ایرپادز، خیلیها عاشقشان هستند و خیلیها نسبت به آن علاقهای ندارند و این دو دستگی میان خریداران همیشه وجود خواهد داشت. اما به نظر میرسد که هر چقدر هم که این محصول با منتشر شدنش خیلی از افراد را خوشحال نکرد، اپل توانسته است سود زیادی از فروشش به جیب بزند و حسابی بازار خود را گرم نگه داشته است.
حال سوال اینجاست؛ وقتی AirPodsها خراب میشوند و عمرشان پایان مییابد، چه اتفاقی برایشان میافتد؟ همان طراحی یکپارچهای که موجب معروف شدنشان شد، آن را به تهدیدی برای محیط زیست تبدیل میکند؟
اینها، سوالهایست که با محبوبیت روزافزون این لوازم بلوتوثی، توسط منتقدان شکل میگیرند. با تمامی این اوصاف، من با تحقیقاتی که انجام دادم و با تماسهایی که با اداره بازیافت لوازم الکترونیکی، کارشناسان ترمیم و خود شرکت اپل گرفتم، باید برایتان بگویم که پاسخ این سوال نه آنقدر راحت و سر راست است نه خیلی سخت و پیچیده.
با گذشت سه سال از اولین چرخه تولید ایرپادز ، با تخریب باتریهای لیتیومی و از بین رفتنشان توسط استفادهکنندگان، نسل بزرگی از آنها در حال منسوخ شدن میباشد. در نتیجه علاقهمندان کمکم روی به ارتقا آورده و مدلهای جدیدی که در ماه مارس ظاهر شدند را خریداری میکنند.
در عینحال، موج عظیمی از اشخاصی که از خرید ایندسته از لوازم الکترونیکی ۱۵۹ دلاری اجتناب کرده بودند، ممکن است با گذر زمان به آنها روی بیاورند و کمی ولخرجی کنند. از آنجایی که شرکت اپل سود فروش خود از ایرپادز را گزارش نمیدهد، طبق تخمینهایی صورت گرفته فروش آنها در کنار اپلواچ به تنهایی حدود ۵.۱ میلیارد دلار در بخش لوازم جانبی الکترونیکی بودهاست؛ که رقم بسیار بالایی برای سه ماه اول ۲۰۱۹ به حساب میآید. تحقیقات نشان از این دارند که AirPodsها پرفروشترین هدفونهای بیسیم در بازار جهانی میباشند.
به همین دلیل، تعجبی نیست که منتقدان به خوبی حواس خود را متمرکز بر AirPodsها کردهاند و از همه جوانب؛ طول عمر، کیفیت و ضرری که به محیط زیست و دیگر افراد ممکن است برسانند، این لوازم را زیر ذرهبین قرار داده و با فروش بسیار بالا و محبوبیت روزافزونی که دارند، توجهات زیادی به خود جلب کردهاند و حساسیت افراد نسبت بهشان بسیار بالا رفتهاست.
درحالی که برخی از وبسایتها با نقد و بررسیهایی که انجام داده بودند، کیفیت ساخت و سادگی کار با AirPodsها را مورد ستایش خود قرار دادند و حسابی از آنها تعریف و تمجید کردند، نقد ماه آوریل نیویورک تایمز نسل جدید این لوازم را به این صورت توصیف کردهاست: “هندزفریهایی عالی؛ اما نهچندان ماندگار”
برخی از رسانهها نیز کاملا در جهت مخالف جاده، مسیر خود را طی کرده و فقط به جنبههای منفی این هدستها پرداخته و حسابی از خجالت اپل در آمدهاند. وبسایت راهنمای تعمیر iFixit، AirPodsها را “به طرز ناامید کنندهای یکبار مصرف” خوانده و نمره ترمیم پذیری صفر را از ده، برای آن در نظر گرفتهاست.
و از طرف دیگر وبسایتVice آنها را “فسیلهای آینده سرمایهداری” نامیده و طی یک بیانیه ۴۰۰۰ کلمهای، طبق آزمایشات مختلفی که بر رویAirPods ها و طول عمر و … انجام گرفته بود، با یک عنوان کوبنده آنها را اینگونه معرفی کرد: ” ایرپادز یک تراژدی میباشند”.
ایرپادز هدفون بی سیم اپل
این نقدهای صورت گرفته و توصیفهای ترسناک از ایرپادز توسط وبسایتهای مختلف، آنقدر به جاهای باریک کشیده شد که سرانجام نیویورک تایمز یک قسمت یک ساعته پادکست خود را مختص این موضوع قرار داد و با دعوت یکی از وبلاگنویسان برجسته اپل، به آنها اجازه داد که یک دفاعیه از پیشنوشته ارائه دهند و پاسخ مناسبی برای نقدهای صورت گرفته داشته باشند.
تمامی این سروصداها موجب شدند که شرکت اپل نیز نسبت به گذشته، اطلاعات بیشتری راجع به نحوه بازیافت پذیری AirPodsها شرح دهد، که عمدتا به این خاطر بود که Vice قصد شفافیت این موضوع که آیا اپل برنامهای برای بازیافت این لوازم الکترونیکی چیده است یا نه را داشت. همه این داستانها با نقطهای از روشنایی در اوج تاریکی خاتمه یافت و کم کم تکلیف جریانات این لوازم که هم با صدا و هم با شنوایی ما ارتباط مستقیم دارند مشخص شد.
بنابراین برای صاحبان AirPodsها که آیندهنگر هستند و پایداری هدستهایشان برایشان حائز اهمیت است، این نقدها و خرده گیریها نیازمند نگاه دقیقتری میباشند تا مشخص شود که این لوازم الکترونیکی پرفروش در کنار کارایی بالایی که دارند، آسیبی به دیگران و محیط زیست وارد نمی کنند.
پرونده محیط زیست AirPodsها بر چهار نکته اصلی استوار است. اول اینکه دوام زیادی ندارند: باتریهای لیتیومی به خاطر ساختاری که داشته و نحوهای که تولید شدهاند، به مرور زمان عمرشان کاهش یافته و تخریب میشوند. حتی گزارشهایی مبنی بر اینکه AirPodsها بعد از ۱۸ ماه دیگر توانایی شارژ شدن را ندارند نیز وجود دارد.
مورد دوم؛ قابل تعمیر نیستند: شما نمیتوانید بهراحتی و بدون لوازم و ابزار مخصوص آنها را باز کنید. حتی اگر موفق میشدید بازشان کنید، تمام اجزای داخلی بههم چسبیده و درهم پیچیده شده و کاری از دستتان بر نخواهد آمد. مورد سوم این است که این هدفونهای گرانقیمت، قابل بازیافت نمیباشند و ریختن آنها در زباله، به محیط زیست خسارت وارد میکند.
و نکته آخر این است که اگر AirPodsها را به زباله بیاندازید، به خاطر موادی که در ساختشان استفاده شدهاست برای جان انسانها بسیار تهدیدکننده هستند و مانند بسیاری از وسایل الکترونیکی دیگر به خاطر وجود باتری لیتیومی امکان آتشسوزی و انفجار را خواهند داشت. وقتی برای این داستان با شرکت اپل تماس برقرار کردم، انتظار پاسخ زیادی نداشتم.
این شرکت به خاطر حساسیتهایش نسبت به مطبوعات شهرت دارد و در زمینه ارتباطات بسیار سختگیر میباشد. با اینحال بعد از تماسی که گرفتم متوجه شدم که اپل، بیشتر از آنچه که تصور داشتم نسبت به این امر که ایرپادز یک تهدید برای کره زمین محسوب میشوند، حساسیت دارد؛ ادعایی که کوپرتینوییها از شنیدن آن بسیار غافلگیر شدهاند.
اگرچه اپل نسبت به این موارد که باتری ایرپادز به مرور زمان ضعیف شده و خودشان قابل تعمیر نیستند و اینکه نباید آن را در زباله انداخت و قابلیت بازیافتپذیری ندارند، واکنش یا مخالفتی نشان ندادهاست، اما به نظر میرسد که نمیخواهند قبول کنند که این مشکلات منحصرا مربوط به AirPodsها میباشد و مانند دیگر لوازم الکترونیکی، مخرب محیط زیست بوده و در حال پر کردن کارخانههای بازیافت هستند و جان انسانها را به خطر خواهند انداخت. (طبق گزارش سازمان ملل متحد؛ فقط یک چهارم زبالههای الکترونیکی موجود در ایالات متحده، بازیافت میشود.)
مهمتر از همه، اپل قصد داشت که شفاف سازی کند که AirPodsها یا حداقل اجزای مهم آنها قابل بازیافت است و برای اینکار میتوانید به خود اپل مراجعه کنید. پیوندی در وبسایت شرکت وجود دارد، که از طریق آن قادر هستید یک برچسب حملونقل از پیش پرداخت شده را دریافت کرده و به وسیله آن میتوانید لوازم خود را از طریق جعبههای FedEx به بخش بازیافت اپل ارسال کنید.
اگرچه کمپانی اپل اذعان داشته که ایرپادز را از شروع عرضه به عنوان لوازم الکترونیکی بازیافتی دریافت کرده و خودش کارهای لازمه برای از بین بردن این تهدیدات جانی را توسط ادارههای بازیافت مربوطه انجام میداد. با اینحال؛ آنطور که به نظر میرسد در سال جاری است که وبسایت ذکر شده، این دسته از محصولات را به عنوان لوازم الکترونیکی بازیافتی دریافت میکند و و در گذشته چنین قابلیتی وجود نداشتهاست.
کمپانی اپل همچنین خاطر نشان کرد که کسانی کهAirPods شان دیگر قابل استفاده نیست و از بین رفتهاست، میتوانند با مراجعه به فروشگاههای تعیین شده، آنها را برای بازیافت ارسال کنند.
“مانند همه محصولاتمان، AirPodsها نیز به درستی توسط ادارههای مربوطه، قابل بازیافت بوده و بازیافت کنندگان خارج از زنجیره تامین ما نیز توانایی رسیدگی به این لوازم جانبی را خواهند داشت.”
اپل برای اثبات ادعاهای خود موافقت کرد که من را با یک فرد پاسخگو از یکی از شرکتهای بازیافت زبالههای الکترونیکی که Wistorn GreenTeck نام دارد، مرتبط کند.
این شرکت بازیافت زباله در تگزاس فعالیت دارد و همچنین با Dell در میان دیگر کمپانیهای الکترونیکی، همکاری میکند. اگرچه اپل از نام بردن دیگر شرکتهایی که با آنها همکاری میکند، ممانعت کرد؛ اما واضح است که Wistorn قطعا تنها شریک این کمپانی نمیباشد.
وقتی در حال پر کردن فرم بازیافت ایرپادز بودم؛ یک برچسب حمل و نقل از یک شرکت دیگر با نام Universal Recycling Technologies Of Janesville واقع در ویسکانسین، دریافت کردم که متاسفانه این اداره بازیافت پاسخگوی درخواستهای من نبود. ویسترون تایید کرد که شما میتوانید قسمتهای اصلی AirPodsها، به ویژه باتری آن که کبالت معدنی داخلش قابل استخراج است را دوباره بازیابی کنید.
مشکل اصلی اینجاست که بعید به نظر میرسد که ارزش بازیافت آنها تامیین کننده هزینه ترمیمشان باشد. AirPodsها توسط هیچ دستگاه خودکاری قابل تعمیر نیستند و هر وسیله به صورت جداگانه باید توسط یک کارگر با استفاده از ابزار لازم باز شده و قطعاتش جداسازی شود.
با باز کردن قطعات ایرپادز میتوان باتری را جداسازی کرد و سپس درایورهای صوتی قابل دسترسی هستند که میتوانند شامل اجزای فلزی گرانبهایی باشند. باتریها برای جداسازی کبالت داخلشان که دوباره قابل استفاده است، به کارخانههای ذوب مخصوص فرستاده میشوند، در حالی که درایورها به پالایشگاه فلزهای گرانبها ارسال خواهند شد.
اپل در گذشته اعلام کرده بود که با شرکتهای بازیافتکننده برای بازیابی AirPodsها همکاری میکند، اما تا به امروز به جزئیات آن شارهای نکرده بود. همچنین توضیحی نداده بودند که چرا اینگونه اطلاعات را برای عموم انتشار نمیدهند، که توسط جملهای از وبسایت Lifehacker اینگونه شرح داده شد: “ممکن است هرگز جواب این سوال را پیدا نکنیم”.
اما نماینده ویسترون برای من توضیح داد که اپل برای تامین هزینهای که از تخریب هر AirPod به وجود میآید به این شرکت پول پرداخت میکند. اگر بازیابی ایرپادز یک چرخه هزینهبر و بدون سود است، نشان میدهد که چرا تنها شرکای اپل هستند که قادر به انجام این بازیافتها میباشند و خودشان هستند که میخواهند اینگونه فعالیتها را انجام دهند.
با اینحال به نظر نمیرسد که سودی از بازیافت این لوازم الکترونیکی حاصل شود و انجام این کار چندان صرفه اقتصادی برای اپل و شرکایش ندارد. اگرچه اپل از شرح دادن جزئیات سیستم اقتصادی بازیافت AirPods خودداری کرد؛ اما شرکت مربوطه توضیح داد که حاضر است فرآیند بازیافت و دستورالعملهای لازمه را به هر شرکتی که با خط تولید اپل همکاری و مشارکت میکند را ارئه دهد، تا اطمینان حاصل کنند که این چرخه به خوبی و محتاطانه صورت گرفته و اختلالی در روند کاریشان به وجود نمیآید.
برای بدست آوردن اطلاعات و جزئیاتی در راستای ادعاهای اپل، با چندین شرکت مستقل بازیافت زباله الکترونیکی که برخی از آنها در دلاویر فعالیت داشتند، تماس گرفتم. با تحقیقاتی که انجام دادم و تماسهایی که برقرار کردم متوجه شدم که هیچکدام از این شرکتهای بازیافت، اطلاعاتی در این زمینه ندارند به این دلیل که هیچیک از مشتریان برای بازیافت AirPodsها به آنها مراجعه نکرده بودند.
هدفون بی سیم بلوتوثی کامل اپل
این بدین معناست که به احتمال زیاد اکثر استفادهکنندگان آنها را مستقیم به اپل باز میگردانند یا درون سطل زبالهها ریخته و شاید هم در کشوهای خود نگه میدارند. اگر این موارد را نادید بگیریم، شاید عمر ایرپادز از همان اول خیلی زیادتر از ۱۸ ماه بودهاست و بیشتر از دو سال قابل بهکار گیری هستند.
در حالی که توسط یکی از تستها و آزمایشات AppleInsider نشان داده شد که عمر باتری ایرپادز که در سال ۲۰۱۶ خریداری شده بودند نصف مدلهای جدیدشان میباشد. برخی از منتقدین دنیای فناوری دیگر اذعان داشتند که جفت هدفونهایشان در سلامت کامل و با عمر باتری عالی به کار خود ادامه میدهد و اختلالی در آنها بهوجود نیامده است.
اپل از ارائه اطلاعات در مورد طول عمر AirPodsها امتناع ورزید و فقط اشاره کرد که استقامت این هدفونها به میزان و نحوه استفاده خریدار وابسته است. این شرکت همچنین از ارائه دادن اطلاعات در مورد اینکه چه تعداد AirPods تا به امروز برای بازیافت برگردانده شدهاند، خودداری نمود. اگرچه توانستم یک شرکت بازیابی لوازم الکترونیکی غیروابسته در مینیاپولیس با نام Teck Dump پیدا کنم که قابلیت بازیافت این هدستها را داشت، اما تا به آن روز، کسی برای بازیابی AirPodsهایش به آن مراجعه نکرده بود.
مدیرعامل شرکت Amanda LaGrange گفت: ما تمام سعی خود را میکنیم که سازمانمان روشهای جدید برای بازیابی محصولات را بهکار بگیرد و همچنین از اپل به خاطر جایگزین نکردن باتریها انتقاد کرد.
LaGrangeگفت: ” من فکر میکنم که ما مشتریان این واقعیت که اپل هر دستگاهی که وارد بازار میکند را باید بخریم، باور کردهایم و احساس میکنیم هرچیزی که توسط این شرکت طراحی میشود به دست کس دیگر و به شیوه متفاوتتری قابل تولید نیست و هیچ کس خارج از گستره خود اپل، توانایی ساخت آن را نخواهد داشت.”
“در حقیقت، تمام تکنولوژی که توسط ما تولید و ساخته میشود توسط هر کسی با گذاشتن وقت مناسب، صرف انرژی و داشتن منابع درست و حسابی قابل طراحی است و به همین دلیل میباشد که مشتریان همیشه بر روی خرید لوازم الکترونیکی تاکید دارند که قابلیت تعمیرشان وجود داشته باشد.”
در این امر شکی نیست که میزان توجه و رسیدگی که به ایرپادزها میشود با محبوبیت آنها رابطه مستقیمی دارد، با اینحال باید این نکته را خاطر نشان کنم که خیلی از لوازم الکترونیکی کوچکتری هستند که از ویژگیهای مشترکی بهرهمندند: یک باتری لیتیومی با طول عمر محدود و قطعات و اجزای مهر و موم شده در کنار یکدیگر که توسط شخص؛ قابل جداسازی هستند.
LeGrange به عنوان نمونه به نسخههای اولیه Fitbits اشاره کرد. درحالی که بهطور معمول بازیافت این دسته از لوازم الکترونیکی امری دشوار به حساب میرود، اما به خاطر تعداد کمی که دارند، نسبت به دیگر دستگاههای هوشمند مانند؛ تبلتها، مانیتور رایانههای شخصی یا حتی کیسههای پلاستیکی و بطریها، سهم کمتری میان حجم انبوه زبالههای بازیافتی، برای خود کنار گذاشتهاند و فضای زیادی را مشمول خود نمیکنند.( با یک حساب و کتاب ساده؛ ۹۱ درصد زبالههای پلاستیکی تولید شده در سراسر دنیا، بازیافت نمیشوند.)
اپل اظهار داشت که مشغول پیدا کردن راههایی برای بازیابی لوازم الکترونیکی خود میباشد و به دنبال این است که به شیوه بهتر و کاربردیتری ایرپادز و دیگر دستگاههایش را بازیافت کند. ماه گذشته در همین راستا آزمایشگاه بازیابی موادی در آستین راه اندازی کرد.
این کمپانی در سال گذشته نیز ربات بازیافتی به نام دیزی طراحی کرد که میتواند در هر ساعت؛ حدود ۲۰۰ آیفون را جداسازی کند، هر چند که این ربات با ایرپادز کار نمیکند و در این زمینه فعالیتی ندارد. طبق گفته لیزا جکسون؛ معاون رئیس محیط زیست، سیاست و ابتکارات اجتماعی اپل: “به تکنولوژی جدیدی نیازمندیم.”
بر اساس مصاحبهای که ایشان در ماه گذشته باGreenBiz داشتند اشاره کردهاند که: “در برخی از موارد، بازیافت مانند دنیای تکنولوژی قدمی رو به جلو بر نداشته و پیشرفتی نکردهاست.” صحبتهای لیزا جکسون نشاندهنده یکی از دیدگاههایی است که میتوان نسبت به این بحران داشت. اما کوپن پوردی؛ نویسندهiFixit ، این چالش محیط زیستی AirPodsها را از دیدگاهی متفاوتتر میبیند و نظر دیگری نسبت به این بحران دارد.
به گفته وی؛ اپل تصمیم گرفت تا هدستهای بیسیم خود را ظریفانه و با یک طراحی مینیمالیستی تولید کند، با اینکه میتوانست تمرکزش را بر روی ساخت AirPodsهایی بگذارد که راحتتر قابل بازیافت و بازیابی باشند.” این یک انتخاب است، چیزی که برایشان ارزش بیشتری نسبت به دیگر موارد دارد.”
“کمپانی اپل به آسانی قادر است که محصولاتی تولید کند که بتوانید به راحتی آنها را تعمیر و سرویس کنید.”
پوردی همچنین اضافه کرد؛ با توجه به اینکه آیفونها و مکبوکهای اپل هر چه طول عمرشان میگذرد، ارزش خود را از دست نمیدهند و از این نظر رهبران این صنعت به حساب میآیند؛ اما در رابطه با AirPodsها: “آنها توانستهاند کالایی تولید کنند که استفاده مجدد از آن امری غیر ممکن است.”
او AirPodsهای اپل را با هدفونهای بیسیم سامسونگ مقایسه کرد که با ابزارهای خانگی بهراحتی باز شده و قطعات و باتری داخل آن قابل تعویض است. از آنجایی که iFixit از نظر بحث تعمیرات به AirPodsها نمره صفر را داد، به هدفونهای سامسونگ ۶ نمره از ۱۰ تعلق گرفت. پوری افزود؛ این واقعیت که اپل به خریداران خود اجازه میدهد که هدفونهای خود را برای بازیابی توسط نیروی دست، ارسال کنند، باعث سلب اطمینان خواهد شد.
همچنین اکثر مردم از وجود این امکان با خبر نیستند و برای کسانی هم که در جریانند، اپل هیچ انگیزه مالی برای بازگشت ایرپادز به دست مشتری ارائه نمیدهد. بر خلاف مدلهای اخیر مکبوک و آیفون، که اپل برای مبادله آنها صدها دلار به مشتریانش پرداخت میکند.
وبسایت اپل نیز به نظر نمیرسد که به خریداران AirPodsهایش هنگام خرید مدل جدیدتر، پیشنهاد دهد که نسخهای که در دست دارند را برگرداند؛ قابلیتی که برای آیفونها وجود دارد.
اپل و هدفون بی سیم کامل
عادلانه است که بگوییم این کمپانی هدفونهای خود را تا جایی که توانسته است برای مشتریان و علاقهمندانش جذاب جلوه داده، اما به خاطر توجهاتی که اخیرا به AirPodsها شده و تمرکز رسانهها بر آن افزایش یافته است؛ پایداری و طول عمرشان نیز در نحوه ساختشان به یک مورد حائز اهمیت برای اپل، مبدل شدهاست؛ که این مورد از دیدگاه تجارت قابل درک میباشد.
همچنین یادآور خوبی است که به همان اندازه که این شرکت از ابتکارات محیط زیستی خود صرف نظر میکند؛ این امر که توانسته حدود ۶۰ میلیارد دلار سود خالص در سال ۲۰۱۸ بدست آورد، به این دلیل است که محبوبیت کالاهایش بسیار بالا بوده و طرفداران زیادی در جهان دارد. اگرچه در میان حجم انبوه فجایع محیط زیستی در دنیا، ایرپادز نقش زیادی ندارند، اما قطعا در دراز مدت همین نقش کم میتواند بسیار مخرب باشد و جان انسانها را در آینده به خطر بیاندازد.
اگر در مقیاس بزرگ حساب کنیم، میان لوازمی که از باتری لیتومی استفاده میکنند، این هدفونها آنقدر هم سهم بزرگی در زبالههای الکترونیکی ندارند. اما از آنجایی که با پیشرفت فناوری، دستورهای صوتی به یکی پورتالهای دیجیتالی تبدیل میشوند و انسانها با گذر زمان ارتباطشان با دنیای تکنولوژی نزدیکتر میشود، در سالهای پیشرو حجم زبالههای تولیدی توسط این دسته از لوازم الکترونیکی بسیار افزایش پیدا میکند، که خیلی نگران کنندهاست.
بلومبرگ در ماه آوریل گزارش کرد که آمازون به دنبال ساخت رقیبی برای AirPodsها میباشد که توسط دستیار صوتی الکسا پشتیبانی میشود. محبوبیت بسیار زیاد AirPodsها موجب شدهاست که آنها سرلشکر و پیشتاز این سیر عظیم از گجتهای امروزی باشند و پیشتازانه به فروش گسترده خود ادامه خواهند داد.
با این اوصاف؛ اگر اپل با شهرتی که برای خود دست و پا کرده است، در زمینه محیط زیست نیز پیشتازی خود را نشان نداده و حل اینگونه مشکلات را در اولیت خود قرار ندهد، برای این صنعت و تمام طرفداران و استفادهکنندگان سرار جهان یک فاجعه به حساب رفته و باعث شرمساری و ناامیدی دوستدارانش خواهد شد.
پاسخ دهید