هرانچه باید درباره اسنپدراگون ۸cx کوالکام بدانید

شرکت کوالکام یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان چیپ موبایل محسوب شده که محصولات این شرکت در اسمارتفون و دستگاه‌های دیجیتالی مختلفی وجود دارد. در این بین برند آمریکایی پیشتر از پردازنده دسکتاپی اسنپدراگون ۸cx رونمایی کرد. چیپ هشت هسته‌ای که با معماری اسنپدراگون ۸۵۵ همراه است اما بسیار قدرتمندتر از اسنپدراگون ۸۵۵ عمل می‌کند.

این پردازنده را کوالکام همزمان با رونمایی گلکسی بوک اس، لپ تاپ ویندوز ۱۰ فوق العاده باریک سامسونگ رونمایی کرد. چیپ مبتنی بر ARM که روی لپ تاپ ویندوزی مبتنی بر ARM سامسونگ تعبیه شده است. به نوعی می‌توان پردازنده مورد اشاره را هم رده Core i5 اینتل با معماری ایس لیک دانست و قادر است عملکرد بالایی از خود نشان دهد.

اگرچه تاکنون پردازنده‌های سری اسنپدراگون را تنها در تبلت یا تلفن هوشمند مشاهده کردیم، اما کوالکام با اسنپدراگون ۸cx لپ تاپ، سیستم‌های دسکتاپی و برخی از این قبیل را هدف قرار داده است. به گفته کوالکام، اسنپدراگون ۸ سی ایکس به فناوری محاسباتی مجهز است که تقریباً در کل برای پردازش به چیپ واحدی تبدیل شده و ابعاد کوچکی هم دارد.

شاید اسنپدراگون ۸cx در مقایسه با اسنپدراگون ۸۵۵ عملکرد فنی بسیار متفاوتی دارد اما کوالکام ترجیح داد تا همچنان تراشه گرافیکی با کمی بهبودیافتگی آدرنو ۶۸۰ را به کار گیرد. البته عدم تغییر واحد گرافیکی نسبت به اسنپدراگو ۸۵۵ به معنای عملکرد نامطلوب نیست و پردازنده کوالکام در نوع خود برجسته است. به گفته کوالکام پردازشگر جدید دارای یک مودم LTE و پردازنده ویژه یادگیری ماشینی به نام Hexagon 685 است و باید انتظارات بسیاری از آن داشت.

کوالکام از شرکای بزرگ سامسونگ تلقی می‌شود و این دو کمپانی مدتهاست با یکدیگر محصولات حرفه‌ای عرضه می‌کنند. پردازنده مبتنی ARM سیلیکونی که در گلکسی بوک اس تعبیه شده، شاید نامی مشابه نسخه‌های موبایلی دارد اما توانایی پردازشی در سطح یک سیستم دسکتاپی از جمله لپ تاپ را می‌توان شاهد بود.

براساس تست‌های انجام گرفته، گلکسی بوک اس با پردازنده نسل جدید و هشت هسته‌ای اسنپدراگون ۸cx توانسته به امتیازات بزرگی دست پیدا کند. در این مطلب قصد داریم شما را بیشتر با پردازنده اسنپدراگون ۸cx تازه وارد کوالکام آشنا سازیم تا بیشتر آن را با دیگر پردازنده‌ها قیاس کنید.

برویم سر اصل مطلب

  • این چیست؟ اولین پردازنده کوالکام برای سیستم‌های دسکتاپی
  • چه زمانی عرضه می‌شود؟ دردسترس تولیدکنندگان دستگاه‌های کامپیوتری قرار می‌گیرد
  • قیمت آن چقدر است؟ در لپ تاپ‌های خوش قیمت و باکیفیت قرار خواهد گرفت

مشخصات فنی اسنپدراگون ۸cx کوالکام

یکی از مهم‌ترین مواردی که باید درباره پردازنده دسکتاپی جدید کوالکام بدانید این است که اسنپدراگون ۸cx اولین چیپ دسکتاپی ۷ نانومتری به شمار می‌رود. پردازنده‌ای که مصرف انرژی کمی داشته و همین امر در افزایش عمر باتری آن تاثیر مستقیمی دارد. گذشته از آن این پردازنده هشت هسته‌ای از هسته‌های قدرتمند Kryo 495 نیرو می‌گیرد و در نوع خود برجسته است.

کوالکام همیشه در تلاش بوده بهترین پردازنده‌ها را توسعه داده و در اختیار مشتریان همیشگی قرار دهد. سامسونگ نیز یکی از همکاران قدیمی کوالکام بوده که برای نخستین بار و در میان رقبا توانسته چیپ جدید کوالکام را دریافت کند. به طور کلی هسته Kryo 495 در مقایسه با نسل قبل از حافظه پنهان پرظرفیت‌تری بهره می‌برد که تاثیر بسزایی در عملکرد کلی چیپ دارد. البته کوالکام در حال حاضر مشخص نکرده این بزرگی در چه سطحی قرار دارد.

صرف نظر از آن و باتوجه به گفته‌های شرکت موردبحث، در عملیات چند وظیفه‌ای یا مالتی تسکینگ، اسنپدراگون ۸cx گزینه فوق العاده محسوب می‌شود. هسته اسنپدراگون ۸cx دارای فرکانس بالا ۲.۵ گیگاهرتزی بوده که در نوع خود قادر است عملکرد بی‌نظیری داشته باشد. هسته Kryo 495 تاکنون در هیچ پردازنده کوالکام تعبیه نشده و نخستین بار است که شاهد به کارگیری این هسته روی پردازنده اسنپدراگون ۸cx هستیم.

به نوعی کوالکام هسته مورد اشاره را طوری طراحی کرده که در هر عملکردی انعطاف‌پذیری بالایی دارد. گذشته از موارد فوق، این پردازنده قابلیت پشتیبانی از حداکثر ۱۶ گیگابایت حافظه رم DDR4، حافظه ذخیره سازی UFS 3.0، پورت USB-C 3.1 و برخی دیگر اشاره کرد. همچنین قابلیت سازگاری از نسل سوم درگاه PCIe را برای پشتیبانی نسل جدیدی از لوازم جانبی دارد.

گفتنیست که آدرنو ۶۸۰ همچنان در این پردازنده هم به چشم خورده و تغییری از سوی کوالکام به وجود نیامده اما کمی بهبود هم پیدا کرده است. می‌دانیم این گرافیک نسبت به گرافیک اسنپدراگون ۸۵۰ دست کم دو برابر قدرت بیشتری دارد، در مجموع چیپ مورد اشاره گزینه برجسته برای کاربری خواهد بود. موضوع گرافیکی اهمیت بالایی داشته و خوشبختانه کوالکام در اسنپدراگون ۸cx ویژگی سخت افزاری قابل توجهی در نظر گرفته تا افراد بتوانند در سیستم دسکتاپی موردنظر عملکرد بالایی را شاهد باشند.

به گفته کوالکام در زمینه گرافیکی نسبت به اسنپدراگون ۸۳۵ بیش از ۳.۵ برابر قدرت بیشتری دارد. به گفته شرکت سازنده، آدرنو ۶۸۰ نسبت به گرافیک اسنپدراگون ۸۵۰ بیش از ۶۰ درصد عملکرد بیشتری دارد. بنابراین افراد می‌توانند قدرت گرافیکی خیره کننده‌ای را در سیستم ویندوزی مبتنی بر پردازنده اسنپدراگون ۸cx کوالکام مشاهده کنند. همچنین باید بیان داشت که این گرافیک دارای دو برابر ترانزیستور و پهنای باند حافظه بیشتر نسبت به قبل بوده که قدرت بالایی را می‌توان شاهد بود.

گرافیک اسنپدراگون۸cx از دایرکت ایکس ۱۲ پشتیبانی به عمل می‌آورد و حتی از جدیدترین کدک ویدئویی H.265 هم پشتیبانی دارد. به لطف قابلیت نسل دوم HDR برای تصحیح رنگ، می‌توان دستگاه مبتنی بر این پردازنده را به دو نمایشگر ۴K HDR متصل کرد. زیرا توانایی گرافیکی بالایی برای پردازش ویدئویی دارد و عملکرد بالایی می‌تواند از خود نشان دهد.

قابلیت ارتباطی اسنپدراگون ۸cx متنوع است. از جمله باید به پشتیبانی شبکه LTE و وای فای اشاره کرد. همچنین شامل بلوتوث شده و مودم X24 LTE هم برای آن در نظر گرفته شد. قابلیت پشتیبانی از مودم LTE به دستگاه‌های مجهز اسنپدراگون۸cx اجازه خواهد داد تا اتصال سریعی به شبکه اینترنت داشته و در این زمینه سریع عمل خواهد کرد. سرعت مودم این پردازنده به ۲ گیگابیت برثانیه رسیده و سرعت شبکه نیز ۷۰درصد بیش از نسل قبل است. نسل قبلی که به عنوان پردازنده اسنپدراگون ۸۵۰ شناخته می‌شود.

مودم موردبحث همچنین قابلیت پشتیبانی از پروتکل GSM, CDMA, EV-DO ، LTE FDD  و LTE TDD را دارد. چنین ویژگی‌هایی بدان معنا بوده که افراد در سیستم مجهز به پردازنده اسنپدراگون ۸cx بهترین عملکرد ارتباطی را شاهد خواهند بود. البته این موضوع شامل پردازش محاسباتی هم شده و نباید این محصول کوالکام را دست کم گرفت.

تاریخ عرضه اسنپدراگون۸cx

متاسفانه شرکت کوالکام تاریخ انتشار دقیقی برای اسنپدراگون۸cx مشخص نکرده و پیدا نیست این چیپ روی چه دستگاه‌هایی قرار خواهد گرفت. اما نخستین بار با گلکسی بوک اس سامسونگ به عنوان لپ تاپ کم وزن و کاربردی شرکت کره‌ای همراه شد. این نوت بوک در تابستان سال جاری راهی بازار شده و اولین لپ تاپ مجهز به پردازنده ۷ نانومتری نسل جدید کوالکام است. البته این دیوایس پاییز ۲۰۱۹ وارد بازار آمریکا می‌شود و قرار نیست تابستان به این منطقه ورود پیدا کند.

نسخه جهانی برای سپتامبر در نظر گرفته شده و این ماه به بازار خواهد رسید. انتظار داریم هم اکنون کوالکام آن را به شرکت‌های تولیدکننده ارائه دهد و سپس کمپانی‌های توسعه دهنده به عرضه دیوایس موردنظر بپردازند. احتمالا دستگاه‌های دسکتاپی مجهز به پردازنده اسنپدراگون۸cx در ایفا ۲۰۱۹ یا CES 2020 رونمایی شوند. بنابراین تاریخ انتشار دستگاه‌های مجهز به این چیپ مختلف خواهد بود.

چه لپ تاپ‌هایی با پردازنده اسنپدراگون ۸cx از راه خواهند رسید

صادقانه باید بیان داشت که پردازنده اسنپدراگون ۸cx یک چیپ هشت هسته‌ای با لیتوگرافی ۷ نانومتری بوده که می‌تواند عملکرد سخت افزاری خیره کننده داشته باشد. این پردازنده نخستین بار در جریان رویداد ۷ آگوست سال ۲۰۱۹ سامسونگ معرفی شد. پردازنده همچنین نخستین بار با گلکسی بوک اس سامسونگ مشاهده شده و اولین بار هم با همین دستگاه راهی بازار می‌شود.

تاکنون تست‌های مختلفی از گلکسی بوک اس با این چیپ گرفته شده که نتایج قابل توجهی بدست آمده است. نتایجی که در نوع خود جالب بوده و باید محصول جدید کوالکام را خیره کننده در عملکرد سخت افزاری دانست. علاوه بر گلکسی بوک اس دستگاه‌های دیگری هم هستند که در آینده نزدیک با چیپ تازه وارد کوالکام همراه شده و به بازار ورود پیدا خواهند کرد.

از جمله باید به محصول شرکت ایسوس، HP و لنوو اشاره کرد. سه تولیدکننده برجسته نوت بوک که سهم بزرگی در بازار کسب کرده و حال می‌خواهند در کنار سامسونگ پردازنده جدید کوالکام را در دیوایس خود تعبیه کرده و عرضه دارند. این بدان معناست که افراد با پردازنده جدید کوالکام عملکرد بالایی را شاهد خواهند بود و نباید دست کم گرفت.

ایسوس نواگو: این لپ تاپ کم وزن و کارآمد ایسوس در دسته دستگاه‌هایی با قابلیت اتصال به شبکه LTE قرار می‌گیرد. همچنین باید آن را یک مدل میان رده تلقی کرد که برای کاربری روزانه گزینه مقرون به صرفه‌ای محسوب می‌شود. اگرچه در عملکرد چندان نتوانسته مورد توجه قرار گیرد، اما در مدل بروزرسانی شده با پردازنده قدرتمند اسنپدراگون۸cx بدون شک عملکردی فراتر از انتظار خواهد داشت.

ایسوس همیشه مشخصه‌های قابل توجهی را در محصولاتش به کار می‌گیرد و یقیا لپ تاپ NovaGo نیز از این قاعده مستثنی نیست. شایان ذکر بوده این لپ تاپ یکی از اولین دیوایس‌های مبتنی بر چیپ ARM تحت سیستم عامل ویندوز ۱۰ به حساب می‌آید.

اچ پی Envy: شرکت اچ پی دیگر کمپانی است که در نظر دارد لپ تاپ مبتنی بر پردازنده نسل جدید اسنپدراگون۸cx کوالکام عرضه کند. انتظار داریم مدلی از خانواده لپ تاپ‌های باکیفیت و میان رده Envy این کمپانی با چنین پردازنده عرضه شود. در سال‌های اخیر اچ پی Envy x2 را به عنوان اولین لپ تاپ ARM خود که از چیپ اسنپدراگون ۸۳۵ سال ۲۰۱۷ قدرت می‌گرفت، عرضه کرد. اسنپدراگون ۸۳۵ به عنوان چیپ پرچمدار، اگرچه در تبلت یا تلفن هوشمند عملکرد خوبی داشت، اما توانایی لازم برای پردازش یک لپ تاپ را نداشت. در این میان HP قصد دارد بزودی نسل جدید Envy را با پردازنده اسنپدراگون ۸cx اخیرا معرفی شده، معرفی کند تا نسخه درخور توجهی را عرضه دارد.

اطلاعات کافی از نسخه اسنپدراگون۸cx انوی اچ پی در دست نیست و نباید به پیش بینی نادرست اشاره کرد. انتظار داریم در CES 2020 یا IFA 2019 شرکت HP برنامه‌ای برای رونمایی این لپ تاپ مبتنی بر ARM خود داشته باشد.

لنوو Yoga: شرکت لنوو در خانواده مختلفی به تولید لپ تاپ می‌پردازد. در این بین سری یوگا به عنوان سری لپ تاپ کاربردی و میان رده این شرکت به حساب آمده که البته نسخه باکیفیت و رده بالایی هم دارد. سال ۲۰۱۸ لنوو لپ تاپ Yoga C930 را با پردازنده نسل قبلی اسنپدراگون ۸۵۰ معرفی و عرضه کرد. یکی از نخستین نوت بوک‌های ویندوزی مبتنی بر ARM که توانست خوش بدرخشد. این لپ تاپ از مشخصات سخت افزاری قابل توجهی بهره می‌برد و طراحی مطلوبی هم برای آن در نظر گرفته شد.

اما همانطور که می‌دانید، پردازنده نسل جدید اسنپدراگون۸cx در مقایسه با اسنپدراگون ۸۵۰ به مراتب قدرتمندتر و سریع‌تر است. در این بین انتظار داریم مدل جدیدی از یوگا بزودی با پردازنده هشت هسته‌ای اسنپدراگون۸cx رونمایی شود. البته اطلاعات دقیقی در کار نیست و مشخص نشده لنوو چه زمانی برای رونمایی مدل اسنپدراگون۸cx کوالکام یوگا دارد. احتمالا باید در ایفا ۲۰۱۹ شاهد معرفی چنین نسخه قدرتمندی باشیم. گفتنیست که مدل انتظار می‌رود با نام Yoga C940 رونمایی شود که مدل جدیدتر و بروزرسانی شده‌تری خواهد بود.

برندهای دیگری هم در این بین هستند که می‌خواهند چنین لپ تاپی را در آینده نزدیک معرفی کنند اما دقیقا مشخص نیست.