چه انتظاراتی از پردازنده اسنپدراگون ۸۶۵ سال ۲۰۲۰ داریم

با گذشت نیمه نخست سال ۲۰۱۹ شایعات پیرامون محصولات سال ۲۰۲۰ کم کم آغاز می شود. شایعاتی که به مشخصات و ویژگی‌های آنها اشاره کرد و انتظار داریم با دیوایس‌های حرفه‌ای در سال ۲۰۲۰ رو به رو شویم. البته شرکت‌های تولیدکننده قطعات سخت افزاری نظیر کوالکام که به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان پردازنده موبایل شناخته می‌شود، مشغول توسعه و طراحی پردازنده‌های آینده است.

از جمله آنها باید به پردازنده پرچمدار اسنپدراگون ۸۶۵ اشاره کرد. چیپی که تاکنون اطلاعات خاصی درباره آن منتشر نشده و احتمالا در اواخر سال جاری یا اوایل سال ۲۰۲۰ معرفی خواهد شد. کوالکام در نظر دارد این چیپ را در مقایسه با نسل قبلی قدرتمندتر ساخته و آن را تحت لیتوگرافی کوچکی توسعه دهد. همانطور که می‌دانید، پردازنده هر چه از لیتوگرافی کوچک‌تری برخوردار باشد، مصرف انرژی کمتر و قدرت بیشتری خواهد داشت. در حقیقت کوالکام می‌خواهد با معرفی اسنپدراگون ۸۶۵ هشت هسته‌ای، بیشتر پرچمداران اندرویدی سال ۲۰۲۰ را به این پردازنده بی نظیر مجهز کند.

با وجود آن که چند ماهی تا معرفی نسل جدید پردازنده پرچمدار کوالکام مدت زمانی باقی مانده، نمی‌توان سکوت اختیار کرد و باید پیش بینی‌هایی درباره این پردازنده مورد انتظار داشت. تاکنون اطلاعات کافی از اسنپدراگون ۸۶۵ منتشر نشده و نمی‌دانیم کوالکام برای نسل جدید پردازنده خود چه فاکتورهایی را در نظر گرفته و می‌خواهد روی این مدل جدید که بدون شک قدرتمندتر از نسل قبل است، چه ویژگی‌های بهتری تعبیه کند.

بیایید یک نگاه عمیق به نسل بعدی پردازنده پرچمدار کوالکام داشته باشیم تا پیش از معرفی آن ویژگی‌های احتمالی این پردازنده را مرور کنیم.

بروزرسانی شده اما این معنایی دارد

سال گذشته معماری ۱۰ و ۷ نانومتری برای پردازنده‌های موبایلی در نظر گرفته می‌شد. از جمله آنها باید به پردازنده اسنپدراگون ۸۵۵ کوالکام اشاره کرد که تحت لیتوگرافیکی ۷ نانومتری توسعه یافت. با این حال شایعه شده کوالکام می‌خواهد از فناوری EUV در ساخت چیپ آینده یعنی اسنپدراگون ۸۶۵ استفاده کند. فناوری که متفاوت از لیتوگرافیکی ۷ نانومتری TSMC برای اسنپدراگون ۸۵۵ نسل فعلی است.

کوالکام برای تولید انبوه پردازنده اسنپدراگون ۸۵۵ از TSMC تایوانی کمک گرفت زیرا این شرکت تولید انبوه چیپ ۷ نانومتری را انجام می‌داد. حتی شرکت‌های دیگر چون هوآوی و اپل نیز برای تولید پردازنده پرچمدار ۷ نانومتری خود به سراغ TSMC آمده بودند. در حال حاضر سامسونگ از فناوری برتری استفاده می‌کند که موجب شده تا بازیکن برنده این مسابقه باشد. فناوری جدید نه تنها روی خطوط تولید شرکت‌ها تاثیر می‌گذارد، بلکه تاثیر بسزایی روی ساخت تراشه خواهد گذاشت.

براساس گزارش‌ها، فناوری EUV اجازه می‌دهد تا پردازنده جدید نسبت به قبل ۲۰ تا ۳۰ درصد عملکرد بیشتری داشته و در بحث مصرف انرژی نیز بهبودی ۳۰ تا ۵۰ درصدی حاصل خواهد شد. این ویژگی‌های مثبت مطابق انتظارات ما درباره اسنپدراگون ۸۶۵ است و محصول آینده کوالکام قطعا خواهد توانست به عنوان یک پردازنده پرتوان ظاهر شود. البته چیپ جدید مبتنی بر پلتفرم نسل بعدی Arm خواهد بود که هسته‌های Cortex-A77 را در خود جای خواهد داد. به گفته گزارش‌ها، هسته A77 بیش از ۲۰ درصد عملکرد بیشتری نسبت به Cortex-A76 نسل فعلی دارد.

Cortex-A76 چهار هسته پایه پردازنده اسنپدراگون ۸۵۵ فعلی کوالکام است. همانند نسل قبلی، Cortex-A77 در کنار هسته‌های Cortex-A55 به خوبی جای گرفته و در کنار یکدیگر ترکیب عالی را به وجود خواهند آورد. البته کوالکام در نظر دارد هسته‌های Kryo را برای چیپ‌های آینده و نسل جدید مبتنی بر Cortex مورد استفاده قرار دهد. این یعنی اسنپدراگون ۸۶۵ با ۱ هسته فرکانس بالا مبتنی بر Cortex-A77، یک هسته Kryo فرکانس پایین و ۴ هسته Kryo مبتنی بر Cortex-A55 خواهد بود.

این‌ تغییرات هر سال در پردازنده کوالکام به وجود می‌آید که همیشه درصد پیشرفت مشابهی نسبت به قبل دارد. گویی کوالکام نمی‌خواهد این مکانیزم تغییر را متفاوت سازد و همین روند را دنبال می‌کند.

پردازنده اسنپدراگون ۸۶۵ از حافظه رم DDR5 پشتیبانی خواهد کرد

 

هر چند سال با ارتقا DDR حافظه‌های رم، تغییرات بزرگی به وجود می‌آید که روی سرعت عمل دستگاه‌ها تاثیر بسزایی دارد. حافظه رم در کنار پردازنده یکی از قطعات سخت افزاری مهم محسوب شده که بدون وجود آن تقریبا عملکرد پردازنده بی فایده خواهد بود. گذشته از آن هر چیپی برای عملکرد سریع نیاز به حافظه رم متناسب با سطح خود دارد. تا سال‌های گذشته حافظه رم تلفن هوشمند تنها از مدل DDR بود اما در سال‌های قبل این استاندارد به DDR4 ارتقا پیدا کرد که نسبت به نسل پیشین بسیار سریع‌تر محسوب می‌شود.

براساس گزارش‌ها با پردازنده اسنپدراگون ۸۶۵، پشتیبانی از حافظه رم LPDDR5 فراهم خواهد شد. این استاندارد یکی از سریع‌ترین نوع‌ها بوده و یک مدل بالاتر از LPDDR4x هم به حساب می‌آید. سرعت انتقال داده LPDDR4x تنها ۴۲۶۶ مگابیت برثانیه است اما در LPDDR5 این سرعت به ۶۴۰۰ مگابیت برثانیه رسیده و تا ۵۰ درصد باید انتظار عملکرد سریع و بیشتری داشت.

چنین سرعتی قطعا بی نظیر بوده و تاکنون هیچ گوشی هوشمندی حتی غیراندرویدی به حافظه رم آن هم از نوع استاندارد بسیار سریع LPDDR5 مجهز نشد. بنابراین اگر شرکت کوالکام با اسنپدراگون ۸۶۵ این امکان را فراهم آورد که پرچمداران ۲۰۲۰ از حافظه رم LPDDR5 پشتیبانی کنند، بدون شک در کنار چیپ مورد اشاره باید انتظار عملکرد بسیار سریعی را داشت. به لطف حافظه رم سریع، بازی‌ها بدون هیچ نقص و در بهترین حالت اجرا شده و چندین برنامه را هم می‌توان در یک زمان اجرا کرد.

گذشته از آن باید به استاندارد حافظه UFS 3.0 هم اشاره کرد که در کنار حافظه رم LPDDR5، پیکربندی بسیار خیره کننده‌ای را رقم می‌زنند.

پشتیبانی از استاندارد دیگر HDR

 

شرکت کوالکام با پردازنده نسل جدید اسنپدراگون ۸۶۵ تراشه گرافیکی آدرنو ۶۵۰ را رقم خواهد زد که تراشه گرافیکی بسیار سریع‌تری نسبت به اسنپدراگون ۸۵۵ یا همان آدرنو ۶۴۰ خواهد بود. به لطف این چیپ بازی‌های موبایلی را می‌توان سریع اجرا کرده و وضوح گرافیکی هم خیره کننده خواهد بود. گفته شده کوالکام با چیپ نسل جدید خود پشتیبانی از فناوری HDR10 + هم رقم خواهد زد. این در حالی بوده که گوشی‌های هوشمند قابلیت پشتیبانی HDR10 + را ندارند. پیش از این سامسونگ با چیپ خود پشتیبانی HDR10 + را فراهم آورد و حال اگر کوالکام اسنپدراگون ۸۶۵ را به چنین فناوری مجهز کند، سایر پرچمداران نیز بهره خواهند برد.

این فناوری توسط شرکت‌های محدودی به کار گرفته می‌شود و سال‌های قبل سامسونگ توانست این حق را از آن خود کند.

تردید در انتقال به شبکه ۵G

 

این روزها شرکت‌های متعددی در بحث تولید تلفن هوشمند به دنبال عرضه گوشی هوشمندی با پشتیبانی از شبکه ۵جی هستند. در اوایل سال جاری سامسونگ اولین مدل را با گلکسی اس ۱۰ ۵G معرفی کرد و سپس سونی در کنار هوآوی چنین مدلی را معرفی کردند. البته یکی از نکات تامل برانگیز پشتیبانی شبکه ۵جی، این بوده که اسنپدراگون ۸۵۵ در یک نسخه این قابلیت را داشته و در نسخه‌ای فاقد پشتیبانی از شبکه ۵جی است. دقیقا مشخص نیست آیا تمامی پردازنده‌های اسنپدراگون ۸۶۵ این امکان را دارند که از شبکه ۵جی پشتیبانی کنند یا خیر، هیچ اطلاعاتی در دست نیست.

بنابراین باید تا زمان رونمایی پردازنده مورد اشاره منتظر ماند و نمی‌توان به شایعات بی اساس اشاره کرد. سال جاری اسنپدراگون ۸۵۵ در نسخه‌ای با مودم Snapdragon X50 قابلیت پشتیبانی از شبکه ۵G را داشت. اما در نسخه‌ای بدون این مودم قابلیت فراهم نمی‌شد. یکی از دلایل اصلی عرضه اسنپدراگون ۸۵۵ در دو نسخه این بوده که شبکه ۵جی به صورت فراگیر دردسترس قرار نگرفته و باید با گذشت زمان به این فراگیری دست یافت.

پیش بینی می‌شود اسنپدراگون ۸۶۵ در یک مدل با مودم Snapdragon X55 که قابلیت پشتیبانی شبکه ۵جی را خواهد داشت، عرضه شود. البته این اطلاعات رسمی نیستند و پیش بینی شده محسوب می‌شوند. به هر حال جهت کسب جزئیات دقیق باید تا رونمایی پردازنده نسل بعدی پرچمدار کوالکام منتظر ماند.

تاریخ عرضه اولین گوشی هوشمند با پردازنده اسنپدراگون ۸۶۵

 

شرکت کوالکام پیش بینی می‌شود پردازنده اسنپدراگون ۸۶۵ را در ۵ دسامبر سال جاری معرفی کند. تراشه‌ پرچمداری که احتمالا تحت فرآیند ۵ نانومتری توسعه پیدا خواهد کرد و یک مدل قدرتمند است. به طور معمول هرگاه کوالکام پیش از سال جدید پردازنده پرچمداری را معرفی کرد، در اوایل سال بعد شاهد عرضه پرچمدارانی بودیم که با همین پردازنده عرضه می‌شدند. بنابراین انتظار می‌رود سال ۲۰۲۰ اولین گوشی‌های هوشمند مجهز به چیپ اسنپدراگون ۸۶۵ راهی بازار شوند.

از جمله آنها باید به تلفن هوشمند گلکسی اس ۱۱ و پرچمدار نامشخص سونی اشاره کرد. حتی شیائومی و وان پلاس نیز از همین پردازنده بهره خواهند گرفت. جزئیات بیشتری در کار نیست و باید منتظر جزئیات بیشتر تا زمان رونمایی چیپ مورد بحث منتظر باقی ماند. پردازنده‌ای که بدون شک می‌تواند قدرتی فراتر از نسل قبلی داشته باشد.