ریست فکتوری کردن مودم ها و روتر ها با روش های مختلف

چگونه روتر یا مودم خود  را ریست فکتوری (تنظیم مجدد به حالت کارخانه) کنیم؟ شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بخواهید مودمتان را ریست کنید اما نحوه انجام آن را بلد نباشید. با ما همراه باشید تا با نحوه ریست کردن مودم بیشتر آشنا شوید.

روتر

یک دستگاه الکترونیکی کوچک است که چندین شبکه کامپیوتری را از طریق اتصالات سیمی یا بدون سیم (وایرلس) به یکدیگر متصل می‌کند.

ریست فکتوری تنظیمات سفارشی روتر شما را پاک می‌کند و آن را به حالت کارخانه بازمی‍گرداند. این مرحله، در هنگام عیب‌یابی برخی از مشکلات شبکه مهم است. ریست فکتوری کار ساده‌ای است فقط در هر روتر کمی تفاوت دارد.

ریست فکتوری چیست و چه زمانی باید از آن استفاده کرد؟

ریست (تنظیم مجدد) با ریبوت (راه‌اندازی مجدد) فرق می‌کند. بعضی اوقات افراد به اشتباه این دو را به جای یکدیگر به کار می‌برند. درست همانند یک کامپیوتر شخصی، ریبوت روتر شما را خاموش و شروع به بررسی می‌کند. اگر روتر شما به طرز عجیبی کار می‌کند، با این کار می‌توانید عیب‌یابی را انجام دهید.

از طرفی دیگر، ریست فکتوری همه داده‌های ذخیره شده بر روی روتر شما را پاک می‌کند. این داده‌ها پسورد، جزئیات شبکه وای‌فای (مانند نام شبکه شما (اس‌اس‌آی‌دی)  کلمه عبور) و دیگر تنظیماتی را که تغییر داده‌اید، شامل می‌شوند.

در اصل، به نظر می‌رسد که تازه روتر را از کارخانه خریداری کرده‌اید و هدف هم همین است. اگر روتر شما به طرز عجیبی کار می‌کند و ریبوت کمکی نمی‌کند ــ و یا فکر می‌کنید مشکل بدافزاری باشد ــ ریست فکتوری می‌تواند مشکل را برطرف کند. بعد از ریست فکتوری دیگر راه برگشتی نیست، پس اولویت عیب‌یابی شما نباید این گزینه باشد. حداقل، ابتدا ریبوت را امتحان کنید. ایده خوب دیگر این است که سخت‌افزار روتر خود را به روز و سپس وجود مشکل را بررسی کنید.

اگر می‌خواهید روتر خود را بفروشید، ریست فکتوری ایده خوبی است. در این صورت، هر کسی که بعد از شما صاحب روتر می‌شود، می‌تواند از نو از آن استفاده کند بدون این که به هیچ یک از اطلاعات شخصی شما (مانند عبارت عبور وای‌فای) دسترسی داشته باشد.

چگونه با دکمه، روتر را ریست فکتوری کنیم؟

هشدار: همان‌طور که در بالا توضیح دادیم، این کار تمام تنظیمات سفارشی روتر شما را پاک می‌کند، از جمله کلمه عبور شبکه وای‌فای! باید به طور مجدد تنظیم کنید.

تقریبا هر روتر از یک خط اتصال کاربری متفاوتی استفاده می‌کند، اما مشکلی نیست، می‌توانید به کلی آن را دور بزنید. اول، از نزدیک به روتر خود دقت کنید ــ بیشتر روترها در پشت یا پایین خود دکمه ریست دارند. ممکن است برای فشار دادن آن به یک گیره کاغذ باز شده نیاز پیدا کنید.

در بسیاری از روترها، اگر دکمه را به مدت ۱۰ ثانیه نگه دارید، ریست فکتوری انجام می‌شود. اگر این روش جواب نداد، از روش ۳۰-۳۰-۳۰ استفاده کنید:

روش ۳۰-۳۰-۳۰

دکمه را به مدت ۳۰ ثانیه نگه دارید.

روتر را برای ۳۰ ثانیه خاموش (غیرمتصل) کنید.

دوباره روتر را روشن (متصل) کنید.

دکمه ریست را برای ۳۰ ثانیه دیگر نگه دارید.

چگونه از طریق وب اینترفیس روتر را ریست فکتوری کنیم؟

اگر روتر شما دکمه ریست ندارد، باید به شیوه دیگری این کار را انجام دهید.

ما به شما توصیه می‌کنیم از کتابچه راهنمای روتر خود کمک بگیرید. با جستجوی نام مدل روتر خود در اینترنت، نسخه الکترونیکی کتابچه راهنما را پیدا خواهید کرد. این کتابچه به شما کمک می‌کند تا به رابط وب روتر خود متصل شوید و هم‌چنین به شما نشان می‌دهد کجا می‌توانید گزینه ریست را پیدا کنید.

مگر این که یک سیستم مش وای‌فای داشته باشید (در این صورت، مجبور هستید از اپلیکیشن دستگاه برای ریست کردن استفاده کنید)، معمولا باید با تعیین آدرس آی‌پی مورد نیاز برای ورود به رابط کاربری روتر خود شروع کنید.

آدرس آی‌پی در ویندوز ۱۰

در ویندوز ۱۰، این قسمت را می‌توانید با رفتن به تنظیمات > شبکه و اینترنت پیدا کنید، و سپس بر روی مشاهده ویژگی‌های شبکه خود کلیک کنید. به دنبال ورودی دروازه پیش‌فرض بگردید ــ همان آدرس آی‌پی. در اینجا نحوه پیدا کردن آدرس آی‌پی روتر شما در هر پلتفرمی نشان داده شده است.

آدرس آی‌پی را در نوار جستجوی مرورگر دلخواه خود وارد کنید و اینتر را فشار دهید. بعد از انجام این مراحل باید رابط کاربری، نام کاربری و پسورد خود را مشاهده کنید. اگر هرگز جزئیات ورود به روتر را تغییر نداده‌اید، به احتمال زیاد نام کاربری و پسورد، کلمه آدمین (admin) است. اگرمطمئن نیستید، وب‌سایتی مانند پسوردهای روتر را برای مدل خود بررسی کنید. هم‌چنین می‌توانید این اطلاعات را در کتابچه راهنمای روتر خود پیدا کنید.

در همان قسمت، به دنبال گزینه ریست فکتوری باشید. آن‌ها برای هر سازنده روتر (و حتی مدل به مدل) متفاوت هستند. هر بخشی به نام‌های بازیابی، سیستم یا تنظیمات را بررسی کنید.

در روترهای ایسوس، گزینه‌ای با نام پیش‌فرض کارخانه وجود دارد و زیر تنظیمات ادمینستریشن > بازیابی / ذخیره / بارگذاری قرار گرفته شده است.

هم‌چنین شما می‌توانید تنظیمات روتر خود را با استفاده از رابط وب آن در فایلی ذخیره کنید. بعد از ریست فکتوری روتر، فقط کافی است فایل را دوباره وارد کنید. اگر آن تنظیمات مشکلی ایجاد کردند، با بازگرداندن فایل تنظیمات ذخیره شده، ممکن است مجددا مشکل ایجاد شود.

دوباره تکرار می‌کنیم، ریست کردن روتر خود، همه تنظیمات سفارشی را پاک می‌کند، از ;کلمه عبور وای‌فای گرفته تا سرور سامانه نام دامنه (دی‌ان‌اس) سفارشی شما. انگار روتر خود را تازه از جعبه بیرون آورده‌ باشید.