ساده‌ترین و موثرترین روش‌های افزایش سرعت ویندوز را یاد بگیرید

روش‌های افزایش سرعت ویندوز

افزایش سرعت ویندوز یکی از خواسته‌های همیشگی کاربران ویندوز است. فرقی نمی‌کند ویندوز چقدر سریع‌تر و سخت‌افزار لپ‌تاپ چقدر قدرتمندتر بشود؛ ما همیشه دنبال سرعت بیشتر هستیم. اگر نمی‌خواهید برای سرعت بیشتر لپ‌تاپ یا کامپیوتر جدید بخرید یا قطعات داخلی مثل هارد SSD را عوض کنید، با آرادمگ همراه باشید.

در این راهنمای ویندوز ۱۰ به شما یاد می‌دهیم چطور فقط با تغییرات نرم‌افزاری سرعت ویندوز را افزایش بدهید. سرعت ویندوز تحت تاثیر موارد زیادی قرار دارد؛ از ویروس و بدافزار بگیرید تا مشکلات سازگاری و ایرادات سخت‌افزاری. با این وجود برای افزایش سرعت ویندوز همیشه نباید قطعات داخلی را عوض کنید یا سیستم عامل را از نو نصب کنید.

راه‌های ساده‌تری هم وجود دارد که نه تنها هیچ هزینه‌ای ندارند بلکه دانش فنی هم نمی‌خواهند. در این مطلب روش‌های ساده و موثری را یاد می‌گیرید که فقط چند دقیقه وقت می‌گیرند اما می‌توانند کار را ویندوز را سریع‌تر و راحت‎تر کنند.

برنامه‌های استارت‌آپ را غیرفعال کنید

بسیاری از برنامه‌هایی که روی ویندوز نصب کرده‌اید، خودشان را طوری پیکربندی می‌کنند که هنگام روشن شدن سیستم به صورت خودکار اجرا بشوند. بعد از اجرا هم در بک‌گراند باز می‌مانند.

اگر هر روز از این برنامه‌ها استفاده نمی‌کنید یا سیستم‌تان خیلی قوی نیست، باید آنها را غیرفعال کنید. برنامه‌های استارت‌آپ بخش زیادی از منابع کامپیوتر را مصرف می‌کنند و همین سرعت ویندوز را کاهش می‌دهد.
برای غیرفعال کردن برنامه‌های استارت‌آپ در ویندوز ۱۰ به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Settings را باز کنید.
  2. روی Apps کلیک کنید.
  3. روی Startup کلیک کنید.
  4. روی منوی Sort by کلیک کنید و گزینه Startup impact را انتخاب کنید.
  5. حالا سوئیچ کنار برنامه‌هایی که ضروری نیستند را غیرفعال کنید (به خصوص آنهایی که برچسب High impact دارند).
  6. کامپیوتر را ری‌استارت کنید.

بعد از انجام این مراحل کامپیوتر شما سریع‌تر از قبل خواهد شد. البته مقدار افزایش سرعت ویندوز به برنامه‌هایی که غیرفعال می‌کنید و پیکربندی سخت‌افزاری سیستم، بستگی دارد.

برنامه‌های راه‌اندازی مجدد در استارت‌آپ را غیرفعال کنید

ویندوز ۱۰ می‌تواند بعد از هربار ری‌بوت شدن برنامه‌هایی که قبلا باز بودند را دوباره اجرا کند. این قابلیت ویندوز ۱۰ نیازی به وارد شدن به اکانت هم ندارد و به محض استارت‌آپ اجرا می‌شود.

این قابلیت برای افزایش سرعت تجربه کاربری طراحی شده تا بتوانید با حداقل سرعت به برنامه‌هایتان برگردید. با این وجود می‌تواند روی کارایی سیستم تاثیر بگذارد. پس اگر سرعت بالای ویندوز برایتان مهم‌تر است،‍ باید قابلیت راه‌اندازی مجدد برنامه‌ها را غیرفعال کنید.

  1. Settings را باز کنید.
  2. به Sign-in options بروید.
  3. زیر بخش Privacy، گزینه Use my sign-in info to automatically finish setting up my device and reopen my apps after an upgrade or restart را غیرفعال کنید.

حالا دیگر با ری‌استارت کردن کامپیوتر، برنامه‌های فعال دوباره باز نمی‌شوند و این سرعت کلی سیستم را افزایش می‌دهد.

برنامه‌های بک‌گراند را غیرفعال کنید

برخی از برنامه‌های ویندوز علاوه بر امکان اجرای خودکار در استارت‌آپ، قابلیت اجرا در بک‌گراند را هم دارند. حتی اگر از این برنامه‌ها استفاده هم نکنید،‌ برخی از تسک‌هایشان در بک‌گراند اجرا خواهد شد.

غیرفعال کردن این برنامه‌ها هم یکی از راه‌های افزایش سرعت ویندوز است. شما می‌توانید فقط برخی از برنامه‌های بک‌گراند را ببندید یا کلا قابلیت اجرای برنامه در بک‌گراند ویندوز را غیرفعال کنید.

برای غیرفعال کردن برنامه‌های بک‌گراند در ویندوز ۱۰ به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Settings را باز کنید.
  2. روی Privacy کلیک کنید.
  3. روی Background apps کلیک کنید.
  4. سوئیچ کنار برنامه‎هایی که نمی‌خواهید در بک‌گراند اجرا بشوند را غیرفعال کنید.
  5. به جای غیرفعال کردن تکی برنامه‌ها هم می‌توانید گزینه Let apps run in the background را غیرفعال کنید تا این قابلیت برای همه برنامه‌ها غیرفعال بشود.

بعد از اجرای این مراحل، منابع ویندوز دیگر صرف برنامه‌های بدون استفاده نمی‌شود. فراموش نکنید برنامه Settings ویندوز ۱۰ فقط برای مدیریت برنامه‌های مایکروسافت استور است. اگر برنامه‌های دسکتاپ دیگری دارید که در بک‌گراند اجرا می‌شوند، باید از طریق تنظیمات خود برنامه‌ها آنها را غیرفعال کنید.

برنامه‌های غیرضروری را حذف کنید

وقتی یک لپ‌تاپ یا کامپیوتر جدید می‌خرید، تعدادی برنامه پیش‌فرض رویش نصب شده است. حذف این برنامه‌ها به افزایش سرعت ویندوز کمک می‌کند. این برنامه‌ها که اکثر ابزارهای کاربردی هستند، فقط فضای مفید سیستم را اشغال می‌کنند.
برای افزایش کارایی سیستم می‌توانید این برنامه‌های بدون برنامه را حذف کنید.

  1. به Settings بروید.
  2. روی Apps کلیک کنید.
  3. روی Apps & features کلیک کنید.
  4. برنامه‌ای که می‌خواهید حذف کنید را انتخاب کنید.
  5. دکمه Uninstall را بزنید.

    افزایش سرعت ویندوز ۱۰ با حذف برنامه‌های غیرضروری
    افزایش سرعت ویندوز ۱۰ با حذف برنامه‌های غیرضروری
  6. اگر یکی از برنامه‌های مایکروسافت استور را حذف می‌کنید باید یکبار دیگر روی دکمه Uninstall کلیک کنید تا حذف برنامه تایید بشود. برای سایر برنامه‌های دسکتاپ هم باید کار را با راهنمای حذف خود برنامه ادامه بدهید.

برای حذف هر کدام از برنامه‌های غیرضروری باید این مراحل را طی کنید. به این ترتیب ضمن افزایش سرعت ویندوز به فضای ذخیره‌سازی بیشتر هم دست می‌یابید.

برنامه‌های معتبر نصب کنید

برنامه‌های قدیمی با طراحی ضعیف که کلی امکانات غیرضروری دارند می‌توانند روی کارایی و سرعت ویندوز تاثیر منفی بگذارند. پس برای سالم نگه داشتن کامپیوتر همیشه درباره برنامه‌هایی که نصب می‌کنید خوب تحقیق کنید. تا جایی که می‌توانید از برنامه‌های موجود در مایکروسافت استور استفاده کنید که امنیت و کارایی آنها تایید شده است. اگر هم به برنامه‌های خارج از استور نیاز داشتید، مطمئن شوید برای ویندوز ۱۰ طراحی شده باشند.

فضای هارد درایو را خالی کنید

فرقی نمی‌کند از هارد SSD استفاده می‌کنید یا HDD. در هر صورت پر کردن فضای هارد کامپیوتر می‌تواند روی کارایی سیستم شما تاثیر بگذارد. اگر کامپیوترتان تقریبا نو است اما سرعت انتقال فایل و اجرای برنامه‌ها پایین است احتمالا فضای هارد درایو تقریبا پر شده است. اگر ۷۰ درصد فضای هارد پر بشود، کارایی و سرعت ویندوز کاهش می‌یابد. پس با خالی کردن فضای هارد درایو می‌توانید کمک زیادی به افزایش سرعت ویندوز بکنید.

برای تمیز کردن فضای هارد درایو مراحل زیر را طی کنید:

  1. به Settings بروید.
  2. روی System کلیک کنید.
  3. روی Storage کلیک کنید.
  4. زیر بخش Local Disk، روی گزینه Temporary files کلیک کنید (اگر این گزینه را ندیدید، روی لینک Show more categories کلیک کنید).
  5. فایل‌هایی که می‌خواهید پاک کنید را انتخاب کنید.
  6. روی دکمه Remove files کلیک کنید.

وقتی می‌خواهید فایل‌ها را برای حذف انتخاب کنید باید دو نکته را در نظر بگیرید. اگر گزینه Downloads را فعال کنید، همه فایل‌های داخل پوشه دانلود هم پاک می‌شود. نکته دوم اینکه با انتخاب گزینه Previous Windows Installation دیگر امکان بازگشت به نسخه‌های قبلی سیستم عامل را نخواهید داشت.

بعد از تکمیل این مراحل (اگر فضای قابل توجهی در هارد خالی شده باشد) متوجه افزایش سرعت و کارایی ویندوز خواهید شد. اگر از OneDrive استفاده می‌کنید، قابلیت Files On-demand هم به شما در استفاده بهینه از فضای هارد کمک خواهد کرد.

ابزار defragmentation را اجرا کنید

اگر هارد سیستم از نوع SDD باشد، defragmentation یا همان یکپارچه کردن فضای هارد دیسک کمکی به شما نمی‌کند. اما همین ابزار می‌تواند سرعت واکنش و پاسخگویی سیستم‌های با هارد HDD به شدت افزایش بدهد.

برای دیفراگ کردن هارد درایو و افزایش سرعت حافظه سیستم به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. به Settings بروید.
  2. روی System کلیک کنید.
  3. روی Storage کلیک کنید.
  4. زیر بخش More storage settings روی گزینه Optimize Drives کلیک کنید.
  5. درایو را از لیست انتخاب کنید.
  6. روی دکمه Optimize کلیک کنید.

بعد از تکمیل این مراحل هارد درایو شما دیفراگ می‌شود. یعنی فایل‌های داخلش طوری مرتب می‌شوند که دسترسی دوباره به آنها زمان کمتری ببرید. مدت زمان دیفراگ کردن بستگی به اندازه هارد درایو، مدل سیستم و حجم داده‌هایتان دارد. اما هرقدر هم که طول بکشد، تاثیر زیادی روی کارایی و سرعت ویندوز خواهد داشت.

ReadyBoost را فعال کنید

اگر کامپیوترتان قدیمی است و هنوز از هارد پلاتر استفاده می‌کنید، ابزار ReadyBoost می‌تواند به افزایش سرعت ویندوز شما کمک کند. ReadyBoost قابلیتی است که از یک درایو جانبی مثل فلش یا کارت SD برای کش کردن فایل‌ها و افزایش کارایی سیستم بدون نیاز به حافظه جدید استفاده می‌کند. فراموش نکنید اگر هارد کامپیوتر از نوع SDD باشد، این قابلیت برایتان فایده‌ای نخواهد داشت.

برای فعال کردن ReadyBoost در ویندوز ۱۰ یک فلش به سیستم وصل کنید و به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. File Explorer را باز کنید.
  2. در پنل سمت چپ روی This PC کلیک کنید.
  3. زیر بخش Devices and drives روی فلش راست کلیک کنید و گزینه Properties را بزنید.
  4. روی تب ReadyBoost کلیک کنید.
  5. گزینه Dedicate this device to ReadyBoost را انتخاب کنید.
  6. روی Applyکلیک کنید.
  7. OK را بزنید.

بعد از تکمیل این مراحل، فلش متصل به کامپیوتر به بهبود کارایی سیستم کمک خواهد کرد. در ضمن فراموش نکنید برای ReadyBoost باید از فلش‌هایی با حافظه بالا و سرعت زیاد استفاده کنید.

بدافزارها را بررسی کنید

گاهی اوقات بدافزارها علت سرعت پایین اینترنت هستند. ویروس‌ها، نرم‌افزارهای جاسوسی، نرم‌افزارهای تبلیغاتی مزاحم و سایر برنامه‌های مخربی که با اشغال منابع سیستم (مثل حافظه، هارد و پردازنده) کامپیوتر را کند می‌کنند.

ویندوز ۱۰ به صورت پیش‌فرض از آنتی ویروس Windows Defender برخوردار است اما باز هم احتمال نفوذ بدافزارها به سیستم شما وجود دارد. اگر فکر می‌کنید سیستم در معرض ویروس قرار دارد، اسکن زیر کارتان را ساده‌ خواهد کرد.

  1. Start را باز کنید.
  2. عبارت Windows Security را باز کنید و روی اولین نتیجه کلیک کنید.
  3. روی Virus & threat protection کلیک کنید.
  4. زیر بخش Virus & threat protection updates گزینه Check for updates را انتخاب کنید.
  5. روی دکمه Check for updates کلیک کنید.
  6. از منوی سمت چپ Virus & threat protection را انتخاب کنید.
  7. زیر بخش Current threat روی لینک Scan options کلیک کنید.
  8. گزینه Full scan را انتخاب کنید.
  9. دکمه Scan now را بزنید.

بعد از تکمیل این مراحل، آنتی ویروس Windows Defender می‌تواند بدافزارهایی که روی کارایی سیستم تاثیر می‌گذارند را شناسایی و حذف کند.

اسکن آفلاین Windows Defender

اگر Windows Defender فعال نشد، آپدیت جدید را دانلود نکرد یا انجام اسکن به مشکل خورد احتمالا یک بدافزار تهاجمی وارد سیستم شده است. در چنین حالتی باید از قابلیت اسکن آفلاین استفاده کنید.

  1. Start را باز کنید.
  2. عبارت Windows Security را باز کنید و روی اولین نتیجه کلیک کنید.
  3. روی Virus & threat protection کلیک کنید.
  4. زیر بخش Current threats روی لینک Scan options کلیک کنید.
  5. گزینه Windows Defender Offline scan را انتخاب کنید.
  6. روی دکمه Scan کلیک کنید.

بعد از تکمیل این مراحل، کامپیوتر به صورت خودکار ری‌استارت می‌شود و اسکن آفلاین را آغاز می‌کند تا ویروس‌های مخرب را شناسایی کند. اگر از آنتی‌ویروس‌ها و برنامه‌های محافظتی دیگر استفاده می‌کنید باید گزینه تشخیص و حذف بدافزار را در تنظیمات آنها فعال کنید.

آخرین به‌روزرسانی‌ها را نصب کنید

یکی دیگر از راه‌های ساده افزایش سرعت ویندوز ۱۰ نصب جدیدترین به‌روزرسانی‌های سیستم عامل و درایورهاست. گاهی اوقات به روز نبودن سیستم عامل خودش دلیل کندی عملکرد سیستم است.

برای نصب دستی به‌روزرسانی در ویندوز ۱۰ به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Settings را باز کنید.
  2. روی Update & Security کلیک کنید.
  3. روی Windows Update کلیک کنید.
  4. روی دکمه Check for updates کلیک کنید.
  5. زیر بخش Optional updates available دنبال به‌روزرسانی‌های آماده بگردید و اگر چیزی وجود داشت، Download and install now را بزنید.
  6.  دکمه Restart now را بزنید.

بعد از تکمیل این مراحل، آخرین نسخه سیستم عامل روی کامپیوتر نصب می‌شود و کارایی و سرعت ویندوز بیشتر می‌شود.

آپگرید ویندوز ۱۰ به آخرین نسخه

اگر از نسخه‌های قدیمی ویندوز ۱۰ استفاده می‌کنید، آپگرید سیستم عامل می‌تواند کارایی و سرعت کامپیوتر را بیشتر کند. برای آپگرید سیستم عامل به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Settings را باز کنید.
  2. روی Update & Security کلیک کنید.
  3. روی Windows Update کلیک کنید.
  4. روی دکمه Check for updates کلیک کنید.
  5. اگر زیر بخش Feature Update نسخه جدیدی آماده نصب بود روی Download and install now کلیک کنید (اگر این گزینه را ندیدید، احتمالا دستگاه‌تان با نسخه جدید سیستم عامل سازگار نیست).
  6. روی دکمه Restart now کلیک کنید.

بعد از تکمیل این مراحل، کامپیوتر به صورت خودکار ری‌استارت می‌شود تا نصب نسخه جدید کامل بشود.

درایورها را به‌روزرسانی کنید

تولیدکنندگان معمولا درایورهای دستگاه‌های مختلف را به طور مرتب به‌روزرسانی می‌کنند تا کیفیت و کارایی سیستم‌هایشان را افزایش بدهند. استفاده از جدیدترین درایورها به شما کمک می‌کند سرعت و کارایی بیشتری را تجربه کنید. به همین خاطر توصیه می‌کنیم درایورهای مختلف را هم در کنار سیستم عامل به‌روزرسانی کنید.

ابتدا باید آخرین پکیج درایور را از وب‌سایت سازنده دانلود کنید، آن را از حالت زیپ خارج کنید و سپس به ترتیب زیر پیش بروید.

  1. Start را باز کنید.
  2. Device Manager را جستجو کنید و اولین نتیجه را باز کنید.
  3. روی دستگاهی که می‌خواهید درایورش را به روز‌رسانی کنید، کلیک کنید.
  4. روی دستگاه راست کلیک کنید و Update Driver را بزنید.
  5. روی گزینه Browse my computer for driver software کلیک کنید.
  6. زیر بخش Search for drivers in this location روی دکمه Browse کلیک کنید و فولدر به روزرسانی را انتخاب کنید.
  7. روی دکمه Next کلیک کنید.
  8. دکمه Close را بزنید.

بعد از تکمیل این مراحل، نسخه جدید درایور نصب می‌شود تا مشکلات مربوط به کاهش سرعت و کارایی سیستم را برطرف کند.

برنامه‌ها را به‌روزرسانی کنید

برنامه‌های به‌روز نشده هم می‌توانند روی کارایی سیستم تاثیر بگذارند چون امکان سازگاری با ویژگی‌های جدید ویندوز ۱۰ را ندارند. به همین خاطر به‌روز نگه داشتن آنها هم خیلی مهم است.

برنامه‌هایی که از مایکروسافت استور نصب کردید، به صورت خودکار به‎روزرسانی می‌شوند. اما سایر برنامه‌ها باید به صورت دستی به‌روزرسانی بشوند. پس اگر برنامه‌ای دارید که کند است یا درست کار نمی‌کند، به وب‌سایت سازنده بروید و مطمئن شوید از جدیدترین نسخه استفاده می‌کنید. برخی از برنامه‌ها هم قابلیت به‌روزرسانی خودکار دارند که می‌توانید آنها را از بخش تنظیمات برنامه فعال کنید.

پاور پلن را تغییر بدهید

ویندوز ۱۰ سه پاور پلن یا برنامه مصرف انرژی متفاوت دارد: Balanced، Power saver و High performance که مصرف انرژی دستگاه شما را بهینه‌سازی می‌کنند. اگر دنبال حداکثر سرعت و کارایی هستید، باید از برنامه High performance استفاده کنید که منجر به افزایش سرعت ویندوز ۱۰ می‌شود.

برای تغییر پاور پلن در ویندوز ۱۰ به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. به Control Panel بروید.
  2. روی Hardware and Sound کلیک کنید.
  3. روی Power Options کلیک کنید.
  4. روی گزینه High performance power کلیک کنید.

اگر پاور پلن مورد نظرتان را در گزینه‌ها پیدا نکردید، می‌توانید یک پاور پلن اختصاصی متناسب با نیازهایتان طراحی کنید. در لپ‌تاپ‌های ویندوز ۱۰ هم می‌توانید فقط با کلیک روی آیکون باتری، پاور پلن را تغییر بدهید و دیگر نیازی به باز کردن کنترل پنل نخواهید داشت.

ویژگی‌های بصری سیستم را غیرفعال کنید

ظاهر زیبا و ساده ویندوز ۱۰ مدیون ویژگی‌های بصری متعدد آن است. این ویژگی‌های بصری تعامل کاربر با کامپیوتر را بهبود می‌بخشند اما بخشی از منابع سیستم را هم به خودشان اختصاص می‌دهند. چیزی که در محصولات جدید مشکل ایجاد نمی‌کند اما اگر کامپیوتر یا لپ‌تاپ قدیمی باشد، باعث کاهش سرعت سیستم خواهد شد.

اگر می‌خواهید سرعت و کارایی سیستم را به حداقل برسانید، می‌توانید این ویژگی‌های بصری را غیرفعال کنید تا بخشی از منابع ویندوز ۱۰ آزاد بشوند.

غیرفعال کردن ویژگی‌های بصری

برای غیرفعال کردن انیمیشن‌ها، سایه‌ها، فونت‌های مخصوص و سایر افکت‌ها به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Settings را باز کنید.
  2. روی System کلیک کنید.
  3. روی About کلیک کنید.
  4. زیر بخش Related settings روی گزینه System info (سمت راست) کلیک کنید.
  5. در سمت چپ صفحه روی لینک Advanced system settings کلیک کنید.
  6. روی تب Advanced کلیک کنید.
  7. زیر بخش Performance روی دکمه Settings کلیک کنید.
  8. روی زبانه Visual Effects کلیک کنید.
  9. گزینه Adjust for best performance را انتخاب کنید تا تمام ویژگی‌های بصری غیرفعال بشوند. انتخاب این گزینه نحوه رندر شدن فونت‌ها را هم تغییر می‌دهد. اگر می‌خواهید فونت‌ها همین شکلی باقی بمانند، گزینه Custom را انتخاب کنید و همه موارد به جز Smooth edges of screen fonts را غیرفعال کنید.
  10. روی Apply کلیک کنید.
  11. OK را بزنید.

بعد از تکمیل این مراحل، ویژگی‌های بصری استاندارد غیرفعال می‌شوند و تعامل با بخش‌های مختلف ویندوز سریع‌تر می‌شود.

غیرفعال کردن افکت‌های شفافیت

برای غیرفعال کردن ویژگی‌های بصری طراحی شناور ویندوز ۱۰ به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Settings را باز کنید.
  2. روی Personalization کلیک کنید.
  3. روی Colors کلیک کنید.
  4. سوئیچ تاگل Transparency effects را فعال کنید.

تکمیل این مراحل نه تنها باعث افزایش سرعت ویندوز ۱۰ می‌شود بلکه برخی از منابع سیستم برای انجام کارهای مهم‌تر آزاد خواهد شد.

نمایه‌سازی جستجو را غیرفعال کنید

جستجو یکی از مهمترین عناصر ویندوز ۱۰ است اما نمایه‌سازی این جستجوها می‌تواند منابع سیستم را اشغال کند و روی کارایی کامپیوتر (به خصوص مدل‌های قدیمی) تاثیر بگذارد.

برای غیرفعال کردن نمایه‌سازی جستجو به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. به Settings بروید.
  2. روی Search کلیک کنید.
  3. روی Search Windows کلیک کنید.
  4. زیر بخش More Search Indexer Settings روی کزینه Advanced Search Indexer Settings کلیک کنید.
  5. روی دکمه Modify کلیک کنید.
  6. دکمه Show all locations را کلیک کنید.
  7. تیک تمام گزینه‌ها را بردارید.
  8. روی OK کلیک کنید.
  9. روی Close کلیک کنید.

با اینکار همچنان می‌توانید در ویندوز جستجو کنید اما ویندوز دیگر محل جستجوها را نمایه‌سازی نخواهد کرد و به این ترتیب کارایی سیستم تقویت خواهد شد.

سایز فایل پیج را افزایش بدهید

برای تقویت کارایی و سرعت ویندوز می‌توانید سایز فایل پیجینگ را افزایش بدهید. فایل پیچ (page file) یکی از فایل‌های مخفی روی هارد درایو است که ویندوز ۱۰ از آن به عنوان حافظه استفاده می‌کند و داده‌های مورد نیاز برای برنامه‌های فعال را رویش ذخیره می‌کند.

برای افزایش سرعت ویندوز ۱۰ از طریق فایل پیج به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Settings را باز کنید.
  2. روی System کلیک کنید.
  3. روی About کلیک کنید.
  4. زیر بخش Related settings و در سمت راست صفحه روی گزینه System info کلیک کنید.
  5. در سمت چپ صفحه روی لینک Advanced system settings کلیک کنید.
  6. روی زبانه Advanced کلیک کنید.
  7. زیر بخش Performance روی دکمه Settings کلیک کنید.
  8. روی زبانه Advanced کلیک کنید.
  9. زیر بخش Virtual memory روی دکمه Change کلیک کنید.
  10. گزینه Automatically manage paging files size for all drives را غیرفعال کنید.
  11. گزینه Custom size را انتخاب کنید.
  12. اندازه اولیه و حداکثر اندازه فایل پیج را برحسب مگابایت وارد کنید. توصیه می‌شود مقدار اولیه را به اندازه یک و نیم برابر کل حافظه موجود و مقدار.
  13. حداکثر را سه برابر حداکثر حافظه انتخاب کنید.
  14. روی دکمه Set کلیک کنید.
  15. روی دکمه OK کلیک کنید.
  16. دوباره OK را بزنید.
  17. کامپیوتر را ری‌استارت کنید.

بعد از تکمیل مراحل کامپیوتر ری‌استارت می‌شود و شما متوجه افزایش کارایی و سرعت سیستم خواهید شد (حتی اگر هارد کامپیوتر از نوع SSD باشد). اگر این تنظیمات جدید کارایی سیستم را دچار مشکل کرد، باید دوباره فایل پیج را به حالت اول برگردانید. فقط کافیست در گام دهم گزینه System managed size را انتخاب کنید و گزینه Automatically manage paging files size for all drives را فعال کنید.

حالت‌های قبلی را بازیابی کنید

گاهی اوقات به‌روزرسانی‌های سیستم عامل، درایور یا برنامه‌هایی که نصب کردید علت کندی سیستم است. اگر مشکل سیستم شما این باشد می‌توانید با بازیابی وضعیت‌های قبلی دوباره سیستم را به حالت قبل برگردانید.

  1. Start را باز کنید.
  2. Create a restore point را جستجو کنید و روی برنامه System Properties کلیک کنید.
  3. روی دکمه System Restore کلیک کنید.
  4. روی دکمه Next کلیک کنید.
  5. جدیدترین نقطه بازیابی که مشکل را برطرف خواهد کرد را انتخاب کنید.
  6. روی دکمه Scan for affected programs کلیک کنید تا برنامه‌هایی که با حذف به‌روزرسانی حذف خواهند شد را ببینید.
  7. روی دکمه Close کلیک کنید.
  8. روی دکمه Next کلیک کنید.
  9. روی دکمه Finish کلیک کنید.

بعد از تکمیل این مراحل، کامپیوتر به حالتی برمی‌گردد که کارایی بهتری داشت و به‌روزرسانی هنوز نصب نشده بود. ساخت نقطه بازیابی فایل‌های شما را حذف نمی‌کند اما تغییرات سیستم، به‌روزرسانی‌ها، درایورها را به وضعیت قبل از به‌روزرسانی برمی‌گرداند.

فایل‌های نصب را تعمیر کنید

اگر کاهش سرعت و کارایی ویندوز شما ناشی از فایل‌های سیستم خراب است، می‌توانید از ابزارهای کامندلاین DISM و SFC استفاده کنید. با این ابزارها می‌توانید بدون نصب ویندوز ۱۰ جدید، اشکالات نصب فعلی را برطرف کنید.

تعمیر فایل‌های نصب با DISM

برای استفاده از ابزار Deployment Image Service and Management یا DISM برای برطرف کردن مشکلات به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Start را باز کنید.
  2. Command Prompt را جستجو کنید، روی اولین نتیجه کلیک کنید و روی گزینه Run as Administrator کلیک کنید.
  3. عبارت DISM /Online /Cleanup-image /Restorehealth را وارد کنید و اینتر را بزنید.

بعد از تکمیل این مراحل و اگر فرایند تعمیر با موفقیت تمام بشود، سیستم دوباره درست کار خواهد کرد. اگر این اسکن درست اجرا نشد، باید فرمان SFC را اجرا کنید.

تعمیر فایل‌ نصب با SFC

برای استفاده از فرمان System File Checker برای تعمیر فایل‌های نصبی ویندوز ۱۰ به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. Start را باز کنید.
  2. Command Prompt را جستجو کنید، روی اولی نتیجه راست کلیک کنید و گزینه Run as Administrator را بزنید.
  3. فرمان sfc /scannow را وارد کنید و اینتر را بزنید.

بعد از تکمیل این مراحل، ابزار SFC تمام مشکلاتی که روی کارایی سیستم تاثیر می‌گذارند را برطرف خواهد کرد. این ابزار امکانات دیگری مثل نمایش جزییات اسکن، تعمیر فایل‌های تکی، تعمیر آفلاین و … هم دارد.

دستگاه را ری‌ست کنید

اگر هیچکدام از این راهکارها منجر به افزایش سرعت ویندوز ۱۰ نشده، می‌توانید دستگاه را ری‌ست کنید. به این ترتیب کارتان را با یک ویندوز تازه با سرعت استارت‌آپ بالا و کارایی بهتر شروع خواهید کرد. بهتر است قبل از ریست کردن یک بک‌آپ کامل از لپ‌تاپ تهیه کنید یا حداقل فایل‌هایتان را به هارد اکسترنال منتقل کنید.

  1. Settings را باز کنید.
  2. روی Update & Security کلیک کنید.
  3. روی Recovery کلیک کنید.
  4. زیر بخش Reset this PC روی دکمه Get started کلیک کنید.
  5. روی دکمه Keep my files کلیک کنید. همچنین می‌توانید گزینه Remove everything را بزنید تا همه چیز پاک بشود و یک نسخه کاملا جدید از ویندوز ۱۰ نصب بشود.
  6. برنامه‌هایی که قرار است حذف بشوند را بررسی کنید و روی Reset کلیک کنید.

بعد از تکمیل مراحل، ویندوز ۱۰ تمام برنامه‌ها، پیکربند‌ی‌ها و تنظیمات قبلی را پاک می‌کند تا یک ویندوز تازه با سرعت و کارایی بهتر داشته باشید. اگر گزینه remove everything را انتخاب کردید، باید فایل‌های بک‌آپ را به لپ‌تاپ برگردانید.

اینها روش‌های نرم‌افزاری بهبود کارایی و افزایش سرعت ویندوز ۱۰ هستند. در کنار اینها می‌توانید با ارتقای سخت‌افزاری هارد درایو یا مموری سیستم هم ویندوز سریع‌تری را تجربه کنید.