آیا تا به حال هیچ وقت برایتان پیش آمده که گوشی موبایل هوشمند شما ناگهان فریز کند و از حرکت متوقف شود و به هیچ یک از دستورات شما عمل نکند؟ قطعا تا به حال برایتان پیش آمده. اغلب اوقات این مشکل با یک ریستارت ساده و شروع به کار دوباره، به راحتی برطرف میشود. اما با این وجود، ممکن است در موارد جدیتر، شما مجبور به ریست فکتوری کردن گوشی موبایل هوشمند اندروید خود و یا برگرداندن آن به تنظیمات کارخانه باشید. در واقع، انجام دادن این کار یکی از آخرین راه حلهایی است که میتوان برای برطرف کردن مشکلات گوشی خود از آن استفاده کنید و بهای خلاص شدن از شر چنین مشکلات جدی و سختی هم، از دست دادن تمام اطلاعاتی است که در گوشی خود در اختیار دارید. اما به غیر از این که ریست فکتوری برای حل کردن مشکلات جدی و بزرگ گوشی میتواند توسط شما به عنوان یک کاربر عادی مورد استفاده قرار بگیرد، در صورتی که شما قصد به فروش رساندن گوشی خود را هم داشته باشید، باید این کار را انجام دهید تا در واقع، به جای پاک کردن تمام اطلاعات گوشی خود به صورت تک تک، به طور یکجا تمام آنها را حذف کنید و گوشی خود را پاک سازی کنید تا به تنظیمات کارخانه برگردد. روشهای مختلفی برای انجام دادن این کار وجود دارد که ما سعی کردیم در این مطلب نحوه انجام دادن هر یک از آنها را به شما نشان دهیم. در هر صورت، شما میتوانید برای کسب اطلاعات و جزئیات تکمیلی بیشتر در رابطه با این موضوع و آگاهی پیدا کردن از نحوه ریست فکتوری کردن یک گوشی موبایل هوشمند اندروید هم به صورت نرم افزاری و هم به صورت سخت افزاری، همچنان در ادامه این مطلب نیز با ما در مجله اینترنتی آرادمگ همراه باشید تا نحوه انجام دادن این کار را به شما آموزش دهیم. لیست موضوعات مورد توجه امروز ما در این مطلب شامل موارد زیر میشوند:
- چطور باید گوشی اندروید خود را ریستارت کنید
- ریست فکتوری دقیقا به چه معنی است؟
- چطور میتوانید گوشی اندروید خود را از طریق منوی تنظیمات آن ریست فکتوری کنید
- چطور میتوانید گوشی اندروید خود را در حالت ریکاوری ریست فکتوری کنید
چطور باید گوشی اندروید خود را ریستارت کنید
گاهی اوقات گوشیهای موبایل هوشمند اندروید بدون هیچ دلیل خاصی از حرکت متوقف میشوند و دیگر کار نمیکنند. اگرچه که این یک اتفاق ناخوشایند و آزار دهنده است و اتفاق افتادن مکرر آن بسیار بیشتر از این هم آزار دهنده میشود، اما در اغلب اوقات به راحتی و به سرعت با یک بار ریستارت کردن و شروع به کار مجدد گوشی برطرف میشود. این کار با اسم ریبوت و یا حتی انجام دادن یک “سافت ریست” هم شناخته میشود که تفاوتی با یکدیگر ندارند و همهی آنها یک کار انجام میدهند که راهاندازی مجدد گوشی است. در هر صورت، انجام دادن این کار با هر اسمی که شما آن را صدا کنید، یک شروع تازه را در گوشی شما ایجاد میکند و در تئوری، تمام اپهای نصب شده بر روی گوشی شما و همچنین اطلاعات و دادههای دیگر از قبیل موسیقیها، عکسها، فیلمها و کلیپها و همینطور اطلاعات تماسها و مخاطبین شما باید بدون تغییر باقی بمانند و سر جای خودشان قرار داشته باشند. انجام دادن این کار بسیار راحت و ساده است اما در هر صورت، ما در ادامه آن را به شما نشان میدهیم.
- در صورتی که گوشی موبایل شما به طور ناگهانی فریز شد و از حرکت ایستاد و حتی به فشار دادن دگمه پاور هم واکنش نشان نداد، فقط کافی است که این دگمه را برای مدت ۳۰ ثانیه نگه دارید تا گوشی شما به طور خودکار ریستارت شود.
بله، سافت ریست کردن گوشی شما به همین سادگی و راحتی است که مشاهده کردید. با این وجود، گاهی اوقات چنین مشکلاتی در گوشیهای هوشمند اندروید همچنان پا بر جا هستند و با یک سافت ریست معمولی برطرف نمیشوند. بنابراین، شاید لازم باشد که آنها را به تنظیمات کارخانه برگرداند و ریست فکتوری کرد. این یک راه حل نهایی است که بیشترین فشار ممکن را وارد میکند و منجر به پاک شدن و از بین رفتن تمام دادهها و اطلاعات شما خواهد شد. اما معمولا میتواند مشکلات جدیتری که یک دندگی و لجاجت میکنند را برطرف کند.
چطور باید گوشی هوشمند اندروید خود را ریست فکتوری کنید
اگر ریستارت، ریبوت، سافت ریست یا راه اندازی مجدد گوشی شما (همه اینها به یک معنی هستند) مشکل آن را برطرف نکرد و به این امر کمک خاصی هم نکرد و مشکل گوشی شما همچنان در آن پا بر جا ماند، ممکن است تمایل داشته باشید که آن را ریست فکتوری کنید. این کار گوشی موبایل هوشمند اندروید شما را به تنظیمات اصلی کارخانه خود برمیگرداند. این بدان معنا است که تمام اپها و برنامههایی که بر روی آن دارید، پاک میشوند و در کنار آنها تمام فایلها، تنظیمات، آپدیتها و به روزرسانیهای اپهای پیش فرض سازنده آن نیز به حالت اولیه خود برمیگردند. با این وجود، شما نباید از برگشتن گوشی خود به نسخه اولیه و پیش فرض سیستم عامل اندروید آن نگران باشید. گوشی موبایل هوشمند شما هیچ تصویری از سیستم عامل اولیه خود را نگهداری نمیکند. زمانی که به یک نسخه اندروید جدیدتر آپدیت شد، شما نمیتوانید به یک نسخه قدیمیتر برگردید.
البته، گاهی اوقات هم وجود دارد که این پروسه، فرمت کردن و یا حتی هارد ریست هم نام گذاری و صدا زده میشود. با این وجود، نباید نگران باشید که هارد ریست کردن ممکن است چقدر سخت و دشوار باشد. انجام دادن این کار بسیار ساده و راحت است. سریعترین و بی دردسرترین روش برای انجام دادن این کار، این است که از طریق منوی تنظیمات گوشی خود آن را هارد ریست یا همان ریست فکتوری کنید تا به تنظیمات اولیه و اصلی کارخانه خود برگردد. اما گاهی اوقات مشکل گوشی شما به قدری جدی و سخت شده است که حتی وارد شدن به تنظیمات آن هم دیگر امکان پذیر نیست. در این صورت، باید این کار را از طریق حالت ریکاوری انجام دهید که ما در این مطلب، انجام دادن این کار هم از طریق منوی تنظیمات گوشی و هم از طریق حالت ریکاوری به شما آموزش و نشان میدهیم.
- نحوه انجام دادن ریست فکتوری گوشی هوشمند اندروید شما از طریق منوی تنظیمات آن
هشدار مهم: این پروسه و انجام دادن این کار، همانطور که پیش از این هم اشاره شد، تمام اطلاعات و دادههای موجود بر روی گوشی موبایل هوشمند شما را به طور کامل پاک میکند. این موضوع شامل فایلهای شخصی شما از قبیل فیلمها و عکسهایی که بر روی گوشی خود دارید هم میشوند. با توجه به این موضوع، حتما و حتما اطمینان خاطر کامل پیدا کنید که از دادهها و اطلاعات موجود بر روی گوشی خود یک فایل بکاپ در اختیار دارید. روشهای مختلف و متفاوت زیادی برای این کار و پکاپ گرفتن از اطلاعات شخصی گوشی شما وجود دارد و اپهای زیادی هم برای این کار وجود دارد. اما یکی از بهترین و قابل اطمینانترین آنها Google Drive است.
ریست فکتوری کردن و برگرداندن گوشی به تنظیمات کارخانه آن در هر گوشی کمی متفاوت از گوشیهای دیگر است. اما رایجترین مسیر برای ریست فکتوری کردن گوشیهای موبایل هوشمند اندروید به شرح زیر است:
- در منوی تنظیمات (Setting) گوشی خود به دنبال چیزی به اسم Backup & Reset بگردید و پس از وارد شدن به این بخش، گزینه Factory data reset and Reset phone را انتخاب کنید.
- پس از انجام دادن این کار از شما درخواست میشود که رمز گوشی خود را وارد کنید و Erase everything را انتخاب کنید.
- زمانی که این کار را انجام دادید، گوشی شما معمولا به طور خودکار باید یک بار ریبوت شود و در غیر این صورت، پس از نمایش دادن این گزینه، آن را انتخاب کنید.
- چند دقیقه باید صبر کنید تا این پروسه به اتمام برسد. پس از این که انجام شد، میتوانید دادهها و اطلاعات گوشی خود را مجددا در آن بازگردانی کنید.

همانطور که اشاره کردیم، ریست فکتوری کردن در گوشیهای مختلف کمی با یکدیگر متفاوت است و مسیر آن ممکن است متفاوت باشد. با توجه به این موضوع، شما برای انجام دادن این کار در گوشیهای هوشمند لاین آپ سری Pixel از شرکت Google میتوانید به مسیری که در ادامه این مطلب توضیح میدهیم، مراجعه کنید تا گوشی خود را به تنظیمات کارخانه برگردانید:
نکته: علاوه بر گوشیهای Google Pixel، سایر گوشیهای هوشمند اندروید که از نسخه خام این سیستم عامل استفاده میکنند نیز میتوانند همین مسیر را طی کنند.
- وارد بخش نرم افزار گوشی خود شوید و صفحه را به سمت پایین اسکرول کنید تا بخش System را پیدا کنید.
- پس از وارد شدن به بخش System گزینه Reset را پیدا کنید.
- از لیست گزینههایی که در این قسمت برایتان نمایش داده میشود، Erase all data را انتخاب کنید که همان ریست فکتوری است.
- پس از انتخاب گزینه پاک کردن تمام اطلاعات، یک لیست از دادهها و اطلاعات خود روی گوشی خود مشاهده خواهید کرد که با این کار از آن پاک میشوند. در نهایت گزینه Reset Phone در آخر این لیست قرار داده شده است که باید آن را انتخاب کنید.
- این گزینه را انتخاب کنید و سپس Delete all data را انتخاب کنید.

به همین ترتیب، روش ریست فکتوری کردن در گوشیهای هوشمند شرکت سامسونگ نیز کمی با بقیه آنها متفاوت است. شما با مراجعه به آدرس زیر میتوانید گوشی موبایل هوشمند سامسونگ خود را به تنظیمات کارخانه آن برگردانید.
- وارد تنظیمات گوشی هوشمند سامسونگ خود شوید و سپس بخش General Management را انتخاب کنید.
- پس از وارد شدن به این بخش، گزینه Reset را انتخاب کنید. شما در پایین صفحه میتوانید این گزینه را پیدا و انتخاب کنید.
- در این قسمت سه گزینه مختلف برایتان نمایش داده میشود که شامل Reset Settings و Reset Network Settings و همینطور Factory data Reset میشوند. وجود این سه گزینه آزادی عمل بیشتری به شما میدهد تا در صورتی که فقط قصد دارید تنظیمات گوشی خود را به حالت کارخانه برگردانید، گزینه مربوط به آن را انتخاب کنید و در عین حال از پاک شدن اطلاعات گوشی خود هم جلوگیری کنید. اما طبیعتا انتخاب گزینه آخر، همه چیز را پاک میکند.
- با انتخاب کردن گزینه آخر یعنی Factory data reset شما یک لیست طولانی از حسابهای کاربری، اپها و سایر اطلاعاتی که بر روی گوشی خود در اختیار دارید، مشاهده خواهید کرد که نشان میدهد چه چیزهایی از گوشی شما پاک میشود.
- اگر تصمیم خود را به طور قطعی گرفتهاید و مطمئن هستید، صفحه گوشی خود را به سمت پایین اسکرول کنید و گزینه Reset را انتخاب کنید.

با این وجود، ما باید خاطر نشان کنیم که اگر شما با مشکلات جزئی در گوشی خود مواجه هستید، انتخاب و استفاده کردن از گزینههای Reset Settings و یا Reset network Settings ممکن است گزینههای بهتری باشند. گزینه اول، تنظیمات پیش فرض را به تمام اپهای سیستمی و پیش فرضی که توسط سازندگان روی این گوشی قرار داده شده است، اجرا و اعمال میکند؛ به جز تنظیمات امنیتی، زبان و حسابهای کاربری. بنابراین، اطلاعات و دادههای شخصی شما و همچنین تنظیمات اپهای دانلود شدهای که خودتان روی گوشی نصب کردهاید، بدون تغییر باقی خواهند ماند. و اما از سوی دیگر، گزینه Reset network settings وجود دارد که همانطور که از اسم آن هم میتوانید متوجه شوید، تمام تنظیمات Wi-Fi، شبکه دیتای موبایل و همچنین بلوتوث را به حالت کارخانه برمیگرداند. پیشنهاد میکنیم که قبل از انجام دادن این کار، رمز عبور شبکه Wi-Fi خود که به آن متصل میشوید و استفاده میکنید را در جای دیگری ذخیره سازی کنید و یا آن را جایی یادداشت کنید.
و در آخر، اگر همچنان با پیدا کردن آدرس و محل قرار گیری دقیق گزینه ریست فکتوری در گوشی خود مشکل دارید، در هر گوشی که دارید، چه سامسونگ، چه گوگل و چه هر گوشی دیگری، به راحتی میتوانید از نوار جست و جوی موجود در بالای تنظیمات آن استفاده کنید. برای این کار، فقط کافی است عبارت factory reset را در نوار جست و جوی منوی تنظیمات گوشی خود تایپ کنید.
- ریست فکتوری کردن گوشی اندروید از طریق حالت ریکاوری
اگر گوشی شما با یک مشکل جدی و بزرگ مواجه شده است و نمیتوانید به منوی تنظیمات آن دسترسی پیدا کنید، هنوز هم جای امیدواری وجود دارد. شما میتوانید آن را از طریق حالت ریکاوری ریست کنید. برای این کار، کافی است که از دگمههای فیزیکی گوشی خود استفاده کنید. روش دقیق انجام این کار را در مراحل زیر برای شما توضیح میدهیم.
اگر امکان دارد، در ابتدا از اطلاعات گوشی خود یک نسخه پشتیبان یا بکاپ تهیه کنید. زیرا این پروسه تمام دادههای شما در فضای داخلی گوشیتان را پاک میکند.
- گوشی خود را خاموش کنید.
- دگمه کم کردن صدای گوشی خود را نگه دارید و در حالی که این کار انجام میدهید، دگمه پاور را هم نگه دارید تا گوشی روشن شود.
- پس از انجام دادن این کار و نگه داشتن دگمههایی کم کردن صدا و پاور به طور همزمان، پس از چند لحظه کلمه Start را مشاهده خواهید کرد. سپس باید دگمه کم کردن صدا را فشار دهید تا عبارت Recovery mode هایلایت شود.
- اکنون دگمه پاور را فشار دهید تا وارد حالت ریکاوری شوید. در این مرحله باید یک ربات Android مشاهده کنید.
- زمانی که وارد حالت ریکاوری شدید، دگمه پاور را فشار دهید و نگه دارید و در حین این که این کار را انجام میدهید، یک بار دگمه زیاد کردن صدا را فشار دهید. اکنون میتوانید دگمه پاور را رها کنید.
- دگمه کم کردن صدا را فشار دهید تا گزینه Wipe data/factory reset هایلایت شود. سپس دگمه پاور را فشار دهید تا این گزینه انتخاب شود.
- زمانی که این کار را انجام دادید، یک بار دیگر از دگمه پاور استفاده کنید تا گزینه Reboot system now انتخاب شود.
- پس از به اتمام رسیدن این پروسه که چند دقیقهای ممکن است زمان ببرد، گوشی شما روشن خواهد شد و سپس میتوانید اطلاعات و دادههای گوشی خود را ریستور یا بازگردانی کنید.
آیا تا به حال از سافت ریست و یا هارد ریست در گوشی خود استفاده کردهاید؟ چطور این کار را انجام دادید و گوشی شما چه مشکلی داشت که مجبور به انجام این کار شدید؟ لطفا نظرات خود در رابطه با این موضوع را در بخش نظرات این مطلب برای ما یادداشت کنید.
پاسخ دهید