S-AMOLED یا همان Super AMOLED یک اصطلاح تجاری ست که به صفحات نمایشگر مورد استفاده در انواع دستگاه های الکترونیکی از جمله گوشی تلفن موبایل، تبلت و … اطلاق می شود.
تکنولوژی Super AMOLED از Super- active- matrix light-emitting diod گرفته شده است.
نمایشگرها با تکنولوژی Super AMOLED از ژانویه ۲۰۱۰ میلادی به بازار گوشی های موبایل اضافه شدند. این نوع تکنولوژی با ارتقا عملکرد لمسی نسبت به نمونه ی قبلی یعنی AMOLED عرضه شد.
ضخامت سنسور لمس تنها ۰.۰۰۱ میلی متر بوده و این اجازه می داد تا صفحه ی نمایش عملکرد بهتری داشته و تصویری شفاف تر و تیزتر نمایش دهد.
پیشوند Super این تکنولوژی صفحه نمایش را از مدل های قدیمی تر آن یعنی OLED و AMOLED متمایز می سازد.

نگاهی به OLED و AMOLED
در سیستم های OLED با تماس مواد ارگانیک با نیروی الکتریسیته، دیودها روشنایی را ایجاد می کنند. همین طور ماتریس های فعال در سیستم های AMOLED آن را نسبت به OLEDها متمایز می سازند. وجود ماتریس های فعال یا همان Active Matrix در صفحات نمایشگر AMOLED سبب می شود تا هر پیکسل آن ها به طور مجزا روشن یا خاموش شود، در حالی که در صفحات نمایش OLED هر پیکسل در عضویت مجموعه ی بزرگ از پیکسل ها روشن و خاموش می شد.
AMOLED یک تکنولوژی صفحه نمایش است که نه تنها نور صفحه را ایجاد می کند، بلکه دارای ماتریکس فعال بوده یعنی نسبت به لمس هشیار است.
اما Super AMOLED ها کمی متفاوت هستند.
در اینجا به تعدادی از مزایا و معایب AMOLED ها می پردازیم:
مزایا
– زاویه دید گسترده
– پشتیبانی از طیف وسیعی از رنگ ها
– نمایش کاملا ممتاز سیاه و سفید
– داشتن طول عمر بالای باتری هنگام استفاده از رنگ های تیره تر
معایب
– تصاویر اشباع شده
– کاهش عمر باتری هنگام استفاده از رنگ های تند و پرجنب و جوش
یکی از ویژگی های به خصوص AMOLED این است که در هنگام نیاز رنگ سیاه و سفید عمیقی را به نمایش بگذارد. این امتیازی ست که شما به محض مقایسه ی صفحات نمایش AMOLED با ال سی دی های معمولی متوجه آن خواهید شد. این خاصیت زمانی خود را به وضوح نشان می دهد که کاربر در حال مشاهده ی تصویر یا ویدئویی باشد که در آن صحنه هایی از رنگ کاملا سیاه وجود دارد.
تکنولوژی AMOLED شامل یک لایه در قسمت پشتی پنل OLED می باشد که به هر پیکسل روشنایی می بخشد، در حالی که عملکرد LCDها نوررسانی تنها در پشت صورت می گرفت. از آن جایی که هر پیکسل می تواند به تنهایی رنگی شود و یا در صورت نیاز کم نور یا خاموش شود، AMOLED می تواند رنگ های سیاه واقعی را به خوبی نمایش دهد.
همچنین این بدین معناست که AMOLED یک نمایشگر بسیار فوق العاده است، چرا که می تواند طیف وسیعی از رنگ های مختلف را پوشش دهد و تضاد بین سیاه و سفید را به خوبی جلوه گر خواهد بود.
از سویی دیگر، این توانایی شگفت انگیز موجب می شود که تصاویر بیش از اندازه پرجنب و جوش و واضح باشند.

اگر بخواهیم یکی دیگر از مزایای صفحه نمایش AMOLED را بگوییم، می بایست به زاویه دید گسترده ی آن ها اشاره کنیم، بدین معنا که این نمایشگرها دارای انعطاف پذیری هستند و می توانند به راحتی در صفحه نمایش های منحنی شکل بدون کاهش در کیفیت تصویر، مورد استفاده قرار گیرند.
مقایسه Super AMOLED با AMOLED
AMOLED نه تنها در نام، بلکه در سایر ویژگی ها بسیار شبیه به Super AMOLED است؛ اما همانطور که از نامش بر می آید، Super AMOLED به سادگی یک نسخه بهتر از AMOLED به شمار می رود.
در واقع باید بگوییم که Super AMOLED تنها در یک وجه با AMOLED متفاوت است، که اتفاقا همین یک مورد، تفاوت فاحش آن ها را ایجاد می کند.
چنان چه هر یک از این دو تکنولوژی در دستگاهی یکسان مورد استفاده قرار گیرند، می توانند حسگرهای نور و لمسی را با هم ترکیب کرده و صفحه نمایش آن ها را برای خواندن و کنترل به کار خواهد گرفت.
لایه ای که حسگرهای لمسی را شامل می شود و می تواند آن را تشخیص دهد( که به آن دیجیتایزر یا لایه صفحه نمایش لمسی خازنی می گویند) به طور مستقیم بر روی صفحه نمایش های Super-AMOLED تعبیه شده است، در حالی که در صفحه نمایش AMOLED این لایه کاملا جداگانه است و در بالای صفحه نمایش قرار گرفته است.
ممکن است به نظر رسد که این ویژگی چندان تفاوت فاحشی میان AMOLED و Super AMOLED ایجاد نمی کند، اما شیوه ی طراحی متفاوت، Super AMOLED را از مزایایی بهره مند می سازد که به شرح زیر هستند:
– دستگاه هایی که از تکنولوژی Super AMOLED در آن ها استفاده شده است، می توانند نازک تر باشند، زیرا تکنولوژی های نمایش و لمس در یک لایه قرار گرفته اند.
– کنتراست بیشتر، به همراه عدم شکاف هوا بین دیجیتایزر و صفحه نمایش واقعی، نمایشگری واضح تر و شفاف تر را می سازد.
– در دستگاه هایی که از Super AMOLED در آن ها استفاده شده است، نیازی به صرف انرژی های بسیار نیست، چرا که به اندازه ی دستگاه های قدیمی گرمای زیادی تولید نمی کنند. گواه آن این است که در واقع برخی از پیکسل ها برای نمایش رنگ سیاه و تاریکی ها خاموش می شوند و از نور در آن ها استفاده نمی گردد.
– صفحه نمایش حساس تر به لمس است.

– بازتاب نور در این تکنولوژی کاهش می یابد، زیرا لایه های زیادی وجود ندارد و همین خواندن و تماشا از روی صفحه نمایش را در نور زیاد آسان تر می کند.
– نرخ بالای خنک شدن پیکسل ها نیز سبب افزایش سرعت پاسخ به صفحه نمایش می شود.
– با نسبت کنتراست ۱۰۰۰۰۰: ۱، صفحه نمایش Super AMOLED به طور خودکار روشنایی را نسبت به نور محیط تغییر می دهد تا هنگام بازی کردن یا تماشای صفحه نمایش بهترین کیفیت ممکن را برای چشم فراهم کند.
– Super AMOLED یک تجربه ی استثنایی از تماشا به صفحه نمایش را ایجاد می کند، چرا که می تواند نمایشگری با طیف وسیعی از رنگ ها آن هم با کیفیت و وضوح تصویر فوق العاده بالایی بسازد.
با وجود تمام این مزایا، ساخت فناوری پشت نمایشگرهای Super AMOLED گران تر است. همانند اکثر تکنولوژی ها، این نیز احتمالا تغییر خواهد کرد، چرا که تولید کنندگان بیشتر AMOLED را به تلویزیون، گوشی های هوشمند و سایر دستگاه های خود اضافه می کنند.
و اما این موارد، از سایر معایب Super AMOLED ها هستند:
– پیکسل های AMOLED و Super AMOLED از بین می روند، به همین دلیل است که افت کیفیت تصویر در این دو نسبت به LED و LCD سریع تر است. حتی بدتر از آن، طول عمر مواد اولیه برای ایجاد طیف رنگ های مختلف، با هم متفاوت است. به عنوان مثال مواد اولیه ای که رنگ آبی را می سازند طول عمر کمتری نسبت به رنگ های قرمز و سبز دارند.

– همین طور ماندن روی یک صفحه ی ایستا در صفحه نمایش هم می تواند آسیب رسان باشد. علت آن هم این است که تمام پیکسل ها با یک نرخ فرسوده نمی شوند. بلکه برخی زودتر از دیگری افت کیفیت پیدا می کنند. به طور مثال ساب پیکسل آبی زودتر از ساب پیکسل سبز فرسوده می شود و روشن ماندن طولانی مدت ساب پیکسل آبی آن را به سمت سوختن هدایت خواهد کرد. در حقیقت ما یک بسته ی هماهنگ از ساب پیکسل ها نداریم و این عدم توازن در طول عمر، هنگام استفاده طولانی مدت از یک تصویر ایستا مشکلاتی به وجود خواهد آورد. لازم به ذر است که این مشکل در صفحات نمایش با تعداد زیاد پیکسل در هر اینچ به وجود نمی آید.
انواع صفحه های نمایش Super AMOLED
برخی از تولید کنندگان، ویژگی هایی را به صفحه نمایش های Super AMOLED خود می افزایند.
به عنوان مثال HD Super-AMOLED یعنی یک صفحه نمایش Super AMOLED با وضوح تصویری با رزولوشن بالای ۱۲۸۰×۷۲۰ یا بیشتر.
نمونه ی بعدی صفحه نمایش پیشرفته ی Super AMOLED Advanced موتورولاست که به صفحه نمایشی با رزرولوشن بالا و وضوح تصویر فوق العاده ای اشاره دارد. این نسخه از تکنولوژی Super AMOLED در ماه اکتبر سال ۲۰۱۱ میلادی در Droid RAZR Smartphone معرفی شد.
در این صفحه نمایش ها از تکنولوژی به نام PenTile استفاده می کنند که وضوح بیشتری به پیکسل ها می بخشد.
از انواع دیگر Super AMOLED می توان به Super-AMOLED Plus ،HD Super-AMOLED Plus ،Full HD Super-AMOLED و Quad HD Super-AMOLED اشاره کرد.

پاسخ دهید