا به شکار آن ها بروید.

آی آن رود (ion road)

این برنامه که توسط یک شرکت اسرائیلی به همین نام ساخته شده است. فاصله لحظه ای خودرو شما تا وسایل نقلیه جلویی و کناری شما را اعلام می کند و در صورتی که به آنها بیش از حد نزدیک شوید به شما اطلاع می دهد.