گوگل حقیقتا یک سازنده تبلت نیست

شرکت گوگل در نظر دارد از کسب و کار تولید تبلت خارج شود. کسب و کاری که چندسالی است میزان فروش مطلوبی نداشته و شرکت‌هایی نظیر سامسونگ، اپل، آمازون و چندی دیگر توانسته سهم بالایی را در آن به خود اختصاص دهند.

البته چند سالی است که روند فروش این صنعت رو به رشد بوده و باید انتظار داشت که این روند به همین صورت ادامه پیدا کند. اگرچه تاکنون شایعات بسیاری درباره پیکسل ۴، گوشی هوشمند نسل بعدی گوگل منتشر شده، این موضوع نشان می‌دهد که شرکت سعی دارد همچنان در بخش تلفن هوشمند حضور پررنگی داشته باشد.

گوگل در بیانیه‌ای اعلام کرد که این کمپانی نمی‌خواهد درباره محصولات آینده خود اظهار نظر داشته باشد اما به گفته Computer World and Business Insider، Google سعی دارد روی بخش لپ تاپ باقی بماند و تولید پیکسل بوک هم ادامه پیدا خواهد کرد.

شرکت گوگل اطلاعات دقیق درباره این تصمیم خود ارائه نمی‌دهد اما به گفته Rick Osterloh مدیر بخش سخت افزار گوگل، بخش تبلت این شرکت باز می‌ماند تا دیگر تولیدکنندگان تبلت‌های اندروید و کروم در صورت نیاز همکاری داشته باشند.

تولید تبلت این روزها سود فراوانی را نصیب شرکت‌های تولیدکننده نمی‌کند. به دلیل وجود مشکلاتی که در سر راه آنها وجود دارد، ارائه محصولی برجسته با وجود رقبا بزرگ، امری دشوار است. به نظر می‌رسد گوگل برای تبلت‌ها اهمیت خاصی قائل نیست و در نتیجه منجر به چنین تصمیمی شده که می‌تواند در نهایت تولید تبلت‌های پیکسل را به پایان خط برساند.

شرکت‌های مختلفی هستند که در زمینه تولید تبلت فعالیت می‌کنند و از جمله باید به مایکروسافت، اپل، سامسونگ، هوآوی، آمازون، شیائومی و برخی دیگر اشاره کرد. هر یک از این برندها همچنان به تولید تبلت ادامه می‌دهند و هیچ یک دست از تولید برنداشتند. با توجه به اکوسیستم گوگل عجیب نیست چنین تصمیمی از سوی این شرکت گرفته شود.

گوگل و حضوری ناموفق در بخش تبلت

اکوسیستم سخت افزاری تبلت‌های گوگل با مشکلاتی مواجه بوده که این شرکت را از ادامه تولید منصرف کرده است. اقدامات گوگل نشان می‌دهد این شرکت اهمیتی نسبت به تبلت‌ها نشان نداده و حداقل عملکرد آن کمتر از مایکروسافت و اپل است.

تاکنون این شرکت با برندهای مختلفی نظیر HTC، هوآوی و ال جی همکاری کرده تا بتواند توسعه تبلت خود را به خوبی انجام دهد. پیکسل اسلیت این شرکت برگرفته از تبلت قدیمی Motorola Xoom است که نسخه ارتقایافته‌ای محسوب می‌شود. گوگل عمده تبلت‌های خود را با سیستم عامل کروم Os عرضه کرده که دست کمی از لپ تاپ‌های این شرکت نداشته است.

البته عملکرد گوگل بدان معنا نیست که باید این شرکت را در توسعه تبلت ناموفق دانست. برای مثال پیکسل C یک تبلت واقعا عالی بود که رقیب جدی آیپد پرو اپل به شمار می‌رفت و نسخه ای برجسته در میان تبلت‌های گوگل محسوب می‌شد. در سوی دیگر تبلت نکسوس ۷ هم مدل محبوبی بود و یکی از چند تبلت گوگل با برند نکسوس به حساب می‌آمد.

گوگل با اعلام رسمی عدم معرفی تبلت جدید، نشان داد که پیکسل اسلیت را باید آخرین بازمانده محصولات تبلت این شرکت دانست. در پاییز ۲۰۱۸ ما شاهد رونمایی از تبلتی بودیم که پیکسل اسلیت نام داشته و مشخصاتی به مراتب قوی از آیپد پرو برای این دیوایس در نظر گرفته شد. اما دیری نپایید که استراتژی اشتباه گوگل موجب شد تا فروش چندان چشمگیری شامل حال این شرکت نشود.

شرکتی که قصد داشت رقیب جدی آیپد پرو را روانه بازار کرد و سهم عمده بازار را به خود اختصاص دهد که موفق نشد. در گزارش جدید گوگل آماده که این کمپانی به تولید لپ تاپ، گوشی هوشمند، اسپیکر هوشمند و برخی از این قبیل ادامه می دهد اما خبری از تبلت نخواهد بود. متاسفانه در سال‌های گذشته هم تبلت‌ها نتوانستند فروش خوبی را تجربه کنند و در این بین عجیب نیست گوگل خود را کنار بکشد.

Computerworld در گزارشی بیان داشت که گوگل تصمیم گرفت تا با توقف توسعه تبلت‌هایش، به توسعه لپ تاپ روی آورده و در آن تمرکز کند. سخنگوی گوگل نیز به این شرکت اعلام کرده، برنامه‌ای برای تولید تبلت جدید وجود نداشته و کارکنان این بخش نیز به قسمت‌های دیگر منتقل می شوند. بخش عمده‌ای از کارکنان این قسمت به بخش لپ تاپ منتقل شدند.

Rick Osterloh که یکی از مدیران ارشد بخش سخت افزار گوگل شناخته می‌شود، درباره تصمیم جدید گوگل اظهار داشت که این شرکت می‌خواهد با تمرکز خالص روی بخش لپ تاپ از اشتباه گذشته درس گیرد. تیم توسعه اندروید و کروم با کارکنان بخش لپ تاپ به صورت جدی همکاری می‌کنند تا از هر گونه مشکل جلوگیری نمایند.

در این میان پرسش بزرگی به وجود می‌آید که هدف گوگل از اعلام چنین خبری چه بود؟ چرا گوگل می‌خواهد از کسب و کار تبلت خارج شود و کارکنان را به بخش دیگر از جمله لپ تاپ منتقل کند؟

تبلت ها اهداف اصلی گوگل نیستند

متاسفانه گزارش‌ها و بررسی‌ها نشان می دهند گوگل تمایل چندانی به توسعه و طراحی تبلت ندارد و دقیقا برخلاف شرکت‌هایی چون اپل و مایکروسافت عمل می‌کند. سال ۲۰۱۵ ما شاهد عرضه تبلت پیکسل C بودیم اما این تبلت چندان نتوانست موفق ظاهر شود، علی رغم اینکه سخت افزار قدرتمندی برای آن در نظر گرفته شد اما در زمینه صفحه کلید همانند آیپد پرو جذاب نبود.

این حرکت گوگل نشان می‌دهد، برند مستقر در سیلیکون ولی تنها قصد داشت تجربه تولید تبلت را داشته و به عنوان برنامه اصلی کمپانی محسوب نمی‌شد. در نهایت تمرکز این شرکت روی بخش‌های دیگر خواهد رفت و پروژه تولید تبلت نیز به پایان رسیده است. متاسفانه اپلیکیشن‌ها روی تبلت‌ها کارکرد درستی نداشته و نمی توان همچون گوشی های هوشمند از اپ ها در نمایشگر بزرگ لذت برد.

سال ۲۰۱۷ بود که شاهد انتشار اخباری پیرامون بهبود این کاربری بودیم اما هیچ خبری نشد. طی دهه گذشته کاربران تبلت های اندرویدی واکنش مثبتی به این موضوع نشان نداده و شاید یکی از دلایل اصلی کاهش فروش تبلت ها هم همین موضوع است. ایجاد یک اکوسیستم راحت نیست و گوگل نیز با بررسی های صورت گرفته متوجه شده که نمی تواند بیهوده عمل کند.

کاربران اندرویدی بیشتر به گوشی های هوشمند روی می‌آورند و تبلت های اندرویدی را ابزار مناسبی برای کاربری خود نمی دانند. همین دلایل موجب شده تا بازار تبلت ها رونق چندانی نداشته باشد. در مجموع علاوه بر گوگل، شرکت های تولیدکننده تبلت‌های اندرویدی باید بازطراحی روی اکوسیستم نرم افزاری تبلت خود داشته تا تجربه بهتری به مخاطب ارائه دهند.

گوگل به این موضوع دست پیدا کرد و سریع از کسب و کار خارج شد تا ضررهای بیشتری را در آینده متحمل نشود. ضررهایی که هیچ سودی به دنبال نداشته و تنها می توانست شکست هایی را به دنبال داشته باشد. سال ۲۰۱۸ هنگامی که گوگل اسلیت را معرفی کرد، پیش بینی می‌شد موفقیتی در انتظار بخش تبلت این شرکت باشد و گویی تصور می‌شد گوگل استراتژی جدید را به کار گرفته است.

اسلیت تبلت مناسبی بوده که از سخت افزار قوی بهره می‌گرفت و گزینه ایده آل تلقی می شد، اما بررسی های صورت گرفته نشان دادند گوگل قصد نداشت حضور خود را در بخش تبلت به صورت کم‌رنگ داشته اما با بررسی های انجام گرفته متوجه شد، حضور آن در این کسب و کار سود چندانی نداشته و به نوعی بیهوده است.

بنابراین تصمیم نهایی به حضور گسترده‌تر در بخش لپ تاپ گرفته شد. بخشی که می توان آن را برای گوگل سودآور دانست. حال که تمام تمرکز گوگل به روی لپ تاپ رفته، پیش بینی می‌شود در آینده شاهد معرفی نوت بوک های برجسته ای باشیم که علاوه بر سخت افزار قابل توجه، شامل طراحی جذاب و رابط کاربری بهینه می شوند.

به هر حال مشخص نیست برنامه دقیق آینده گوگل در این قسمت چیست و آیا کاملا از بخش تبلت خارج می شود یا این خروج تنها مقطعی بوده و ممکن است باری دیگر حضور پیدا کند. حضوری که باید مشخص شود چه فرجامی برای این برند یا همان غول بزرگ فناوری به دنبال خواهد داشت. این شرکت تمام تلاش خود را کرده تا بهترین‌ها را به مخاطبان ارائه دهد اما به نظر رسید نتوانست تبلت مناسبی را در اختیار کاربران و مشتریان همیشگی قرار دهد.